Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: SAT

| OlyJedi Awatar BAQ
    Mieszka w
    Skierniewice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

SAT

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Dzisiaj usłyszałem, że pojawił się nowy firmware 1.4 do E-510, który rzekomo wprowadza funkcję SAT. Informacji na stronie Olympusa nie ma. Próbowałem zaktualizować firmware w E-410 w Olympus Masterze, ale też nic nie ma. Czy ktoś mógłby to sprawdzić i potwierdzić lub zaprzeczyć?
    a czym jest lub miałaby być funkcja SAT?
    E-3, E-510, ZD 14-54, ZD 50, ZD 35, ZD 70-300, ZD 14-42, ZD 40-150, DCR-250, FL-50R, FL-36

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Rozjasnianie cieni - cos jak D-Lightning w Nikonie.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Rozjasnianie cieni - cos jak D-Lightning w Nikonie.
    Czy aby na pewno? Była już gdzieś krótka dyskusja na forum, ale ucichła, bo nikt nie powiedział nic konkretnego.
    Nie jestem pewien, ale wychodzi mi, że SAT jest związane z funkcją wyświetlacza, a nie rejestracji zdjęcia. Jednak to tylko przypuszczenia.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    "Shadow Adjustment Technology

A technology designed to improve exposure for pictures with dark areas. Using a sensor that works much like the human eye, dark parts of a composition (e.g. a shadow under a tree) are identified and the camera then adjusts the exposure settings accordingly for those areas. The result is a more realistic and detailed picture."

Nie widzialem nigdzie opisu, jak to działa - tak od strony technicznej.
    Ostatnio edytowane przez paakayttaja ; 4.09.08 o 12:55
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez daghda Zobacz posta
    Nie widzialem nigdzie opisu, jak to działa - tak od strony technicznej.
    Po szukaniu różnych informacji zgaduję, że działa to tak, że w ciemniejszych scenach jest lepsza widoczność cieni na wyświetlaczu w trybie Live View. I tyle.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Czy aby na pewno? Była już gdzieś krótka dyskusja na forum, ale ucichła, bo nikt nie powiedział nic konkretnego.
    Nie jestem pewien, ale wychodzi mi, że SAT jest związane z funkcją wyświetlacza, a nie rejestracji zdjęcia. Jednak to tylko przypuszczenia.
    Nie, nie na pewno Tez tylko wyczytane. A hmm moze ktos by dal takie foty porownawcze? Manual, fota z i bez sat. E-3 tez ma SAT chyba, nie?
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    E-3 tez ma SAT chyba, nie?
    Właśnie podobno ma. Swego czasu przejrzałem całe menu. I wyciągnąłem właśnie wnioski jw.

PS. Jeśli moja dedukcja jest prawidłowa, w polskiej wersji menu nazywa się to "nocne kadry"
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 4.09.08 o 13:04

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Właśnie podobno ma. Swego czasu przejrzałem całe menu. I wyciągnąłem właśnie wnioski jw.

PS. Jeśli moja dedukcja jest prawidłowa, w polskiej wersji menu nazywa się to "nocne kadry"
    Nocne kadry maja związek z artefaktami powstającymi na nocnych zdjęciach w trakcie dłuższych czasów naświetlania. Mówił o tym Radek w jednym z programów Fotomanii (czy siakoś tak) na TVN Turbo (ewentudzież na płytce od OlyPolska).
    "There's no such thing as free titties"

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    Nocne kadry maja związek z artefaktami powstającymi na nocnych zdjęciach w trakcie dłuższych czasów naświetlania.

byłem pewien, że od tego jest funkcja "redukcja szumu" (nie mylić z "filtr szumu")

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Przenioslam, bo to nie temat firmware, a i moze tak bedzie lepiej widoczne, bo mam pytanie

Czy ktos, kto ma funkcje SAT w swoim aparacie, moglby dac 2 zdjecia porownawcze - z i bez?

Zeby w koncu ocenic, czy dziala, jak dziala itp

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów