Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: RAW dla totalnych lajkoników :)

Mieszka w
    Swarzędz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

RAW dla totalnych lajkoników :)

Wybaczcie, że jestem nowa na forum i od razu nowe wątki z pytaniami, zamiast się najpierw trochę poprzyglądać, ale NAPRAWDĘ, niewiele rozumiem ze słów, jakich używacie w swoich wypowiedziach

Posiadaczką e-510 jestem i postanowiłam trochę lepiej zrozumieć mój aparat, bo po to go mam, żeby w pełni wykorzystać jego możliwości.... i wczoraj robiąc skromną sesję pewnej młodej parze postanowiłam wypróbować, co tak naprawdę da mi RAW (którego, co tu dużo mówić, nigdy nie używałam).

Część zdjęć robiłam w opcji RAW +JPEG, inną część tylk w RAWie. Jakież było moje pierwsze zdziwienie, gdy okazało się, że w niczym nie mogę otworzyć fotek z rozszerzeneim .ORF!

W pierwszym odruchu postanowiłam je otworzyć programem Olympus Camedia Master, który posiadałam jeszcze z czasów starego Olka c8080. Gdy tylko chciałam otworzyć w nim folder z orfami, program informował o błędzie i się wyłączał.

Postanowiłam nie panikować i zaczełam przeszukiwać forum.... No i dopiero tutaj spanikowałam, bo tematów poświęconych RAWom cała masa, a ja nic z nich nie rozumiem A to nazwy jakichs programów, a to rozszerzeń dziwnych, problemów, czegoś....

I w tym wszystkim ja- zupełny laik

Po wnikliwej lekturze zrozumiałam tyle, że przyda mi się program Olympus Master, któren to ściągnęłam w wersji 2.0.

I choć otworzył on wszystkie zdjęcia i działa w porządku, to nie rozumiem, jaki jest sens używania RAWów, skoro żeby otworzyć je w Photoshopie (mam CS2) i tak mogę je zapisać jedynie jako JPEG, albo TIFF (a ta opcja mnie nie bardzo interesuje)..?

Czy istnieje zatem jakis format RAW, na jaki mogłabym zmienić moje obecne pliki ORF, tak, żeby "działały" w PS?

Jeśli tak, to jakim programem tego dokonam?

Wstyd mi za tak proste pytania, bo wiem, że na forum te kwestie są poruszane, ale ja naprawdę nic nie rozumiem z tych wypowiedzi

Bardzo będę wdzięczna za pomoc, za wyłożenie tego jak najprostszym językiem i obiecuję, że, gdy tylko trochę "podrosnę", to sama będę pomagać, zamiast zadawać pytania : )

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Alusia, piszesz, że tiff jest Ci do niczego niepotrzebny. A w tym właśnie tkwi m.in. wyższość RAWa, że po wywołaniu zdjęcia (i ewentualnie zrobieniu podstawowych korekt) możesz go zapisać jako tiffa, i jako takiego BEZSTRATNIE obrabiać. Czyli zapisywać każdą zmianę do bólu bez niebezpieczeństwa utraty jakości. Dopiero zupełnie finalny plik zapisujesz jako jpg.
    Jpg jako format wyjściowy daje dużo mniej możliwości.

Powodzenia!

piotrek204
    Gość
    Mi do speca od RAW'ow daleko, ale jesli robi sie inne fotki niz wakacyjne gnioty to warto

Podstawowa roznica to ze RAW ma duzo wieksza glebie bitowa, jpg ma 8, raw 12-14bit, a inne zalety:
    - balans bieli, mozna na spokojnie wskazac wzorzec i sporo to moze zmienic
    - ostrosc, sam regulujesz jak mocno wyostrzyc, amatorskie lustranki lubia w tym temacie przesadzac
    - korekcja ekspozycji, najwieksza chyba zaleta, 1EV spokojnie sie ratuje
    - dobierasz poziom redukcji szumow

Najlepiej jak ktos wklei przyklady, naprawde cuda czasami mozna osiagnac.

Mieszka w
    Swarzędz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję za wskazówkę, ale traktuję tak Tiffy, ponieważ wiem, że zdjęcia w nich zapisane zajmują naprawdę wiele miejsca, a mój komputer ma niestety ograniczone mozliwości, bo nie dośc, że RAM jest mały, to jeszcze do tego meijsca na dysku niewiele....

