Zobacz pełną wersję : Koriolan- zdjęcia rozmaite
W tym kadrze nie zależy mi akurat na prostym morzu :)
Gratuluję nowego członka rodziny :)
Jacku, ona jak i poprzednia będzie rezydować w psim raju czyli u moich Rodziców :)
Moja Pani postanowiła, że dziś zaczerpniemy Mocy z kamiennych kręgów w Odrach.
No i niestety dokonałem niewłaściwego doboru szkiełek. Zapiąłem 12-6o i zabrałem tele.. zamiast 9-18
Nijak nie udało mi się zrobić zdjęcia obejmującego cały duży krąg.
teren ten jest rezerwatem przyrody, oprócz kręgów i kurhanów interesujące (dla niektórych) moga być unikalne (endemiczne) gatunki porostów.
Uprzejmy pan kustosz (taki ma tytuł) wypożycza lupe do oglądania porostów.
W tle malowniczo szumi Wda.
Przyjemne miejsce na mały spacer po lesie z atrakcjami.
Trzeba było dwa pstryki złożyć w panoramę.
Podobne kręgi na Kaszubach oglądałem.
Fajne klimatyczne zdjęcia :)
Przeglądając ostatnie fotopstryki przypomniałem sobie, że nie wrzuciłem ani jednego ujęcia z Nocy Muzeów na Westerplatte.
Głowną atrakcją miała być projekcja filmowa zapowiedzi otwarcia Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku. Projekcja istotnie była, zrobiona z rozmachem, ale nieco rozczarowująca-przeszło połowę projekcji zajeły ujęcia wybranych eksponatów, które znajda się w ekspozycji.
Dalej już było ciekawie.
Była kuchnia polowa z grochówką, ale najciekawiej było w niesamowicie podświetlonych ruinach koszar, gdzie opowiadano o stanowisku strzeleckim oraz subtelnościach opieki medycznej na polu walki w trakcie II WS.|
W kolejności 3 ( z kolorowym podświetleniem) oraz 8 ( kuchnia polowa, jako że j przed obiadem ;-) ) Pozdrawiam
W ten weekend w Gdańsku dzieje się wiele rzeczy, jedno z niewątpliwych wydarzeń to otwarcie Pomorskiej Kolei Metropolitalnej. Podobno jest to pierwsza od 40 lat całkowicie nowa linia kolejowa w Polsce.
Aczkolwiek jest bezpośrednim następcą kolei kokoszkowskiej - Kolej Kokoszkowską budowano w latach 1911-1914. Linia z Kokoszek do Wrzeszcza wiodła przez Kiełpinek, Jasień, Brętowo i Strzyżę. Szlak został zbudowany głównie z myślą o przewożeniu towarów budowlanych do rozwijającego się wówczas dynamicznie Gdańska.
Wiadukty zostały zburzone podczas II WS i od tego czasu nasypami wiódł atrakcyjny szlak turystyczny.
Główny piknik odbywa się na przystankach Strzyża i Lotnisko- dziś przejazdy są darmowe, ale trzeba mieć bilet, kolejka po bilety w dniu wczorajszym to ponoc dwie godziny oczekiwania.
Jako że jedna ze stacji jest w pobliżu mojego domu, spróbowałem sfotografować kolejkę retro jeżdżąca w dniu dzisiejszym trasą PKM.
Na końcu lokomotywa spalinowa należąca do LOTOSU.
Jak widać trasa nie jest zelektryfikowana/
W ten weekend w Gdańsku dzieje się wiele rzeczy, jedno z niewątpliwych wydarzeń to otwarcie Pomorskiej Kolei Metropolitalnej. Podobno jest to pierwsza od 40 lat całkowicie nowa linia kolejowa w Polsce.
Aczkolwiek jest bezpośrednim następcą kolei kokoszkowskiej - Kolej Kokoszkowską budowano w latach 1911-1914. Linia z Kokoszek do Wrzeszcza wiodła przez Kiełpinek, Jasień, Brętowo i Strzyżę. Szlak został zbudowany głównie z myślą o przewożeniu towarów budowlanych do rozwijającego się wówczas dynamicznie Gdańska.
Wiadukty zostały zburzone podczas II WS i od tego czasu nasypami wiódł atrakcyjny szlak turystyczny.
Główny piknik odbywa się na przystankach Strzyża i Lotnisko- dziś przejazdy są darmowe, ale trzeba mieć bilet, kolejka po bilety w dniu wczorajszym to ponoc dwie godziny oczekiwania.
Jako że jedna ze stacji jest w pobliżu mojego domu, spróbowałem sfotografować kolejkę retro jeżdżąca w dniu dzisiejszym trasą PKM.
Na końcu lokomotywa spalinowa należąca do LOTOSU.
Jak widać trasa nie jest zelektryfikowana/
Super, pierwsza jaskółka w tunelu, teraz odbudować przedwojenny łącznik pod Warszawą i może będę do Was jeździł krócej jak w 5 godzin....http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34864,17168015,Pociagi_zwalniaja_przez_pendolino __Wybuduja_dla_nich.html
Kolejny szlak to nowa linia do Zakopanego od strony wschodniej i w Tatry nie trzeba będzie jechać całego niemal dnia dolinami Skawy i Raby...http://www.portalsamorzadowy.pl/gospodarka-komunalna/lacznik-kolejowy-skroci-podroz-pociagiem-z-krakowa-do-zakopanego,68889.html
Dla decydentów odwagi.
Bo na razie to na szynach buduje się tylko metro i tramwaje w metropoliach.
Fajne zdjęcia stacyjne, kolejka też przednia. Szkoda, że nie z bliższa.
Miałem dylemat- czy fotografować z kładki nad peronami czy gdzieś z boku.
Wybrałem to pierwsze.
Jeszcze księżyc z wczoraj (Lumix 100-300 ) i z listopada ( ZD 50-200)
No i lepszy ten z Lumixa.
Pozdrawiam.
Kilka zdjęc z trójmiejskich targów motoryzacyjnych :)
007- Syrena w barwach narodowych, niestety to już motoryzacyjny zabytek
014-wnętrze Subaru Levorg
018,019,021-rodzinka Maserati.. to jedne z tych samochodów, na widok których krew zamienia się w benzynę :)
030-wnetrze Porsche 911 S Cabrio
032-pod maską Forda Mustanga jest taki 5 litrowy potwór.
039- kolejna legenda polskiej motoryzacji-reaktywacja
042-fajne te... Vespy
044- chyba najdroższa maszyna na targach, G63 AMG.. istny potwór. cena tego egzemplarza- 862 tys PLN
Kilka zdjęc z trójmiejskich targów motoryzacyjnych :)
...... to jedne z tych samochodów, na widok których krew zamienia się w benzynę :)
Fajne auta i fajne fotki. Adrenalina pomieszana z benzyną. Nie mówili o jakiejś wyprzedaży po targach? Może chociaż na Vespę się szarpnę? :-)
Zastanawiam sie dlaczego ksiezyc taki zolty wyszedl?
Fajna ta felga. Chcialbym takie do swojego auta :-)
Zimowy Gdańsk
Ładnie tam u Was. Bardzo ładnie. Świetna ostatnia fotka - ta z Neptunem. Echhh dawno nie byłem w Trójmieście ...
Ale byłeś, jak widziałem, w innych miejscach. Zdjęcie z Weihnachtsmarktu w Norymberce tez gdzieś mam.. nawet zrobione Olympusem, ale musiałbym skanować :)
zmrożony i ładnie oświetlony Gdańsk :) ostatnia fota najlepsza :)
chociaż widelec dałbyś mu w dłoń, żeby jakiś atrybut miał :lol:
Kadr ze "SMILE" - podoba misię :)
Pozdrówka.
Zimowy Gdańsk
Dwójeczka mi się podoba, na trzecim moim zdaniem za dużo dołu a za mało góry, szkoda uciętej choinki :)
Bardzo fajna ta popołudniowa seria Gdańska
Gdańsk fajnie wyszedł :-)
Zimowy Gdańsk
Poważnie zimowy, zastygły...
Ok, z tego samego spaceru muzycy grający pod ratuszem i szerszy kadr z choinką, niestety z przypadkowym bohaterem.
Wczorajszy wieczór spędziłęm w Ergo Arenie, oglądają mecze mistrzostw Europy w piłce ręcznej. Niestety Polacy grają w Krakowie, ale mecze Węgier i Czarnogóry a zwłaszcza Danii i Rosji zapowiadały się nieźle-
zwłaszcza ten drugi okazał się świetny, a końcowy wynik (31-25 dla Danii ) nie oddaje przebiegu meczu.
Bohaterem był absolutny MVP meczu, bramkarz Duńczyków Niklas Landin (zdjecie 092)
Inna wielka gwaizda piłki ręcznej, Mikkel Hannsen (071, 082), miał kiepski dzień i w drugiej połowie już nie zagrał.
Na trybunach szaleli Duńczycy, niestety wszystko działo się albo tuz obok mnie albo przede mną, więc nie ma zdjęć kibiców. Tuz koło mnie szalały dwie starsze Dunki- jedna koło 50 ki, druga dobrze po 70 ce :)
Fotograficznie- trochę mi nie wyszło. Po krótkim namyśle zabrałem ZD 12-60 i Lumixa 100-300. No i okazało się, że tych pośrednich ogniskowych bardzo mi brakowało.
lisiajamka1
17.01.16, 14:25
Jest fajnie, a ostatnie najfajniejsze :)
Wczorajszy wieczór spędziłęm w Ergo Arenie, oglądają mecze mistrzostw Europy w piłce ręcznej. Niestety Polacy grają w Krakowie,
oj tam od razu niestety - to samo mieliśmy na MŚ w siatce - gdzie Polacy nie grali w Tauron Arenie ;)
niestety nie mogę pójść na mecze Polaków do hali - ale już ten z Serbią pokazał że będzie się działo ;)
dzisiaj ciąg dalszy nerwów..
zdjęcia z meczu - chyba jednak najlepsze są z poziomu parkietu a o to ciężko na meczu nie mając akredytacji ;)
niemniej 063 najbardziej się podoba - pokazuje co wyprawiają bramkarze tej cudnej dyscypliny
Mnie się podoba na 3 z tej wrzutki jak bramkarz zawisł w powietrzu :-)
Podobno mrozy mają nas pożegnać - kilka kadrów z dzisiejszego spaceru po sopockiej plaży.
Mój portret autorstwa Pani Żony :)
Fajne te kutry na plaży przykryte śniegiem i żółty kolor :-)
co do czwórki żałuję wielce - dwa kroki do tyłu i byłoby świetnie.
co do czwórki żałuję wielce - dwa kroki do tyłu i byłoby świetnie.
mnie się i tak podoba - tak bardzo bym chciała pstryknąć i móc tam być z takim śniegiem na plaży - ech ech
super !!!!
Ale żeście się poubierali no no no :mrgreen:
Bardzo, bardzo przyjemna wrzutka. Pozdrawiamy razem z moim pyśkiem :)
mnie się i tak podoba - tak bardzo bym chciała pstryknąć i móc tam być z takim śniegiem na plaży - ech ech
super !!!!
Bywałem, jest cholernie zimno, gdy wieje wręcz lodowato.... Najlepszym ubraniem był komplet do narciarstwa górskiego i nieprzewiewne rękawiczki a aparat było najlepiej trzymać na piersi pod ubraniem.
Ładny spacerek i fajne kadry. Czuć zimę na zdjęciach :wink:.
Cześć,
Portret Północnej Twarzy akuratny :)
Kutry ładne, cukierkowe, taka 'kropla Słońca i ciepła' w zimowym kadrze - fajne zestawienie, i ten klasyczny widok ładnie się broni w takiej pogodzie.
Można jedynie-by odciąć linę.
pozdrawiam,
Dziękuję wszystkim za wizytę i opinie.
Sójka w stołowce. zdjęcie przez szybę
szkoda, że te dwie gałązki trochę zasłoniły, ale rozumiem że w tym gąszczu ciężko było :)
Zapowiedź odrębnego wątku - z podróży po Nowej Zelandii :)
Zapowiedź odrębnego wątku - z podróży po Nowej Zelandii :)
Będę wypatrywał, a Ty nie każ za długo czekać :-)
Rychu- mam 2500 zdjęć do przejrzenia, jestem w tej chwili na etapie dnia nr 3.
Trzeba będzie wrócić do pracy, no i jet lag morderca.
Zakończyłem obiecany wątek nowozelandzki, z dzisiejszego spaceru z Jelitkowa do Sopotu- prosto z puszki.173909
Gołym okiem widać było Hel. Większośc zdjęc 45ką.
Ten gość na noszach czeka aż go wniosą na pokład ?:shock::mrgreen:
raczej napoją :)) jak wracaliśmy to już nie spał, ale dalej leżał.
raczej napoją :)) jak wracaliśmy to już nie spał, ale dalej leżał. fajne to foto :)
Gołym okiem widać było Hel.
Prawda:)
Cześć,
Sacerowo - fajna pogoda, dobra na spacer choć może nie do zdjęć, a te warto też byłoby inaczej trochę kadrować, mniej centralnie, szukając kompozycji z dostępnych punktów.
raczej napoją :)) jak wracaliśmy to już nie spał, ale dalej leżał.
Ta kompozycja najlepsza :)
pozdrawiam,
Dzięki za opinię.
To niestety uroki fotografowania obiektywem stałoogniskowym. czasem zoom nożny jest dostępny a czasem nie, czasem nie można kadrowac bardziej lewo/prawo.. bo cos lub ktos niepożądany znajdzie się w kadrze itd.
Zakończyłem obiecany wątek nowozelandzki, z dzisiejszego spaceru z Jelitkowa do Sopotu- prosto z puszki.
Gołym okiem widać było Hel. Większośc zdjęc 45ką.
Opój jelitkowy świetny, tylko morze Ci się wylewa. :)
Przed chwilą zza płotu. Locha czujna i groźna, nawet w kierunku kota chciała ruszyć.
i końskie z soboty.
Trzeba było wyjść za płotu. Ruszyła by do przodu to i bliżej by była. Cóż się nie robi dla zdjęcia. Może tylko nogi byś miał połamane - żarcik oczywiście.
Koriolan, lub ktoś, macie może pomysł jak wyjść z takiej sytuacji jak światło na zdjęciach z dzikami?
Wiadomo, tak to wygląda w sodowych (?) lampach, ale czy można to uratować?
Nie, że konkretnie te - słabo kadrowane, ale obróbkowo tak malarsko wyszły.
Chyba tylko fotografować je w lesie :)
W poprzedni weekend wybraliśmy się do Kazimierza Dolnego. Niestety pogodna nas nie rozpieszczała. Już wyjazd z zalanego Gdańska odbył się z niespodziankami, a dalej nie było lepije- deszcze , deszcz i deszcz.
Sam Kazimierz jest urokliwy, ale jednak mocno przereklamowany. Dzis to malutkie miasteczko, z Rynkiem zaśmieconym straganami i tandetnym wielkim Królem Kazimierzem przypominającym najbardziej .. gigantów znanych mi z Katalonii.
Kościoły jak kościoły, ruiny jak ruiny- rozciąga się z nich piękny widok na Wisłę.
Wąwóz Korzeniowy jest ciekawy, ale juz Nurowy Dół to wypisz wymaluj zejście w Orłowie na plażę :)
Natomiast okolica kryje wiele ciekawych miejsc. Pałac Czartoryskich w Puławach jest mniej interesujący niż okalający go park i ogrody.. ale gdy moczy tak, że nawet pawie chowają się w pałacowym hallu, przyjemnośc to żadna.
Muzeum Jana Kochanowskiego jest bardzo ciekawe, ale ze spaceru po parku również zrezygnowaliśmy.
Szkoda,
Może Lolita podpowie jeszcze kilka ciekawych miejsc w tamtej okolicy :)
Mam nadzieję, że wreszcie namówię moją Beatkę na własny wątek na forum.
Z "comórki"
Z "comórki"
Użyj łagodnej perswazji ze wspomaganiem bodźcowym, może sie uda...
---------- Post dodany o 21:24 ---------- Poprzedni post był o 21:23 ----------
Foczki fajne.
będę próbował..ale na to trzeba też mieć czas.
Ja obrobię zdjęcia, może Beata zrobi opisy
Foczki mi się podobają. I ten kamyczek też.
Fajnie by było zdjęcia i komentarze Beaty pooglądać. Może nie przymuszaj - poproś ładnie :)
Festa Major de Gracia. Co za party!
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/08/7f7d78ef5ac0115e7e941e9531a79936-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160817/7f7d78ef5ac0115e7e941e9531a79936.jpg)
Kilka migawek z piekielnej o tej porze roku Sevilli
La Giralda czyli dzwonnica katedry przerobiona z minaretu; Plac Hiszpański w złotej godzinie; Ślady Corridy i jej bohaterów ( zywych lub martwych) oraz Reial Alcazar czyli płac i ogrody Pedro Okrutnego z charakterystycznym stylem będącym mieszanką elementó europejskich i arabskich -przypominam że jesteśmy w Andaluzji.
Na ostatnim zdjęciu- galeria fotografii na fasadzie sklepu z elektroniką. Mozna uniknąc wieszania szmat gdzie popadnie? można.
Tam są prawdziwe dorożki... Nie te "kabriolety" na Rynku w Krakowie, które nazywają dorożkami...
Już zdarzały się wypadki bo para koni nie wyhamowała i wjechała na ludzi siedzących przy stolikach.
Plac do ubojni, po ichniemu corridy świetnie "strzelony", "Plac Hiszpański w złotej godzinie" - cudo.
Plac do ubojni, po ichniemu corridy świetnie "strzelony", "Plac Hiszpański w złotej godzinie" - cudo.
Powiem sakramentalne TAK!
świetnie się ogląda dobre zdjęcia.
Dziekuję
Przy okazji- niedawno po raz kolejny mielismy dyskusję nt "zestawu turystycznego" . Większość tych zdjęć zrobiłem mZD 9-18. Niestety na szerokim końcu widac jego wady - nie wszystko udało mi się skorygować.
W niektórych miejscach zwyczajnie trudno strzelić sufit "osiowo" bo np na posadzce jest mała fontanna.
Plac Hiszpański trzeba by zrobić panoramę ze statywu, kto był te wie jak to wygląda- tam jest grubo ponad 180 stopni.
Na arenie cierpliwie czekałem- nie przejmując sie poganianiem przez strażnika, aż cała grupa się schowa.
To jest te kjilka razy w roku kiedy przydał by się fish.
Poćwiczymy wstawianie zdjęc.. nie bede pytał Beatki o pozwolenie.
Kto to jest Beatka???,ze trzeba pytac.
jak się pewnie domyślasz, moja żona :)
jak się pewnie domyślasz, moja żona :)
Trochę dużo flar, ale wydmy cudne...
Mi się tak blisko do sierściucha nie udało podjechać.
Z "comórki"
Dobrze, że to nie zdjęcia w 4D. Smród jaki tam jest ciężko opisać ;)
Dawaj zdjęcia :})
Wysłano z Tapatalk
Pobliski mostek już fotografowałem w tzw halołin, ale tym razem chyba jest podświetlony inaczej
Fajne, ale się można bawić kolorami!
Niebrzydka ta architektura okołotransportowa...
Test wstawiania zdjęcia w "full size"
186195
Test wstawiania zdjęcia w "full size"
186195
U mnie nie widac, jest tylko napis.
Trudno, cos u mnie nie działa. To jeszcze jedno zimowe
Polubimy się z 12-100 .
Fajne szkło.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=186205&d=1483716907
Ławka z Lodowego Ogrodu
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=186296&d=1483810759
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=186297&d=1483810761
Ławka z Lodowego Ogrodu
świat Królowej Śniegu :)
Tymczasem na Targu Węglowym wylądował statek kosmiczny
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=186347&d=1483908329
Ale fajne :grin:, my jeszcze poszliśmy się zagrzać do " Pikawy"
Proponowałem :) grzeje się koniakiem
I to jest dobry pomysł na dzisiejszy wieczór :)
Zmarzłem potwornio :) Szwendacz Ci się włączył.
Andrzeju, chyba zostawmy jak jest.
Wg. życzeń....
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
To jeszcze kilka zdjęć z wieczornej wycieczki po centrum Gdańska w świetnym towarzystwie Yaca oraz PioRo seniora i juniora :
Elou sasiadu,
to po kolej z ostatnich:
1. wolalbym centralne kadrowanie,
2. prawie jako glowny motyw brama... cieta gora,
3. niecierpie krzywych kadrow, moje prywatne spaczenie:)
4. natlok z prawej, cieta gora niepotrzebnie,
5. tu odwrotnie bylo zurawia zostawic,
6. leci fota, smietnik z prawej,
7. bardziej w lewo i wyzej kadrowane byloby na widkowkie,
8. mogles bardziej w prawo podejsc, fajnie ufoki wyszly na lodzie,
9. widokowka,
10. znowu kadr centralny, szkoda ciecia niesymetrycznego u gory
pozdroofka
Dzięki
próbowałem gdzieniegdzie unikac pocztówek, ale na Motławą to się niemal nie da.
O śmietniku dyskutowaliśmy na miejscu- jest takim samym elementem krajobrazu jak równie urodziwy słup.
Nie mogłem podejśc bardziej w prawo bo rozdeptałbym Yacka :)
No to jeszcze dwa.
Gdyby nie mróz który już naprawde dawał się we znaki, to pewnie założył bym jeszcze szersze 9-18, on świetnie sprawdza się w miejskim gąszczu.
Elou,
1. leci w prawo,
2. kwadrat? panorama szybciej, no i syf na matrycy:)
pozdroofka
Zachęcony przez kolegę 1984, wrzucam jeszce jedną migawkę z upalnej latem Sevilli
O widzisz:). I po części dzięki mojej zachęcie inni będą mogli fajne fotki zobaczyć a może zainspirować się tak Andaluzją, by się tam wybrać (tak jak ja zainspirowałem się Namibią).
Swoją drogą bardzo fajnie te dzwony dojrzałeś. Ja niestety nie zwróciłem na nie uwagi :(.
Dośc niespodziewanie "wpadł" mi weekend z barcelońskim modernizmem- zwiedzanie Sagrada Familia z polskim przewodnikiem !, Casa Milla i absolutnie genialny HOSPITAL DE SANT PAU
klikać, zdjęcia 1200px w pionie
tylko kiedy ja to wszystko pokażę..
Pozazdrościć ;), piękna architektura.
...
tylko kiedy ja to wszystko pokażę..
Zdązysz, nie przewiduję w Marcu końca świata...
Elou,
Pomijajac oczywisty urok miejsc, 1 i 4 z ostatniej serii kadrowalbym zgola inaczej, a i 2ke bym docial ciasniej
pozdroofka
Barcelona to jedno z piękniejszych miast w których byłem. Zapewne masz więcej fotek więc dawaj.
To rżnij i pokaż :)
Rznie sie jak sie robi foto, a nie w PP - szkoda zycia:)
W skrocie 1 i 4 centralnie, a 2 ciasniej zeby farfocli z boku nie bylo...
pozdroofka
Ok, to czas na pierwszą cześć relacji.
[numeracja zdjęc to trzy ostatnie cyfry]
Mimo, że okres karnawału zakończyła Środa Popielcowa, to w poprzedni piątek i sobotę na ulicach Barcelony napotkaliśmy kilka parad. Pierwsze spotkaliśmy na urokliwych uliczkach Gracii, ich wspólnym elementem było rozrzucanie cukierków wśród widzów.
Werble, zastępy konne i fantastyczna atmosfera.
Zmierzając na sobotni mecz, spotkalismy paradę na głównej Rambli. Istny sambodrom :)
https://www.youtube.com/watch?v=3b4rj-oylcI
Fajna relacja. (Lubimy koniki:wink:). czekam na c.d.
Od jakiegoś czasu jestem na urlopie i mało brakowało, a przeoczyłbym Twój barceloński weekend. Na szczęście się udało i wpadłem. Połączenie aktualnie mam słabe, więc ciężko się ogląda zdjęcia ale z miniaturek widzę, że po powrocie (już jutro), warto będzie odwiedzić:) Pozdrawiam!
Jako zdjecia z wakacji tak sasiadu, co do reszty nie bede krytykowal:)
pozdroofka
Pokazałem zdjęcia z imprezy ulicznej.
odbywającej się na wąskich uliczkach, publiczność nie jest tylko obserwatorem, ale bierze czynny udział.W takich warunkach w zsadzie trudno o czysty kardr- wszedzie się coś dzieje.
Szerokie plany najlepiej pokazują co się dzieje. Sporo zdjęć w ogóle odpada.. bo w chwili gdy naciskałem migawkę , ktos "wlazł" mi w kadr.
Zdjęcie 022 uważam za co najmniej dobre inne pokazują klimat.
Fotograficznie nie są idealne? to oczywiste.
Pokazałem zdjęcia z imprezy ulicznej.
odbywającej się na wąskich uliczkach, publiczność nie jest tylko obserwatorem, ale bierze czynny udział.....
Miałem ten sam problem w czeasie karnawału na Teneryfie, publiczność fotografuje telefonami, chociaż to nie może przynieść dobrych efektów, przemieszcza się, pulsuje, wchodzi na drogę pochodu, robi sobie selfie z jego uczestnikami, nie ma czystych kadrów, to niemożliwe...
.... publiczność fotografuje telefonami, chociaż to nie może przynieść dobrych efektów ....
https://www.instagram.com/szklanowski/
https://www.instagram.com/szklanowski/
Znalazłem 5 zdjeć nocnych. Nie mam podstaw by zmienić zdanie.
Znalazłem 5 zdjeć nocnych. Nie mam podstaw by zmienić zdanie.
ja akurat nie zwróciłem uwagi na 5 zdjęć nocnych za to chylę czoła za "ogromną resztę" , jest jakiś "standard", że tylko zdjęcia nocne są OK ? za to wiem, że bardzo ogólne stwierdzenia nie są OK
aparaty w telefonach maja coraz większe możliwości, nie jest przypadkiem, że rynek najprostszych kompaktów w zasadzie przestał istnieć.
Nie wiem kiedy uda mi się opracować uporządkowaną relację, natomiast aż się rwę by podzielić się kadrami z majówki w Gruzji Większość zdjęć zrobiłem fantastycznie elastycznym 12-100/f4
Katarzyna Groniec w Atelier w Sopocie. Oczywiście przegrałem rzut monetą- kupilismy dwa ostatnie bilety, na skraju, w pierwszym rzędzie. Gdyby siedział z drugiej strony, miałbym szansę na świetne zdjęcia.
A tak są takie sobie
E-M1 + 45/1.8
Nie wiem kiedy uda mi się opracować uporządkowaną relację, natomiast aż się rwę by podzielić się kadrami z majówki w Gruzji Większość zdjęć zrobiłem fantastycznie elastycznym 12-100/f4
Ten 12-100 stał się po rejsie też i moim faworytem na codzień.
A po obejrzeniu zdjęć Edy z objazdówki po północnej Norwegii jestem przekonany, że jest to na tę chwilę najlepsze szkło turystyczne warte swojej ceny. pracuj nad Gruzją, ja popracuję nad przygotowaniem Norwegii, jesienią, zimą będzie więcej czasu by chwilę nad tym posiedzieć.
Groniec, Groniec... nie lubie Groniec... raz za kosmiczne ceny biletow, dwa za fochy przy robieniu fot.... Lubi Sopot, ostatnio pstrykalem ja w malej operze, kiepskie swiatlo, kiepskie mozliwosci.
Takie zdjecia jakie miejsca:) Niestety czasem nie da sie lepiej i kuniec:)
pozdroofka
Dzień wcześniej moja żona była na koncercie Adamiak i tam był całkowity zakaz robienia zdjęć. Tutaj zezwolono na robienie zdjęć podczas pierwszego utworu.
Ja nie stosowałem sie do tego specjalnie- no ale robiąc zdjęcia aparatem z wyłaczonym dźwiękiem i względnie cichą migawką, bez flasha, nikomu nie wadziłem.
To ja sie nie znam.. Nie znam ani Groniec ani Adamiak..
Ale warunki do fot faktycznie żadne. Bez lampy kicha ;(
Lampa na koncertach? 99% zapomnij.
pozdroofka
Natomiast na YT sa filmy z gdańskiego koncertu Gunsów, nakrecone Samsungiem S8
Powiem szczerze- szczena opada.
Oddajcie mi lato..
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/09/d0249e6fbef90e9dbf7d7560df5aa40f-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170923/d0249e6fbef90e9dbf7d7560df5aa40f.jpg)
Rozmycie tła? Telefonem? Da się
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/09/4934f836d28a6f7cfe307c8c90b1b138-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170930/4934f836d28a6f7cfe307c8c90b1b138.jpg)
Drobna fotorelacja z Rewy i okolic. Bursztyn przywieźliśmy ze sobą z Krynicy Morskiej :)
Ładnie kolorkowo. Dobrze że dziś fajna pogoda była.
Ja mam zamiar jutro z córą jechać, tyle że bliżej. Chyba Sobieszewo
Coraz więcej zdjęć robię aparatem który mam przy sobie :) i chyba ich jakość techniczna jest coraz lepsza.
Mały przegląd tygodnia - głównie dzisiejsze targi motoryzacyjne.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/10/4f856aaacbaef7a6ec2615b8ce91142f-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171028/4f856aaacbaef7a6ec2615b8ce91142f.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/10/4b5540c6e4ec352cdc9747ef096e1efe-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171028/4b5540c6e4ec352cdc9747ef096e1efe.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/10/5075b6067e40a505672e421ffe9edf80-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171028/5075b6067e40a505672e421ffe9edf80.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/10/3057945ee63898dc33a2d27bde3a243a-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171028/3057945ee63898dc33a2d27bde3a243a.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/10/5d2350c60448db38711efb2f139b060c-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171028/5d2350c60448db38711efb2f139b060c.jpg)
To OMD do sprzedania ? :roll:. Nie chce Ci się dźwigać :-P
Na pierwszym zdjęciu tel się jednak nie sprawdził.
To OMD do sprzedania ? :roll:. Nie chce Ci się dźwigać :-P
Na pierwszym zdjęciu tel się jednak nie sprawdził.Nie zawsze mam go przy sobie :)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/10/1ae537b646782ef2075f9bb00d760b95-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171029/1ae537b646782ef2075f9bb00d760b95.jpg)
Ja też poszedłem na całość. Urlopowo/spacerowo wystarcza telefon.
Spacerowo tak, urlopowo jednak nie.
Stałoogniskowy obiektyw no i kadrowanie na zombie.
Natomiast telefony w aparatach są coraz lepsze i to w ogóle nie podlega dyskusji.
.......
Natomiast telefony w aparatach są coraz lepsze i to w ogóle nie podlega dyskusji.
Tak, tak .... :-)
A może na odwrót? ;-)
<rotfl>
taaak to miałem na mysli
9 lat i 89 stron wcześniej rozpocząłem ten wątek Gaudim i dziś też będzie Gaudi- jakiego jeszcze nie było.
Barcelona ma ciągle coś co warto odkryć, mój przyjaciel był w BCN po raz 20 i dopiero teraz był w Museum Picassa.
Podmiejskim pociągiem pojechaliśmy na małą wycieczkę do Colonia Guell
za wikipedią
zrealizowany tylko w części (w latach 1908-1916) projekt osiedla robotniczego w Santa Coloma de Cervelló (ul. Reixach), 20 km od Barcelony.
Projekt ten wykonał Antoni Gaudí dla swojego długoletniego przyjaciela, Eusebi Güella, przemysłowca barcelońskiego. Architekt pracował nad nim już od 1898 roku a w dziesięć lat później przystąpiono de realizacji. Jest to jeden z najciekawszych i najorginalniejszych jego projektów. Z powodu śmierci Güella projekt zarzucono - ukończono jedynie kryptę kościoła dla robotników.
Antoni Gaudí chciał aby kościół wtopił się w otoczenie. Nadał mu szaro-brązową barwę, co powoduje jego stopienie się ze wzgórzem, na którym stoi. Kolumnom zewnętrznym starał się nadać kształt rosnących pni, natomiast sufity pomiędzy nimi zamalował na barwę niebiesko-białą, co miało stanowić aluzję do nieba. Gaudí zawarł tym sposobem swój pogląd na "drogę" chrześcijanina. W środkowej części krypty na uwagę zasługuje sklepienie, stylizowane na kształty wyrzeźbione przez naturę - daje to efekt prawdziwej groty. Potęgują go jeszcze specjalnie obłupane pochylone kolumny i ściany.
Ten projekt jako pierwszy wykonał Gaudí w oparciu o wymyśloną przez siebie metodę testowania obciążeń na modelu. (koniec Wikipedii)
Niestety budynki przemysłowe widoczne za bramą na pierwszym zdjęciu są własnością prywatną i nie można się wśród nich przejść.
ciąg dalszy
i końcówka.
Przy obróbce dwóch zdjęć zastosowałem HDR.. bo mi pasował.
Oczywiście zabrałem tylko 12-100. A 9-18 bardzo ale to bardzo by się przydał..
Ciekawe, które to HDR, ciężko poznać...
był tylko 1 HDR wrzucę drugi
Trzeba poklikać żeby powiększyć miniatury, ale warto bo zdjęcia bardzo udane. Fajnie, że komentujesz - lubię podczytywać co oglądam. Patrząc na efekty to obiektyw 12-100 podróżniczo chyba idealny ?
Tak, 12-100 jest świetny.
Tym razem nie zabrałem 9-18 bo nie mieliśmy w planie takiego wypadu. A przydałby się jak cholera.Również do nocnych zdjęc ze statywu, który kupiłem na godzinę przed odprawą :) Jest wtedy też zapas do prostowania ścian.
Ciekawe miejsce i bardzo dobre zdjęcia.
Dziękuję :)
To jeszcze jeden kościółek ze statywu oraz Casa Vicenc w dzień, bez prostowania
Byłem w Barcelonie ale tylko 1 raz. Żadnych miejsc z ostatnich wrzutek niestety nie odwiedziłem - fajnie, że mogę je zobaczyć na Twoich zdjęciach. Potwierdzają tylko, że Gaudi był geniuszem.
Trzeba będzie znów do Barcelony polecieć ;)
HDR trochę dziwnie z kolorami wyskoczył.
Fajne zdjęcia ciekawej architektury
Trzeba będzie znów do Barcelony polecieć ;)....
Potwierdzam. Michał będzie przewodnikiem... ;)
Po wczorajszym losowaniu LM - piąty dwumecz z The Bus w tym wieku - w zasadzie już kupuję bilety.
W Barcelonie są fajni polscy przewodnicy , zajrzyjcie na http://www.zawszenawakacjach.pl
Aparat i obiektyw wróciły z serwisu- niestety bez osłony przeciwsłonecznej. Guma przyklejona, wymienione gółko trybów, matryca wyczyszczona - nie ma tej cholernej plamy w górnej części.
Pobrzeża widziane ze zwodzonej kładki nad Motławą
a drugie zatytułowałbym " Gdańsk- miejsce gdzie współczesność styka się z historią".
" ..." Gdańsk- miejsce gdzie współczesność styka się z historią". "
Szczerze mówiąc TA "nowoczesność" nie bardzo mi pasuje z tą historią. Jako rodowitemu gdańszczaninowi trudno mi jakoś ją powiazać z historią. Może dlatego, że stary jestem? Ale ta forma architektoniczna niby nawiązująca do "Starego Miasta" jest naciągana jak guma w majtkach.
A szczególnie w tym miejscu.
Oczywiście moje dywagacje nie dotyczą w żadnym wypadku krytyki zdjęć.
Sprzedawca lodów na ulicy w Hawanie.
Panna dziedziczka dogląda plantacji tytoniu.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/02/53c4d4caafa56344684fa201e288badc-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180203/53c4d4caafa56344684fa201e288badc.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/02/d6244884de196895bebd1cc1d80c7a2f-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180203/d6244884de196895bebd1cc1d80c7a2f.jpg)
Ciekawe klimaty z podróży. Na drugim "białą damę" ja usytuował bym po lewej stronie.:wink:
Te dwa ostatnie kadry to jakieś takie zupełnie z biodra kadrowanie
Mam podobne zdanie co do ostatniego zdjęcia jak DzejPi.
Te ostatnie 2 to chyba telefonem zrobione, dodatkowo upload tapatalk jeszcze pogorszył jakość (mocna kompresja).
Panna dziedziczka dogląda plantacji tytoniu.
Jesteś pewien, że "panna" ? :lol:
Zdjęcie na plantacji tytoniu nie jest pozowane ! W grupie mam dziewczynę marzenie fotografa. Nie wiem czy zajmuje się modelingiem, ale naprawdę niewiele trzeba żeby była głównym obiektem świetnego kadru. Zdjęcie nieco przyciąłem by nie było centralne.
Zdjęcie na plantacji tytoniu nie jest pozowane ! ...
I chyba nikt tak nie twierdzi:) Zgadzając sie z DzejPi:
...Na drugim "białą damę" ja usytuował bym po lewej stronie.:wink:
sądzę, że pisząc "usytuował" miał na myśli usytuowanie w kadrze (przesunięcie aparatu, a nie tej panny/pani:)) w momencie robienia zdjęcia. Tak to odebrałem.
Lepiej jakby było więcej przestrzeni na którą patrzy, a nie co jest za nią.
sądzę, że pisząc "usytuował" miał na myśli usytuowanie w kadrze (przesunięcie aparatu, a nie tej panny/pani:)) w momencie robienia zdjęcia. Tak to odebrałem.
Lepiej jakby było więcej przestrzeni na którą patrzy, a nie co jest za nią.
Dokładnie to miałem na myśli. Chodzi o więcej przestrzeni "przed a nie za".
Zdjęcie na plantacji tytoniu nie jest pozowane ! W grupie mam dziewczynę marzenie fotografa. Nie wiem czy zajmuje się modelingiem, ale naprawdę niewiele trzeba żeby była głównym obiektem świetnego kadru. .
TO dawaj te swietne kadry, lubie ladne dziouchy poogladac:)
pozdroofka
Lepiej jakby było więcej przestrzeni na którą patrzy, a nie co jest za nią.Nie dało się. Prawa krawędź kadru jest w linii " stodoły" w której schnie tytoń.
Większośc z nas czeka na skoki Stocha i spółki - ja siedzę nad LR, na początek będzie fotozapis rewii w hawańskim kabarecie Le Parisien.
o takie klimaty
Jak wam się podoba taka kubańska piękność?
Mi sie wydaje czy ostrosc poszla dalej?
Kobitka moze fajna ale oswietlenie Ci nie sprzyjalo
pozdroofka
hmm, wrzuciłem wersję z clarity na -15 i dlatego jest miękkie. Ostrzejsze też jest fajne.
4 ostatnie kadry nie są ostre, jeśli taki zamysł to ok jeśli nie to obiektyw mydli.
Ok- muszę się jeszcze raz przyjrzeć, sprzęt prosto po wizycie w serwisie (czyszczenie)
Jak dla mnie ostrość na dwu ostatnich może być. Tu chyba bardziej wysokie iso (5000, 3200) zaważyło na wyglądzie zdjęcia.
Etna- błogosławieństwo i przekleństwo Sycylii.
Będę wrzucał trochę zdjęć z wyjazdu. Z rentgenowskim płuc włącznie- wyłapałem takie zapalenie płuc, że leczę się już dwa tygodnie.
Moim zdaniem troszkę za mocno jedziesz z nasyceniem kolorów i kontrastem
Wersja prosto z puszki
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/05/2187838905ab642dac4b42f88459f856-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180519/2187838905ab642dac4b42f88459f856.jpg)
Ooo dzięki. Zasadniczo wersja z puszki nie wymaga już specjalnego suwania suwakiem. Wystarczy dać lekko kontrast i lekko rozjaśnić kadr. Sorry ogólnie, że tak sobie swobodnie uprawiam krytykę, ale bywasz w fajnych miejscach i mnie ponosi ;)
No to dalej z puszki, zrzucone przez OIS. na Wyspach Liparyjskich
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/05/ab14a44d66c33757647d52f60a401812-2.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180519/ab14a44d66c33757647d52f60a401812.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/05/2a87616409c7c783214f103d09bde441-2.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180519/2a87616409c7c783214f103d09bde441.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/05/a01d0f76b3248146eb2073cd05f59db9-2.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180519/a01d0f76b3248146eb2073cd05f59db9.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/05/23b5cbbe11183e899c19497251b63257-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180519/23b5cbbe11183e899c19497251b63257.jpg)
Konstanty Ildefons Gałczyński przedstawia- Jeszcze bardziej Zielona Gęś w wykonaniu Teatru Miejskiego w Gdyni. Spektakl wystawiany jest na scenie znajdującej się na gdyńskiej plaży, w malowniczej scenerii orłowskiego klifu :)
Ciąg dalszy nastąpi
Katedra w Oliwie - witamy na pokładzie m ZD 12 f2
206413
Mam prośbę o ocenę ostrości tego zdjęcia. Wrzucam ORF.. buu juz nie można ?
Katedra w Oliwie - witamy na pokładzie m ZD 12 f2
Mam prośbę o ocenę ostrości tego zdjęcia. Wrzucam ORF.. buu juz nie można ?
Nieby ostre, ale jakieś takie mgliste. Porównaj: ZD 13-35 f=2,0
206436
Tadeusz Jankowski
2.12.18, 16:15
Na moje oko zdjęcie jest poruszone, w poziomie najbardziej. Jeśli fotkę mocno się powiększy, to widać podwójne kontury na lince, na której wisi żyrandol. Poza tym fotka ma trochę mniej stromą ,być może zbyt zmodyfikowaną krzywą naświetlania . To jest moje wrażenie tylko.
Lub z innego powodu te podwójne kontury występują
Pzdr, TJ
Dziękuję. Dziś zrobiłem kolejne zdjęcia, wieczorem sprawdzę.
