PDA

Zobacz pełną wersję : canon vs olympus Bardzo prosze o pomoc

adam.rs4
10.08.08, 00:41
Na wstepie WITAM ! jak w temacie bardzo prosze o pomoc doswiadczonych uzytkownikow . Planuje zakup lustra i mam nie lada dylemat a juz zglupialem. Aparat wakacyjny glownie krajobrazy , karaiby plaze portrety macro itp. Oto zestawy

1. http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/canon-eos-450d-ef-s-18-55-mm-ef-s-55-250-mm.bhtml

2. http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/olympus-e-520-14-42-mm-ed-40-150-mm-ed.bhtml lub 510 z tymi szklami

3. http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/olympus-e-520-14-42-mm-ed-70-300-mm-ed.bhtml lub 510 z tym szklem

Dodatkowe pytanie czy 510 warta jest roznica w cenie miedzy 520 czym szczegolnym sie roznia. 510 dostala eise co jest dla mnie wazne i ewentualnie jaki obiektyw polecacie. A i czemu nie canon bo pewnie kazdy zaraz go zjedzie tylko prosze nie pisac ze jest plastikowy :) pozdrawiam Adam

Gundi
10.08.08, 00:45
Zmień temat bo taka ilosc wykrzyknikow nie wrozy dobrze...

wybierz sobie korpus ktory ci lepiej lezy w rece... Skoro to ma byc aparat wakacyjny to kup najtanszy zestaw pokrywajacy twoje ogniskowe ale prawdziwego macro nie porobisz.

Co do roznicy w cenie nie wiem... jesli zalezy ci na lepszym LV, obsludze bezprzewodowych lamp... sam sobie odpowiedz.

Canona 450d nei mialem w reku ale z tego co slyszalem jest juz dobrze zrobiony...

dobas
10.08.08, 00:46
18 55 canona to wyrób który ze względu na jakość trudno nazwać obiektywem

czy 40-150 czy 70-300 zależy od Ciebie czego bardziej potrzebujesz.
myślę że jako podstawowy zestaw 40-150 będzie częściej używany.
krótsza ogniskowa sprawia ze ten obiektyw będzie Ci się przydawał częściej

w kiepskich warunkach oświetleniowych i jak będą Ci drżały ręce :)

różnice 510 / 520 są opisane na forum - poszukaj

i zmień temat na pprzyjazny wyszukiwarkom i użytkownikom !!!!

adam.rs4
10.08.08, 00:55
mialem w reku to tele 70-300 i robi niezle wrazenie pytanie czy bede potrzebowal hmm wiekszosc zdjec z reki wiec sam nie wiem dlatego pytam. Zaraz poszukam roznic chociaz nie moglem nic znalezc. Zestaw z canonem przekonuje mnie ze jest to najnowszy sprzet oraz ze dostal nagrode tipa zarowno body jak i to tele .

Gundi
10.08.08, 00:59
Sam nie wiesz czego chcesz, nie pytaj więc nas.

adam.rs4
10.08.08, 01:10
osobiscie wole canona dlatego zalogowalem sie na forum olka zeby posluchac opinii posiadaczy tych aparatow ! Jak masz pisac takie odpowiedzi to nie pisz dalem 3 przyklady zestawow do oceny i opinii

k@czy
10.08.08, 01:19
nas sie pytasz, czy bedziesz potrzebowal 70-300 ??? a co mama na to? ja bym jej zapytal....
PS
jak masz sie tak pytac, to lepiej sie nie pytaj i kup tego najnowszego kanona, bo ah i oh (nie wiem tylko, czy robi takie wrazenie jak 70-300...)
chcesz robic wrazenie, czy zdjecia? tylko prosze juz nie odpowiadaj-to bylo retoryczne pytanie...

Mirek54
10.08.08, 01:23
Pamietaj,ze aparat wykona to tylko co ustawisz,nic wiecej.Jesli Ty potrafisz robic foty,to kazdy bedzie dobry.Ja na Twoim miejscu pochylil bym sie nad obiektywami,ktore sa dodawane do zestawu.Wybierz takie,ktore pokryja potrzebny Ci zakres i dobierz do nich puszke.Body ma sie dobrze trzymac i byc guzikoprzyjazne,wtedy bedziesz zadowolony.
Dobrych fot Ci zycze.

dobas
10.08.08, 01:42
jeśli canona to kup z 18 - 70 wówczas IMHO ma to sens
18-55 raczej nie - jeśli obiektyw ma dla Ciebie jakiekolwiek znaczenie.

i nie pytaj nas jakiego potrzebujesz obiketywu.

To tak jak ja bym Ciebie zaczął pytać czy mam sobie kupić 7-14 czy 50-200 ?

skąd masz wiedzieć co ja fotografuję i na odwrót

Xano
10.08.08, 01:58
lucca napisał:
Body ma sie dobrze trzymac i byc guzikoprzyjazne Przed zakupem lustrzanki trzymałem w ręce kilka "marek" i najbardziej spasowała mi obsługa Olka: podstawowe funkcje w jednym miejscu (koło z przyciskami), a w panelu sterowania na wyświetlaczu można ustawić wszystkie parametry bez szukania w podmenu. Czasami ta szybkość "operacyjna" się przydaje. No i jak pisali koledzy: aby uzyskać porównywalną jakość szkieł w Canonie (z funkcją IS) trzeba sporo więcej wydać. Dlatego nie bez znaczenia jest fakt wbudowania stabilizacji obrazu w korpus Olka. Zestaw Canona, który zaproponowałeś oferuje pokrycie ogniskowych (w przeliczeniu dla małego obrazka) ok 29-400, a w nieco niższej cenie Olympus oferuje 28-600 :idea:

Karol
10.08.08, 08:46
jeśli canona to kup z 18 - 70 wówczas IMHO ma to sens
18-55 raczej nie - jeśli obiektyw ma dla Ciebie jakiekolwiek znaczenie.

? - 18-70 - takie szkła to Nikonie lub Sony chyba.
Poza tym nowy stabilizowany kit Canona (18-55 IS) nie jest taki kiepski jak jego poprzednik bez IS.

adam.rs4
10.08.08, 10:18
dokladnie ten nowy nie jest taki zly poza tym to kit z 55-200 is faktycznie nie jest to l i nie jest taki jasny ale dostal nagrode na ten rok jako entry level od tipy zreszta tak jak advanced dsl-r canon 450d . Co prawda w zeszlym roku 510 dostala eise co tez jest dla mnie wyznacznikiem. A co do wypowiedzi to sprecyzowalem ze robie krajobrazy , macro lubie , portrety itp glownie to wiec pytanie bylo ktory zestaaw byscie kupili a moze macie i uzytkujecie te obiektywy i prosze o szczera odpowiedz moze cos nie pasuje itp.

dzemski
10.08.08, 10:25
aparat do wszystkiego, czyli raczej OLY 510/520. Ale w entry lvl jest spory wybór i nie trzeba się ograniczać.

adam.rs4
10.08.08, 10:37
przladowe fotki

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img527.imageshack.us/img527/92/coeu5.jpg)

źródło (http://img329.imageshack.us/img329/4384/aline7.jpg)

źródło (http://img84.imageshack.us/img84/5049/delna7.jpg)

tomek s
10.08.08, 10:46
Rozejrzyj się po szkłach, które oferuje dany system, możliwości późniejszej rozbudowy w zależności od tego co fotografujesz wybierz przystępne szkła cena/jakość i dobierz puszkę.
pzdr

dobas
10.08.08, 11:33
? - 18-70 - takie szkła to Nikonie lub Sony chyba.
Poza tym nowy stabilizowany kit Canona (18-55 IS) nie jest taki kiepski jak jego poprzednik bez IS.

JASNE JASNE JASNE !!!!!!!!!!
sorry za wprowadzenie w błąd i wielkie dzięki za zwrócenie uwagi...

ty o canonie a ja o nikkorze !!

jeszcze raz przepraszam.

adam.rs4
10.08.08, 11:40
Panowie i :) Panie zeby nie zasmiecac watku oraz nie zaglebiac sie w nie majace zwiazku z tematem sprawy moze zrobmy ranking niech kazdy kto moze odda glos np 1,2,3 ... oraz po krotce go sprecyzuje np canon bo ... dzieki i pozdrawiam

grizz
10.08.08, 11:43
Canon jak najbardziej :>

ale 5d minimum :> i eLki...

Niżej nei ma sensu. Nie ma odpowiednich szkiełek.

Gundi
10.08.08, 11:58
e-510 i 14-54 f 2.8

nie baw sie w kity, masz od razu zakres 28-108 czyli od szerokiego po małe tele... jasne, ostrzy pewnie nawet przy slabym swietle i od 22 cm czyli macro.
Potem pomyslisz nad 70-300 jesli zdecydujesz ze potrzebujesz 600mm ...

Moje zdanie.

tomek s
10.08.08, 12:13
Canon jak najbardziej :>

ale 5d minimum :> i eLki...

Niżej nei ma sensu. Nie ma odpowiednich szkiełek.

Do 30D/40D też można ciekawy zestawik dobrać, a puszki imo całkiem do rzeczy ;)
pzdr

Karol
10.08.08, 12:29
Panowie i :) Panie zeby nie zasmiecac watku oraz nie zaglebiac sie w nie majace zwiazku z tematem sprawy moze zrobmy ranking niech kazdy kto moze odda glos np 1,2,3 ... oraz po krotce go sprecyzuje np canon bo ... dzieki i pozdrawiam

Sorki ale chcesz własną decyzję zakupową oprzeć na naszym rankingu? Przecież masz własne preferencje i to Tobie aparat ma leżeć dobrze w dłoni i Ty za niego zapłacisz mniej lub więcej. My już wybraliśmy aparaty...

adam.rs4
10.08.08, 13:02
Wiem wiem ale panowie moja polowka tez bedzie pstykac z auto :) wiec nie moge kupic 5d . Chce typowe body dla amatora " zaawansowanego " i tu pytanie canon vs olek 520 gdyz jednak ten model kompensacja cienia wiekszy lcd poza tym nowsza konstrukcja oparta na super 510. Wizualnie jej sie podoba bardziej canon ale wiadomo ze nie o to tu chodzi. Narazie chce wydac ok 3 tys zl wiec tylko takie sensowne zestawy. Za rok najprawdopodobniej Kenia lub maledivy byc moze meksyk. W kenii przydalby sie taki 70-300 na safarii :) Dodatkowym atutem na korzysc olka byla podwodna obudowa ale wlasnie znalazlem jej cene ok 3.5 tys wiec ten atut juz odpada buuuuu

Karol
10.08.08, 13:07
Chyba przesadzacie trochę z tą optyka do Canona, zależy czego kto oczekuje, osobiście powybierałbym tam w fajnych szkłach.
Moja koleżanka kupiła Canona XTi (amerykańska wersja 450D) ze stabilizowanym kitem i robi nim zdjęcia jak kompaktem - auto, czasem program tematyczny i tyle. Ma pstryknąć i ma wyjść - takie jej oczekiwania. Oglądałem jej foty - znakomita większość bardzo dobrze naświetlona, na 1:1 jest ostro - nie widzę mydła, ładne wysokie ISO, dość sensownie działające algorytmy programów tematycznych...
Pod takie oczekiwania strzał w 10, co nie zmienia faktu, że Olek mógłby być równie dobrym a nawet lepszym wyborem.

adam.rs4
10.08.08, 13:26
ktotek wlasnie na to musze tez zwrocic duzo uwage na przydatnosc zestawu dla polowki tryb auto wyjac wsadzic wyl. Jesli twoja kolezanka jest zadowolona to nie widze przeszkod w kupnie canona. Duzo na forach opini z problematycznym af ze zdjecia mydlane itp tego sie wlasnie obawialem. + na korzysc olka za 22 programy tematyczne napewno sie spodobaja jej :)

Karol
10.08.08, 13:36
+ na korzysc olka za 22 programy tematyczne napewno sie spodobaja jej :)

No pojechałeś po bandzie teraz - Olek ma sporo walorów ale tego się nie używa - to czy będzie 22 czy 122 programy tematyczne nie ma żadnego znaczenia. Przydają się czasem te, które możesz nastawić kołkiem - a więc /w uproszczeniu/ "P" -czyli program, shiftem możesz zmienić wartości czas/przysłona, "Portret" - w sensie - ustaw minimalną przysłonę, "Makro" - ustaw max przysłonę ale w ramach takiego czasu, żeby nie ruszyć i "Noc" - żeby aparat przy używaniu lampy wpuścił jeszcze trochę światła zastanego dla klimatu a więc wydłużył czas... Innych zastosowań dla programów nie widzę, zresztą nawet powyższych nie używam...

MAF
10.08.08, 17:08

Ok, nie ma sprawy.

+ Canon bo fajne stałki i możliwość w łatwego migrowania w kierunku pełnej klatki (ważne dla portrecistów), zupełnie przyzwoite tanie telezoomy (70-300 i 70-200/4 L). EOS450 jest IMHO idealny korpusem dla mnie. Mały lekki, z przyzwoitym AF i bez sztucznych ograniczeń body.
- Canon - brak przyzwoitego spacer zooma (ekwiwalent 24-105 w FF) dla cropa (bo 17-85 przyzwoity nie jest), woooolny AF w amatorskim 70-300, możliwe że za jakiś czas nie będzie już cropowych body i trzeba będzie niestety kupić FF.

+ Olympus bo fajne zoomy (szczególnie 12-60 i 14-54, oraz 50-200), fajne body E-520, brak zagrożenia koniecznością przejścia na FF.
- tylko 3 punkty AF (z wyjątkiem E-3), małe wizjery, niepełna kompatybilność szkieł z E-520 (AF na kontrast), spore braki w stałkach, brak perspektyw na FF w przyszłości.

adam.rs4
11.08.08, 00:20
bylem dzisiaj w media na okeciu. Wszyscy zgodnie doradzaja olka, twierdzac ze jest bardziej przyjazny fotografowi amatorowi, pod reka w nim wszystko mamy poza tym mowia ze to tele 70-300 bardzo dobre w zestawie

Magnesus
11.08.08, 08:19
niepełna kompatybilność szkieł z E-520 (AF na kontrast)

Nie zapominaj, że te szkła działają z AF hybrydowym, który jest bardzo wygodny i niekoniecznie wolniejszy (nie testowałem).
Poza tym mimo wszystko Live View przydaje się rzadko (ale świetnie, że jest - w makro czasem się przełączam, gdy musiałbym się połamać, żeby zrobić zdjęcie z twarzą przyłożoną do aparatu).

Piotr_0602
11.08.08, 09:26
Zmieniłem sprzęt z Olka na Canona, a przeszedłem praktycznie dla FF i to już mało nie kosztuje. Poza tym z podstawowego body (E500) przeskoczyłem na wyższą klasę body (5D), ale szkiełka mialem z grupy PRO i przeszedłem na L-ki. Kilka moich uwag:
- szkła Canona są (przeważnie) większe i cięższe
- szkła Canona nie sią tak fajne optycznie jak Zuiko (ostrość na brzegach, zniekształcenia) co Zuiko, choć L-ki wg mnie są lepiej wykonane (metal, budowa) niż szkiełka Zuiko PRO (z TOP PRO nie porównywałem)
- body Olka są mniejsze i lższejsze (z reguły), lub przy tej samej wadze solidniej zrobione
- Olkiem tak samo się da robić zdjęcia jak Canonem, czasem nawet (zależnie od sytuacji) da sie Olkiem zrobić lepiej (wygodniej)
- jeśli nie potrzeba ci superpłytkiej GO, a raczej głębokiej GO to Olek sprawuje się lepiej bo nie trzeba go tak przymykać i dostajesz krótsze czasy albo niższe ISO
- Canony też szumią
- mimo że AF Olka (poza E3) to nie jest najwyższych lotów, to bywa ze nawet stare body Olka (E500) szybciej ostrzy niż teoretycznie lepsze body Canona (z większą ilościa punktów) - przykładowo w ciemnościach z podpiętą lampą zewnętrzną (która wspomaga AF aparatu wyświetlaniem czerwonych kropek) stary E500 ostrzył lepiej niż mój nowy nabytek 5D z podpiętym Metzem (choć w dzień Canon jest szybszy, ale moze to też zasługa silniczków ultradźwiękwych w obiektywach Canona)
- zoomy Olka mają z reguły większy zakres przy dobrym zachowaniu optycznych osiągów
- do Canona jest więcej szkieł, ale część jest daje średnie efekty
- do Canona są wszystkie rodzaje szkieł do wszystkich zastosowań, a Olek ma dziury tu i ówdzie (brak shift/tilt, brak sensownych portretówek)
- wbrew pozorom, Olek ma lepsze szerokie szkła od Canona
- Canon ma szkła jasniejsze od f2 a u Olka z tym posucha
- Olek ma skuteczne czyszczenie matrycy i to jest WIELKI autut (nie docenia się tego dopóki nie zmieni systemu z Olka na inny)

Gdybym miał kupować budżetowy sprzęt wziąłbym Olka.
Przy budżecie na poziomie body/szkieł semi-pro zastanowiłbym się już i rozważył za i przeciw (Olek/Canon/Nikon). Przy budżecie profi Olek już nie ma wiele (prócz szkieł TOP PRO) do zaoferowania.