Jesli pozwolę sobie na zapisanie kilkuset zdjęć w TIFFie to juz teraz jestem pewna, że w ogóle nie otworzę folderu, w którym te fotki będą zapisane, bo komp mi się po prostu zawiesi Czy nie ma mozlwosci przekonwertowania ORF na jakiś innym typ RAWu? Czytałam coś o jakimś DNG...

Piotrek : ) Tyle to wiem, ale jak ja mogę to osiągnąć?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Rawa musisz zapisać jako tiffa lub jpga - dając zdjęcie do druku lub chcąc je opublikować w necie RAWA Ci nie przyjmą.
    Piszesz o SETKACH zdjęć. Czy to są setki DOBRYCH zdjęć? Prawdę mówiąc nie wierzę

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Alusia, fotkę po wywołaniu w RAWie możesz zapisać jako jpg, jeśli koniecznie chcesz. Lepiej jednak w TIFFie, choć większy, ale możesz w nim robić wszystko w PSie, bez obawy o utratę jakości. JPEG jest formatem stratnym i gubi informacje.

Jak masz mało miejsca- tak jak i ja, to po prostu po wgraniu na kompka paru GB z aparatu, zgrywaj je na DVD. Ja zostawiam tylko te lepsze fotki na kompie, pozostałe mam porządnie poukładane w folderki, tak jak je robiłam, datowane i opisane, a w wordzie - spis zawartości płytek w tabelce.

PNG, być może o to Ci chodzi, to format wielkości też sporej, ale zachowuje przeźroczystość pewnych obszarów. Np, jeśli sobie obrobisz fotkę do owalu, i chcesz, żeby wyświetlał się owal bez tła, to zapis w png będzie to w większości przypadków zachowywał. Jpg lub tiff doda Ci tło do kształtu prostokąta dla owalu, a do kwadratu dla koła.
    Ostatnio edytowane przez nevra ; 28.08.08 o 20:47
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Alusia Zobacz posta

I choć otworzył on wszystkie zdjęcia i działa w porządku, to nie rozumiem, jaki jest sens używania RAWów, skoro żeby otworzyć je w Photoshopie (mam CS2) i tak mogę je zapisać jedynie jako JPEG, albo TIFF (a ta opcja mnie nie bardzo interesuje)..?

Czy istnieje zatem jakis format RAW, na jaki mogłabym zmienić moje obecne pliki ORF, tak, żeby "działały" w PS?

Jeśli tak, to jakim programem tego dokonam?
    Dopiero Photoshop CS3 czyta ORFy z E-510.
    Żeby otwierać je w PS2 i nie stracić nic z użyteczności formatu RAW należy ściągnąć ze strony Adobe DNG Converter:
    http://www.adobe.com/support/downloa...atform=windows
    Za jego pomocą przkonwertujesz pliki ORF do formatu DNG.
    To również jest plik typu RAW ale opracowany i promowany przez Adobe.
    Przekonwertowane pliki z rozszerzeniem .DNG możesz spokojnie wywoływać i obrabiac w Photoshopie CS2.
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 28.08.08 o 20:51

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alusia Zobacz posta
    Czy nie ma mozlwosci przekonwertowania ORF na jakiś innym typ RAWu?
    HD Photo-powinien Ci wystarczyc do uzytku domowego jak i do wydrukow-nawet duzych.Duze to dla mnie 1mx1,5m

rocco
    Gość
    Skoro już ma Photoshopa i jest do tego darmowy DNG Converter to chyba najwygodniejsze rozwiązanie

Mieszka w
    Swarzędz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Chodziło mi o format DNG. Juz sobie wyczytałam, że to Adobe Digital Negative Właśnie taka forma zapisu.

I dziękuję za spore rozjaśnienie sytuacji. Po prostu, jeśli chcę mieć dobrej jakości zdjęcia, to muszę się pogodzić z tym, że zajmują kupę miejsca.

Ze z tych setek zdjęć Agapiet wiele nie jest dobrych, to ja sobie doskonale zdaję sprawę, ale najpierw muszę je przejrzeć, by zdecydować, które się nadają, a które nie : )

Spróbuję ściągnąć też ten converter do fotoszopa, bo jednak fotoszop działa mi 100 razy lepiej, niż Olympus Master, który się zacina jak stary rower. Może ten .dng. będzie lepszy, niż tiff....
    Ostatnio edytowane przez Alusia ; 28.08.08 o 21:02

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów