Zobacz pełną wersję : Koriolan- zdjęcia rozmaite
I jeszcze raz się pobawiłem
I jak się podoba ? :)
103752
Bardzo fajnie.
ładnie odszumione- jak tak nie potrafię. Choc przyznam, że olkowy szum mniej mi przeszkadza niż Pasikonikowy.
Obciąłem dół, ty zostawiłeś. Ja chyba drastyczniej ruszyłem biele.
Podziel się kuchnią :)
Kuchnia to linuxowy Darktable do wywołania. W najnowszej wersji sugestywny odpowiednik Lightrooma. Opcje, protokoły, filtry na porównywalnym poziomie.
No więc...
- zmieniłem balans bieli na automat sugerowany przez program + delikatne ocieplenie
- kontrat lokalny
- delikatne odszumienie (nielokalne) całości
- troszeczkę nasycenia
- całkowite zdjęcie ostrości.
- wywołanie do *.png
Gimp
- ciut kontrastu
- wyostrzenie filtrem Edge Mask Sharpen
- step resize w 4 krokach
- wyostrzenie.
Kuchnia to linuxowy Darktable do wywołania. W najnowszej wersji sugestywny odpowiednik Lightrooma. Opcje, protokoły, filtry na porównywalnym poziomie.
No więc...
- zmieniłem balans bieli na automat sugerowany przez program + delikatne ocieplenie
- kontrat lokalny
- delikatne odszumienie (nielokalne) całości
- troszeczkę nasycenia
- całkowite zdjęcie ostrości.
-...
Koriolanowe ciekawsze.
....
trochę na marginesie - próbowałem Darktable ale (wstyd) nie wiem jak się zdjecia do png czy jpg wywołuje.... no po prostu nic mi do głowy nie przychodzi w co albo jak kliknąć...
trochę na marginesie - próbowałem Darktable ale (wstyd) nie wiem jak się zdjecia do png czy jpg wywołuje.... no po prostu nic mi do głowy nie przychodzi w co albo jak kliknąć...
Jeśli nas właściciel wątku nie zabije, to proszę :)
103755 103754
Szacunek, ja też próbowałem ale nie uzyskałem dobrego efektu.
Skoro chcecie pobawić się z tym orf, wrzucę jak tylko usiade do komputera.
Ale może w wątku E-M1 ?
Dzięki, pokombinuj samo przyjdzie. Tu nie wyszło najlepiej. :-D
Dzięki, pokombinuj samo przyjdzie. Tu nie wyszło najlepiej. :-D
A może tutorial-ek? Co?
Jeśli nas właściciel wątku nie zabije, to proszę :)
103755 103754
no na to bym nie wpadł... dzięki :) + w pamięci bo się znowu system popsuł
A może tutorial-ek? Co?
Tak serio, serio? To tylko kolor selektywny i stempel.
103757
Cieszę się, że się dobrze bawimy. Przyznam, że jak dla mnie i wysokie i niskie ISO jest bardzo dobre.
Cieszę się, że się dobrze bawimy. Przyznam, że jak dla mnie i wysokie i niskie ISO jest bardzo dobre.
Dajesz fajne foteczki to i zabawa na 102.
też się pobawiłem, moje wyszło tak103776 chyba podobnie . nie działa mi enter jak piszę posty - ktoś wie co to jest??
też się pobawiłem, moje wyszło tak /.../ chyba podobnie . nie działa mi enter jak piszę posty - ktoś wie co to jest??
Tylko na posty enter ma alergię?
tak. ale już rozwiązałem problem. mam nowy komputer z nowym win i z nowym explorer. gubię się w tym jeszcze. jest taka ikonka przedartej kartki w wierszu gdzie wpisuje się adres internetowy "widok zgodności" wcisnąłem to i jest ok.
ale mam inny kłopot z nowym kompem. spróbuję się Was poradzić, tylko w innym miejscu
Skoro wszyscy się bawią to ja też wrzucę swoją wersję :)
103782
Po trzech tygodniach przerwy- "zaległe" zdjęcia z Parady Niepodległości w Gdańsku. W przeciwnieństwie do tych z Warszawy, nie są "18+"
Fajne, motor z trzeciego mnie zainteresował :)
bohatery z różnych epok. bardzo fajne. motór ciekawy, napoleony ciekawe. od 3 wszystkie ciekawe:grin:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/11/26/8u3e4a2u.jpg)Miszcz parkowania
czepiasz się, motor jeszcze wejdzie:wink:
Jakiś czas temu pstryknąłem gościa, który zaparkował pod wiatą na wózki przed marketem. To dopiero jest wyczyn.
Jakiś czas temu pstryknąłem gościa, który zaparkował pod wiatą na wózki przed marketem. To dopiero jest wyczyn.
Kurde.Pod wiata na wozki jeszcze nie pstrykalem.Szacuneczek-i jeszcze goscia do tego. No no ....
Ps.Jak go namowiles do tego??
Mirku, złośliwość wylewa się z ciebie nawet uszami ;)
Mirku, złośliwość wylewa się z ciebie nawet uszami ;)
Zlosliwosc??????
Jesli to tak odczytujesz to jednak sie naprawde nierozumiemy.Szkoda.
Kurde.Pod wiata na wozki jeszcze nie pstrykalem.Szacuneczek-i jeszcze goscia do tego. No no ....
Nie musiałem namawiać. Stał, a ja go pstryk. Nawet się nie zorientował kiedy, ha :mrgreen:
Nie musiałem namawiać. Stał, a ja go pstryk. Nawet się nie zorientował kiedy, ha :mrgreen:
szybki lopez - nie wszyscy potrafią ten trik:wink:
Miszcz parkowaniaNo co? Jak się ma duże auto to tak się parkuje. Ja naprzykład też tak ;)
Nie musiałem namawiać. Stał, a ja go pstryk. Nawet się nie zorientował kiedy, ha :mrgreen:Pierwszy raz mnie się zdarza kochać 2 facetów na raz :mrgreen:
Mam duże auto, promień skrętu mniej więcej kombajnu, ale aż tak staram się nie parkować.
PS Pstryk zrobiony Xperia Z1
Jakby grad sypał, to sam bym wjechał :mrgreen:
Pierwszy raz mnie się zdarza kochać 2 facetów na raz :mrgreen:
Ja wolę kochać dwie kobiety na raz, ale spoko, jakoś się podzielimy :mrgreen:
Ze świątecznego spaceru po Gdańsku.
To 1 coś nie tak, choć kadr fajny. A 2 ze Starówki ciekawsze:grin:
A pisałeś, że zdjęć nie robisz ;)
A pisałeś, że zdjęć nie robisz ;)
No właśnie, a drugie fajne :)
To 1 coś nie tak, choć kadr fajny.
Czemu? ISO 5000, czas 1/2.5. Pytanie jeszcze czy z ręki robione.
Arku może to ISO za wysokie. Ja nigdy nie ustawiam wieczorem więcej jak 100.:grin:
Z ręki.
Ogranicznik Auto ISO mam na 5000 :) Odszumiłem jak potrafiłem.
A zrób tą samą fotkę na ISO 100 i porównaj.:grin:
Arku może to ISO za wysokie. Ja nigdy nie ustawiam wieczorem więcej jak 100.:grin:
No weź zacznij exify czytać. Ty masz e-30 - Koriolan E-M1 rozumiesz różnice, w ISO 3200 u Ciebie i 5000 u niego?
A zrób tą samą fotkę na ISO 100 i porównaj.:grin:
Biker, ale z ręki na ISO 100, to będzie miał czarną plamę :D A jak długi czas ustawi, to mu wyjdą zaje.... maziaje ;) :D
Zauważ, że drugie ma podobne parametry (czas krótszy) i też pewno z ręki, ale było więcej światła w otoczeniu, to wyszło dużo lepiej.
Tak czy siak, dla mnie efekt ciekawy, bo na upartego można nocną fotkę z ręki zrobić. Fakt, ziarno duże wyszło i szału nie ma, ale dla mnie chodzi o sam fakt, że się da.