adam.rs4
11.08.08, 10:57
Dzieki Piotr za tak wyczerpujaca odpowiedz . Moj zestaw nie bedzie zawieral ani zewnetrznych lamp ani dodatkowych obiektywow poza macro tak jak pisalem wczescniej nie jestem fotografem. Jestem amatorem ktory co prawda szybko sie uczy ale nie wiaze z fotografia przyszlosci finansowej tylko przyjemnosc ladnych zdjec w dzikich krajach ( malediven , tajlandie itp ) oraz macro. Jak kupie olka z tym tele 70-300 to bede mial dziure miedzy 70-140 ale mysle ze to nie duza przeszkoda . Wczoraj byla tez niezla cena na k20d z 18-55 o ile dobrze pamietam 3200 zl ale jak narazie moje notowania

1. canon 45 %
2. olek 55%

Ania_
11.08.08, 20:25
Kurczę 3 raz edytuję. Ale póki co cofam pytanie.
4 edycja: e-510 + 14-54 lub jeśli uważasz, że chcesz się pobawić e-510 + kity (ja tam nie narzekam, na moje potrzeby starczają).

Matthi18
11.08.08, 23:55
lucca napisał: . Zestaw Canona, który zaproponowałeś oferuje pokrycie ogniskowych (w przeliczeniu dla małego obrazka) ok 29-400, a w nieco niższej cenie Olympus oferuje 28-600 :idea:

Zgadzam sie z tym całkowicie sam ma te szkła i jako"kity" są naprawde fajne dodatkowo masz stabilizacje w body czyli nie musisz kupować szkieł ze stabilizacją a do :canonbe2: dadzą Ci stabilizowane 18-55.. i to wszytko napewno będziesz zadowolony z kolorów w Olku bo są super a pozatym w tym zestawie tak jak Lucca napisał masz większy zakres ogniskowych więc warto o tym pomyśleć! Ja bym wybrał zestaw 14-42+40-150 bo w zestawie 14-42+70-300 będzie Ci brakowało tych 28 mm.:esystem:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
zawsze możesz Kupić :nikonbe: http://www.fotoceny.pl/tow/10110_NIKON_D80_+_AF_S_DX_18_135_MM_f_3556G_IF_ED_ Gwar_Nikon_Polska.html

tymczasowy_
12.08.08, 00:14
E-510/520 z 14-54mm/2.8-3.5 - to podstawa - takim obiektywem robi się ponad 90% fotek. A przede wszystkim masz dzięki 14-54 znośny "portret" i całkiem niezłe "macro". O podobny obiektyw, w podobnie atrakcyjnej cenie, ciężko w innych systemach. Wg. mnie doskonale komponuje się z każdym body w E systemie.
Tele - jakie potrebujesz takie dokupujesz. Może być 70-300, ogniskowych 54-70 nie będzie Ci brakowało.

Jak będzie Ci brakowało gotówki to sprawdź ofertę tu: http://www.euro.com.pl
Tzw raty 0%, ilość rat wybierasz sam od 2 do 30 - naprawdę dobra oferta. Tyle że na produkt oznaczony "na zamówenie" czasami trzeba nieco poczekać.

Matthi18
12.08.08, 00:24
E-510/520 z 14-54mm/2.8-3.5 - to podstawa - takim obiektywem robi się ponad 90% fotek. A przede wszystkim masz dzięki 14-54 znośny "portret" i całkiem niezłe "macro". O podobny obiektyw, w podobnie atrakcyjnej cenie, ciężko w innych systemach. Wg. mnie doskonale komponuje się z każdym body w E systemie.
Tele - jakie potrebujesz takie dokupujesz. Może być 70-300, ogniskowych 54-70 nie będzie Ci brakowało.

ja bym sie upierał przy podwójnym Kicie... Bo to takie gadanie.. 14-54 to bardzo dobre szkło ale nie wiem czy Ci będzie takie potrzebne.. jak sie bardziej rozkręcisz to sobie pozmieniasz bo nie wiem czy z dziurą w zakresie nie będziesz marudził że trzeba sie przybliżyć za bardzo albo że trzeba sie odsunąć z aparatem... Ja Ci moge nawet E-3 z 12-60 i 35-100 polecić ale po co.. ty wiesz najlepiej jaki jesteś i jak będziesz używał tego aparatu twoja decyzja, twój wybór

tymczasowy_
12.08.08, 00:32
ja bym sie upierał przy podwójnym Kicie... Bo to takie gadanie.. 14-54 to bardzo dobre szkło ale nie wiem czy Ci będzie takie potrzebne..
Autor wątka chciałby:

Aparat wakacyjny glownie krajobrazy , karaiby plaze portrety macro itp.
Co do tego lepiej się nada? 14-54 czy kit? Każdy kto miał oba na korpusie potrafi odpowiedziec.

PS
Ja, na "wakacjach" praktycznie 14-54 nie zdejmuję z korpusu.

Matthi18
12.08.08, 00:41
miałem 14-54 na korpusie kita też (mam go na codzień) wiesz równie dobrze moge teraz napisać żeby kupił sobie 12-60 bo tez jest fajne (też mam razem z E-3) ja na jego miejscu bym brał 2 kity i 35 macro

adam.rs4
12.08.08, 00:56
napewno kupie w euro bardzo fajne te raty poza tym duzy wybor. Obiektyw 14-54 bardzo fajne szklo niestety nie ma go w kitach. Dziura mi nie bedzie przeszkadzac bardziej sie zastanawiam czy nie za ciemne to szklo przy tak duzym zoomie ale wkoncu na brak swiatla nie narzeklabym. W canonie mam w kicie 55-250 is wiec teoretycznie tez fajne szklo dostalo nagrode tipy na ten rok. Mam juz bol glowy z tym wyborem. Moze zamiast na body bardziej wlasnie pomyslec o szklach ktore daja w kicie

1. http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/canon-eos-450d-ef-s-18-55-mm-ef-s-55-250-mm.bhtml

czy

2. http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/olympus-e-520-14-42-mm-ed-70-300-mm-ed.bhtml

Lubie takie foty pewnie 70-300 bedzie lepszy do tego :)

źródło (http://img244.imageshack.us/img244/1739/arabe0.jpg)

Matthi18
12.08.08, 01:01
napewno kupie w euro bardzo fajne te raty poza tym duzy wybor. Obiektyw 14-54 bardzo fajne szklo niestety nie ma go w kitach. Dziura mi nie bedzie przeszkadzac bardziej sie zastanawiam czy nie za ciemne to szklo przy tak duzym zoomie ale wkoncu na brak swiatla nie narzeklabym. W canonie mam w kicie 55-250 is wiec teoretycznie tez fajne szklo dostalo nagrode tipy na ten rok. Mam juz bol glowy z tym wyborem. Moze zamiast na body bardziej wlasnie pomyslec o szklach ktore daja w kicie

czy

2. http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/olympus-e-520-14-42-mm-ed-70-300-mm-ed.bhtml

za mniejszą cene masz http://www.fotoceny.pl/tow/13368_Olympus_E_520_+_14_42mm_+_40_150mm_Olympus_P olska_24_mies_+_DVD.html i do tego http://www.fotoceny.pl/tow/12115_ZUIKO_DIGITAL_35mm_1:35_Macro.html masz podobnie cenowo ponadto masz 3 szkła ze stabilizacją, a do tego jeszcze dobre macro

adam.rs4
12.08.08, 01:19
niestetey chce wziac na raty sobie zestawik wiec tylko sklep euro ale nie powiem zestaw fajny !!

mam jeszcze taka cholere wiec pewnie tez dostanie wkoncu jakies ladne fotki :)

http://www.papugi.webd.pl/thumbnails.php?album=440

Matthi18
12.08.08, 01:22
w tym sklepie Co Ci linka dałem też można ratalnie brać sprzęt;p tak kupiłem tam Sigme 135-400APO DG do Olka;)

tymczasowy_
12.08.08, 10:57
w tym sklepie Co Ci linka dałem też można ratalnie brać sprzęt;p tak kupiłem tam Sigme 135-400APO DG do Olka;)Wszędzie można kupić na raty, nawet kupując prywatnie z allegro. Problemem jest "jedynie" koszt takich rat/kredytu.

