PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy System Olympusa - micro 4/3

Strony : 1 2 [3]

Rafał Czarny
13.08.08, 14:52
Zara wpadnie Grizz z mietłom...

Piotr_0602
13.08.08, 14:59
Alakin, ja nadal lubię Olka.
Pisałem przecież, że po zapoznaniu sie z 5D nie jest aż taki powalający w stosunku do Olków. Ale swoje zalety też ma.

Wnerwiają mnie takie reakcje, że ktokolwiek na forum powie że ma jakieś wątpliwości, czegoś by sobie od Olka życzył, albo czegoś brakuje, od razu pojawiaja się głosy:

"to zmień system"
"jak ci się nie podoba to do widzenia"
"spadaj do C/N/S/P..."
itp.

Ja mam za złe Olkowi kiepską politykę informacyjną i brak choćby z grubsza nakreślonych planów. Jest nieprzewidywalny. Przez to traci klientów.

Będą nowe body jesienią - dawno by to ogłosił (opuszczając cenę obecnych). Bez szczegółów, ale coś by było wiadomo. Chyba że ma jakąś rewolucję, to by to zaznaczył.
Będą nowe szkiełka - updatował by roadmap rok temu, gdy zaczął nad nimi pracować.
Ogłasza micro? To od razu z nowym body żeby było widać co to jest - może nie byłoby spekulacji o porzuceniu "normalnego" 4/3.

Niestety, pozycję na rynku ma zupełnie inną niż C i N. Bardziej więc musi się starać o zaufanie klientów.

Nie pisałem też że 4/3 jest gorsze bo nie jest to DX. Pisałem że 4/3 ma (marketingowy, rynkowy) problem z konkurowaniem z coraz popularniejszym FF (który do pewnego momentu grał w inne cenowo lidze a teraz zbliża się do cen 4/3), i że w pewnych dziedzinach trudno mu będzie konkurować (lub nie próbuje nie wypuszając jasnej portretówki). Ale może wykorzystać swoje atuty których nie ma FF (rozmiar, tele) i do niedawna (informacja micro4/3) tego w ogóle nie robił. A nawet informacja o m4/3 została tak puszczona, że zasiała więcej wątpliwości (co z "normalnym" 4/3) niż ich rozwiała (nadal nie wiemy co to będzie, z jakimi możliwościami, w jakich przedziałach cenowych, kiedy).

diabolique
13.08.08, 15:15
Tylko czemu nie piszesz tych sążnistych apeli do producenta, tylko zawracasz głowę nam, zwykłym użytkownikom?
Przecież ci z drewna nie wystrugamy FF z logo Olympusa.
Z treści twoich postów wynika jedno - twoja pogoń za super sprzętem nigdy się nie zakończy i odnoszę wrażenie, że to jest właśnie twój sposób na przygodę z fotografią.
Zaznaczam - nie oceniam tego w kategorii dobrze/źle. To jest po prostu męczące dla innych.
EOT

Piotr_0602
13.08.08, 15:36
Z treści twoich postów wynika jedno - twoja pogoń za super sprzętem nigdy się nie zakończy i odnoszę wrażenie, że to jest właśnie twój sposób na przygodę z fotografią.
Zaznaczam - nie oceniam tego w kategorii dobrze/źle. To jest po prostu męczące dla innych.
EOT

Tak myślałem - po to ci były potrzebne moje fotki by autorytatywnie potwierdzić twoje założenia. Poza tym co to ma do rzeczy? Pewnie miało się to skończyć czymś w rodzaju "gonisz za sprzętem więc nie wypowiadaj się o sprzęcie Olympusa". Jaki to ma sens?

Poza tym jakim super sprzętem?
Miałem E500 z 2,5 roku i trochę gratów, ostatnio (korzystając z okazji tanich zakupów w USA) postanowiłem dokupić trochę gratów LUB sprzedać posiadane i kupić nowe. Przy cenach USA i kursie $ sprzedanie po cenach używanych i zakup ponownie tego samego już daje zysk.
Czy uzyskanie szybszego AF, większego wizjera, wyższego użytecznego ISO czy (wreszcie) pożądanych ogniskowych to pogoń za sprzętem? Każdemu się przyda i chciałby (jeśli go stać) mieć trochę lepiej/łatwiej.
E500 nie miał zbyt wyrafinowanych możliwości w kiepskim świetle, a AF z pięćdziesiątką żył własnym życiem. Czy to pogoń że chciałem sobie poprawić życie? Czy jak ktoś kupuje nowy samochód jeśli stary jest jeszcze na chodzie też "goni za sprzętem"?

Czy wątek nazywa się "artyzm w fotografii", albo "natchnione podejście do aktu" lub "kto z forumowiczów robi lepsze zdjęcia"? Wątek ma jak najbardziej sprzętowy temat, więc rozmawiamy o sprzęcie. Co więcej, to wątek o nowym systemie Olympusa, więc najnormalniej porównujemy go z innymi systemami na rynku (w tym z FF).
I zastanawiamy się (z braku rzetelnych informacji o planach producenta) nad jego przyszłością i szansami na rynku. Nowego i "starego" systemu.

Poza tym postęp w elektronice jest nieustanny... Jak się pojawią body dające możliwość satysfakcjonujących zdjęć nocnych bez lampy przy krótkich czasach to czemu miałby sobie odmawiać? Albo o dające znacznie większą rozpiętość niż obecne (żegnajcie połówkowe filtry). Niekoniecznie musze kupić następcę obecnie używanego, ale pewnie następca następcy już będzie na tyle kuszący (na tyle będzie miał większe możliwości), że sobie nie odmówię. I wszystko się zużywa...

diabolique
13.08.08, 15:42
Tak myślałem - po to ci były potrzebne moje fotki by autorytatywnie potwierdzić twoje założenia. Poza tym co to ma do rzeczy? Pewnie miało się to skończyć czymś w rodzaju "gonisz za sprzętem więc nie wypowiadaj się o sprzęcie Olympusa". Jaki to ma sens?

To wszystko tylko twoje domysły. Napisałem wyraźnie, że foty chcę zobaczyć z ciekawości i nie zamierzam ich komentować publicznie. Wcześniej napisałeś jakie szkła planujesz kupić. Jest tego trochę, na niezłym poziomie, więc uznałem, że robisz niezłe foty i chciałem się przy okazji czegoś nauczyć.
Twoje podejrzliwe podejście i szukanie wrogów "odmiennosystemowych" jest śmieszne.
Wypowiadaj się o sprzęcie jakim tylko chcesz, ale bądź przygotowany na to, że ktoś inny ci odpisze i zechce obalić twoje argumenty. Nie masz wyłączności na rację.

Przykro mi to pisać, ale twoje posty są coraz bardziej żenujące, im dalsze od meritum (mikro4/3 dla przypomnienia).
Koniec. Kropka.

qbic
13.08.08, 15:50
Mnie tylko ciekawi jakie będą nastroje po Photokinie :) (zwłaszcza mój)

pol189
14.08.08, 12:21
uffff
W końcu udało mi się doczytać do końca ten wątek (jak ktoś nie ma samozaparcia będzie bardzo trudno).

Moim zdaniem m4/2 kierowane jest raczej do dzisiejszych posiadaczy kompaktów (zaawansowanych) bo walka na mega zoomy niebawem będzie musiała się skończyć. Wymienny obiektyw w tym przypadku to taki BONUS ;)
Bardzo ciekawi mnie natomiast sposób chłodzenia takiej matrycy (gdyż np. w e410 bardzo długa zabawa na LiveViuuuu powoduje wzrost szumu), skoro ma ona non stop pracować. Czy w nowych e-x2x tez tak jest?

Upadek systemu 4/3 nie było jeszcze ogłoszone oficjalnie (nawet nikt o tym nie wspominał poza niektórymi forumowiczami) więc ja sypiam spokojnie i zbieram złocisze na następne szkła.
To że pojawia się coraz więcej puszek z FF jakoś mnie nie przeraża ;) Choć opcja pracy FF/FX bardzo mi się podoba. Gdyby tak powstała opcja FF/crop2 ooooo To bym chętnie zainwestował. FF do zabawy studyjnej + cromx2 do zwierzyny cud Malina. :???:

:mrgreen:

dog_master
14.08.08, 12:40
Bardzo ciekawi mnie natomiast sposób chłodzenia takiej matrycy (gdyż np. w e410 bardzo długa zabawa na LiveViuuuu powoduje wzrost szumu), skoro ma ona non stop pracować. Czy w nowych e-x2x tez tak jest?
Yyy, skad masz te informacje?