Można zrobić foto na ISO 100- może raczej 200 , będzie chyba lepsze - ale z użyciem statywu.
ISO5000 -> ISO 160 to jest 5 EV. W tych warunkach-przepaść
Proszę jeszcze jedno, dla porównania podobne, zrobione E30 w roku 2009. Tym samym 12-60
Sorry, dla mnie to jest PRZEPAŚĆ - pomiędzy matrycą E30 a E-M1
Sorry, dla mnie to jest PRZEPAŚĆ - pomiędzy matrycą E30 a E-M1To jest Rów Mariański, nie przepasść. Rzeczy nieporównywalne...
Chłopaki wybaczcie, a skąd ja miałem wiedzieć co Karolian ma. No może zapomniałem. Poza tym ja takich fotek z ręki nie robię- chyba mam delirium i wykorzystuję cudowną moc E-30 i swoją skromną wiedzę.:grin:
Dobrze koledze idzie, kadry ciekawe a resztę na pewno poprawi czego mu z serca życze.
Pozdrowerki:grin:
Znalazłem prawie identyczny kadr, tyle, że pionowy.
Wywołałem tym samym PSE 12. temperatura barwowa ustawiona ręcznie - ta sama.
E30, jest exif
Janusz, w stopce chwalę się swoim szpejem, jest też exif.
EDIT
ooooo nie ma EXIFA?? why??
1/5 sec; f/5,0; ISO 800
ooooo nie ma EXIFA?? why??
1/5 sec; f/5,0; ISO 800
Dziwne, bo u mnie dokładnie to co napisałeś widać w Exifie.
Tamto drugie tez jest dobre.Troche sciemnic,odszumiec na krzywych pomieszac i jest tak106807Nie wiem czy lepiej czy gorzej ale napewwno inaczej.
Mirku, tym razem twoja wersja mi nie pasuje. Zgubiłeś niemal zupełnie odbicie ruiny w wodach Motławy- bez tego dół jest zupełnie do obcięcia.
U siebie widze to odbicie,nawet flare widze.Ale to moze byc jakas plama,nieistotne tutaj,bardziej o szum szlo.
No to tu masz jeszcze tak. Nie żebym chciał z Mirkiem w szranki stawać, ale w końcu pobawić się można ;)
106809
Ostatnie Twoje z Długiego targu bardzo fajne. A co do poprzedniego: exifa fakt nie przeczytałem, a nie pasował mi zyt wielki szum. Tylko że tu wyszły różnice między aparatami które posiadamy, a o tym nie pomyślałem.
Resztę to chłopaki Tobie skomentują, bo ja nie zamierzam z nimi polemizować, też dzięki nim coś umiem.:grin:
Chyba wyrzucę swój monitor przez okno...
czy też tak macie, że na ustawieniu do przeglądania zdjec nie da się normalnie funkcjonować bo oczy wypala??
Nie wiem, cały czas pracuję na laptopie i praktycznie nic nie zmieniam :roll:
Aczkolwiek drugi laptop czeka na przejęcie zadań obecnego, a matryca w nim jest do duszy, więc monitora będę musiał zacząć używać.
Chłopaki wybaczcie, a skąd ja miałem wiedzieć co Karolian ma. No może zapomniałem. Poza tym ja takich fotek z ręki nie robię- chyba mam delirium i wykorzystuję cudowną moc E-30 i swoją skromną wiedzę.:grin:
Dobrze koledze idzie, kadry ciekawe a resztę na pewno poprawi czego mu z serca życze.
Pozdrowerki:grin:
Noo dobra: Wybaczamy.
Wiedziałem Saboorku, kto jeśli nie Ty:grin:
czy też tak macie, że na ustawieniu do przeglądania zdjec nie da się normalnie funkcjonować bo oczy wypala??
Nie wiem, cały czas pracuję na laptopie i praktycznie nic nie zmieniam :roll:
Aczkolwiek drugi laptop czeka na przejęcie zadań obecnego, a matryca w nim jest do duszy, więc monitora będę musiał zacząć używać.
Dlatego tak długo czekałem na powrót mojego sprzęta :)
Akurat tak nie mam, mogę i 10 godz. przed monitorem siedzieć (co czasami mi się zdarza) bez uszczerbku dla oczu.
Sorry, dla mnie to jest PRZEPAŚĆ - pomiędzy matrycą E30 a E-M1
To jest Rów Mariański, nie przepaść. Rzeczy nieporównywalne...
Tak sobie porównałem:
106842
Czyli mój panasonic G1 powinienem wyrzucić na śmieci, a co ma powiedzieć Mirek54, ma jeszcze gorszy. Panowie myślę, że przesadzacie na tyle na ile ta głębokość rowu mariańskiego wynosi (albo i więcej)i:grin:
Dajcie może jakiś przykład czego nie mogę zrobić G1 (w zakresie ogniskowych 14-150 i iso do 3200 bo takim dysponuję), a Wy to zrobicie OMD M1.
Wskazane oczywiście przykładowe zdjęcia.
Edit.
Spodziewałem się, że nie będzie odpowiedzi:)
Edit2
Kilka lat temu wzorowałem się na testach aparatów pod względem iso z strony fotopolis (podobne parametry ekspozycji)
Panas G1 iso 3200, (obiektyw kitowy) reszta w EXIF.
106859
Bardzo bym prosił aby w podobnych parametrach pokazać tę przepaść (rów mariański) do tych najnowszych matryc. Powinna być przyznaje choćby ze względu na większa ilośc MPIxeli co za tym idzie większą szczegółowość, że o lepszym iso nie wspomnę.
Ale co chcesz udowodnić zdjęciem płaskiego nieruchomego obiektu robionym na ISO 3200 przy 1/200?? Sztuka dla sztuki, równie dobrze mogłeś robic ISO 800 i 1/50.
To oznacza, że światła było od cholery.
Miałem E30 przez 4 lata, G2 ciągle jest w pudełku, mam EM1.
Nowa matryca to bajka gdy musisz skrócić czas w celu zrobienia nie poruszonego zdjęcia lub przymknać przysłonę dla uzyskania pożądanej głębi ostrości -przy kiepskich warunkach oświetleniowych.
W E30 rozsądne ISO kończyło się na 800, ewentualnie 1250.
1600 było już bardzo ewentualne.
Powalcz ze zdjęciami na krytym basenie -znajdziesz je na wcześniejszych stronach mojego wątku.
Zapnij długie tele -np 50-200 i zrób nieporuszone zdjęcie w hali, na stadionie, etc.
Absolutnie nie przekreślam G1 , EPL1 itd. To ciągle aparaty którymi wprawny fotograf zrobi dobre zdjęcie w 90% a bardzo dobry nawet w 95% sytuacji.
Nowa puszka pozwala przesunąć nieco tę granicę. Rzekłbym, że blisko 100%.
zwyczajnie nie mam już wymówki :)
Zdjęcie banknotu zrobione EM1 z 12-60 nie będzie prawdopodobnie znacznie odbiegało od Twojego.
Akurat tak nie mam, mogę i 10 godz. przed monitorem siedzieć (co czasami mi się zdarza) bez uszczerbku dla oczu.
Możesz się zdziwić tak ja się sam zdziwiłem oglądając swoje RAW-y z Toskańskich katedr.
Tak sobie porównałem:
106842
...
Spodziewałem się, że nie będzie odpowiedzi:)
Edit2
...
Bardzo bym prosił aby w podobnych parametrach pokazać tę przepaść (rów mariański) do tych najnowszych matryc. Powinna być przyznaje choćby ze względu na większa ilośc MPIxeli co za tym idzie większą szczegółowość, że o lepszym iso nie wspomnę.
Czego się nie robi dla przyjaciół z forum... Dam Ci dwa rawy, poczekaj dni parę. Mam E_PL1, G-1 w domu i E-M5. Chwilę poczekaj.
Ale co chcesz udowodnić zdjęciem płaskiego nieruchomego obiektu robionym na ISO 3200 przy 1/200?? Sztuka dla sztuki, równie dobrze mogłeś robic ISO 800 i 1/50
To oznacza, że światła było od cholery.
Jak pisałem wzorowałem się na podobnych zdjęciach testowych z Fotopolis i tam był właśnie taki czas.
Powalcz ze zdjęciami na krytym basenie -znajdziesz je na wcześniejszych stronach mojego wątku.
Zapnij długie tele -np 50-200 i zrób nieporuszone zdjęcie w hali, na stadionie, etc.
Chodzi Ci o takie cuś mniej więcej: klik1 (http://img69.imageshack.us/img69/1019/9kra.jpg) klik2 (http://img836.imageshack.us/img836/7056/d4yi.jpg) to przy iso 1600 (są dane EXIF), zapewniam, ze jasno nie było (w LR rozjaśniłem sporo )
Niestety obiektyw mZD 40-150 tak średnio się nadaje do takich zdjęć jest zbyt ciemny, a nie winiłbym tu za bardzo puszki (matrycy) G1.
Jak pisałem wzorowałem się na podobnych zdjęciach testowych z Fotopolis i tam był właśnie taki czas.
Chodzi Ci o takie cuś mniej więcej: klik1 (http://img69.imageshack.us/img69/1019/9kra.jpg) klik2 (http://img836.imageshack.us/img836/7056/d4yi.jpg) to przy iso 1600 (są dane EXIF), zapewniam, ze jasno nie było (w LR rozjaśniłem sporo )
Niestety obiektyw mZD 40-150 tak średnio się nadaje do takich zdjęć jest zbyt ciemny, a nie winiłbym tu za bardzo puszki (matrycy) G1.
Przy tej ilości światła i na jasnym obrazie, dolegliwości matrycy Panasonic-a nie są tak uciążliwe. Wyczekam na światło i pokaże Ci je w plenerze.
Przy tej ilości światła i na jasnym obrazie, dolegliwości matrycy Panasonic-a nie są tak uciążliwe. Wyczekam na światło i pokaże Ci je w plenerze.
Jak się sprawuje ten panas w plenerze ponikąd wiem. Bardziej mnie interesuje, chciałbym zobaczyć tę "przepaść" w porównaniu do M5(1) w podobnych kadrach i ustawieniach.
Jakbym miał 10zł to może bym pstryknął, ale się na święta wykosztowałem :)
Darekw1967
29.12.13, 23:59
Ze świątecznego spaceru po Gdańsku.
Witam !
Obrobilem nieco jedno ze zdjec...
Wyszlo cos takiego ;)
https://db.tt/0d3TEhTw
źródło (https://db.tt/0d3TEhTw)
Pozdrowienia
Witam !
Obrobilem nieco jedno ze zdjec...
Wyszlo cos takiego ;)
https://db.tt/xBJ9gzpq
Zaje....fajna ramka :mrgreen:
Sorry nie mogłem się powstrzymać ;)
Darekw1967
30.12.13, 01:00
Zaje....fajna ramka :mrgreen:
Sorry nie mogłem się powstrzymać ;)
Witaj !
Skorygowalem ta nieszczesna ramke ;)
Pozdrawiam
Skorygowalem ta nieszczesna ramke ;)
Spoko, tak mi się napisało :)
jeszcze raz ten sam kadr- po raz pierwszy walczyłem w Lightroomie.
Efekt... nie podoba mi się- co zrobiłem źle??
On zupełnie inaczej widzi ORFa z E-M1 niż PSE 12
Jeśli po raz pierwszy używałeś programu LR za bardzo się nie dziwię, że efekt jaki uzyskałeś może Cię nie zadowalać tym bardziej, że zdjęcie łatwe do obróbki nie jest.
Hmm.. nie powinien widzieć inaczej. Nawet gdyby były różnice powinno się to skorygować i lepszy efekt uzyskać z Lightrooma.
Może wstaw linka do RAW-a można będzie coś więcej powiedzieć.
Daj ORF'a. Teraz jest płasko i szumi.
Dałbyś RAW-a ? - jesteś tester to możesz..
No tak mi wyszło... mocno zmieniony balans aby ten pomarańczowy zafarb zniwelować, choć nie wiem jak tam naprawdę było.
107065
Też popróbowałem powalczyć z tym plikiem. Obróbka tylko w Ligtroom4. W PSE zmniejszyłem i podostrzyłem. Wpierw musiałem przekonwertowac .orf do .dng. LR4 i PSE6 nie czyta .orf z E-M1. Dng. był tak samo widziany przez LR jak i PSE. Czemu u Ciebie jest inaczej niestety nie wiem.
Mnie wyszło tak: 107206 Twoje107207
Ustawienia suwaków w LR: 107208
Niestety to nie wszystko. Użyłem kilka razy (z różnymi ustawieniami) Adjustment Bursh. Np. selektywnie mocniej odszumiłem niebo i wodę, przygasiłem mocne światła na budynkach. Także był użyty Graduated Filter (po skosie w LG rogu) Oziębiłem nim temperaturę barwową i nieco przyciemniłem. Do balansu bieli w całości aż tak bardzo nie przywiązywałem uwagi choć jest sporo zmieniony. Wiadomo przy takim nocnym oświetleniu idealnie nie będzie i chyba być nie powinno.
Nie wiem czy mogę pokazać swoją interpretację... , jak by nie to zaraz skasuję :) .
źródło (http://img12.imageshack.us/img12/7866/hdgg.jpg)
No ta ja też tak na szybko się pobawiłem:
107212
można by jeszcze pobawić się z niebem (trochę odszumić i te fleki po lewej występlować :))
Ale wciąż, mimo różnej obróbki każdego z nas - ten duży budynek w PG sprawia wrażenie płaskiej deski. Tak jakby tylko ściana od strony kanału była i reszty nic.
Dziękuję, istna popRAWka się tu zrobiła. Punkty dodam z komputera, tapatalk nie pozwala
Ale wciąż, mimo różnej obróbki każdego z nas - ten duży budynek w PG sprawia wrażenie płaskiej deski. Tak jakby tylko ściana od strony kanału była i reszty nic.
to prawda, ale myslę że to kwestia miejsca-perspektywy. akurat z tego miejsca nie widać reszty ścian budynku tylko te "rzęsy" - lampy po prawej świadczą że jednak coś tam jest
patrzę na wasze wersje i widzę że za mocno zdusiłem kolory na moim, wasze lepsze
Kolejny wieczór użerania się z Lightroomem. Kadr z wakacji- prosto z puszki i po zabawach LR
Kolejny wieczór użerania się z Lightroomem. Kadr z wakacji- prosto z puszki i po zabawach LR
Trudny temat sobie obrałeś, ale efekt "użerania" jest interesujący. Pozdrawiam
Trudny temat sobie obrałeś, ale efekt "użerania" jest interesujący. Pozdrawiam
Efekt interesujący, tylko czemu morze krzywe (woda się wyleje) :grin: ?
oops podprostowałem
Dodam, że w najnowszym LR, w sekcji "Lens Correction" nie istnieją aparaty i obiektywy Olympusa i Panasonica. W Corel After Shot jest lepiej.
A oto moja historia powstania dziela.Jak kazdy to i ja.Chociaz wiem,ze podobac to sie nie bedzie
107339107340107341107342107343107344
Od 22.30 do 22.50 byla przerwa na cos tam i pozniej tylko dzielo do zapisania i oto one107346.Wg mnie co najmniej sliczne:-P
taaaa... leże znokautowany jak andrju
Co zrobiłeś na pierwszych dwóch ekranach??
