Zobacz pełną wersję : brak głosu w filmie [sp560uz]
Witam,
nagrywałam ostatnio filmy i po zrzuceniu ich na komputer nie słychać dźwięku. Obraz jest bez zarzutów.
Czy ktoś wie w jaki sposób odzyskać dźwięk?
bardzo proszę o pomoc:)
Witaj
Dźwięku w nagranym przez ciebie video już niestety nie odzyskasz, bo poprostu nagralaś je bez dźwięku. Następnym razem jak bedziesz nagrywac video to w menu aparatu włącz mikrofon ;)
Dabbing,lektor,napisy i jaks podklad z muzyka.Programow wiele do tego.
Wstaw gdzies na server tego filma-jakies dialogi wymyslimy,napisy Ci dopasuje i bedzie OK
o nie! ;(
czyli nie ma szans odzyskać dźwięku? :(
kurcze, tak to jest jak się dostaje aparat bez instrukcji! we wszystkich dotychczasowych sprzętach dało się nagrywać bez włączania czegokolwiek...
obawiam się, że dubbing może nie pomóc. to było nagranie z koncertu ;)
aha, a jak wydłużyć czas trwania filmu? bo obecnie mogę nagrywać tylko 40 sekund, a wolnego miejsca mam o wiele więcej.
no to wystarczy teraz znaleźć kogoś kto nagrywał dźwięk na tym koncercie i wstawić.
A może jest to na tyle popularny koncert ze nagrania sa w necie?
Swoja droga tez mnie zaskoczylo ze fabrycznie Olympus ma wyłączony mikrofon.
Najłatwiej wydłużyć film możesz zmniejszając rozdzielczość, ale poczytaj o innych możliwościach bo juz o tym pisano:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12831&highlight=film
A może jest to na tyle popularny koncert ze nagrania sa w necie?
Swoja droga tez mnie zaskoczylo ze fabrycznie Olympus ma wyłączony mikrofon.
Normalne.
Z mikrofonem nie byłio by zooma, albo byłoby silniczki słychać.
przy głosie jest zoom!!!!
ponagrywalem już sporo filmików i tak trzeba włączyć mikrofon w ustawieniach, ale to nie znaczy, że nie będzie zoom-u
ponagrywalem już sporo filmików i tak trzeba włączyć mikrofon w ustawieniach, ale to nie znaczy, że nie będzie zoom-u
Pewny jesteś? Zoom możesz używać przed naciśnięciem spustu, jak już zaczniesz nagrywać video z audio to w SP-560 zoom jest "zablokowany". Bodajże w SP-550 była taka możliwość, ale użytkownicy tego aparatu narzekali na "warkot" silniczka, który nagrywał sie razem z dźwiękiem. Może, dlatego w SP-560 juz tej opcji nie ma (bynajmniej w moim).
Mówisz o zmianie zoom-u w trakcie nagrywania filmu? W momencie włączenia mikrofonu aparat blokuje mechanikę obiektywu, więc się nie da tego zrobić (chyba, że o czymś nie wiemy).Natomiast jest możliwe jednorazowe ustawienie zoom-u (np.max. zbliżenie), a następnie włączenie mikrofonu i filmowanie w takim trybie (choć będę się upierał, że nie można tego nazwać regulacją).
kristofer55
13.10.08, 11:40
U mnie w aparacie Zoom działa jak mam wyłączony mikrofon... jak włączę mikrofon zoom nie działa...
Saipha , tak jak pisali poprzednicy mikrofon musisz włączyć w ustawieniach, a co do długości filmików - już o tym było pisane wcześniej - pewnie masz kartę XD typM na nich się nie da nagrać dłuższych filmików niż 40 sek w najlepszej jakości. Jeśli chcesz mieć możliwość nagrywania bez ograniczeń (do zapełnienia całej karty) w najwyższej rozdzielczości musisz kupić kartę Olympus XD typM+. Karty te są w sprzedaży od września w podobnych cenach jak typM.
Jeszcze co do zoomu na filmikach, gdy nagrywamy z dźwiękiem możemy używać zoomu ale TYLKO CYFROWEGO, również trzeba go włączyć w ustawieniach. Zoom optyczny działa tylko gdy wyłączymy mikrofon. Amen.