Z tego, co wiem [:D], to LiveMOSy trzeba naprawde mocno podgrzac, zeby zaczal pojawiac sie szum :roll: MOCNO.

Jak to Jack opowiadal na szkoleniu, tam LV pracowac nonstop przez dluuugi czas [kilka godzin minimum] i NIC sie nie pojawilo.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Mnie tylko ciekawi jakie będą nastroje po Photokinie :) (zwłaszcza mój)
Noo mnie tez [moj ;p] ;)

epicure
14.08.08, 12:47
Bardzo ciekawi mnie natomiast sposób chłodzenia takiej matrycy (gdyż np. w e410 bardzo długa zabawa na LiveViuuuu powoduje wzrost szumu), skoro ma ona non stop pracować.

Matryce w kompaktach jakoś się nie nagrzewają tak bardzo, żeby po dłuższym czasie był zauważalny wzrost szumów. Czemu zatem matryce w lustrzankach zachowują się inaczej? Poza tym nawet jak korzystałem z kompakta, to LV nie działał tam non stop. Wykorzystywałem go do kadrowania, które nigdy nie trwało dłużej, niż kilka minut bez przerwy (a pewnie w większości przypadków nie trwało nawet minuty). Potem albo aparat przechodził w stan uśpienia, albo go wyłączałem - wtedy chyba matryca już nie pracuje. W jakim celu LV ma działać tak długo, aż nagrzeje się matryca?

damnian
14.08.08, 13:18
Mnie to właśnie ciekawi, mowi się i skróceniu żywotności w lajwwiu i że wpływa to niekorzystnie na zdjęcia itp, a przecież kompakty bez lustra nonstop korzystają z matrycy przy kadrowaniu jak i robieniu zdjęć i jakoś żyją te sprzęty :)

dog_master
14.08.08, 13:19
Czemu zatem matryce w lustrzankach zachowują się inaczej?
LiveMOS zachowuje sie inaczej ;) Tzn w porownaniu do CMOSów i CCD. Mniej sie grzeje, o wiele.

pol189
14.08.08, 15:35
Yyy, skad masz te informacje?

Z tego, co wiem [:D], to LiveMOSy trzeba naprawde mocno podgrzac, zeby zaczal pojawiac sie szum :roll: MOCNO.

Jak to Jack opowiadal na szkoleniu, tam LV pracowac nonstop przez dluuugi czas [kilka godzin minimum] i NIC sie nie pojawilo.

Noo mnie tez [moj ;p] ;)

Sprawdzone organoleptycznie. Znajomy przed zakupem olka bawił się moim e410.
Dla niego LV było ważne (nie znoszę jak ktoś się bawi moim sprzętem a ten jeszcze 2 godziny maltretował!!) - porównanie zdjęć z końca i początku zabawy (wszystkie na 800 ISO) pokazało jednak odczuwalną różnice.

Magnesus
14.08.08, 15:51
Dla niego LV było ważne (nie znoszę jak ktoś się bawi moim sprzętem a ten jeszcze 2 godziny maltretował!!) - porównanie zdjęć z końca i początku zabawy (wszystkie na 800 ISO) pokazało jednak odczuwalną różnice.

Podobnie da się zauważyć w kompaktach. Przynajmniej Fuji 6500 był na to podatny - gdy chodziłem z cały czas włączonym aparatem (+ ciepły dzień, + dopalanie lampą zdjęć makro) na ISO100 szum był widocznie większy niż normalnie. Ale to może być efekt placebo, bo badań naukowych na ten temat nie prowadziłem, a drobne niedoświetlenie wiadomo mocno na poziom szumu wpływa. Zacząłem w każdym bądź razie wyłączać aparat w przerwach i szumy się zmniejszyły.
Gdyby to kogoś ciekawiło, pewnie dałoby się przetestować w jakichś porównywalnych warunkach.

PS. Wątpię, żeby to jednak był problem, bo w moim przypadku chodziłem z włączonym aparatem w upale np. dwie godziny i szumy może o jeden stop się pogorszyły (znaczy ISO100 wyglądało jak ISO200).

konukera
14.08.08, 16:51
To nieprawda. Żaden zuiko w systemie 4/3 nie ma takiej "dziury" :)

Trzeba pamietac ze jest leica 25, 1,4... kazdy mowi ze chcialby takie zuiko bo by bylo pare stow taniej itd...
ale podejrzewam ze to bylo tak: panasonica (ktory ma pewnie udzialy w leice) zapewnil sobie w negocjacjach pewna wylacznosc na produkcje takiego szkla - zuiko tego nie wyprodukuje bo tak sie umowili... kwestia podzialu tortu... kazdy chce zarobic, nie? a to jest biznesowy uklad...
biorac pod uwage zapisy na to szklo... i popyt... to panas przez to ze wszedl w 4/3 cos tam ugrywa, chocby tylko przez to szklo... panas i oly - to sa partnerzy biznesowi - oni z soba nie konkuruja tak jak nikon z canonem... musza sie dopelniac i isc w rozne nisze...
kazdemu komu brakuje stalem w e-sytemie niecha pamieta ze ZAŁOŻENIEM systemu 4/3 bylo ZASTAPIENIE stałek jasnymi zoomami o prawie takiej samej jakosci.... oni realizuja dlugoterminowe plany... to ze cos tam rynek czasem wymusi nie znaczy ze zaczna produkowac stalki, tego po prostu nie bylo w planach ;-),a takie plany ciezko sie zmienia... konsekwecja panowie... zaprojektowac obiektyw i wdrozyc do produkcji to pewnie z milion dolarow kosztuje....

ostatnio nawet wymyslilem ze te mikro 4/3 to mala sciema... plan powstal wraz z 4/3 - ktos pomyslal, a co jesli nie bedzie lustra i sie zblizy obiektyw do matrycy? wtedy mamy takie i takie korzysci optyczne.... powstala do tego dokumentacja ktora sobie czekala na mozliwosci techniczne...

Olympus to swiatowa czolowka urzadzen optycznych. Pryzmaty i soczewki to ich chleb powszedni... Optyka panowie tu decyduje...

juz e-10 mial live view i optyczny wizjer - to bylo oparte na pryzmacie...

brak lustra to : mozliwosc robienia chocby i 20 zdjec na sekunde - aparat z lustrem nigdy tak nie zrobi. A co jesli nakreci sie film 25 klatek/sek w rozdzielczosci 10 mpix i iso 1600 ?? jak sie ma szklo f2 to praktycznie wszedzie mozna robic zdjecia, nawet bez lampy (mowa o konferencjach, slubach, politykach... sa zazwyczaj dobre, jasno jest itd...)... z 25 klatek wybieramy jedno zdjecie ktore jest the best - nie poruszone, z dobrymi minami... to inny wymiar fotografii panowie... krecimy filmy z rozdzielczoscia 10 mpix... i zawsze mamy decydujacy moment ;-)

Piotr_0602
14.08.08, 17:10
Brak lustra to nie tylko 20 klatek na sekundę. To może być 60 i więcej klatek na sekundę.
Nowa hybryda Casio wali 60 klatek i żyje. Jak mówią w wywiadach prasowych, to tylko procesor i bufor ograniczają ilość klatek, a akurat ta elektronika z roku na rok staje się lepsza. Dlatego te Casio ograniczyli do 6Mpix bo więcej by procek nie przerobił. I tak po takiej serii "zamraża" aparat na dłuższy czas, po procek liczy, liczy, kartę pamięci zapisuje.
Do topowych modeli dają po dwa procki by nadrobiły obliczenia.
Nie wiem co wsadzą do micro Olek/Panas, ale mam nadzieję że nie dadzą ciała wsadzajac coś wolnego. Perspektywy jednak różowe, bo za 2 lata będą 2 razy szybsze procki, a za 4 jeszcze szybsze... Lustrzankę zatrzyma mechanizm migawki i lustra, a takie bezlustrzane micro co zatrzyma jeśli moc obliczeniowa będzie rosła?
60 klatek na sekundę, 120 klatek na sekundę, 240 klatek na sekundę...

Tylko kto to potem będzie chciał przeglądać?

damnian
14.08.08, 17:16
Jeszcze karta musi wyrobić :D
powiedzmy 60 klatek /sek, jedna klatka waży ok 2-3Mb więc karta musi zapisywać ok 120-180 Mb /sek żeby nie dostało to wszystko zadyszki.

qbic
14.08.08, 17:31
Nawet prymitywny mpeg-2 daje mniejszy bitrate niż 240 Mb/s. Druga sprawa, nie zrobi się 240 klatek - zanim nasyci się matryca to mija trochę czasu (zwłaszcza na niskim iso) - 25...60 FPS brzmi rozsądnie.

Magnesus
14.08.08, 17:56
Wspomniany Casio eliminuje opóźnienie między naciśnięciem spustu, a zrobieniem zdjęcia do zera poprzez zapisywanie zdjęć w buforze cały czas. Gdy użytkownik naciśnie spust, Casio daje mu zdjęcie zrobione ZANIM to się stało. :) Ciekawe czy pojawi się też np. w m4/3, czy też patenty zabronią.

grizz
14.08.08, 17:57
Wspomniany Casio eliminuje opóźnienie między naciśnięciem spustu, a zrobieniem zdjęcia do zera poprzez zapisywanie zdjęć w buforze cały czas. Gdy użytkownik naciśnie spust, Casio daje mu zdjęcie zrobione ZANIM to się stało. :) Ciekawe czy pojawi się też np. w m4/3, czy też patenty zabronią.

To ma nie tylko casio... Rożne małpki też.

Magnesus
14.08.08, 18:12
To ma nie tylko casio... Rożne małpki też.

W każdym bądź przy Casio chwalili się tym głośno jak aparat się pojawił. ;)

grizz
14.08.08, 19:26
W każdym bądź przy Casio chwalili się tym głośno jak aparat się pojawił. ;)

Sony jeszcze głośniej... nawet w TV ;)

Rafał Czarny
14.08.08, 19:53
Ciekawe czy korpusy mikro4/3 będą miały w ogóle migawkę. Większość małpek takowej nie ma. Po prostu włącza się na ułamek sekundy sensor, a potem wyłącza.

Może ktoś bardziej obeznany w technikaliach się wypowie...

epicure
14.08.08, 20:08
Myślę, że będą miały migawkę. Tak trochę głupio wystawiać gołą matrycę na światło dzienne, kiedy wymienia się obiektywy. Poza tym przyda się ona jeszcze do substrakcji czarnej klatki. Musieliby z tego zrezygnować, rezygnując z migawki, a tu już by nie było fajne.

Rafał Czarny
14.08.08, 20:11
Poza tym przyda się ona jeszcze do substrakcji czarnej klatki.

Nie prościej założyć dekielek na obiektyw?

grizz
14.08.08, 20:14
Migawka ma jeszcze kilka właściwości, które powodują, ze jest raczej niezbędna... Była kiedyś o tym dyskusja... szczegółów nie pamiętam niestety.

Rafał Czarny
14.08.08, 20:16
Migawka ma jeszcze kilka właściwości, które powodują, ze jest raczej niezbędna... Była kiedyś o tym dyskusja... szczegółów nie pamiętam niestety.

Taaaa. Np. ma taką właściwość, że hałasuje. Ja patrzę na to przez streetfoterski pryzmat. Jeśli aparat mikro4/3 będzie wydawał słyszalne dźwięki, na pewno go nie kupię.

Morlok
14.08.08, 20:22
Taaaa. Np. ma taką właściwość, że hałasuje. Ja patrzę na to przez streetfoterski pryzmat.

Z tym hałasem to nie przesadzaj. Ja słyszałem pracującą M3, wróć nie słyszalem mimo, że stałem obok robiącego zdjęcia.

grizz
14.08.08, 20:31
Taaaa. Np. ma taką właściwość, że hałasuje. Ja patrzę na to przez streetfoterski pryzmat. Jeśli aparat mikro4/3 będzie wydawał słyszalne dźwięki, na pewno go nie kupię.

Chyba lustro wiecej kłąpie iż migawka... zresztą ta nie musi być szczelinowa...

Rafał Czarny
14.08.08, 20:33
M3 - wiadomo, klasa sam dla siebie. Ale kosztuje furmankę pieniędzy. Większość aparatów z centralną migawką (nie tylko dalmierze, ale wszystkie małpy analogowe) wydają słyszalne dźwięki. Czytałem gdzieś, że cyfrowa Leica m8 (chyba takie oznaczenie ma ten model) tłucze się dość głośno.

Więc jeśli nie ma jakiegoś racjonalnego powodu to wolę, żeby aparat nie miał migawki.

Morlok
14.08.08, 20:33
Chyba lustro wiecej kłąpie iż migawka... zresztą ta nie musi być szczelinowa...

Chyba nie myślisz o centralnej ?

epicure
14.08.08, 20:37
Nie prościej założyć dekielek na obiektyw?

Jednak prościej jest nie zakładać... :)

Rafał Czarny
14.08.08, 20:46
Jednak prościej jest nie zakładać... :)

Tylko po to producent ma włożyć do aparatu kosztowną, hałaśliwą migawkę, żeby zrobić czarną klatkę? Mam lustrzankę cyfrową od 2,5 roku i jeszcze nigdy nie potrzebowałem pstryknięcia czarnej klatki.

Więc jeśli będę miał taką potrzebę, to wolę nałożyć dekielek za trzy złote.

epicure
14.08.08, 20:55
Tylko po to producent ma włożyć do aparatu kosztowną, hałaśliwą migawkę, żeby zrobić czarną klatkę?

Kosztowne to to na pewno nie jest. Sony swoje lustrzanki sprzedaje w cenie małpek, więc jeśli migawka którą stosuje jest kosztowna, to inne elementy aparatu muszą być tanie jak barszcz. Myślę jednak, że to migawka należy do tych elementów za kilka centów... A czy jest hałaśliwa? Nie wiem, nigdy jej nie słyszałem - zagłusza ją klapanie lustra.

Mam lustrzankę cyfrową od 2,5 roku i jeszcze nigdy nie potrzebowałem pstryknięcia czarnej klatki.

Więc jeśli będę miał taką potrzebę, to wolę nałożyć dekielek za trzy złote.

Ok, ale warto jeszcze mieć świadomość, że inni mogą mieć odmienne potrzeby i upodobania. I ci inni wcale nie muszą być mniejszością, którą można pominąć.

Daniello
14.08.08, 21:16
Czarna klatka to raczej przydatny patent. Kupujemy lustra m.in dla lepszej jakości obrazu, aby np. robić zdjęcia na długich czasach. Kompakt da kaszkę.

epicure
14.08.08, 21:26
Niektóre kompakty też mają substrakcję czarnej klatki, więc muszą mieć mechaniczną migawkę. I wcale w nich nie słychać jej działania.

grizz
14.08.08, 21:48
Niektóre kompakty też mają substrakcję czarnej klatki, więc muszą mieć mechaniczną migawkę. I wcale w nich nie słychać jej działania.

Nie muszą mieć...

W kompaktach często przesłona robi za taki wynalazek.

Daniello
14.08.08, 21:55
Właśnie! migawko-przysłona:P Jak można było zapomnieć...

epicure
14.08.08, 21:57
W kompaktach często przesłona robi za taki wynalazek.

Aha. To nie wiedziałem :) W takim razie niech w mikro 4/3 zrobią cokolwiek, żeby była substrakcja czarnej klatki - migawka, przysłona, cokolwiek. Ale żeby było...

Rafał Czarny
14.08.08, 21:59
W prostych aparatach analogowych bez wymiennej optyki migawka centralna wbudowana w obiektyw robi za przysłonę. Otwiera większą dziurę lub mniejszą. Więc bez problemu przysłona może zamknąć całkowicie dopływ światła.

Piotr_0602
15.08.08, 00:31
Jeszcze karta musi wyrobić :D
powiedzmy 60 klatek /sek, jedna klatka waży ok 2-3Mb więc karta musi zapisywać ok 120-180 Mb /sek żeby nie dostało to wszystko zadyszki.

Cóż, szybkie karty mają transfer 45MB/s, gniazdo na dwie karty, zapis naprzemienny i mamy już 90MB/s. Plus naprawdę duży bufor który złapie parę sekund zdjęć...
Poza tym karty będą jeszcze szybsze...

dog_master
15.08.08, 01:21
Filmy - fajnie, ale... Po co >60kl/s? Rozumiem, cos jak Casio pokazuje w reklamach, ruch rozlozony na milionowe czesci sekundy, zdjecia migawkowe :D ale zastosowania tego w normalnych filmikach nie widze... amatorsko to i 60 klatek mozna zwolnic. No chyba, ze dazymy do polaczenia profi aparatu i profi kamery...

Daniello
15.08.08, 01:25
w cenie $10k ;]

lepiej żeby nie dążyli :)

qbic
15.08.08, 22:28
Zupełnie nie rozumiem tych wypowiedzi które zakładają ze im więcej klatek tym proporcjonalnie większy "mega" transfer do karty będzie potrzebny. Wszelakie kompresory obrazu zapisują różnice miedzy klatkami kluczowymi, im częściej będą klatki - tym mniejsze różnice pomiędzy nimi, nie sadze żeby dla strumienia 720p/1080i było potrzebne więcej niż 30 mbit/s (3,7 MB/s), aktualne karty osiągają bez problemu dużo większe prędkości.

HrabiaMiod
16.08.08, 00:48
Hmm.. migawka - czy jeśli używam wstępnego podnoszenia lustra, to po klapnięciu i tych kilku sekundach, taki ciche 'pyk' to migawka? Jeśli tak, to w moim e1 jest ultracicha. Nie wiem czy ktoś mógłby ją usłyszeć na ulicy, nawet takiej, gdzie jest cicho, nie ma gwaru etc.

I chciałem podziękować moderatorom za zrobienie porządku - teraz czyta się lepiej, ciekawiej i nie muszę przebrnąć przez n postów dot. ff, upadku systemu i braku jasnych stałek.

Pozdrawiam

diabolique
16.08.08, 00:51
Hmm.. migawka - czy jeśli używam wstępnego podnoszenia lustra, to po klapnięciu i tych kilku sekundach, taki ciche 'pyk' to migawka?

Słuszne spostrzeżenie :)

Daniello
16.08.08, 02:09
Tak to to, i w E-500 też jest cicha.

Gorzej chyba jest w mechanicznych analogach. Hałasuje jeszcze wracająca sprężynka i jakieś tam rzeczy...

fotomic
19.08.08, 17:05
Nie wiem czy w tym rzucie było, jak nie to będzie (lepiej obrazuje wielkość szkieł)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/08/MFT12L-2.jpg
źródło (http://www.digitalcamera.jp/html/HotNews/image/2008-08/05/MFT-12-L.jpg)

qbic
19.08.08, 17:28
Olympus E-400 DR (YSNR: 42@iso 100)
http://www.digit.no/photoalbum/view/?size=large&id=134715

Olympus E-3 DR (YSNR: 39.80@iso 100)
http://www.digit.no/photoalbum/view/?size=large&id=190247

Canon 400D DR (YSNR: 36@ iso 100 / 40@iso 200)
http://www.digit.no/photoalbum/view/?size=large&id=119572

edit: widzę ze krzykacz od DR zniknął

fotomic
19.08.08, 19:01
No i można podyskutować o ostatnim zdjęciu ;)

zonkinho
19.08.08, 20:40
Konstrukcja micro 40-150 jest taka zwarta i w ogóle trzyma się kupy. Zastanawia mnie czy będzie wewnętrzne zoomowanie, czy coś się będzie wysuwać jak w większym bracie...

epicure
19.08.08, 21:10
Zbyt krótki jest jak na 150 mm, więc na pewno wysuwać się będzie z niego tubus.

zonkinho
19.08.08, 21:20
To troszkę szkoda... nazwa micro do czegoś zobowiązuje. :P

Piotr_0602
19.08.08, 23:15
i nadal cicho co to będzie za micro
żadnych nowych wieści...

a tu słychać na canonowych forach plotki że nie będzie wprost następcy 5D, tylko następca 40D (czyli 50D?) z FF... Nikon wyskoczył z D700, a Canon tradycyjnie ma inny układ modeli i będzie taniej od D700 (vide 40D i D300 albo 450D i D80)

jakieś przecieki od Olka?

diabolique
19.08.08, 23:22

Podobno nie bedzie upadku systemu w tym roku. Ale to jeszcze niepotwierdzone :grin::grin::grin:

Piotr_0602
19.08.08, 23:27
a tu jakieś podobno przecieki od zasłużonej dla 4/3 firmy Leica:

http://www.imaginginsider.com/?p=80413

ale, ale.. na dpreview info że Olek ogłosił nowe modele małpek
może wkrótce puści też jakąś parę o 4/3 ?

C+
22.08.08, 06:57
https://cgi2.impress.co.jp/watch/dc/present/

epicure
22.08.08, 07:30
Co to jest? Wszyscy czekają na puszkę, a tu jakąś szmatę pokazują ;)

grizz
22.08.08, 07:38

Super płaskie body :> Które do kieszeni się mieści, jest odporn na upadki itp.

Rafał Czarny
22.08.08, 08:13

Taaaa. A jak się pobrudzi to można wyprać. Nie wirować.

IwoR
22.08.08, 08:16

i niestety bez czyszczenia matrycy, ale ściereczki gratis będą rozdawać:) i to z ładnym logiem :)

diabolique
22.08.08, 08:31

To jest szmatka, którą starannie wycierają wszelkie przecieki :grin:

Adrian
22.08.08, 08:34
Nie.... Tą szmatka zetrą resztki, które pozostana po upadku 4/3.
Ale offtop;)

dog_master
22.08.08, 20:38
Szmatka szmatką ;) A co to jest to na dole? To "coś" przytwierdzone do LCD?

Daniello
22.08.08, 20:46
jaki wziernik abo cuś...

Ale to raczej nie dotyczy tej torebeczki i u43?

dog_master
22.08.08, 21:00
Body, do ktorego to cos jest zamontowane, to chyba jakis E, wiec moze dotyczy? Ja tych krzaczkow rozszyfrowac nie umiem ;p Google Translate tez nie ;p

Edit: dobra, error, nie pytalam ;) To nie jest E ;) NVM.

Magnesus
22.08.08, 21:27
To na dole to już kiedyś widziałem na jakiejś stronie, ale chyba ktoś zrobił sobie takie samemu (z urządzenia do oglądania slajdów) - służy do obserwowania LCD w mocnym świetle.

dog_master
22.08.08, 21:34
Aha, dzieki :)

henry1
22.08.08, 21:47
To coś na LCD to dodatkowy wziernik o powiększeniu 3x ( tak mi się wydaje :-) )

eastender
25.08.08, 16:51
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.dpnet.com.cn/upload/2008822101446703.jpg)

http://www.dpnet.com.cn/html/2008-8/20080822_39647.html

Rafał Czarny
25.08.08, 16:55

Ale piękny. Jak leica jakaś... Ciekawe czy to fejk.

eastender
25.08.08, 17:00
na drugiej i trzeciej stronie chińskiego wątku są też w skórze...
pewnie fake, ale mogłyby tak wyglądać.

Rado
25.08.08, 17:07
na tym drugim obrazeczku widać, że problem: jaki wizjer może w ogóle nie istnieć. :-) gdyby tak miało być w rzeczywistości, że tylko LCD to mnie się ten pomysł nie podoba.

epicure
25.08.08, 17:14
Nie wiem czy zauważyliście, ale to coś ma kwadratową matrycę i tą wajchą przy spuście migawki zmienia się kadr z poziomego na pionowy :)

heyahero
25.08.08, 17:14
Zoomowanie na zwykłym "dzynksie", a nie na pierścieniu?? - Fuj!

A tak na marginesie - pierścień z programami PASM zbyt utopiony. Oznaczenia C1 C2? Jak dla mnie 'fake', a w zasadzie 'wyobrażenie', jak to widać przy tłumaczeniu (choć należy je traktować z przymrużeniem oka) ;)

http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.dpnet.com.cn%2Fhtml%2 F2008-8%2F20080822_39647.html&hl=pl&ie=UTF8&sl=zh-CN&tl=pl

epicure
25.08.08, 17:15
To chyba nie zoomowanie...

Rado
25.08.08, 17:17

widać "W" więc chyba jednak

heyahero
25.08.08, 17:20

Pierwsze zdjęcie - pierwszy dzynk od lewej. Lupkę jak byk widać. Poza tym to chyba luźna twórczość i tyle.

Rado
25.08.08, 17:23
to na pewno jest radosna twórczość. ale lupka, jeśli już, to chyba powiększenia w trybie przeglądania fotek się tyczy.

Michu (Pentax)
25.08.08, 17:39
To grafika 3D. Być może radosna twórczość a może model koncepcyjny.Dla mnie neistety brak wizjera optycznego (nawet w wersji tunelu) jak na razie skutecznie zniechęca do hurraoptymistycznego nastawienia.

epicure
25.08.08, 17:41
To jest kompakt - nie musi mieć wizjera optycznego. Zresztą jak widzę jakie wizjery mają małpy, to nawet lepiej, żeby ten takiego nie miał. Elektroniczny wizjer podpinany w sanki rozwiązałby sprawę dla chętnych, a większość obeszłaby się nawet bez niego.

henry1
25.08.08, 18:03

Chyba jeszcze do tego będzie jakaś nawa lampa ,bo styków sterujących przybyło w
gnieździe lampy .Jest jeden więcej ! :-)

Pzdr

epicure
25.08.08, 18:10
Te styki to mogą być do EVF. Oczywiście jeśli przyjmiemy, że te modele mają cokolwiek wspólnego z rzeczywistością i nie są jedynie czyimś wytworem wyobraźni.

Morlok
25.08.08, 18:28
A na górnej ściance jest taki mały napis Panasonic :-P

diabolique
25.08.08, 18:35

hehe, jakbym słyszał ten głos z reklam... Panasonic

epicure
25.08.08, 18:36

No i fajnie. Mógłby być nawet Zelmer. Byle dobre to było :)

dog_master
25.08.08, 18:46
Z boku ponoszona lampa - tak ma jakistam LX-cos Panasonica, wiec stawiam, ze to fake...

Ale juz niedlugo, zobaczymy ;)

zyga
25.08.08, 19:01
Genialna sprawa. Niech dadzą fajny wizjer na sanki i jasne szkła i bankowo sobie kupię.
Do tego gustowny skórzany futeralik.

Iwo
25.08.08, 19:01
No i oczywiście pogoni za pikselami ciąg dalszy. Drobnym druczkiem widać, że ma więcej niż e-3 - 12MP.
Jest w tym i dobra i zła wiadomość... zła bo więcej MP → teoretycznie większe szumy, a dobra, że pewnie wyjdzie nowa matryca ... także do nowego 4/3 :cool:
Nie wiem jak Wam, ale mnie się od razu skojarzył z beznadziejnym Panasonic'em DMC-tz1. Dobrze że ma "M" i stopkę chociaż.
Nie widać także dla mnie bardzo ważnego drobiazgu poza wizjerem- pokrętła do zmian czasu/przysłony.

Morlok
25.08.08, 19:03
Nie widać także dla mnie bardzo ważnego drobiazgu poza wizjerem- pokrętła do zmian czasu/przysłony.

Ale na tym okrągłym cusiu na górze masz takie literki PASM.:wink:

zyga
25.08.08, 19:22
Manualne pokrętło do czasu i przesłony musi być. W końcu to "lustrzanka bez lustra".

Mirek54
25.08.08, 19:35
No i fajnie. Mógłby być nawet Zelmer. Byle dobre to było :)
Zelmer wspolpracuje.Daje patent na czyszczenie pod matryca.:-P:idea:

cra3y
25.08.08, 20:45
render renderem, ale takie male moga byc body u4/3 ... - zachowano proporcje bagnetu do reszty.

nie zdziwilbym sie, ze bedzie to "leicowate", wiekszosc tych lepszych wynalazkow panasa bylo markowane przez leice, sadze, ze oni sa glownym zleceniodawca ....

EDIT:
tych renderow jest wiecej:
http://www.dpnet.com.cn/html/2008-8/20080822_39658.html
http://www.dpnet.com.cn/html/2008-8/20080822_39657.html

andytown
25.08.08, 22:50
panowie z obiektywem:)

oczywiście render

http://zuiko.exblog.jp/i0/

Karol
25.08.08, 23:18
oczywiście render
Panie i panowie - ale czad - mi się podoba. Obiektywy są nawet dwa. Elektroniczny wizjer. Nie mogę się dopatrzyć ogniskowych i jasności szkieł. Styków na stopce jest więcej ale Flki powinny chyba pasować. Pewnie ten dodatkowy styk pod wizjer. Hmmm - czyżby zoomowanie miało być wajchą - widoczne przy niej literki W i T...?
Napisy C1, C2 mogą oznaczać - Custom (ustawienia użytkownika) czy coś innego? 12 mpix - pewnie i taka matryca będize w nowej puszce 4/3...
Tanie to IMHO nie będzie - high-tech i szkła Leici dobrze wyglądają ale niedobrze wróżą dla kieszeni...
O ile oczywiście te obrazki to nie jakiś fake albo niewiele znaczące "gdybania" inżynierów...

C+
26.08.08, 07:48
Nagrywanie filmów, nowy kit 12-42mm :grin:

Harnas
26.08.08, 07:55
Ja widzę ogniskową - krótki zoom ma 12-42 :)
Jeśli to będzie KIT to rewelacja :)
A ten naleśnik Leici ma 21mm.
No i nie widzę pokrętła do zmiany czasu, przysłony. Chyba, że do tego będzie służył ten dzyngiel, który w kompaktach służy do zoomowania.
Niestety tak jak się obawiałem body jest bez gripa.

C+
26.08.08, 07:56
Niestety tak jak się obawiałem body jest bez gripa.

Jaki kompakt ma gripa :twisted:

Gundi
26.08.08, 07:59
jest pokrętło... dookoła przycisku OK.

Harnas
26.08.08, 08:00
Gripa miałem w Canonie PowerShot A60 i G6.

Magnesus
26.08.08, 08:09
Autor bloga potwierdził, że to są fake'i.

Rafał Czarny
26.08.08, 08:10
Może i faki. Ale za to bardzo piękne... :cool: Chłopaki od Olka zerżną żywcem z tego fejka i sukces murowany.

skow
26.08.08, 08:52
Gripa miałem w Canonie PowerShot A60 i G6.

a z Olympusa C-5060, C7070

C+
26.08.08, 09:04
a z Olympusa C-5060, C7070

I to są kompakty?

zyga
26.08.08, 09:13
Byle dołożyli pokrętła czasu i przesłony. Pliz.
Bez tego du...

skow
26.08.08, 09:29
I to są kompakty?

a niby co?

pol189
26.08.08, 13:02
Wygląd klasa! Trochę jak ostatnie leicki - bardzo gustowny by był!

.

rocco
26.08.08, 14:58

oczywiście render

To render!
Szkoda bo z takim wyglądem i wizjerem wziąlbym w ciemno :mrgreen:

diabolique
26.08.08, 15:01
z takim wyglądem i wizjerem wziąlbym w ciemno :mrgreen:

Jak to przeczytałem, to się mimowolnie uśmiechnąłem.... :-)

rocco
26.08.08, 15:16
Moja słabość do pięknych gadżetów jest powszechnie znana i wcale jej nie ukrywam.
Lubię ładne i funkcjonalne rzeczy :)

diabolique
26.08.08, 15:21
Moja słabość do pięknych gadżetów jest powszechnie znana i wcale jej nie ukrywam.
Lubię ładne i funkcjonalne rzeczy :)

Toteż się uśmiechnąłem a nie roześmiałem. Różnica jest znaczna.
Wiernie ci kibicuję bo jesteś przy okazji niezłym dostawcą dobrego, niedrogiego i nie zjechanego sprzętu :wink:
Koniec OT :-)

P
26.08.08, 23:28
Jeśli wszędzie dookoła będzie wysmarowane Leica, to będziemy mieli kolejny jubilerski gadżet dla znudzonej klasy wyższej. Mam nadzieję, że tak to się nie skończy... Rozsądnie skrojone m4/3 spowodowałoby mój rychły powrót na firmy łono.

Jack
26.08.08, 23:40
...Wiernie ci kibicuję bo jesteś przy okazji niezłym dostawcą dobrego, niedrogiego i nie zjechanego sprzętu...:lol:
Jack

chomsky
27.08.08, 09:20
i nadal cicho co to będzie za micro
żadnych nowych wieści...

a tu słychać na canonowych forach plotki że nie będzie wprost następcy 5D, tylko następca 40D (czyli 50D?) z FF... Nikon wyskoczył z D700, a Canon tradycyjnie ma inny układ modeli i będzie taniej od D700 (vide 40D i D300 albo 450D i D80)

Cos zle przeczytales z tym 50D Canona. Jakie FF?? Dlaczego ma nie byc nastepcy 5D?
Co ma nastepca 5D do 50D? Piszesz po to by pisac? Czy czasem cos czytasz ze zrozumieniem??
czesc.Ch.

Piotr_0602
27.08.08, 09:40
Cóż, zanim pojawi się oficjalna informacja różne wieści krażą na zachodnich forach.
Na Canonowych krążyły różne wieści i dywagacje. Jedną z nich była info o prawdopodobnym wsadzeniu do następcy 40D matrycy FF. Jak widać, nie potwierdziła się. Nadal są dwie wersje wydarzeń dla Canonowego FF - jedna to następca 5D, a druga to dwóch następców 5D w różnych cenach. Tam 5D mkII wypatrują ja niegdyś olkowi następcy E1. To już jest mit, co tydzień ogłaszają nową datę premiery.

Już tak jest, że jedne wersje się potwierdzają, inne nie...
Jednak FF w niższych cenach jest nie do uniknięcia. Gdy 5D był bez konkurencji, cena mogłabyć zawyżona. Teraz jest już D700, a będzie Sony i prędzej czy później - Pentax. Zrobi się ciasno i ktoś w końcu zejdzie z ceną za FF.

andytown
27.08.08, 09:47
Pytanie czy ciągle oporem nie jest koszt produkcji tak dużych matryc... technologia produkcji wafli krzemowych idzie do przodu,, ale ciągle trudno jest produkować tak duże wafle bez wad.. przez co jest to drogie...

Ja czytałem opinie ze Canon na 5d nie zarobił, zarobił na przesiadce zaawansowanych amatorów z innych systemów - czytaj na obiektywach do FF...Jeżeli to co czytałem jest prawdą,,, to może wcale nie być następnego body za 5k FF - tylko będzie za 8k jak d700...

Wracając do Mikro.. jak myślicie zdążę kupić jakieś body pod choinkę na prezent dla KObiety?

qbic
27.08.08, 10:39
Pytanie czy ciągle oporem nie jest koszt produkcji tak dużych matryc... technologia produkcji wafli krzemowych idzie do przodu,, ale ciągle trudno jest produkować tak duże wafle bez wad.. przez co jest to drogie...

Zaraz zaczną robić tak jak dawniej z monitorami, będą w uszkodzonych matrycach zasłaniać cześć do rozmiaru APS-C i sprzedawać jako low-end (jest to do pomyślenia).

Drughi
27.08.08, 10:55
Wracając do Mikro.. jak myślicie zdążę kupić jakieś body pod choinkę na prezent dla KObiety?

Kto by to wiedział...:wink:. Patrząc pod względem marketingowym, gdyby Olympus i Panasonic, "wyjechaliby" z m4/3 pod koniec roku, to wstrzeliliby się w najbardziej tłusty okres w dziedzinie handlu, może i tak kombinują. Ale co tam gdybanie, pożyjemy zobaczymy.

eastender
27.08.08, 20:54
najważniejsze, że coming soon... :wink:
http://www.four-thirds.org/en/microft/mft_product.html

rocco
27.08.08, 21:30
Soon to bardzo pojemne pojęcie ;)

Rafał Czarny
27.08.08, 21:33
Kto by to wiedział...:wink:. Patrząc pod względem marketingowym, gdyby Olympus i Panasonic, "wyjechaliby" z m4/3 pod koniec roku, to wstrzeliliby się w najbardziej tłusty okres w dziedzinie handlu, może i tak kombinują. Ale co tam gdybanie, pożyjemy zobaczymy.

I tak się stanie. Chłopaki od Pana Słonika potrafią liczyć kasę lepiej niż skośnoocy koledzy z Olympusa. Pierwsze puchy mini4/3 będą przed świętami na bank. Dam sobie obciąć... :grin:

Piotr_0602
27.08.08, 21:57
Zaraz zaczną robić tak jak dawniej z monitorami, będą w uszkodzonych matrycach zasłaniać cześć do rozmiaru APS-C i sprzedawać jako low-end (jest to do pomyślenia).

albo jak AMD z czterordzeniowych odpadów z jednym uszkodzonym rdzeniem robi procesor trzyrdzeniowy i sprzedaje taniej niż cztero ale drożej niż dwurdzeniowy

Tanie FF w końcu się pojawi. Albo w postaci wychodzących z produkcji modeli (jak 5D), albo któryś z mniej popularnych producentów (dwie firmy na S) żeby zaistnieć na rynku lustrzanek FF będą musiały mieć ceny wyraźnie niższ nić C i N. Poza tym wszystko jedno czy zarbia się na body, czy na szkłach, byle by klienci byli. Maszynki do golenia też sprzedają po kosztach, a kasę robią na ostrzach.

Jeśli m4/3 ma coś zarobić w tym roku, to trzeba pojawić się z produktem wystarczająco długo przed świętami. Recenzenci muszą napisać recencje, reklamy musza mieć czas na dotarcie do klienta, a fabryki i sklepy na zapewnienie odpowiedniej ilości egzamplarzy do sprzedaży.

emc2
27.08.08, 22:46
Rafał, żeby Ci tylko przed świętami zostało jeszcze coś do obcięcia ;)
Wszystko zależy, na jakim są teraz etapie, a tego, jak zwykle, nie wiemy. Ale Photokina coraz bliżej. Czytałem dywagacje o nowej lustrzance Panasonika, być moze 12 września się coś wyjaśni...

Iwo
27.08.08, 22:49
Rafał, żeby Ci tylko przed świętami zostało jeszcze coś do obcięcia ;)
Wszystko zależy, na jakim są teraz etapie, a tego, jak zwykle, nie wiemy. Ale Photokina coraz bliżej. Czytałem dywagacje o nowej lustrzance Panasonika, być moze 12 września się coś wyjaśni...
Hm, jakoś nie chce mi się wierzyć... to by było dziwne zagranie na dwa fronty zatem ze strony panasłonika. Powienien się wziąć ostro za mikro4/3 a nie kręcić jakiś interes na boku, dla nas...

RadioErewan
27.08.08, 23:05
Rafał, moim zdaniem dużo ryzykujesz.

Pozdrawiam

Rafał Czarny
27.08.08, 23:07
Ryzyk fizyk. Jakby nie było z czego obcinać to bym nie ryzykował. :grin:

RadioErewan
27.08.08, 23:16
To pamiętaj, bo od pierwszego stycznia, jeżeli nie pojawi się przed świętami Olympus u4/3 podpisywać się "Rafał, po prostu Rafał" :-)

Pozdrawiam

NightCrawler
27.08.08, 23:49
Rozmawialem dzis z przedstawicielem olympusa i z tego co mowil (o ile mozna temu wierzyc) to micro wejdzie na rynek dopiero na poczatek wiosny przyszlego roku...

RadioErewan
28.08.08, 01:14
A co przedstawiciel Olympusa może wiedzieć o działaniu Panasonica?

Pozdrawiam

Piotr_0602
28.08.08, 09:39
Rozmawialem dzis z przedstawicielem olympusa i z tego co mowil (o ile mozna temu wierzyc) to micro wejdzie na rynek dopiero na poczatek wiosny przyszlego roku...

Czyli tradycji stanie sie zadosc. Pokaza moze na Photokinie jakąś wydmuszkę m4/3.
Ciekawe czy czymś odpowiedzą na wysyp body innych producentów, czymś więcej niż było "nowe" body E420/E520...

Magnesus
28.08.08, 10:21
Czyli tradycji stanie sie zadosc. Pokaza moze na Photokinie jakąś wydmuszkę m4/3.
Ciekawe czy czymś odpowiedzą na wysyp body innych producentów, czymś więcej niż było "nowe" body E420/E520...

Plotki mówią o dwóch body od Olympusa i jednym od Panasonica, czy jakoś tak. Co do m4/3... Pewnie Panasonic pokaże szybciej niż Olympus.

Magnesus
30.08.08, 21:00
(trochę minęło od ostatniego posta, więc pozwolę sobie napisać kolejnego pod swoim własnym)

Nowe plotki znalezione na forum dpreview:
1. Panasonic ma ponoć pokazać niedługo body m4/3 z 14Mpix matrycą.
2. (to nie plotka, tylko z wywiadu jakiegoś) Samsung ni z tego ni z owego zapowiedział, że zrobi coś jak m4/3, ale z "dużo większym" sensorem, znaczy ASP-C, i zrobi to... na jesień 2010 roku.
3. Natknąłem się na wzmiankę, że Nikon też jakoś chce EVIL-em odpowiedzieć (a Canon wiadomo już powiedział, że tego nie zrobi).

rocco
31.08.08, 00:10
No, Samsung zapowiedział to: Nowy system Samsunga - odpowiedź na Micro 4/3 (http://www.optyczne.pl/1214-nowość-Nowy_system_Samsunga_-_odpowiedź_na_Micro_4_3.html)
Jak znam życie to Samsung pokaże coś prędzej niz Olympus ;)
Może Panasonic się pospieszy bo znając Olka to i dwa lata za mało...

Magnesus
31.08.08, 08:46
Wkradła mi się pomyłka, napisałem "jesień 2010 roku", miało być "wiosna 2010". Ciekawe kto jeszcze coś pokaże. Sony wydaje się prawdopodobnym kandydatem.

MicSzu
31.08.08, 09:36
I olek ponownie będzie za konkurencją bo w tamtych zabawkach ma byc APS-C xD Widac, że chyba nie uniknione będzie posiadanie za jakis czas FF bo skoro w małpkach będą takie matryce to co bedzie w produtach bardziej zaawansowanych jak nie matryce wielkosci FF:)

diabolique
31.08.08, 09:40
Ja się zastanawiam kiedy wypuszczą pierwszego Sony Ericssona z FF :mrgreen:
(nawet się nie zastanawiam po co)

MicSzu
31.08.08, 09:57
(nawet się nie zastanawiam po co) doczekasz się zapewno takiego wynalazku xD

Morlok
31.08.08, 09:59

I będzie sie to nazywać "Twoja prywatna budka telefoniczna" :wink:

Drughi
31.08.08, 10:21
Pi-er17, zapomniałeś jeszcze o funkcji "nawigacja" w tym alfafonie. :grin: Przyda się niewątpliwie podczas powrotów z dalekich plenerów. :wink:

geo
2.09.08, 10:17
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=28405354
nie wiem czy było

heyahero
2.09.08, 10:23
nie wiem czy było

Jeszcze do tego OM-Digital i bajka miała by prawdziwy, disney'owski posmak :D

Tak na serio, to się zastanawiam, czy np. za rok nie pokaże się SonyErricsson z matrycą przeciętnego kompakta, wodoodporny do iluśtam metrów, odporny na wstrząsy, z wbudowanym IS....
A w zasadzie, to powinienem się raczej zastanawiać, ile będzie takich modeli w ofercie SE i czym odpowie Nokia ;)

zibi1303
2.09.08, 10:57
Cytat:
Napisał alakin https://forum.olympusclub.pl/images/fotomic_templ/buttons/viewpost.gif (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=219491#post219491)

Nie pokarzą ponieważ SONY i Eriksson biorą rozwód :P

epicure
2.09.08, 11:06
nie wiem czy było

O ile się nie mylę, to te obrazki mają już kilka lat i przedstawiają, jak miał wyglądać system 4/3 w założeniach. Informacje o cenie, parametrach technicznych i o tym, że to ma coś wspólnego z Micro 4/3 to już wytwór czyjejś bujnej wyobraźni.

Cytat:
Napisał alakin https://forum.olympusclub.pl/images/fotomic_templ/buttons/viewpost.gif (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=219491#post219491)

Nie pokarzą ponieważ SONY i Eriksson biorą rozwód :P

Skoro biorą rozwód, to podzielą FF na pół i zarówno Sony, jak i Ericsson, będą produkować komórki z matrycami APS-C ;)

raven66
2.09.08, 11:08
Nowe dziecko Samsunga, czyli Omnia, posiada 5-megapikselowy aparat, z optycznym zoomem oraz stabilizacją obrazu. Dodatkowo telefon, odtwarzacz DivX, odtwarzacz muzyczny, GPS, pakiet biurowy. Zbudowanie coraz bardziej "multimedialnego" all-in-one to już raczej chyba nie kwestia "czy" ale "kiedy i za ile". Ale to taka mała dygresja tylko.

Magnesus
2.09.08, 11:14
O ile się nie mylę, to te obrazki mają już kilka lat i przedstawiają, jak miał wyglądać system 4/3 w założeniach.

Autor posta twierdzi, że on te rysunki zrobił (pewnie to przeróbka czegoś).
Potem się cieszył, że trafił, jak się m4/3 pojawiło.
Kto wie, może Olympus podesłał te rysunki w ramach badania rynku. ;)

epicure
2.09.08, 11:14
Dzisiaj moduły telefonu komórkowego (razem z anteną!) mieszczą się zegarku. Już zresztą są na rynku takie wynalazki. Podobnie jest z modułami GPS czy odtwarzaczami mp3. Wystarczy zaimplementować coś takiego do pierwszego lepszego kompaktu (spece od miniaturyzacji na pewno zadbają o to, żeby wszystko się zmieściło i całość była jeszcze mniejsza niż dotychczas), nadać temu kształt przypominający iPoda czy iPhona i już mamy przebój rynkowy. Myślę, że taki gadżet pojawi się szybciej, niż się spodziewamy.

celestron
3.09.08, 07:53
Zastanawiam się czy obiektywy produkowane pod micro4/3 będą miały pierścień manualnego nastawiania ostrości... (szczególnie chodzi mi o stałki)

Zestaw: niewielki i lekki aparat w połączeniu z obiektywem makro byłby dla mnie rewelacyjny. Dużo łaże po lasach i nie chce targać ze sobą lustrzanki - na obecną chwilę zadowalam się kompaktem. Jednak aparat z wymienną optyką zapewniłby by mi o wiele lepszą jakość obrazu niż moja małpka.

Aby tylko do matrycy nie nawalili za dużo Mp i co zatym idzie DR nie pomniejszyli... Byłoby źle. Jednak poczekajmy i zobaczmy co Panasonic z Olympusem wysmarują...:wink:

Drughi
3.09.08, 08:23
Zastanawiam się czy obiektywy produkowane pod micro4/3 będą miały pierścień manualnego nastawiania ostrości... (szczególnie chodzi mi o stałki)

Myślę że będą miały. Jakoś nie mogę wyobrazić sobie wymiennego obiektywu, tylko z automatycznym nastawieniem ostrości...

black_bird
4.09.08, 19:16
no i proszę ..
http://www.fotografuj.pl/News/Alternatywny_system_kompaktow_z_wymienna_optyka_Sa msung/id/2223

fotomic
4.09.08, 19:25
no i proszę ..
http://www.fotografuj.pl/News/Alternatywny_system_kompaktow_z_wymienna_optyka_Sa msung/id/2223

było .

ardell
5.09.08, 03:49
heh a moim skromnym zdaniem te cacuszka micro 4/3 nieźle namieszają i znajdą szybko bardzo dużą grupę miłośników. Osobiście od razu sprzedaję lustrzankę i wchodzę w ten system, bo profesjonalnym fotografem nie jestem i po prostu czasem nie chce mi się tachać lustrzanki. Hmm na bank dostaną zarówno po tyłku lepsze kompakty jak i tańsze lustra no i kamery też oczywiście dostaną bo na pewno będzie opcja kręcenia hd a w połączeniu z porządną wymienną optyką no to coś niesamowitego już się robi. No a jak panasonic postara się o fajne obiektywy od leica to już w ogóle bajka będzie. Wszytko idzie do przodu także myślę że i wizjery elektroniczne będą wysoka rozdzielczość posiadały i nie wykluczone że będą przy tym przyjemniejsze i bardziej precyzyjne niż te analogowe w olkach E 5xx. Mam nadzieje że system będzie przynajmniej w podobnej cenie co olympus E 5xx a nie leica M8.... ciekawe tylko jak to będzie wyglądać i kto zrobi bardziej sexy micro body panasonic czy Olympus. Heh pozdrawiam

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/09/0a09d53379d2e5ff-1.jpg
źródło (http://images50.fotosik.pl/8/0a09d53379d2e5ff.jpg)

Drughi
5.09.08, 07:51
No a jak panasonic postara się o fajne obiektywy od leica to już w ogóle bajka będzie.
Pewnie się postara, tylko żeby ceny obiektywów nie były takie zaporowe jak w przypadku "dużego" Panasonica.