Jak tu by napisac aby nie kopac lezacego:-P
Wiec tak po chlopsku.Mozna wywolac jedna fotke kilka razy majac w pamieci poszczegolne obszary.Cos ja by z roznym EV i do tego w roznych odcieniach.W ACR jak widac mozna to robic na jednym rawie przed jakakolwiek konwersja.Wykorzystujemy tu TZW filtr stopniowy.Ja uzylem go dwa razy na dwoch obszarach.Moze ich byc dowolna ilosc.To jest ta ikonka 11 od lewej na gorze.To tyle gwoli lezenia.Moglem to jeszcze otworzyc jako obiekt inteligentny a nie jako obraz.Otwieranie tego jako obiekt ma ta zalete,ze zawsze mozemy wrocic opuszczajac PS i ladujemy bez zadnych strat w ACR.Wtedy cos tam poprawiamy i znowu jestesmy tam gdzie bylismy przed powrotem.Jest szybciej wygodniej i nic nie tracimy na konwersji.
Kurde,ale to nie poprawka ,po co ja to wstawial ja nieszczesny biedny rencista:mrgreen::mrgreen:
Tu są m.in. przykłady wykorzystania filtra gradacyjnego w Lightroomie (oglądać w dużej rozdzielczości)
http://www.youtube.com/watch?v=Uz2M2WyL4mw
I już lepsze efekty:)
... podprostowałem
Można było jeszcze trochę. W LR klikając na narzędzie kadruj (Crop) rozwiną Ci się dodatkowe opcje m.in. prostowanie (Straighten). Klikasz na nim następnie na zdjęciu przeciągasz linię (np. horyzont), która powinna mieć poziom i zdjęcie automatycznie się wyprostuje.
107357
Narzędzie do prostowania znam, tam zwyczajnie wszystko jest "krzywe " :-) Natomiast to co pokazał Mirek w szopie to dla mnie "habilitacja".
Dalej tęsknię za prostotą Corel, jego możliwości są dość podobne do LR.
Narzędzie do prostowania znam, tam zwyczajnie wszystko jest "krzywe " :-) Natomiast to co pokazał Mirek w szopie to dla mnie "habilitacja".
Dalej tęsknię za prostotą Corel, jego możliwości są dość podobne do LR.
Kawałek horyzontu jest, a woda lubi poziom:wink: Mirek Mistrz. Rozumiem, że LR testujesz, a nie kupiłeś. Każdy używa to co mu podchodzi. Dla mnie akurat LR jest bardzo intuicyjny choć oczywiście trochę poradników i filmików instruktażowych obejrzałem.
Co do poprzedniego zdjęcia to jednak iso 5000 używałbym w awaryjnych sytuacjach (brak statywu) dla zdjęć powiedziałbym pamiątkowych bardziej, a nie do publikacji. Ale to tylko moje zdanie.
A oto moja historia powstania dziela.Jak kazdy to i ja.Chociaz wiem,ze podobac to sie nie bedzie
107339107340107341107342107343107344
Od 22.30 do 22.50 byla przerwa na cos tam i pozniej tylko dzielo do zapisania i oto one107346.Wg mnie co najmniej sliczne:-P
Przekolorowane moim zdaniem :)
oops podprostowałem
Dodam, że w najnowszym LR, w sekcji "Lens Correction" nie istnieją aparaty i obiektywy Olympusa i Panasonica. W Corel After Shot jest lepiej.
Fajne te skałki a może tak:
Twoje107373Moje107372
Przekolorowane moim zdaniem :)
Podobnie odbieram
Jak wszyscy to wszyscy :) też się troszkę pobawiłem
107384
Koriolan nas chyba ukatrupi za ciągłe męczenie tej fotki :D
107396
Oj, dobrej zabawy. Widocznie kadr pozostawia sporo miejsca na postprodukcję.
Podejrzewam, że każdy chce się wykazać ;)
Podejrzewam, że każdy chce się wykazać ;)
A takie fajne skałki z bajorkiem Wrzucił, tam to można pokombinować!
A takie fajne skałki z bajorkiem Wrzucił, tam to można pokombinować!
Ok. są i skałki ;)
107427
Ok. są i skałki ;)
Od razu Lepiej. :lol:
Taki kos przychodzi do nas na jabłonkę.
OM-1 , 50-200. Przez szybę.
tylko po co, nic na niej nie ma:wink:
wcześnie rano pięknie śpiewa, nawet zimą
Na blasze pod drzewem coś tam się dla niej znalazło:)
Na blasze pod drzewem coś tam się dla niej znalazło:)Już myślałem, że u was taka kopna zima, że nawet kosowi dziób i okołodziobie zamarzło...
Już myślałem, że u was taka kopna zima, że nawet kosowi dziób i okołodziobie zamarzło...
To jest mrożony kos, w końcu z północy... .:-D
Nie mniej, pięknie. Autor! Dawaj ORF'a.
W tej chwili jest juz minus 11. Śniegu jest niewiele. A nad czym chciałbyś się pastwić w ORFie? :-)
W tej chwili jest juz minus 11. Śniegu jest niewiele. A nad czym chciałbyś się pastwić w ORFie? :-)
Nad kosodrzewiną (kosem na drzewie).
Kosy lubia owoce, mozesz mu jablka podrzucic :)
pozdro
Kosy lubia owoce, mozesz mu jablka podrzucic :)
Myślisz, że kos złapie takie jabłko w locie?
Jak trafię, nie będzie się ruszał i łatwiej go będzie uwiecznić?
Kryminalisci i zwyrodnialcy...
Do ptaka jablkiem, do ptaka?
:p
pozdro
Kryminalisci i zwyrodnialcy...
Do ptaka jablkiem, do ptaka?
:p
pozdro
Właśnie! Sadyści!:evil: Śruutem gnoja! :-D
Właśnie! Sadyści!:evil: Śruutem gnoja! :-D
Dokładnie, siem zgadzywam --->>> http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aruta
U mnie sie najadly wisni z wina.Ale spiewaly.I odwazne jakie.Musi byc,ze lubia owoce.
Dokładnie, siem zgadzywam --->>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Śruta
:mrgreen:
---------- Post dodany o 12:30 ---------- Poprzedni post był o 12:29 ----------
U mnie sie najadly wisni z wina.Ale spiewaly.I odwazne jakie.Musi byc,ze lubia owoce.
Wiadomo, Absyntu im polej zobaczysz jak lubią wodę!
A jak kolorowo musiały wydalać :mrgreen:
Kiedyś was otruję..na jakimś zlocie
Właśnie wróciłem z wyjazdu paranarciarskiego, po rozpakowaniu rumaka i otwarciu flaszki z winem- po 750 kmk chyba mi się nalezy- przeglądam zdjęcia.
Zabrałęm zestaw turystyczny, tj OMD1 + 14-150 + 9-18 + 45 (ten ostatni chyba pozostał nieużywany)
A tak na początek -landszafcik
Właśnie wróciłem z wyjazdu paranarciarskiego, po rozpakowaniu rumaka i otwarciu flaszki z winem- po 750 kmk chyba mi się nalezy- przeglądam zdjęcia.
Zabrałęm zestaw turystyczny, tj OMD1 + 14-150 + 9-18 + 45 (ten ostatni chyba pozostał nieużywany)
Niebiesko trochę. :-D
Przypominam to są groźby karalne...
Nie masz takiego niżej trochę.
Nie mam niżej bo zdaje się barierka przeszkadzała.
Blue saturation : minus 18..
Jeszcze jedno
ktos pracuje by mógł jeździć ktoś
Jeszcze jedno
ktos pracuje by mógł jeździć ktośZawsze ich podziam patrzac jak radzą sobie na stromych zboczach nagarniając puchu zewsząd...
Zawsze ich podziam patrzac jak radzą sobie na stromych zboczach nagarniając puchu zewsząd...
W takim ratraku te stromizny nie są straszne.
to zbocze akurat nie jest specjalnie strome. Na bardzo stromych asekurują się dodatkowo solidną stalówką przypiętą do solidnego słupka + samowyciagarka.
pierwsze za saboorem
drugie ciekawe i oryginalne. to chyba ciekawa praca, choć ciężka
To jeszcze mała wrzutka.
Widoki z Chopoka.
dlaczego te kadry mają aż tyle niebieskiego???
To jeszcze mała wrzutka.
Widoki z Chopoka.
dlaczego te kadry mają aż tyle niebieskiego???
Trzecie przemawia do mnie najbardziej.
By nie było niebieskiego śniegu powinieneś skorygować ekspozycję na +, ew. wydłużyć czas.
Trzecie przemawia do mnie najbardziej.
Do mnie też :mrgreen:
dwa prawie identyczne kadry, różnica 0,7 EV
RAW nietknięty, wywołany w LR.
faktycznie, ten niedoświetlony jest bardziej niebieski
trzecie -tak bym to widział po obróbce
Jeszcze jedno
ktos pracuje by mógł jeździć ktoś
Świetne jest.
3 i 4 z "przedostatniej" wrzutki też.
Pozdrawiam.
3 i 4 z przedostatniej. Dałbym aparat lekko w dół a teraz po fakcie, proponuję format 2:3 ciachając górę.
dwa prawie identyczne kadry, różnica 0,7 EV
RAW nietknięty, wywołany w LR.
faktycznie, ten niedoświetlony jest bardziej niebieski
trzecie -tak bym to widział po obróbce
Niskie Tatry to wymarzone miejsce do odpoczynku. Pusto, przestronnie, no może poza ośrodkami narciarskimi. Kilkadziesiąt kilometrów Babiej Góry...
Dobrze, że ta szaro bura pora roku wreszcie dobiega końca.
Dla mnie okres od listopada do marca jest czasem fotograficznej posuchy. Wychodzę do pracy-ciemno. Wracam- też ciemno. Po drodze nie mam jakichś interesujących miejscówek fotograficznych.
Czasami aparat leży tygodniami w torbie-przynajmniej nie pokrywa się kurzem. Na forum- oglądam z zazdrością Wasze zdjęcia i udzielam się w wątkach o d... Se... Maryni i w sporach sprzętowych. Dosyć tego :)
Fotografowanie E-M1 sprawia mi dużo radochy. Nie miałem dotąd aparatu tak poręcznego i zarazem o możliwościach gigantycznie przewyższających moje umiejętności.
Wybrałem się do Barcelony na rewanżowym mecz LM z Manchesterem City. No ale przede wszystkim powłóczyłem się po tych miejscach Barcelony, których wcześniej nie udało mi się odwiedzić.
Na początek, malutka seria z uliczek Barcelony
Obiecuję, że będzie jeszcze ciekawiej
Interesujące i fajne. W drugiej i piątej fotce można by więcej szczegółów wydobyć z cieni. Pozdrawiam
jejku, ależ można ciągnąc z tych cieni....
Postaram się wrzucać tematycznie
jejku, ależ można ciągnąc z tych cieni....
Postaram się wrzucać tematycznie
Teraz jest fajnie :D Plus za cierpliwość ;-)
Barcelona to istny raj dla streetfoterów. Nie mam takiego zacięcia, ale koledzy Broda czy Rafał Czarny z pewnością zrobili by mnóstwo świetnych zdjęć.
Odwiedziłem plac budowy zwany Sagrada Familia- planowo jeszcze 12 lat ale chyba nikt w to nie wierzy.
W dniu meczu przy samej Rambli wpadłem w angielską inwazję. Tak na oko ponad 1000 kibiców Manchesteru City świetnie bawiło się w samym środku miasta. Chlali piwsko (wyobrażacie sobie akcję naszej dzielnej Policji ??) śpiewali, darli mordy, zostawiali pieniądze w knajpach. Posiłki, a raczej napoje przysłał barceloński browar Estrella. Policja- była demonstracyjnie obecna ale skoro nic sie nie działo, to tylko obserwowali.
Rozmawiałem z kibicami City i tam, i w metrze. Najciekawsza parę kibiców spotkałem na samej Rambli- pytali mnie jak dojechać na stadion.
Starszy facet w koszulce the Citizens pytał mnie po angielsku, tłumacząc na hiszpański drugiemu, czarnoskóremu , ubranemu w marynarkę, pod którą miał zajebistą koszulkę z drugiego kompletu -czyli w barwach Senyery (żółto czerwone). Nie mam zdjęcia. Ze wstydu, bo ja na Ramble wybrałem się bez żadnych atrybutów klubowych.
ostatnie zdjęcie- wracając już do metra i kierują się na lotnisko, napotkałem demonstrację protestujących Homeless, czyli tych, których domy zostały zlicytowane przez banki z powodu nie spłacanych kredytów.
Liczbę pustych lokali w Hiszpanii - zarówno tych zlicytowanych jak i wybudowanych przez developerów i nigdy nie zasiedlonych- szacuje się na 3,5 miliona.
C.D.N.
Wejście do Casa Batllo i stamta będzie następna wrzutka.
Czy w LR jest narzędzie do prostowania czy też trzeba otworzyć PSa?
Fajnie wyciągasz z cieni, ale moim zdaniem trochę zapominasz o tym, co w światłach. ;)
Fajnie wyciągasz z cieni, ale moim zdaniem trochę zapominasz o tym, co w światłach. ;)
patrzyłem, nic tam nie ma:shock::mrgreen::mrgreen:
fajnie opowiadasz, no to będzie meczyk?
Zdjęć z meczu nie będzie, w ogóle nie brałem sprzętu na stadion.
Miałem nieciekawe miejsce do fotografowania, a że przewidywałem, że w drodze powrotnej wylądujemy w jakiejś knajpie, nie ryzykowałem.|
Obiecałem kolejną porcję zdjęć z Casa Batllo.
Zaplanowałem fotografowanie Gaudiego. Niestety, Casa Mila jest w remoncie -na fasadzie wisi siatka maskująca, na której ta fasada jest namalowana.
Kolejka do Sagrady mocno mnie zniechęciła, a zresztą byłem tam poprzednio. Niestety, jeszcze bez EM1.
Udałem sie więc do Kwartału Niezgody- obok siebie stoją trzy kamienice autorstwa znanych architeków, pasujące do siebie jak pięść do nosa. Każda z nich jest jednak perełką.
tytułem wstępu - z wiki
"Casa Batlló – budynek znajdujący się przy Passeig de Gràcia 43 w Barcelonie. Kamienica została wzniesiona w latach 1875–1877. Producent tekstyliów Josep Batlló i Casanovas, który był jej właścicielem od 1900 roku, planował początkowo zburzenie domu i postawienie w tym miejscu nowego budynku, jednak ostatecznie w 1904 zdecydował się jedynie na zlecenie przebudowy budynku. Zająć się tym mieli Antoni Gaudí oraz Josep Bayó i Font. Gaudí osobiście nadzorował prowadzone prace.
Gaudí zaprojektował także detale wyposażenia wnętrz – meble, oświetlenie, żyrandole itp.
Budynek jest bogato zdobiony, a na jego fasadę składają się liczne elementy nawiązujące do motywów zwierzęcych, takich jak: kości (forma balkonów), łusek (dach), rybie łuski (płytki pokrywające ściany). Ponadto łuskowany dach przypomina smoka, co nawiązuje być może do legendy o św. Jerzym i smoku, stanowiącej element narodowej tożsamości Katalończyków".
Bardzo polubiłem się z 9-18. Nie ma za rozsądne pieniądze lepszego obiektywu do fotografii wnętrz, ciasnych uliczek etc. A że matryca EM1 pozwala na wiele, jego światło nie jest specjalną przeszkodą.
Uwielbiam barcelońskie kościoły.
Nie tylko starą katedrę- w uliczkach starego miasta jest wiele kościołów wartych uwagi. Często niemal wpada się na ich mury. Trudno je dobrze sfotografowac- nie ma dokąd odejść, najlepiej byłoby z powietrza.
