Zobacz pełną wersję : RAW dla totalnych lajkoników :)
Wybaczcie, że jestem nowa na forum i od razu nowe wątki z pytaniami, zamiast się najpierw trochę poprzyglądać, ale NAPRAWDĘ, niewiele rozumiem ze słów, jakich używacie w swoich wypowiedziach :)
Posiadaczką e-510 jestem i postanowiłam trochę lepiej zrozumieć mój aparat, bo po to go mam, żeby w pełni wykorzystać jego możliwości.... i wczoraj robiąc skromną sesję pewnej młodej parze postanowiłam wypróbować, co tak naprawdę da mi RAW (którego, co tu dużo mówić, nigdy nie używałam).
Część zdjęć robiłam w opcji RAW +JPEG, inną część tylk w RAWie. Jakież było moje pierwsze zdziwienie, gdy okazało się, że w niczym nie mogę otworzyć fotek z rozszerzeneim .ORF!
W pierwszym odruchu postanowiłam je otworzyć programem Olympus Camedia Master, który posiadałam jeszcze z czasów starego Olka c8080. Gdy tylko chciałam otworzyć w nim folder z orfami, program informował o błędzie i się wyłączał.
Postanowiłam nie panikować i zaczełam przeszukiwać forum.... No i dopiero tutaj spanikowałam, bo tematów poświęconych RAWom cała masa, a ja nic z nich nie rozumiem :( A to nazwy jakichs programów, a to rozszerzeń dziwnych, problemów, czegoś....
I w tym wszystkim ja- zupełny laik :(
Po wnikliwej lekturze zrozumiałam tyle, że przyda mi się program Olympus Master, któren to ściągnęłam w wersji 2.0.
I choć otworzył on wszystkie zdjęcia i działa w porządku, to nie rozumiem, jaki jest sens używania RAWów, skoro żeby otworzyć je w Photoshopie (mam CS2) i tak mogę je zapisać jedynie jako JPEG, albo TIFF (a ta opcja mnie nie bardzo interesuje)..?
Czy istnieje zatem jakis format RAW, na jaki mogłabym zmienić moje obecne pliki ORF, tak, żeby "działały" w PS?
Jeśli tak, to jakim programem tego dokonam?
:oops: Wstyd mi za tak proste pytania, bo wiem, że na forum te kwestie są poruszane, ale ja naprawdę nic nie rozumiem z tych wypowiedzi :(
Bardzo będę wdzięczna za pomoc, za wyłożenie tego jak najprostszym językiem i obiecuję, że, gdy tylko trochę "podrosnę", to sama będę pomagać, zamiast zadawać pytania : )
Alusia, piszesz, że tiff jest Ci do niczego niepotrzebny. A w tym właśnie tkwi m.in. wyższość RAWa, że po wywołaniu zdjęcia (i ewentualnie zrobieniu podstawowych korekt) możesz go zapisać jako tiffa, i jako takiego BEZSTRATNIE obrabiać. Czyli zapisywać każdą zmianę do bólu bez niebezpieczeństwa utraty jakości. Dopiero zupełnie finalny plik zapisujesz jako jpg.
Jpg jako format wyjściowy daje dużo mniej możliwości.
Powodzenia!
piotrek204
28.08.08, 20:31
Mi do speca od RAW'ow daleko, ale jesli robi sie inne fotki niz wakacyjne gnioty to warto ;)
Podstawowa roznica to ze RAW ma duzo wieksza glebie bitowa, jpg ma 8, raw 12-14bit, a inne zalety:
- balans bieli, mozna na spokojnie wskazac wzorzec i sporo to moze zmienic
- ostrosc, sam regulujesz jak mocno wyostrzyc, amatorskie lustranki lubia w tym temacie przesadzac
- korekcja ekspozycji, najwieksza chyba zaleta, 1EV spokojnie sie ratuje
- dobierasz poziom redukcji szumow
Najlepiej jak ktos wklei przyklady, naprawde cuda czasami mozna osiagnac.
Dziękuję za wskazówkę, ale traktuję tak Tiffy, ponieważ wiem, że zdjęcia w nich zapisane zajmują naprawdę wiele miejsca, a mój komputer ma niestety ograniczone mozliwości, bo nie dośc, że RAM jest mały, to jeszcze do tego meijsca na dysku niewiele....
Jesli pozwolę sobie na zapisanie kilkuset zdjęć w TIFFie to juz teraz jestem pewna, że w ogóle nie otworzę folderu, w którym te fotki będą zapisane, bo komp mi się po prostu zawiesi :( Czy nie ma mozlwosci przekonwertowania ORF na jakiś innym typ RAWu? Czytałam coś o jakimś DNG...