Rafał Czarny
5.09.08, 07:55
Jeszcze do tego OM-Digital i bajka miała by prawdziwy, disney'owski posmak :D

Jeśli tak się stanie to pamiętaj, że ja pierwszy to wieszczyłem. Olympusowy FF z manualnymi obiektywami OM. Bez AF można żyć - potwierdzenie ostrości wystarczy.

epicure
5.09.08, 08:11
Nie podniecałbym się żadnymi super szkłami w mikro 4/3, bo takich pewnie nie będzie. Dobre szkła są dla pasjonatów, którzy z uśmiechem na ustach wydają tysiące na optykę i akcesoria. Tacy bez zastanowienia pójdą w stronę lustrzanek. Mikro 4/3 to ma być odpowiedź na zaawansowane kompakty, więc jego targetem będzie grupa amatorów. Szkła dla nich nie mogą być drogie, bo ich po prostu nie kupią. Zobaczcie jaki obiektyw dostała Sigma DP1.

ardell
5.09.08, 11:00
Nie podniecałbym się żadnymi super szkłami w mikro 4/3, bo takich pewnie nie będzie. Dobre szkła są dla pasjonatów, którzy z uśmiechem na ustach wydają tysiące na optykę i akcesoria. Tacy bez zastanowienia pójdą w stronę lustrzanek. Mikro 4/3 to ma być odpowiedź na zaawansowane kompakty, więc jego targetem będzie grupa amatorów. Szkła dla nich nie mogą być drogie, bo ich po prostu nie kupią. Zobaczcie jaki obiektyw dostała Sigma DP1.

............ No a ja bym polemizował troszkę bo moim zdaniem chodzi tu o znacznie szersze grono odbiorców niż miłośnicy zaawansowanych kompaktów. Sama idea micro 4/3 jest analogicznie tym czym są dalmierzowce dla luster analogowych. Śmiem twierdzić że spora grup dotychczasowych posiadaczy lustrzanek przesądzie się właśnie na ten system ( sam tak zrobię i dwóch znajomych ) Po prostu lustrzanki nie zawsze są poręczne a w niektórych przypadkach nawet troszkę obciachowe (to nie tylko moje zdanie ). Od razu zaznaczam że nie mam na myśli profesjonalistów dla których takie bzdury jak wielkość sprzętu są raczej drugoplanowe i ustępują łatwemu dostępowi do wszelakich funkcji bezpośrednio na korpusie, to są ludzie którzy nie uznają pół środków i liczy się dla nich tylko perfekcja no ale oni i tak skończą w ff i od tego nie uciekną.

Spora grupa ludzi ciągle myśli o zakupie lustrzanki ale się zastanawia i tutaj tez mogą już nie mieć więcej wątpliwości , szczególnie tyczy się to tych którzy niewiedzą czy chcą lustro czy może lustro to przesada ale zaawansowany kompakt jakoś tak kiepsko będzie wyglądał wśród znajomych którzy se lustra pokupowali.

Następna grupa to miłośnicy streetphoto i tu chyba wątpliwości nikt niema, zresztą ta grupa coraz bardziej liczna i znacząca się wydaje. Kolejna grupa to podróżnicy, reporterzy itp. itd.
Następna- ludzie uprawiający sporty jak wspinaczka oraz wszelkie inne przy których tachanie pełno wymiarowej lustrzanki było problematyczne. Wspominałem już o video amatorach? znam kilku co się pociąć dadzą za możliwość filmowania hd ze zmienną optyką bo dzięki małej głębi ostrości będą mogli uzyskać ten upragniony film look.

No i oczywiście kobiety, myślę że tego rodzaju sprzęt przypadnie do gustu kobietom które albo straszy skomplikowana lustrzanka jak i tym dla których lustro jest troszkę zbyt wulgarne.

............ Ale tak naprawdę uważam że największa grupa odbiorców dopiero powstanie właśnie gdy wyjdzie system i już teraz mam wizję wszelkiej maści for i kubów internetowych. Także nie zgadzam się ze stwierdzeniem jakoby grupa odbiorców znajdywała się tylko wśród amatorów i miłośników lepszych kompaktów. No ale czas pokaże kto miał rację.

............ I wcale nie musi to być takie tanie żeby się sprzedawało, tutaj przytoczę chociażby przykład iphona który do tanich telefonów nie należy a jednak sprzedaż idzie w miliony. Po prostu jak coś jest trendy to się sprzedaje. Mam tylko nadzieje że sprzęt nie będzie dużo droższy niż dolna grupa lustrzanek, ale nawet jeśli będzie droższy to nabywców i tak znajdzie bo tak naprawdę mało kto potrzebuje lustrzankę jeśli nie jest pro. Natomiast dużo ludzi potrzebuje dobrej optyki i porządnych rozwiązań technicznych. W systemie micro 4/3 akurat o to bym się nie martwił bo technika nie idzie do tylu i na pewno jakość będzie lepsza niż w obecnej serii E- 4xx po pierwsze dlatego że do premiery troszkę zostało a panowie od matryc, procesorów i rozwiązań technicznych raczej nie poszli na urlopy ani w rozwoju się nie cofają, ale tez chociażby sama koncepcja przybliżenia matrycy do optyki daje już jakąś przewagę. Jeśli chodzi o optykę bym się tez mocno nie martwił ponieważ już troszkę jej jest w formacie 4/3 i to całkiem niezła tez się trafia ,także obawy że do systemu nie będzie dobrej optyki już nijako są niepotrzebne, teraz żeby tylko uzupełnili o micro i już będzie wesoło. Sama konstrukcja ułatwia wykonanie optyki jasnej i szerokokątnej a to jest bardzo dobry znak. Wyobraźcie sobie takie malutkie body olympusa z jasnym malutkim naleśnikiem i do tego skórkowy futerał a wszytko wielkości lumixa tz1. Heh a najlepsze że tak właśnie będzie :-).

Poza tym Leica zapowiedziała też jakieś tajemnicze nowości które mają rzekomo odbić firmę od dna. Czy tylko ja mam przeczucie że te nowości będą miały na pudełkach napis micro 4/3?

Kurde chciałem se kupić lumixa lx3 z futerałem i celowniczkiem jako aparat na co dzień ale teraz sam nie wiem czy nie czekać już na micro4/3.

Czy ktoś w ogóle wie kiedy można się spodziewać pierwszych micro cacek? Pozdrawiam serdecznie.

heyahero
5.09.08, 11:20
Jeśli tak się stanie to pamiętaj, że ja pierwszy to wieszczyłem. Olympusowy FF z manualnymi obiektywami OM. Bez AF można żyć - potwierdzenie ostrości wystarczy.

Ano się da, tylko trzeba trochę chęci:
http://www.cosina-voigtlander.com/content/view/80/82/

BTW. Olympus mógłby pójść niejako w ślady Pentaxa i kontynuować bagnet OM w wersji cyfrowej. Do tego korekcja BF/FF w puszce jak u Pentaxa i można nawet Sigmy podpinać ;)

Dobra, koniec tego OT.

BTW: ardell, proszę cię, stosuj jakieś akapity, przerwy etc, bo po kilku zdaniach w twoim poście, oczy piszczą i łzawią. Dałbyś radę przeczytać jakąś gazetę, gdzie poszczególne artykuły zlewałyby się w jedną papkę, dzieloną tylko tytułami? Dajsechopiepozor.

fotomic
9.09.08, 12:41
http://www.fourthirds-user.com/forum/showthread.php?t=2487

cynk od C+ ;)

źródło (http://s156671218.websitehome.co.uk/emu400_front.png)

źródło (http://s156671218.websitehome.co.uk/emu400_front2.png)

diabolique
9.09.08, 12:46
Górny wyświetlacz?
Pod względem estetycznym jakoś mnie nie przekonuje, przaśny taki...

S4INT
9.09.08, 14:04
Ale taki obiektywik to mniam by był... :cool:

grizz
9.09.08, 15:08
Ooo render jak sprzed 15 lat :>