Kościół Santa Maria del Mar (nie bijcie) i rozeta w środku.
fajne miejsca, nieźle zakręcone klimaty i całkiem ładnie pokazane...
ps. rozeta się nie wyświetla
---
ps.do.ps. już się wyświetla
Z wczorajszego spaceru po gdańsko-sopockiej plaży
Ładne kolorki z łódkami , a hiszpańskie klimaty bajeczne.
9-18 był moim ulubionym w dużym systemie.
Plażowe fajne. Czuć na nich zbliżające się wakacje.:grin:
Niestety, księżyc nie jest krwawy. Ale interesujący.
50-200 ciut za krótki.
Niestety, księżyc nie jest krwawy. zły okres? :-D
Ale interesujący.
50-200 ciut za krótki.
Dlatego że tak czyściutko "zdjęty" piontecka w galerii.
Niestety, księżyc nie jest krwawy. Ale interesujący.
50-200 ciut za krótki.
Poczakaj, zapowiedzieli mZD 300/4 może styknie.
Na misie z Dobasem byłby jak znalazł.
Ale cholera nie widzę siebie siedzącego w czatowni przez 16 godzin.. to nie mój charakter
Na misie z Dobasem byłby jak znalazł.
Ale cholera nie widzę siebie siedzącego w czatowni przez 16 godzin.. to nie mój charakter
Ja tam stary jestem i sikać mi się chce często. By się chłopcy wściekli i wykopali mnie misiowi na pożarcie :roll:
Ja tam stary jestem i sikać mi się chce często. By się chłopcy wściekli i wykopali mnie misiowi na pożarcie :roll:
po prostu miałbyś non stp mokre gacie bo nikt nie wypuściłby Ciebie na zewnątrz:mrgreen:
Spodobało mi się :)
Stołówka dla szpaków.
bardzo ładne - takie wiosenne. Podoba mi się tu mała GO
Hm, 12 mm, f11, odległość nieduża- i skąd tu mała GO w systemie z tak małą matrycą...
No co Ty? Nikt nie chce krzywdzić misia!
Spodobało mi się :)
Stołówka dla szpaków.
Stołówka dopiero w budowie:)
Hm, 12 mm, f11, odległość nieduża- i skąd tu mała GO w systemie z tak małą matrycą...
u mnie ostry jest tylko kwiat na I planie, reszta ładnie nieostra, co skupia moją uwagę na temacie - dlatego.
nie zaglądam w exify, piszę o mich wrażeniach organoleptycznych:)
Moja ( no dobra, mojej żony) siostrzenica Hania.
źródło (http://img.tapatalk.com/d/14/04/26/yqu5ehe2.jpg)
Moja ( no dobra, mojej żony) siostrzenica Hania.
Słodziaczek. :-D
Z wczorajszego spaceru po gdańskim zoo
Zwierzaki OK, ale drugie najlepsze :)
Drugi rozbójnik lepiej pozował mojej żonie- ale to nie moje zdjęcia :)
i jeszcze dzisiaj :) córka mojego przyjaciela
żółwie świntuszenie - podglądacz, nieładnie:wink:
Drugie z zoo najlepsze. Idealne do ramki i na ścianę.
zdjęcia z ZOO słabe mi się wydają... jakieś nieostre, zlewa się tło z obiektem, żyrafy o ośmiu nogach, kadrowanie w pół głowy pelikana...
dwójeczka wszak się broni wdziękiem i bezpretensjonalnością
fajnie mi się widzi zdjęcie z gitarą :)
Z gdańskiego ZOO to ten portrecik najlepszy :)
Pozdrawiam.
Dziękuję za odwiedziny i krytykę :)
Patrzcie go, żyrafa o ośmiu nogach mu się nie podoba :). rzecz jasna bardziej klasyczne zdjęcie też udało mi sie zrobić, ale właśnie przez te dwie głowy i osiem nóg wybrałem takie ujęcie.
Kaczka, pelikan i czworonogie "sarny" zrobiłem na makasymalnej ogniskowej, trudno to było już inaczej wykadrować.
Mi też portreciki najbardziej się podobają, z zoo i ten z gitarą. Co do ośmionogiej żyrafy to przypomniała mi pięcionogiego słonia :shock: na szkolnej wycieczce, niestety aparatu nie miałem, a śmiechu było co niemiara :mrgreen:
Wzgórze Tibidabo by night :)
Wzgórze Tibidabo by night :)
Podoba mi się :)
Podoba mi się :)
No, aż korci żeby się dowiedzieć co jest w tej czarnej przestrzeni :)
Ok, ale ja jeszcze celowo wygasiłem cienie :)
Mam pytanie
przez przypadek przestawiłem ISO na 20 000 (dwadzieścia tysięcy). Zrobiłem kilka zdjęc które chciałbym w miarę uratować.
zdjęcia są prawidłowo naświetlone, ale bardzo mocno zaszumione, zwykłe odszumienie w LR niewiele daje.
Jakim trikiem można je trochę poprawić?
Kilkukrotny resize ?
Ok, ale ja jeszcze celowo wygasiłem cienie :)
A to ja to doskonale rozumiem, ale takie mam wrażenie patrząc na tą fotkę.
Mam pytanie
przez przypadek przestawiłem ISO na 20 000 (dwadzieścia tysięcy). Zrobiłem kilka zdjęc które chciałbym w miarę uratować.
zdjęcia są prawidłowo naświetlone, ale bardzo mocno zaszumione, zwykłe odszumienie w LR niewiele daje.
Jakim trikiem można je trochę poprawić?
Kilkukrotny resize ?
Niby tak, ale jak są kolorowe ciapki, to zmniejszanie niewiele tu pomoże. Może pokaż jedno z tych zdjęć, się ktoś na to rzuci i napisze co zdziałał.
Niby tak, ale jak są kolorowe ciapki, to zmniejszanie niewiele tu pomoże. Może pokaż jedno z tych zdjęć, się ktoś na to rzuci i napisze co zdziałał.
Najlepiej RAW
Ok, wieczorem postaram się wrzucić.
jednak nie wrzucę :)
W zamian jeszcze dwa zdjęcia.
Szukałem Tibidabo za dnia- wiaduktem z którego zrobiłem zdjęcie, przechodziłem wiele razy- ale nie mam..
Zwracam uwagę na wielkośc pliku z bańkami- ma ponad 1,5 MB a jest wygenerowany przy uzyciu tego samego preseta. Ilośc szczegółów robi swoje.
Przez ostatnie dwa miesiące nie zrobiłem ani jednego zdjęcia, które warto byłoby pokazać w Olyclubie.
Dziś "Gdańsk Eye" i kilka ujęc ze skoków na bungee.
Te z dziewczyną ze skrzyżowanymi rękami podoba mi się najbardziej. Fajnie uchwycona, szkoda, że ta platforma się też załapała, ale trudno :)
podziwiam ludzi za odwagę. ja chyba nie dałbym tego decydującego kroka w przód :shock:
podziwiam ludzi za odwagę. ja chyba nie dałbym tego decydującego kroka w przód :shock:
Ja też nie, szkoda spodni :mrgreen: Chociaż z tego co słyszałem, to niektórzy byli po kark ufajdani :mrgreen:
[QUOTE=ahutta;1111568 Chociaż z tego co słyszałem, to niektórzy byli po kark ufajdani :mrgreen:[/QUOTE]
To chyba przy hamowaniu przelatywało :roll:
Ani chybi, tak musiało być.
Ja też nie, szkoda spodni :mrgreen: Chociaż z tego co słyszałem, to niektórzy byli po kark ufajdani :mrgreen:
Ani chybi, tak musiało być.
idealnie pasuje tu dowcip jak ojciec tłumaczył synkowi co to jest samokrytyka:
- więc synku jak ci to wytłumaczyć??...samokrytyka to jest coś takiego jakbyś stanął na rękach i zaczął się obesrywać..:mrgreen::roll:
na spadochronie czy paralotni bym kiedyś chciała się przelecieć :mrgreen:
ale bungee - jakoś bym się o stawy swe bała
zdjęcia fajne
Pan celowo nie włożył koszulki w spodnie - czy miał pałę z fizyki ;) i nie wiedział co to grawitacja :roll:
Te z dziewczyną ze skrzyżowanymi rękami podoba mi się najbardziej. Fajnie uchwycona, szkoda, że ta platforma się też załapała, ale trudno :)
Skrzyżowanymi na PIERSIACH - zapomniałeś dodać "księżulku" hihi ;) :).
Zamykasz oczy, mówisz sobie w duchu "A siusiak z tym wszystkim, raz się żyje a co przeżyje to moje" i leeeeeecisz :)
Skrzyżowanymi na PIERSIACH - zapomniałeś dodać "księżulku" hihi ;) :).
Znaczy się, musiała trzymać :-P - to tak a'propos postu Ulki o grawitacji :mrgreen:
Znaczy się, musiała trzymać :-P - to tak a'propos postu Ulki o grawitacji :mrgreen:Co tam grawitacja!
Pomyśl o sile bezwładności podczas hamowania :-P
Widze, że dyskusja się rozwinęła :)
Właśnie wróciłem z wakacji- było kapitalnie, chyba założe osobny watek. Jakis fotoprzewodnik po Rodos.
Na szybko - zdjęcie z kościółka w interiorze.
ISO 3200 z ręki, czas 0,4 sekundy. Nie wierzyłem, że coś z tego wyjdzie.
Coraz bardziej lubię EM1
....
Coraz bardziej lubię EM1
No noooo! Jest dobrze! Pozdrawiam i życzę udanej adaptacji pourlopowej.
To czekamy na fotorelacje.
z rodos będą piękne zdjęcia:)
Widze, że dyskusja się rozwinęła :)
Właśnie wróciłem z wakacji- było kapitalnie, chyba założe osobny watek. Jakis fotoprzewodnik po Rodos.
Coraz bardziej lubię EM1
Przewodnik dobrze się zapowiada :grin:
Również czekam na fotorelację z Rodos.
Po dłuższej nieobecności wróce do wątku ogólnego- kilka zdjęć z wesela w zeszłym tygodniu- nasz forumowicz Pilek z małżonka.
Impreza była w Starej cegielni w Rzucewie- nie wpuszczono nas tam podczas wiosennej wycieczki trójmiejskich Olyklubowiczów.
gratulacje dla małżonki i Pilka:mrgreen:
Po dłuższej nieobecności wróce do wątku ogólnego- kilka zdjęć z wesela w zeszłym tygodniu- nasz forumowicz Pilek z małżonka.
Impreza była w Starej cegielni w Rzucewie- nie wpuszczono nas tam podczas wiosennej wycieczki trójmiejskich Olyklubowiczów.
Młodej Parze wszystkiego dobrego! Masz jakieś zdjęcia plenerowe ze Starej Cegielni?
Mam nadzieję, że te rogi na 2. to nie Twoja złośliwość :mrgreen:
Masz jakieś zdjęcia plenerowe ze Starej Cegielni?
Niestety nie, przybyliśmy w ostatniej chwili, nie ma też żadnych zdjęć z samego wesela bo moja żona poprosiła mnie o odniesienie sprzętu do samochodu.
Co do rogów- nie miałem innej możliwości zrobienia tego zdjęcia, a bohaterowie stwierdzili, że ten mistrz drugiego planu im nie przeszkadza.
Ponieważ zdjęcia robił więcej niż jeden fotograf, ja podszedłem to tematu zupełnie luźno- zapiąłem 45/1.8 i stwierdziłem, że co wyjdzie to wyjdzie.
chyba wyszło.. fajnie.
dziś przeczytałem wiadomość, która niesamowicie mnie wk..
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Koniec-spacerow-po-kamiennej-grobli-w-Ptasim-Raju-n84752.html
Przeczytajcie argumentacje, nóż się w kieszeni otwiera.
Grobla w Ptasim Raju to jedno z moich ulubionych miejsc spacerowych. Nie ma tam tłumów a spacer groblą, plaża i lasem-trasa około 8-10 km, jest niesamowicie urozmaicony
Trzy zdjęcia z wrzesniowego spaceru, jedno z dedykacją dla wielbicieli wybrzeża Bałtyku
dziś przeczytałem wiadomość, która niesamowicie mnie wk..
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Koniec-spacerow-po-kamiennej-grobli-w-Ptasim-Raju-n84752.html
Przeczytajcie argumentacje, nóż się w kieszeni otwiera.
Grobla w Ptasim Raju to jedno z moich ulubionych miejsc spacerowych. Nie ma tam tłumów a spacer groblą, plaża i lasem-trasa około 8-10 km, jest niesamowicie urozmaicony
Trzy zdjęcia z wrzesniowego spaceru, jedno z dedykacją dla wielbicieli wybrzeża Bałtyku
Odpowiem Ci tak, jeśli prawdą jest, że ptaki przenoszą sie do Portu, to znaczy, że ta ludzka stonka jednak im przeszkadza w funkcjonowaniu. I nie czują się dostatecznie bezpiecznie. Gdańszczanie widać nazbyt tłumnie na tę groblę chadzają. Niewątpliwą prawdą jest, że przez ostatnie 20 lat waszliśmy głęboko w zwierzęce ekosystemy z naszymi domami, płotami, ogrodami i psami i kotami... Zwłaszcza w okolicach miast i miasteczek i rozproszyliśmy naszą zabudowę. W Małopolsce widać to szczególnie.
Ta dyrekcja od środowiska ma trochę racji. Popatrz na zdjęcia z Tatr, czy Karkonoszy, podobnie jest w ujściu Wisły w weekendy...
Szkoda by było, jeśli jednak faktycznie Ptasi Raj przestaje być dla ptaków rajem, może ma to sens.
Andrzeju, na pierwszym zdjęciu jest rzeczona grobla , sfotografowana od strony morza. Po lewej stronie jest jezioro i rezerwat Ptasi Raj.
Po prawej, Martwa Wisła.
Ruch na grobli nie przypomina bynajmniej drogi do Morskiego Oka, ponieważ je środkowa cześć jest podtapiana i konieczna jest mała przeprawa po śliskich kamieniach.
i cytat
"Inwestycja jest częścią warunków RDOŚ na rozbudowę i pogłębienie toru wodnego na Wiśle Śmiałej, by mógł tędy przebiegać ruch większych statków. W efekcie grobla po przebudowie ma być niedostępna dla pieszych poprzez zamknięcie kładek nad przepustami. To była wyłącznie inicjatywa RDOŚ i od nich zależy zmiana decyzji w tej sprawie - wyjaśnia Anna Stelmaszczyk-Świerczyńska, dyrektor techniczna z Urzędu Morskiego w Gdyni.
To nie jedyny powód zmian. Po Wiśle Śmiałej już pływają niewielkie zbiornikowce i barki przewożące płynne paliwo, w przyszłości mają tam także przepływać niewielkie tankowce, m.in. dlatego, że do końca 2015 roku Grupa Lotos planuje zakończyć budowę terminalu przeładunkowego przy Martwej Wiśle."
Po Martwej Wisle pływają statki, łodzie silnikowe, skutery, jest też ośrodek żeglarski. Powstaje terminal przeładunkowy ropy dla Lotosu. Oni wszyscy w mniejszym stopniu zakłócają bytowanie ptaków w rezerwacie niż piesi? śmiem wątpić.
Dodam, że trójmiejskie stowarzyszenia "ekologiczne" to w większości sprzedajne ***** - mieszkańcy Trójmiasta
znają hasła "Port Service" "hałda fosforów" czy "Szadółki" Rozumiem, że LOTOS przeprowadził stosowne konsultacje z organizacjami ekologicznymi, i po opłaceniu ekspertyz okazało się że te inwestycje + ruch tankowców nie zagrażają ptakom w Ptasim Raju?
Tak niestety wygląda u nas "ekologia" - pod jej płaszczykiem zwyczajnie robi się interesy.
Tak niestety wygląda u nas "ekologia" - pod jej płaszczykiem zwyczajnie robi się interesy.
Zgadzam się z tym w 100%. Artykuł przeczytałam z takim samym oburzeniem jak Koriolan.
Stwierdzenie, że grobla i przechodzący tam ludzie mogą zagrażać ptakom uważam za kompletną bzdurę. W to może uwierzyć ktoś, kto tam nigdy nie był. Ja byłam kilkanaście razy. Przejście przez groblę nie należy do najłatwiejszych a przy wysokich stanach wody, wymaga wręcz sporych umiejętności akrobatycznych. To powoduje, że nie ma tam i nigdy nie było dzikich tłumów ludzi. Natomiast w sezonie jest sporo łodzi, jachtów, barek i jeżeli coś/ktoś zakłóca spokój ptakom, to raczej nie te kilkanaście osób, które przejdą po grobli nawet kilka razy dziennie. To jest jedno z piękniejszych miejsc w okolicach Gdańska, bardzo lubiłam tam jeździć. Może jeszcze zdążę zanim ustawią zasieki i drut kolczasty a groblę wysadzą w kosmos. Postawię transparent na znak protestu przeciwko durnej decyzji. Eh... smutne to wszystko.
Cześć,
Informacja faktycznie dość przygnębiająca.
Trzeba by się jeszcze wybrać zanim wszystko rozpieprzą.
Byliśmy tam 21,03,2009r i można to jeszcze powtórzyć
134155
To juz tak dawno było?
Może zmajstrujemy jakieś trójmiejskie spotkanie?
sobota 15 listopada?? Niekoniecznie w Sobieszewie - może być problem z przejściem groblą ze względu na stan wody
15.11 mi pasuje - a może być i Sobieszewo jak i inne miejsce.
Kilka zdjęć z dzisiejszej parady
Kilka zdjęć z dzisiejszej paradyDziewczęce buzie swietne, że też te nasze święta muszą być zawsze w zimie...
Ogórek też odpicowany...
Dziewczęce buzie swietne, że też te nasze święta muszą być zawsze w zimie...
Ogórek też odpicowany...
No widzisz, jak było w środku lata to też było niedobrze !?:mrgreen:
Dziewczęce buzie swietne, że też te nasze święta muszą być zawsze w zimie...
Ogórek też odpicowany...
Pogoda akurat dopisała.
Było około 10 stopni, nie padało.
Jak na listopad, całkiem fajnie.
Bardzo fajna wrzuta pokazująca wydarzenie z różnych stron. Te 3 dziewczyny fajne
Widzę, że kolega też się snuł na "przedparadziu" ;) Aż się zaczęłam szukać w tle :) Bardzo żałuję, że w tym roku nie pojawiła się Grupa Rekonstrukcji Historycznych Ludności Cywilnej - świetny klimat zrobili w zeszłym roku na Targu Węglowym.
Wszystkiego najlepszego fotograficznego w Nowym Roku :)
Z dzisiejszego spaceru plażą pomiędzy Jelitkowem a Sopotem.
Wiatr urywał głowę, ale widzielismy jednego kitesurfera kamikadze.
Wszystkiego najlepszego fotograficznego w Nowym Roku :)
Z dzisiejszego spaceru plażą pomiędzy Jelitkowem a Sopotem.
Wiatr urywał głowę, ale widzielismy jednego kitesurfera kamikadze.
A Tych dwóch z fotki P10-051 to co uprawia?
A Tych dwóch z fotki P10-051 to co uprawia?
morsowanie :)
kuterek by się ciut szerzej chciało zobaczyć bez uciętych flag (chyba że to ma jakąś inną fachową nazwę to sorry nie znam się) po prawej
mewa też fajnei wyszła ale też bym ją widziała trochę szerzej :)
a u nas szaro-buro...
Fajna wrzuta, szkoda kuterka i uciętych chorągiewek - fota byłaby przecudna. Pozdrawiam.
Widziałem ze obcinam flagi, ale w wizjera nie wydało mi się to aż tak kiepskie. Też żałuję.
Widziałem ze obcinam flagi, ale w wizjera nie wydało mi się to aż tak kiepskie. Też żałuję.
Troche szkoda.Ale nie zaluj.Gdybys zrobil w poziomym ukladzie z kuterkiem i flagami w mocnym punkcie to zrobil bys oklepany juz iloscia w necie kadr.Plagiata by Ci zarzucili(ja pierwszy:mrgreen:)
Mam inne ujęcie z flagami. Jutro dorzucę jeszcze kilka kadrów
Mam inne ujęcie z flagami. Jutro dorzucę jeszcze kilka kadrówMiło będzie popatrzeć, na te słoneczne kadry...
Słońca nie było aż tak wiele, ale chwilami świeciło.
Napaliłem w kominku jak zobaczyłem twoich morsów (u mnie dziś -9). Kuterek fajny i mewy z poprzedniej wrzutki przednie.
No to jeszcze raz przeżyjmy Nowy Rok -wrzucałem do DITLa
Drugie zdjęcie z morskiej wrzuty podoba się. Ostatnie również w fajnym momencie uchwycone.
szkoda że mewki nieostre - bo byłby niezły strzał :)
kuterek IMO za ciasno... niemniej cieszy że można tak szybko z Krakowa nad morze zawitać :)
Ach ta 45ka..
Słusznie prawisz Andrzeju, poprawiłem -dzieki.
Ach ta 45ka..A jakbys to morze odrobinę poprawił bo pewnikiem bedzie potop w Kaliningradzie...
Żli koledzy po raz kolejny sprowadzili mnie na złą drogę i wyciągnęli na kolejny mecz do Barcelony.
Jako że nie samą piłką, czerwonym winem, piwem i podziwianiem kelnerek w kolejnych knajpach żyje człowiek- jest tam wiele miejsc do zobaczenia i czasem sfotografowania.
W Monastir de Pedralbes byłem w roku 2012. Z dzielnym Panasem G2 nie miałem nawet szansy zrobić zdjęcia zabytkowych malowideł ściennych (016). E-M1 dał radę bez problemu.
Zamieszczam zdjęcie zrobione G2 i EM1, zdjęcie z Panasa wywołane Corel After Shot.
No i "raport z budowy" Sagrada Familia.
Niestety z wielu miejsc nie mam zdjęc lub też nie nadają się do zamieszczenia na forum :) - może ze dwa zrzucę z telefonu i wstawię.
Nie mam w ogóle zdjęć z Fundacji Miro, nie mam zdjęc z fajnego koncertu gitarowego w kościele Santa Maria del Pi. Nie mam też zdjęć z rewelacyjnej katalońskiej tawerny,
gdzie 1/3 klientów jadła sezonowy przysmak - pieczone cebule.
Było to bardzo fotogeniczne- cebule przypominały por, każdy otrzymywał .. foliowy fartuszek i takież rękawiczki a następnie obierał cebulę z łupin, maczał w sosie ( stąd fartuszek) i odgryzał po kawałku.
Na mecz w ogóle nie zabieram aparatu bo poniżej 400 mm z trybun nie ma nawet co próbować.
Opowiedziałeś tak ilustracyjnie, że zdjęć nie brakuje :-)
Zgodnie z wczorajszym wpisem a na złość :) Robertowi wstawię jeszcze kilka zdjęć z komórki
459- lekcja sztuki dla najmłodszych
460- jedna z użytkowych prac Joana Miro
462 i 467- zdjęcia z Muzeum Sportu Olimpijskiego imienia Juana Antonio Samarancha.
Dwa kolejne to wiadomo :)
Z dzisiejszego dnia
024 -Panie i Panowie - oto Leda
042- wreszcie słoneczna plaża
044- dziś Dzień Flagi.
Takiemu to dobrze - flagę ma, morze ma, psiaka ma ... brawo :mrgreen:
Bogdan, on jeszcze aparat ma!
Na srodkowym wyprostuj morze bo Ci kobitę zaleje. No chyba, że Ci nie zależy :-)