Te zdjęcia, przynajmniej w punkcie ostrzenia, powinny być ostre jak żyleta. A są ..
206472
206473
Daj RAW-a z Oliwy. Powinno być możliwe załączenie. Przecież w poprawce są.
Jak nie to zmień rozszerzenie na jpg i załącz. a ja sobie zmienię z powrotem.
Raczej nie powinno być problemu z zamieszczeniem RAW-a. Przy rozszerzeniu JPG mogą być kłopoty, bo bodajże dla jpg jest limit wagi 6 MB (tak było niedawno) lub max. 10 MB. Można ewentualnie spróbować zmienić rozszerzenie na .zip (tu co prawda nie wiem jaki jest limit wagi).
Nieby ostre, ale jakieś takie mgliste.
MZ brakuje kontrastu.
Ciekawe czy zdjęcie wyplute przez aparat czy obrabiane z rawa?
Na moje oko zdjęcie jest poruszone, w poziomie najbardziej. Jeśli fotkę mocno się powiększy, to widać podwójne kontury na lince, na której wisi żyrandol.
Nic takiego nie widzę :|
Wstawiam jpg prosto z puszki
206516
i orf 206517
orf 206517Ja nie mam się do czego przyczepić.
206518
Oo dzięki. A do głowy konia podszedłem tak
206519
Zdjęcie z Oliwy jest perfekt.
206520
dobra, to mam jeszcze kilka dni na przemyślenia - czy oddac 12/f2 czy zostawić.
Zrób kilka testów na f=2,0 i zobacz. Na wyższych przesłonach to zawsze będzie ostro.
Przy wywoływaniu nie zapomnij o mikrokontraście.
Tadeusz Jankowski
5.12.18, 18:21
Obejrzałem jeszcze raz oba zdjęcia z katedry oliwskiej. Napisałem wyżej, ze na pierwszym zdjęciu dostrzegłem poruszenie w poziomie (podwójne kontury linki pionowej). To poruszenie, czy nieostrość może być interpretowana jako drobny artefakt lub moje złudzenie, czyli widzę to, czego nie ma, może jakąś drobną niedoskonałość wynikającą z przyczyn technicznych, być może ze sposobu demozaikowania, czy kompresowania, ogólnie mówiąc - obróbki obrazu, która nieco wpływa na mikrodetale.
Na ostatnim zdjęciu z katedry i oliwskiej nie dostrzegłem takich nieznaczności.
Pzdr, TJ
Obejrzałem jeszcze raz oba zdjęcia z katedry oliwskiej. Napisałem wyżej, ze na pierwszym zdjęciu dostrzegłem poruszenie w poziomie (podwójne kontury linki pionowej). To poruszenie, czy nieostrość może być interpretowana jako drobny artefakt lub moje złudzenie, czyli widzę to, czego nie ma, może jakąś drobną niedoskonałość wynikającą z przyczyn technicznych, być może ze sposobu demozaikowania, czy kompresowania, ogólnie mówiąc - obróbki obrazu, która nieco wpływa na mikrodetale.
Na ostatnim zdjęciu z katedry i oliwskiej nie dostrzegłem takich nieznaczności.
Pzdr, TJ
To jest kwestia skalowania obrazu do wielkości forumowej. Był kiedyś bardzo duży wątek o tym.
Przy wywoływaniu nie zapomnij o mikrokontraście.
Najważniejsze żeby nie pomylić kolejności.... Wywoływacz - woda - utrwalacz - woda ..... No ew. jakiś roztwór zmiększający przed suszeniem. Ja kiedyś pomyliłem i wstyd za piątkę...:roll: Wsadziłem wpierw do utrwalacza...
Najważniejsze żeby nie pomylić kolejności.... Wywoływacz - woda - utrwalacz - woda ..... No ew. jakiś roztwór zmiększający przed suszeniem. Ja kiedyś pomyliłem i wstyd za piątkę...:roll: Wsadziłem wpierw do utrwalacza...
Miałem taką fajną suszarkę z chromowanymi blachami eeech... :)
... zmiękczałem przez pończochę mamy :-P
mZD 12 f2 ze mną zostaje :)
206786
Korzystając z tego, że we wczorajszy wieczór Pani Żona balowała beze mnie, wybrałem się na fotospacer z nowym mZD 12 f2. Trochę mi się nie chciało wychodzić, ale (nie tylko) w fotografii jest tak że otrzymuje się premię za aktywność. Oraz za targanie statywu.
Pogoda dopisała a tak rewelacyjnie gładkiej tafli Motławy chyba nie doświadczyłem.
206793
206794
206795
206796
Przeszedłem przez Zielony Most i dotarłem na nabrzeże Motławy, na zdjęciach nabrzeże, marina przy ulicy Szafarnia oraz Ołowianka z kołem widokowym, budynkiem Elektrociepłowni a obecnie Filharmonii i znanym napisem Gdańsk
206797
206798
206799
Obiektyw jak widać się świetnie sprawdził, a piąte zdjęcie z nad Motławy jest super.
Brawo:grin:
lisiajamka1
15.12.18, 20:54
Fotospacer jak najbardziej udany, a nowy nabytek jak najbardziej stanął na wysokości zadania :) Super foty.
Wcześniej to zdjęcie bylo w innym wątku (nabrzeże) i tak się zastanawiałem: f=8,0 czy 11,0 - stąd te gwiazdki z latarni. Tu widzę, że mnie pogodziłeś -> f=9,0
Fajnie wyszło, a myślałem że trzeba ciut więcej.
Seria udana, wysyłaj częściej małżonkę na bale, zakupy itd. :D
Bodzip
w galerii wstawiłem jeszcze inną wersję, chyba najbardziej mi pasuje.
Tadeusz Jankowski
15.12.18, 23:56
Zdjęcie Długiego Pobrzeża widzianego od Wyspy Spichrzów przyciąga oko swoja geometrią - ciąg kamieniczek aż do Źurawia tworzy z ich idealnymi odbiciami w gładkiej Motławie geometryczny klin prowadzący oko klasycznie - po przekątnej.
Zdjęcie z Długiej ze spacerującymi ludźmi (troszkę poruszonymi, co mi nie przeszkadza) też ma charakter. Obiektyw poradził sobie z ostrymi światłami dobrze. W ogóle, to współczesna technika foto pozwala wydobywać z fotografowania nocnego nowe możliwości, a nawet robić zdjęcia migawkowe.
Pzdr, TJ
Gratuluję dwunastki ;)
Podobają mi się te wieczorno - nocne foty Gdańska.
ps, Ciekawe , moja połówka też się wczoraj ulotniła, to pewnie jakiś spisek......;/
Miłe fotki ! Ulubione miasto ! Szkoda ze tak daleko :cry:
Miałbym prośbę o duże zdjęcia a nie załączniki...leniwy jestem na nieskończone klikanie :)
Na lenistwo to już nic nie poradzę :)
Kiedyś pytałem - podobno zdjęcia 1200x900 miały być widoczne w naturalnym rozmiarze i taki mam preset w LR.
Okazuje się że też za duże.
Kiedyś pytałem - podobno zdjęcia 1200x900 miały być widoczne w naturalnym rozmiarze i taki mam preset w LR.
Wstawiaj nawet 1800x(xxx) i daj full size. Wtedy fota w całości będzie widoczna i dopasowana do rozdzielczośco komputera oglądającego.
Nie chodzi mi o rozmiar zdjęcia czy jego wagę ale wielkość na forum...zamieszczając zdjęcie w wątku kliknij je dwukrotnie i wybierz "large" albo "full size"
Ok.
Jedno jest w galerii, rozmiar 1200 w pionie
to jak się wstawia duże zdjęcie ?
206821
O,o,o. Gdańskie UFO. :shock: :mrgreen:
Dobrze wstawiłeś. Jak teraz klikniesz na tę fotę ppm i dasz: otwórz w nowym oknie, to będzie w pełnej rodzielczości -> 1600 x coś tam
Ładnie zakręcone. Na Targu Węglowym było ładniejsze otoczenie.
Ładnie zakręcone. Na Targu Węglowym było ładniejsze otoczenie.
zdecydowanie206858
mZD 12 f2 ze mną zostaje :)
Do "olkowej świętej trójcy" będzie brakować Ci już tylko m.zuiko 17/1.8. :D
Gratuluję zakupu!
Zaczynam tęsknić do 12-stki jak patrzę na te zdjęcia. Jest niby 7-14 ale to czołg względem tamtego maleństwa :(
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
Fajne, zakręcone zdjęcia :)
Gdańsk o poranku
Prosto z puszki?
Krótki fotoreportaż z wycieczki s/y Bonawentura. Industrialne tereny stoczniowe z perspektywy kanału portowego to zagłębie tematów fotograficznych. Niestety pogoda była fatalna.. ale dzielny E-M1 z 12-100 bez zająknięcia dał radę.
212523
212532
212531
212530
212529
212528
212527
212526
212525
212524
212533
Czy można prosić o krótkie opisy do zdjęć ? :???:
53 to Twierdza Wisłoujście, 58 Kapitanat Portu.
Ładny zestaw, szkoda że nie mogę dać plusa.
Ładny zestaw, szkoda że nie mogę dać plusa.
Oczywiście z przyczyn technicznych.
Bodzip
dzięki Twoim zdjęciom cerkiewek, namówiłem się na 12/f2
i kurcze to jest kapitalne szkło
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250)
dzięki Twoim zdjęciom cerkiewek, namówiłem się na 12/f2
i kurcze to jest kapitalne szkło
To ja poszedłem po bandzie i mam Laova 7,5. Samyang 7,5 to fish, a Laova jest rektalinearne. Bajka :)
Ciekawe czy da się coś wstawićhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200110/edd7cbaa987137168cb55ce6287dac7b.jpg
Finał WOŚP pod ECS w Gdańskuhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200112/33d3d256de0eb3f04bc8e5626e618901.jpg
Szybki przegląd zdjęć z Amsterdamu, bez obróbki.
Muzeum, obrazy i widok z samolotu jak dla mnie fajne i ciekawe.
Dorzucę jeszcze wieczorem :)
A będziesz obrabiał?Rozumiem, że sugerujesz jakieś poprawki ?
Przyznam, że coraz trudniej przekonać samego siebie, że warto brać aparat na taki miejski wypad.
Smartfon sprawdza się bardzo dobrze. W kieszeni uchwyt / statyw dla poprawy ergonomii i naprawdę jest dobrze.
Rozumiem, że sugerujesz jakieś poprawki ?
Przyznam, że coraz trudniej przekonać samego siebie, że warto brać aparat na taki miejski wypad.
Smartfon sprawdza się bardzo dobrze. W kieszeni uchwyt / statyw dla poprawy ergonomii i naprawdę jest dobrze.
Nic nie sugeruję ..... Tylko zrozumiałem Twój wpis, że szybki przegląd bez obróbki :) , apotem będą obrabiane :).
Z fonu też mam foty, tylko trochę w nich muszę pogrzebać. Inaczej byłbym chory :)
Własnie złapałem się na tym, że CAŁA OSTATNIA WRZUTKA TO ZDJĘCIA Z TELEFONU. Dla równowagi kilka zdjęc z Olka. 218269
218268
218270218271
218272
218273218274
No i jest duża różnica. Kadry z aparatu bardziej starane. Z komórki prawie wszystko krzywe.
No i jest duża różnica. Kadry z aparatu bardziej starane. Z komórki prawie wszystko krzywe.
Popieram freta - wyrzuć komórkę :mrgreen:
dołączam do apelu ;)
jakoś "wizjer" zmusza do przemyślenia ;) (daje w cudzysłów bo nie wiem na czym obecnie focisz ;) )
lisiajamka1
27.01.20, 12:04
Zdjęcia z Olka bardzo fajne!
dołączam do apelu ;)
jakoś "wizjer" zmusza do przemyślenia ;) (daje w cudzysłów bo nie wiem na czym obecnie focisz ;) )
Ula, tym co w EXIFie :)
Zdjecia z telefonu, a wytykają tylko kadrowanie. Znaczy dobre foty komórki robią!
toś pozwiedzał w Amsterdamie :) czy "tam " nie pozwolili robić zdjęć ? :)
Ula, tym co w EXIFie :)
ech nie mam ściągniętego tego cudnego dodatku co exif pokazuje od razu
ale domyślam się że to to samo co w stopce ;) (teraz zauważyłąm )
Z dzisiejszej wycieczki po RIP Stoczni Gdańskiej, Zwanej teraz Cesarską :)
224455
224457
224456
224458
224459
224460
224461
224462
224463
224464
224465
224466
Nawet dywanik ze schodów ukradli :roll:
MIgawki z poprzedniego weekendu na Pomorzu Zachodnim
225234
225235
225236
225237
Kamień Pomorski i okolice to malownicze miejsca. Dawno tam nie byłem przez takiego małego czorta :(
Kamień Pomorski i okolice to malownicze miejsca. Dawno tam nie byłem przez takiego małego czorta :(
A ja i owszem :D
Przeglądałem swój watek w poszukiwaniu pewnego zdjęcia .. to było dawniej niz myślałem. Przy okazji dokładniej przyjrzałem sie poradom Mirek54 dotyczącym filtra gradacyjnego w LR i dzisiaj się nim pobawiłem. Potęga,
ciekawe ile tajemnic ukrywa jeszcze przede mną LR :)
Musze przepracować kurs Dobasa.
229248
Sołdek powrócił po remoncie
229249
229250
Zauważ, że gradacja przyciemniła wagoniki koła a to tak widoczne jest błędem. Pozostałe fotki bardzo przyzwoite.
004 ( od Nowego Roku 2021 będę numerował zdjęcia) - Gruby w pełni
230272
005 portret w bieli
230271
006 Mewia Łacha .. lepiej mieć długi.. niz za krótki
230269
007 ja Wisła ja Wisła
230270
Krajobrazy świetne, oceniam to co lubię
Dziś ustrzeliłęm dzięcioła
005
Super, to okrutnie płochliwy ptak. Ja do swoich przez szybę strzelam, bo na zewnątrz okrutnie się boją.