Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : SAT

BAQ
4.09.08, 12:24
Dzisiaj usłyszałem, że pojawił się nowy firmware 1.4 do E-510, który rzekomo wprowadza funkcję SAT. Informacji na stronie Olympusa nie ma. Próbowałem zaktualizować firmware w E-410 w Olympus Masterze, ale też nic nie ma. Czy ktoś mógłby to sprawdzić i potwierdzić lub zaprzeczyć?

a czym jest lub miałaby być funkcja SAT?

dog_master
4.09.08, 12:34
Rozjasnianie cieni - cos jak D-Lightning w Nikonie.

diabolique
4.09.08, 12:38
Rozjasnianie cieni - cos jak D-Lightning w Nikonie.

Czy aby na pewno? Była już gdzieś krótka dyskusja na forum, ale ucichła, bo nikt nie powiedział nic konkretnego.
Nie jestem pewien, ale wychodzi mi, że SAT jest związane z funkcją wyświetlacza, a nie rejestracji zdjęcia. Jednak to tylko przypuszczenia.

paakayttaja
4.09.08, 12:53
"Shadow Adjustment Technology

A technology designed to improve exposure for pictures with dark areas. Using a sensor that works much like the human eye, dark parts of a composition (e.g. a shadow under a tree) are identified and the camera then adjusts the exposure settings accordingly for those areas. The result is a more realistic and detailed picture (http://www.slrclub.com/bbs/vx2.php?id=olympus_e10_forum&page=4&sn1=&sid1=&divpage=19&sn=off&sid=off&ss=on&sc=off&select_arrange=headnum&desc=asc&no=101792)."

Nie widzialem nigdzie opisu, jak to działa - tak od strony technicznej.

diabolique
4.09.08, 12:57
Nie widzialem nigdzie opisu, jak to działa - tak od strony technicznej.

Po szukaniu różnych informacji zgaduję, że działa to tak, że w ciemniejszych scenach jest lepsza widoczność cieni na wyświetlaczu w trybie Live View. I tyle.

dog_master
4.09.08, 13:00
Czy aby na pewno? Była już gdzieś krótka dyskusja na forum, ale ucichła, bo nikt nie powiedział nic konkretnego.
Nie jestem pewien, ale wychodzi mi, że SAT jest związane z funkcją wyświetlacza, a nie rejestracji zdjęcia. Jednak to tylko przypuszczenia.
Nie, nie na pewno ;) Tez tylko wyczytane. A hmm moze ktos by dal takie foty porownawcze? Manual, fota z i bez sat. E-3 tez ma SAT chyba, nie?

diabolique
4.09.08, 13:02
E-3 tez ma SAT chyba, nie?

Właśnie podobno ma. Swego czasu przejrzałem całe menu. I wyciągnąłem właśnie wnioski jw.

PS. Jeśli moja dedukcja jest prawidłowa, w polskiej wersji menu nazywa się to "nocne kadry"

heyahero
4.09.08, 13:56
Właśnie podobno ma. Swego czasu przejrzałem całe menu. I wyciągnąłem właśnie wnioski jw.

PS. Jeśli moja dedukcja jest prawidłowa, w polskiej wersji menu nazywa się to "nocne kadry"

Nocne kadry maja związek z artefaktami powstającymi na nocnych zdjęciach w trakcie dłuższych czasów naświetlania. Mówił o tym Radek w jednym z programów Fotomanii (czy siakoś tak) na TVN Turbo (ewentudzież na płytce od OlyPolska).

diabolique
4.09.08, 14:08
Nocne kadry maja związek z artefaktami powstającymi na nocnych zdjęciach w trakcie dłuższych czasów naświetlania.

:shock:
byłem pewien, że od tego jest funkcja "redukcja szumu" (nie mylić z "filtr szumu")

dog_master
4.09.08, 14:12
Przenioslam, bo to nie temat firmware, a i moze tak bedzie lepiej widoczne, bo mam pytanie ;)

Czy ktos, kto ma funkcje SAT w swoim aparacie, moglby dac 2 zdjecia porownawcze - z i bez?

Zeby w koncu ocenic, czy dziala, jak dziala itp ;)

Fr3dzia
4.09.08, 14:12
"nocne kadry" powodują na LV obraz czarno-biały gdy jest ciemniej, pomaga to ustawić ostrość ze względu na większą kontrastowość takiego obrazu, czy jakoś tak.

diabolique
4.09.08, 14:15
Czy ktos, kto ma funkcje SAT w swoim aparacie, moglby dac 2 zdjecia porownawcze - z i bez?

dog_master, właśnie jest problem. Mam e-3, podobno z SAT. Ale nie mam pojęcia gdzie i jak to ustawić :-)
Jeśli jest tak jak myślę (funkcja wyświetlacza) to foty testowe nic tu nie dadzą.
Jeśli się mylę, to powiedzcie mi, gdzie to przełączyć a zrobię foty :grin:

PS. Instrukcję wertowałem kilkanaście razy. Google też :)

dog_master
4.09.08, 14:16
Nie wiem, jak to jest po polsku, ale po angielsku:

- live view boost - to, o czym pisze Fr3dzia, lv jest czarno-bialy i lepiej widac gdy jest ciemno

- noise reduction - usuwanie szumu przy dlugich czasach

- noise filter - usuwanie szumu przy wysokim iso
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

dog_master, właśnie jest problem. Mam e-3, podobno z SAT. Ale nie mam pojęcia gdzie i jak to ustawić :-)
Jeśli jest tak jak myślę (funkcja wyświetlacza) to foty testowe nic tu nie dadzą.
Jeśli się mylę, to powiedzcie mi, gdzie to przełączyć a zrobię foty :grin:

PS. Instrukcję wertowałem kilkanaście razy. Google też :)
No wlasnie ja nie wiem ;) Ale jezeli to dotyczy tylko wyswietlacza, to ja dziekuje... Po co...

Moze ktos inny to znajdzie? ;)

Yarek1971
4.09.08, 14:18
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6648&p=5

diabolique
4.09.08, 14:19
Nie wiem, jak to jest po polsku, ale po angielsku:

- live view boost - to, o czym pisze Fr3dzia, lv jest czarno-bialy i lepiej widac gdy jest ciemno

- noise reduction - usuwanie szumu przy dlugich czasach

- noise filter - usuwanie szumu przy wysokim iso

Tak jak napisałem:
- nocne kadry
- red. szum
- filtr. szum :-)

epicure
4.09.08, 14:19
Wystarczy przełączyć gradację na auto. To jest właśnie to, dumnie nazwane :)

diabolique
4.09.08, 14:25
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6648&p=5

Wystarczy przełączyć gradację na auto. To jest właśnie to, dumnie nazwane :)

Nie epicure, link do fotopolis pomógł. To jest opcja EDYCJI zdjęcia już zrobionego. Dlatego nie wiedziałem, bo w tę zakładkę nie zaglądam :-)

EDIT: Zaraz wrzucę foty

lukasz3k
4.09.08, 14:31
Przenioslam, bo to nie temat firmware, a i moze tak bedzie lepiej widoczne, bo mam pytanie ;)

Zeby w koncu ocenic, czy dziala, jak dziala itp ;)

Prosze bardzo w zalaczniku, pierwsza fotka sat wylaczony druga fotka sat wlaczony.

diabolique
4.09.08, 14:32
Prosze bardzo w zalaczniku, pierwsza fotka sat wylaczony druga fotka sat wlaczony.

To ja już nie wrzucam.
Dla mnie to i tak edycja już zrobionej foty, to samo zrobię na kompie.

salvadhor
4.09.08, 14:35
Bardziej by się przydało LAT, a nie SAT :)

lukasz3k
4.09.08, 14:35
To ja już nie wrzucam.
Dla mnie to i tak edycja już zrobionej foty, to samo zrobię na kompie.

Zgadza sie. Jest to dla osob ktorym sie nie chce bawic na kompie lub nie potrafia.

dog_master
4.09.08, 14:39
- nocne kadry
Te "nocne kadry" wymyslala chyba ta sama osoba co tlumaczyla "custom reset" ;)

Aha, dzieki :)

Eee, jezeli nie da sie "robic" zdjecia z SATem, tylko je potem edytowac, to hmm ja dziekuje... :/

Yarek1971
4.09.08, 14:40
http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_E-3.htm

Live Preview (Cyfrowy podgląd obrazu na żywo)

2.5”/6.4cm ustawiany pod zmiennym kątem ekran HyperCrystal LCD zapewniający dużą wszechstronność
Monitorowanie efektów w czasie rzeczywistym
Poprzedzająca zdjęcie kontrola balansu bieli i korekcji ekspozycji
Podgląd Technologii Kompensacji Cienia (SAT)
5x/7x/10x powiększenie podglądu dla precyzyjnego ogniskowania - szczególnie przy makrofotografii
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse3/page15.asp
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse3/page21.asp

dzemski
4.09.08, 15:06
tak OT:
Yarek1971 czy mógłbyś się zdecydować na jakiś jeden kolor i format czcionek ? W powyższym poście jest czarne, a ja mam skórkę szarą. Nie da się tego czytać.

lukasz3k
4.09.08, 15:28
Eee, jezeli nie da sie "robic" zdjecia z SATem, tylko je potem edytowac, to hmm ja dziekuje... :/

Oczywiscie ze sie da. Gradacja ustawiona na auto robi Ci gotowe jpg`i(lub miniaturki w raw`ach) z zastosowanym sat`em.

diabolique
4.09.08, 15:37
OGradacja ustawiona na auto (...)

Brzydzimy się słowem "auto" zaraz po "szumy", "iso" i "FF" :grin::grin::grin:

wujek.samo.h
4.09.08, 15:39

Ale rzucasz mięsem !! ;)

lukasz3k
4.09.08, 16:17

;)

W zasadzie ten tryb powinien sie nazywac SAT a nie Auto.