W euroagd ceny może są nieco wyższe (np E-3 body kosztuje 4470zł), gdzieś indziej mozna kupić to body za 4100zł. Tyle że w euro są raty 0% czyli 4470 dzielimy przez ilość rat i tyle płacimy miesięcznie, czyli kupując na raty, po spłacie wszystkich rat wydamy 4470zł.
W innym sklepie biorac raty na 4100zł musimy dodać do tego oprocentowanie (8-12% rocznie) czyli po 30 miesiącach (2.5 roku) mamy całkiem pokaźną sumkę odsetek (około 1200zł) czyli pomimo mniejszej kwoty wyjściowej, w efekcie płacimy dużo więcej.

Ostatnio czytałem, ze banki wkrótce wycofają się z rat 0% bo im sie to nie opłaca, więc należy się spieszyć.

Przed decyzją zakupu ratalnego, należy poprostu porównać oferty z kilku sklepów.

adam.rs4, dlaczego tak na siłę uparłeś się na zestaw z kitem (kitami)? Faktem jest, że taki zestaw jest najtańszy, ale prawdą jest też to, ze nie jest to zestaw najlepszy. Ja na Twoim miejscu spokojnie skompletowałbym sobie zestaw optymalny. I tu wracam do 14-54, bo jest to b. dobry obiektyw, za naprawdę niewielkie pieniądze, będziesz naprawdę miał dużą frajdę z posiadania tego obiektywu. Nie chcę się tu rozpisywać na temat jego zalet w stosunku do kita, ale uwież na słowo doświadczonemu koledze, który używa go kilka lat.

Peter1976
12.08.08, 13:35
14-54 to podstawa zakres ogniskowych w 90 % wystarcza a światło 2,8-3,5 to już poezja jeśli do tego kupisz body z IS to fotki cykasz praktycznie wszędzie :) Sam miałem kity i sprzedałem 14-45 jest trochę za krótki i nie wystarcza. Radzę kupić lepsze szkła na rzecz tańszego body,optyka to podstawa.Potem dokupisz sobie jakieś tele i tu też radzę lepsze szkiełko miałem 70-300 i zamieniłem na 50-200. 70-300 jest za ciemne i jeśli nie chcesz ze sobą na wycieczce ciągnąć statywu to sobie odpuść to szkło lepiej krutsze i jasniejsze niż odwrotnie tyle spostrzeżeń z mojej krutkiej praktyki z E-systemem :)

adam.rs4
12.08.08, 15:03
Wiem ze to szklo jest bardzo dobre ale to koszt 1800 zl w euro ponad + body 2100 daje nam 4 tys. Zakladalem 3 tys w tej chwili maja promocje na ten zestaw uwazam ze cena 2199 http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/olympus-e-520-14-42-mm-ed-40-150-mm-ed.bhtml to bardzo dobra oferta !

Gundi
12.08.08, 19:07
Ja sobie sprowadzilem teraz ze stanow za 900zl ;]
Szkiełko miodne

Darekw1967
12.08.08, 20:46
14-54 to podstawa zakres ogniskowych w 90 % wystarcza a światło 2,8-3,5 to już poezja jeśli do tego kupisz body z IS to fotki cykasz praktycznie wszędzie :) Sam miałem kity i sprzedałem 14-45 jest trochę za krótki i nie wystarcza. Radzę kupić lepsze szkła na rzecz tańszego body,optyka to podstawa.Potem dokupisz sobie jakieś tele i tu też radzę lepsze szkiełko miałem 70-300 i zamieniłem na 50-200. 70-300 jest za ciemne i jeśli nie chcesz ze sobą na wycieczce ciągnąć statywu to sobie odpuść to szkło lepiej krutsze i jasniejsze niż odwrotnie tyle spostrzeżeń z mojej krutkiej praktyki z E-systemem

Witam !

Uzywam system Olka bo sa tam wysokiej jakosci szkla w
rozsadnych cenach.

ZD 14-54 jest swietnym szklem za niewiele... w tym uszczelnione.
ZD 70-300 jest calkiem niezlym tele - szklo jest bardziej
amatorskie ale produkuje calkiem niezlej jakosci obraz.

Szkla kitowe sa tez niezle optycznie a do tego
szkla olka sa gabarytowo mniejsze i lzejsze co
pozwala na noszenie zestawu korpusu, 2 szkiel, lampy blyskowej
i zamkniecie tego w nie za duzej torbie.

Dla mnie jakosci obrazu i lekkosc oraz mniejsze gabaryty
stanowia duzy atut jako dobrego systemu dla kogos kto
nie chce nosic wiele kg sprzetu a miec mozliwosc uzyskiwania
wysokiej jakosci zdjec.

Pozdrawiam.