PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup w Niemczech + Gwarancja

Croolik
8.07.04, 13:09
Byl juz na starym forum poruszany ten temat, ale teraz sytuacja sie zmienila, bo Polska jest juz w UE. Czy jesli kupie aparat w sklepie internetowym w Niemczech, czy w razie gdyby mi sie pozniej zepsul nie bede mial klopotow z gwarancja w Polsce?
W Niemczech aparaty kosztuja duzo taniej - za Olympusa C-765 chca tylko 350 euro (= 1600 zl), a w Polsce kosztuje on ok. 2000 zl w sklepie internetowym. W zwyklym sklepie widzialem ten aparat za prawie 2400 zl!

MichelCat
8.07.04, 13:33
To musisz naprawiać w niemczech. W Polsce nie uznają eurogwarancji. Musisz docenić zalety kupowania w Polsce, bo w efekcie płacisz mniej na początku, a na końcu wychodzi drożej.

kerry
8.07.04, 14:09
A nie prościej zadzwonić i spytać?
Euro-Color Sp. z o.o.
ul. Wał Miedzeszyński 630
03-994 Warszawa
Tel. (0 prefix 22) 334 66 66

Bulva
8.07.04, 14:44
Ja niedawno dzwoniłem do Euro-coloru i powiedziano mi, że gwarancje z krajów UE oraz (uwaga) USA sa normalnie honorowane o ile posiadamy fakturę zakupu.

Croolik
8.07.04, 15:42
Dzieki. Wyslalem zapytanie w tej sprawie do EuroColoru oraz do sklepu w ktorym chce kupic aparat, ale jeszcze nie otrzymalem odpowiedzi. Wy jestescie pierwsi. :)

Dares
8.07.04, 18:25
Ostatnio ten temat był poruszany w jakimś programie informacyjnym w tv. Wynikało z niego, że chyba w ciągu pół roku, ta sytuacja ulegnie unormowaniu, czyli eurogwarancje będą honorowane u nas.

tom soyer
9.07.04, 08:07
np japonskie gwarancje podobno nie "przenosza sie" do europy (dot. to na pewno fotokamer olympusa). dziwne bo produkt jest globalny i jesli gwarancje z usa maja byc honorowane to na pewno beda tez honorowane gwarancje w niemczech. produkty panasonica maja gwarancje globalna wiec wydaje mi sie ze bardziej to zalezy od strategii firmy niz prawa konsumenckiego.

Croolik
9.07.04, 09:47
Eh... Co z tego, ze moze nawet i sa honorawane, kiedy ten EuroColor ogolnie sprawia wrazenie, ze ma klienta w d***. Nie wiem czemu tak jest, ale wczoraj wyslalem do nich maila z pytaniem i do tej pory odpowiedzi nie dostalem (pewnie w ogole nie dostane jak znam tutejsze realia). Natomiast sklep w Niemczech odpowiedzial mi w ciagu niespelna 2 godzin, mimo ze wyslalem zapytanie ze zwyklego formularza na stronie. Czyli jednak mozna klienta traktowac z nalezytym szacunkiem. Chcialbym, zeby kiedys bylo tak w Polsce - sa oznaki ze idzie na lepsze, ale pod tym wzgledem chyba jeszcze wiele zostalo do poprawienia..... No nic, lece do banku zrealizowac przelew, bo aparacik podobno jest cudo :)

No-shadow Kick
9.07.04, 10:53
Da się żyć z C-765 :lol:

Mój aparat też jest z Niemiec, ale był zakupiony w zwykłym sklepie za 380 Euro (i tak wyszedłem na swoje).

Pozdrawiam i życzę udanego zakupu!

luc4s
9.07.04, 13:07
A możesz podać adres tego niemieckiego sklepu? Sam się zastaawiam nad takim rozwišzaniem.

Croolik
9.07.04, 18:32
http://www.worldtronics.com/

No-shadow Kick
9.07.04, 19:08
http://www.foto-weinmann.de/

Mój jest z Ahlen.

Pozdrawiam

tomasc
12.07.04, 13:16
Kupowałem aparat w niemczech na parę dni przed wejściem do Unii. Przed zakupem dowiadywałem się czy serwiś Olympusa honoruje gwarancje wystawione w innych krajach. Tak, gwarancje są honorowane o ile posiada sie fakturę zakupu.

czekal
14.07.04, 10:14
Witam, czy ktoś może kupował aparat w tym niemieckim sklepie internetowym Worldtronix, ceny mają świetne i ciekawią mnie opinie o zakupach u nich. Zatem jeżeli ktoś kupował to prosiłbym o wiadomość czy wszystko przebiegło bez problemu, dzięki.

tom soyer
14.07.04, 10:35
Witam, czy ktoś może kupował aparat w tym niemieckim sklepie internetowym Worldtronix, ceny mają świetne i ciekawią mnie opinie o zakupach u nich. Zatem jeżeli ktoś kupował to prosiłbym o wiadomość czy wszystko przebiegło bez problemu, dzięki.

firma sprzedaje na ebay'u wiec mozesz ja tez sprawdzic tutaj:
http://cgi2.ebay.de/aw-cgi/eBayISAPI.dll?ViewFeedback&userid=worldtronix&iid=3826887352&frm=284