Piotrek : ) Tyle to wiem, ale jak ja mogę to osiągnąć?
Rawa musisz zapisać jako tiffa lub jpga - dając zdjęcie do druku lub chcąc je opublikować w necie RAWA Ci nie przyjmą.
Piszesz o SETKACH zdjęć. Czy to są setki DOBRYCH zdjęć? Prawdę mówiąc nie wierzę ;)
Alusia, fotkę po wywołaniu w RAWie możesz zapisać jako jpg, jeśli koniecznie chcesz. Lepiej jednak w TIFFie, choć większy, ale możesz w nim robić wszystko w PSie, bez obawy o utratę jakości. JPEG jest formatem stratnym i gubi informacje.
Jak masz mało miejsca- tak jak i ja, to po prostu po wgraniu na kompka paru GB z aparatu, zgrywaj je na DVD. Ja zostawiam tylko te lepsze fotki na kompie, pozostałe mam porządnie poukładane w folderki, tak jak je robiłam, datowane i opisane, a w wordzie - spis zawartości płytek w tabelce. :)
PNG, być może o to Ci chodzi, to format wielkości też sporej, ale zachowuje przeźroczystość pewnych obszarów. Np, jeśli sobie obrobisz fotkę do owalu, i chcesz, żeby wyświetlał się owal bez tła, to zapis w png będzie to w większości przypadków zachowywał. Jpg lub tiff doda Ci tło do kształtu prostokąta dla owalu, a do kwadratu dla koła.
I choć otworzył on wszystkie zdjęcia i działa w porządku, to nie rozumiem, jaki jest sens używania RAWów, skoro żeby otworzyć je w Photoshopie (mam CS2) i tak mogę je zapisać jedynie jako JPEG, albo TIFF (a ta opcja mnie nie bardzo interesuje)..?
Czy istnieje zatem jakis format RAW, na jaki mogłabym zmienić moje obecne pliki ORF, tak, żeby "działały" w PS?
Jeśli tak, to jakim programem tego dokonam?
Dopiero Photoshop CS3 czyta ORFy z E-510.
Żeby otwierać je w PS2 i nie stracić nic z użyteczności formatu RAW należy ściągnąć ze strony Adobe DNG Converter:
http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=106&platform=windows
Za jego pomocą przkonwertujesz pliki ORF do formatu DNG.
To również jest plik typu RAW ale opracowany i promowany przez Adobe.
Przekonwertowane pliki z rozszerzeniem .DNG możesz spokojnie wywoływać i obrabiac w Photoshopie CS2.
Czy nie ma mozlwosci przekonwertowania ORF na jakiś innym typ RAWu?
HD Photo-powinien Ci wystarczyc do uzytku domowego jak i do wydrukow-nawet duzych.Duze to dla mnie 1mx1,5m
Skoro już ma Photoshopa i jest do tego darmowy DNG Converter to chyba najwygodniejsze rozwiązanie :roll:
Chodziło mi o format DNG. Juz sobie wyczytałam, że to Adobe Digital Negative :) Właśnie taka forma zapisu.
I dziękuję za spore rozjaśnienie sytuacji. Po prostu, jeśli chcę mieć dobrej jakości zdjęcia, to muszę się pogodzić z tym, że zajmują kupę miejsca.
Ze z tych setek zdjęć Agapiet wiele nie jest dobrych, to ja sobie doskonale zdaję sprawę, ale najpierw muszę je przejrzeć, by zdecydować, które się nadają, a które nie : )
Spróbuję ściągnąć też ten converter do fotoszopa, bo jednak fotoszop działa mi 100 razy lepiej, niż Olympus Master, który się zacina jak stary rower. Może ten .dng. będzie lepszy, niż tiff....
Ze z tych setek zdjęć Agapiet wiele nie jest dobrych, to ja sobie doskonale zdaję sprawę, ale najpierw muszę je przejrzeć, by zdecydować, które się nadają, a które nie : )
do przeglądania wystarczy nawet zwykły IrfanView
Po rozmowie z kolegą okazało się, że do przeglądania wystarcza nawet... Picasa .
A teraz pytanie... co zrobiłam nie tak..? Ściągnęłam ze strony podanej przez rocco ów konwerter w wersji 4.5 (najnowszej zdaje się), przekonwertowałam wszystko do formatu dng... i fotoszop wersja CS2 nadal go nie odczytuje... :(
Jestem już coraz bardziej tym RAWem zmęczona. Zastanawiam się, czy gra jest warta świeczki.
Pytasz czy warto? Jeżeli jesteś takim amatorem jak ja... to nie potrzebny ci RAW.
Ale... jeżeli naprawdę wyciągasz z fotografii już coś więcej, to pomęcz się jeszcze trochę aby wczytać RAW do twojego ulubionego edytora.
Jpeg prosto z aparatu jest praktycznie "nieobrabialny". Tzn, można go ciąć/wyostrzyć, może i poprawić kontrast ale chyba nic więcej. Jeżeli efektem ma być mały wydruk, to coś jeszcze się porobi. Ale jak taki plik zostanie 3 razy zapisany to artefakty kompresji zaczynają być widoczne bez powiększania.
Opowiedziałem o JPG, o raw'ach to ci opowiedzieć nie mogę:D, aparat mam dopiero 3 tygodnie.
To ja może pokaże przykład co można wyciągnąć z RAW'a (oczywiście przy sporym nakładzie pracy w photoshopie ):
Nieobrobiona wersja:
http://onephoto.net/info.php3?id=234559
Gotowy:) :
http://onephoto.net/info.php3?id=233869
Co prawda nie-olkowy raw, ale z wiekowego (teraz) nikona.
Stanisław Rozalski
29.08.08, 08:03
Moja córka miała podobny dylemat co do robienia zdjęć 510 w formacie RAW, po co się męczyć, skoro jpeg. jest proste i szybciej się otwiera.
I na dodatek PS2 także nie chciał otwierać raw z 510, a konwerter dng także nie pomógł.
Pozostało ściągnięcie wersji PS3 i tu kolejna niespodzianka, ponieważ on także nie otworzył raw z Oly 510.
Dopiero ściągnięcie upgrade do PS3, ponad 200MB! pozwoliło na otwieranie bez problemów.
Tyle tylko, że przejście z PS2 na PS3 nie odbywa się gładko, przynajmniej ja miałem techniczne problemy, bo jednak program pracuje inaczej i trzeba się z nim zapoznać.
U mnie nie ma obsługi skanera, a skanuję stare negatywy, nie bardzo jeszcze umiem wykorzystać zaawansowane funkcje smart, na razie mi ona przeszkadza, nie ma filtra wanish do usuwania zbędnych elementów z kadru z uwzględnieniem perspektywy ( może nie potrafię odnaleźć?!)no i trochę innych drobniejszych problemów z którymi muszę jeszcze powalczyć.
Ale nie wyobrażam sobie aby nie pracować w RAW.
To tak, jak gdyby zamiast naświetlać negatyw, z którym później można zrobić dużo dobrych rzeczy, zdać się na zdjęcia jednorazowe na papierze, takie jakie oferował Polarroid ( no może to zbyt dosadne porównanie) ale chodzi mi głównie o możliwości póżniejszej obróbki zdjęcia. Ja zrzucam katalogi po obróbce i wywołaniu zdjęć już na papierze na płyty DVD, zawsze w dwóch formatach: RAW+obrobione jpeg. W razie czego do raw zawsze można wrócić i na nowo obrobić.
Alusia, jako że siedzę w branży komputerowej i serce ściska jak piszesz że masz mało pamięci w kompie: zainwestuj proszę 50zł w pamięć RAM i kolejne 170zł w dysk 500GB i będziesz mieć spokój!
Części komputerowej jeszcze nigdy nie były tak tanie!
:esystem:
To ja może pokaże przykład co można wyciągnąć z RAW'a (oczywiście przy sporym nakładzie pracy w photoshopie ):
Nieobrobiona wersja:
http://onephoto.net/info.php3?id=234559
Gotowy:) :
http://onephoto.net/info.php3?id=233869
Co prawda nie-olkowy raw, ale z wiekowego (teraz) nikona.
O żesz ty...
Misiaczek51
29.08.08, 10:16
Po rozmowie z kolegą okazało się, że do przeglądania wystarcza nawet... Picasa .
A teraz pytanie... co zrobiłam nie tak..? Ściągnęłam ze strony podanej przez rocco ów konwerter w wersji 4.5 (najnowszej zdaje się), przekonwertowałam wszystko do formatu dng... i fotoszop wersja CS2 nadal go nie odczytuje... :(
Jestem już coraz bardziej tym RAWem zmęczona. Zastanawiam się, czy gra jest warta świeczki.
Gra jest warta świeczki. A czy plug-in wgrałaś do katalogu PS. Wczoraj zrobiłem to na próbę i działa bezbłednie
czy warto ?? na początku też myślałem, że to raczej zabawa dla "zapaleńców", nie warta straconego czasu. z czasem jednak zauważyłem, że robiąc zdjęcia w formacie RAW możemy "odzyskać" znaczną część, nie do końca udanych ujęć, poprzez pokręcenie suwaczkami i poświęcenie zdjęciu dosłownie 5 minut nie tracąc przy tym jakości zdjęcia :)
w tej chwili żaluję, że od początku nie korzystałem z RAWa, bo teraz mógłbym pewne zdjęcia sobie skorygować aby wyglądały tak jak chciałem, a nie tak jak wyszło :|
Nawróciłem się.
Od zaczynam robić w RAW-ach.
s4int - to jest tylko jednorazowa obróbka w raw? czy wywoływałeś kilkukrotnie i maskowałeś na warstwach? Czy w ogóle zrobiłeś pseudoHDRa ztego jednego rawa.
Gratuluję warsztatu - pięknie zrobiona fota. Coś z niczego, powiedziałbym....
s4int - to jest tylko jednorazowa obróbka w raw? czy wywoływałeś kilkukrotnie i maskowałeś na warstwach? Czy w ogóle zrobiłeś pseudoHDRa ztego jednego rawa.
Gratuluję warsztatu - pięknie zrobiona fota. Coś z niczego, powiedziałbym....
Bałem się tego właśnie że ktoś może pomyśleć że to moje zdjęcia... nic Ci o tym nie napisze, bo ja Zbigniewem Biejatem nie jestem :D przeglądając oph po po prostu czasem się trafia na takie rzeczy, a tu wrzuciłem tylko żeby pokazać że z RAW'a to czasem cuda można wyciągnąć :) zresztą polecam lekturę pod tamtymi zdjęciami, ciekawa dość.
Pozdrawiam serdecznie
Lepiej zrobić dobry, duży JPG.
RAW to zbiór pixeli, które dopiero aparat lub komputer przekonwertowuje na obraz i zapisuje jako JPG lub TIFF.
Różnica działanie polega na tym,że wybierając jako zapis JPG, aparat konwersje wykonuje automatycznie za nas, natomiast z RAW na komputerze musimy to zrobić sami określając mase parametrów, niekoniecznie dobrze.
Zapis JPG jest b. dobry i nadaje się nawet do dużych wydruków. Warunkiem jakości jest unikanie wielokrotnego zapisu tej samej fotografii ponieważ, każdy kolejny kompensuje zdjęcie i pogarsza jakość.
TIFF jest "ciężki"i nie warto go stosować, zwłaszcza że jakość JPG jest równie dobra, w Olympusie e-410 jest RAW i JPG.
TIFF po prostu przechodzi do historii.
RAWy warto robić, w niektórych sytuacjach - np. ślub czy foty pod daleko idącą obróbkę RAW jest wręcz w zasadzie musem chociaż wielu i bez nich sobie radzi. W innych sytuacjach uważam, że często się mitologizuje RAWy. JPGi (z aparatu) w dobrej jakości, dobrze naświetlone są pełnowartościowym materiałem - można z nich robić duże odbitki i je z powodzeniem obrabiać, w tym poprawiać WB. Oczywiście lepiej ciągnąć cienie z RAWów, jednak przy przepaleniu świateł (największej bolączki olkowych matryc produkcji Panasonica) z olkowych RAWów niewiele można odratować. Przy JPGach nie wolno popełnić błędu i kilkukrotnie ich edytować - poddawać kompresji/dekompresji - wówczas najbardziej jakość leci. Najlepiej zostawić oryginał, pracować na kopii - robiąc całą obróbkę podczas jednej sesji lub zamienić JPGa w jakiś bezstratny format i wówczas można go obrabiać kilkukrotnie. Przy filozofii pracy z plikiem jak w PS LR (Lightroomie) - nie modyfikuje się oryginalnych plików, eksportuje się (tworzy nowe) pliki po obróbce - o ile nie popełniło się dużych błędów podczas fotografowania - w absolutnej większości zdjęć nie widzę -na plikach wynikowych i odbitkach przewagi tych, które pochodziły z RAwów. Fakt faktem, że JPGi z aparatów Olka są po prostu bardzo dobre.
Zdziwilibyście się jak wielu szanowanych reporterów i innych fotografów nie ma pojęcia co to RAW i zaawansowana jego obróbka.
Edit - orwo - była jakaś przerwa na Forum, dopiero widzę teraz, że praktycznie powieliłem wiele z tego co napisałeś...
w PS jest taki programik do obróbki RAW-ów - Camera raw, mozna czytać czyste raw-y lub obrabiać wstępnie pliki jpg (np. balans bieli) po uprzednim zaznaczeniu stosownej opcji w PS aby otwierał pliki jpg w camera raw
polecam
ale ja dopiero startuję z obróbką zdjęć więc niewiele się wypowiem
do niedawna nie miałem mozliwości otwierania raw-ów w PS (olek e-520) dopiero od kilku dni wyszła nowa poprawka do PS i będę miał mozliwość obróbki surowych raw-ów