Zobacz pełną wersję : moje pierwsze zdjęcia
W końcu odważyłem sie pokazać światu niektóre z moich zdjęć, na początek zdjęcia z Lizbony- jedno przedstawia parlament portugalski a drugi typową uliczkę w Lizbonie. proszę o ocenę
diabolique
31.07.08, 15:25
Całkowicie niewykorzystany potencjał na obu zdjęciach. Klasyczna pamiątka z wakacji nie mająca wiele wspólnego z fotografią, niestety
pozdro
prosze o podpowiedz jak miałoby być skadrowane zdjęcie aby bylo dobre?
diabolique
31.07.08, 15:32
Niestety, nie mam pojęcia co chciałeś tymi kadrami pokazać, więc i doradzić nie bardzo mogę. Ja bym tam po prostu nie focił. Nie mój temat, nie mój styl.
wygląda na to że jeszcze wiele nauki przede mną...
Sergiuszone
31.07.08, 16:00
Według mnie oczywiście nie wiem na ile w sposób świadomy powstały te zdjęcia to masz oko do fotografii. Ale aby mieć pewność chętnie zobaczyłbym jeszcze ze dwa zdjęcia.
Najpierw:
Całkowicie niewykorzystany potencjał na obu zdjęciach. A potem
Ja bym tam po prostu nie focił. To ma być rada?? Tam jest potencjał, ale ja bym nie focił. Przypomniała mi się rada (chyba jakiegoś mądrego rabina): ja Ci radzę- rób jak chcesz. :)
Jeśli zamierzasz publikować tu więcej swoich zdjęć to zmień tytuł wątku. Administracja pomoże ci w tym.
Co do Twoich zdjęć, hmmm...
Alakin napisał, że są wakacyjne... bo takie są. Nic już w nich nie poprawisz moim zdaniem.
Ale gdybyś udał się tam jeszcze raz to możesz spróbować "zrobić" budynek parlamentu od frontu, centralnie w kadrze, ustawić horyzont w jednej trzeciej kadru by pokazać niebo nad parlamentem (ciekawie by było gdyby były ciemne, burzowe ;), ale jeśli by nie było chmur zawsze można wziąć jakiś polar, filtr połówkowy); spróbować umieścić cały budynek w kadrze, a jak nie da rady to zrobić panoramę (z kilku zdjęć). Później dołączyć do tego kilka zdjęć detali budynku już z bliska. Jedno zdjęcie nie pomieści tak szerokiego i mocno zdobionego budynku. To jest mój pomysł na ten "budyneczek".
Co do pierwszego zdjęcia to, moim zdaniem, za wąsko wykadrowałeś uliczkę. Można było przejść na drugą stronę by pokazać jej dalszy ciąg, skręcający w prawo. Jeśli nie spieszyłeś się to można było zaczekać, aż trafi się moment gdy uliczka będzie pusta (bez samochodów, bez przechodniów). Wracając do wąskiego kadrowania, ja skłaniałbym się ku temu by pokazać uliczkę jak najszerzej robiąc panoramę z kilkunastu zdjęć (bo zakładam, że masz czternastomilimetrowego kita) i w późniejszej obróbce, po złożeniu panoramy przyciąć do wybranego kadru. Poza tym nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale budynki lecą w lewo.
Wiem, że fajnie się gada jak już jest "po herbacie", ale fotografia zmusza do kreatywności. Samo cykanie zdjęć daje przypadkowe kadry, z których (zaryzykuje) jeden na sto jest ciekawy, a jeden na tysiąc dobry. Warto jest się zastanowić czasami czy warto robić zdjęcie. Inaczej każde nieprzemyślane zdjęcie staje się tylko pamiątkowym obrazkiem, z przeznaczeniem do rodzinnego albumu lub do szuflady.
Warto jest się zastanowić czasami czy warto robić zdjęcie. Inaczej każde nieprzemyślane zdjęcie staje się tylko pamiątkowym obrazkiem, z przeznaczeniem do rodzinnego albumu lub do szuflady.Tu chyba przesadziłeś! Co znaczy "warto robić zdjęcia"? Czy zdjęcie musi mieć wyłącznie wartość artystyczną, estetyczną czy ma być tylko utrwaloną chwilą, obrazkiem którym chciałbym podzielić się z innymi. Patrzcie jakie piękne zdjęcie zrobiłem czy zobaczcie co pięknego, interesującego widziałem. Oczywiście ideałem byłoby połączenie tych dwóch rzeczy. Niestety, nie wszyscy mają talent do kreowania rzeczywistości, część ludzi zadowala się wiernym jej odwzorowaniem. Chcesz im odmówić prawa robienia zdjęć?
PS
Nie wszystkie nieprzemyślane zdjęcia nadają się do rodzinnego albumu lub do szuflady. Wiele z nich tylko do śmieci :)
diabolique
31.07.08, 17:23
Najpierw:
A potem To ma być rada?? Tam jest potencjał, ale ja bym nie focił. Przypomniała mi się rada (chyba jakiegoś mądrego rabina): ja Ci radzę- rób jak chcesz. :)
Ja bym tam nie focił, bo do wykorzystania potencjału tamtych miejsc trzeba mieć pojęcie o foceniu architektury. Ja takiego pojęcia nie mam. Autor wątku sądzę też nie.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Czy zdjęcie musi mieć wyłącznie wartość artystyczną, estetyczną czy ma być tylko utrwaloną chwilą, obrazkiem którym chciałbym podzielić się z innymi. Patrzcie jakie piękne zdjęcie zrobiłem czy zobaczcie co pięknego, interesującego widziałem. Oczywiście ideałem byłoby połączenie tych dwóch rzeczy. Niestety, nie wszyscy mają talent do kreowania rzeczywistości, część ludzi zadowala się wiernym jej odwzorowaniem. Chcesz im odmówić prawa robienia zdjęć?
Nikt nikomu takiego prawa nie odmawia. Ale tu spotykają się miłośnicy FOTOGRAFII a nie wycieczek. Taki niuans. Tak więc niech pstryka co chce, ale pokazuje fotografię niebanalną. Nie mówię "doskonałą, znakomitą, idealną". Po prostu niebanalną.
Ja na swoich wakacjach zrobiłem około 500 naprawdę niezłych fotek. Z tego połowa to zdjęcia rodziny. Zauważ, że nie wrzuciłem ich do żadnego wątku, jedynie kilka zdjęć znalazło się w galerii.
Sergiuszone
31.07.08, 17:31
Ale autor wątku ma oko do fotografii. Oczywiście pod warunkiem, że widzi co sfotografował i w jaki sposób. Dlatego poprosiłem o jeszcze jakieś zdjęcie aby wykluczyć przypadek.
wujek.samo.h
31.07.08, 17:38
Do autora - 1) Nie zrażaj się, fotografia jest piękną pasją i mam nadzieję, że po wakacjach będziesz marudził tak jak i my. 2) Bo w fotografii nie chodzi tylko o to by zrobić zdjęcie fajnej postaci czy rzeczy, ale również chodzi w niej o to by pewnych błędów nie powielać. Dajmy na to w pierwszym zdjęciu bardzo nie podoba mi się cień na pierwszym planie. W drugim - parkę można było lepiej wykożystać - umieścić w "mocnym punkcie", nie ucinając nóg - zdjęcie nabrało by wymowy. 3) Mam nadzieje, że przyszłe zdjęcia będą lepsze.
Tu chyba przesadziłeś! Co znaczy "warto robić zdjęcia"? Czy zdjęcie musi mieć wyłącznie wartość artystyczną, estetyczną czy ma być tylko utrwaloną chwilą, obrazkiem którym chciałbym podzielić się z innymi. Patrzcie jakie piękne zdjęcie zrobiłem czy zobaczcie co pięknego, interesującego widziałem. Oczywiście ideałem byłoby połączenie tych dwóch rzeczy. Niestety, nie wszyscy mają talent do kreowania rzeczywistości, część ludzi zadowala się wiernym jej odwzorowaniem. Chcesz im odmówić prawa robienia zdjęć?
PS
Nie wszystkie nieprzemyślane zdjęcia nadają się do rodzinnego albumu lub do szuflady. Wiele z nich tylko do śmieci :)
Nie za bardzo kumam o co Ci chodzi... ale mimo to spróbuje znaleźć sens w chaosie i odpowiedzieć.
1. Nic nikomu nie odmawiam.
2. Kuba wszedł na forum, chciał pokazać zdjęcia i poddać się krytyce. Zdjęcia nie zachwyciły, ale Kuba chciał porady. Jak umiałem tak pomogłem. Nie zauważyłem byś udzielił jakiejkolwiek rady. Choć w punkcie trzecim...
3.
To ma być rada?? Tam jest potencjał, ale ja bym nie focił. Przypomniała mi się rada (chyba jakiegoś mądrego rabina): ja Ci radzę- rób jak chcesz.
Za nim komukolwiek napiszesz podobny komentarz, sam wysil się i napisz coś mądrego autorowi zdjęć. Podpowiedz co mógłby zrobić następnym razem gdy będzie chciał zrobić jakieś interesujące zdjęcie. Przypominam, że Kuba1986 pokazał zdjęcia publicznie i poddał je ocenie - one nie muszą się podobać wszystkim.
4. Nie wszyscy mają talent. Nie wszyscy muszą robić zdjęcia. Ale zawsze mogą popracować nad swoimi umiejętnościami. Swoimi poradami, możemy mu tylko pomóc.
Ale tu spotykają się miłośnicy FOTOGRAFII a nie wycieczek.
Ups! Trzeba wytrzeć buty i umyć ręce! Toż to wyższe sfery, forum dla wąskiej grupki tych co robią FOTOGRAFIE, a nie dla tych co pstrykają zdjęcia :p
Sergiuszone
31.07.08, 18:21
4. Nie wszyscy mają talent.
Ale kuba1986 ma talent! To wynika ze zdjęć, które nam pokazał.
Ale kuba1986 ma talent! To wynika ze zdjęć, które nam pokazał.
Napisałem ogólnikowo, nie odnosząc się do Kuby. Przeczytaj jeszcze raz punkt 4 mojej wypowiedzi.
Sergiuszone
31.07.08, 19:03
Napisałem ogólnikowo, nie odnosząc się do Kuby. Przeczytaj jeszcze raz punkt 4 mojej wypowiedzi.
Jeśli ogólnikowo to OK:wink:
Jeśli to nie tajemnica to z jakiego rejonu Dolnego Śląska jesteś?
diabolique
31.07.08, 19:09
Ups! Trzeba wytrzeć buty i umyć ręce! Toż to wyższe sfery, forum dla wąskiej grupki tych co robią FOTOGRAFIE, a nie dla tych co pstrykają zdjęcia :p
Czego nie zrozumiałeś w moim wpisie? Napisałem "miłośnicy" a nie "mistrzowie". Wyraźnie szukasz zaczepki.
Dziękuję i spadam.
EOT
Dziękuje Wszystkim za rady, opinie dobre słowo.
Postaram wykorzystać je w przyszłości.
jutro wrzuce jeszcze kilka zdjęć na prośbę Sergiuszone.
Do autora - 1) Nie zrażaj się, fotografia jest piękną pasją...
Tak to prawda! Nie zrażaj się komentarzami- bierz z nich to co może się przydać w przyszłości a resztą się nie przejmuj. Pstrykaj jak najwięcej, tylko trening czyni mistrza. Tylko wiedząc jakie robi się błędy, można zadbać o to, by ich w przyszłości nie popełniać.
kuba1986 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6269) Wstawiles dwie fotki i oczekujesz opini.Wiec oto moja.Nie musisz jej podzielac,kazdy ma swoje zdanie.Na jednej i drugiej "architektura" wiec moze troche o niej na zdjeciach.
Fotka pierwsza.
Budynek Parlamentu-bardzo dobrze,ze byles swiadkiem walenia sie tego budynku.Cale szczescie,ze leci w strone przeciwna,chociaz ludkowie na pierwszym planie troche zaskoczeni i uciekaja.Poczytaj o perspektywie na obrazie-napewno sie przyda na przyszlosc.Poza tym fotka ostra i balans wydaje sie byc dobry,kompozycje pomine.
Fotka druga.
Ujecie nie ciekawe,takie z pozycji motorniczego,cien na pierwszym planie to raczej minus w tym ujeciu-poczytaj o swietle w fotografii.Zobaczysz pozniej,ze jest to podstawa w wielu sytuacjach.
Patrzac na fotki moge powiedziec-fajnie,ze byles w Lizbonie.Tez bym chcial jeszcze raz w tym roku tam pojechac.
Wez w Kaliszu na tapete jakis zabytek,zrob go w setce roznych ujec,pokaz fragmenty ktore na codzien uchodza uwadze nawet miejscowym,wykorzystaj swiatlo,gre cieniem,pokaz ostra fakture.Napewno cos wybierzesz i wstawisz.Bedziemy sie dalej pastwic.Pierwsze kroki to zawsze troche siniakow pozostaje.Czas to wygoi i zaczniesz biegac w temacie.
tak jak mówiłem, dorzucam jeszcze trzy zdjęcia. Jeśli jeszcze ktoś zajrzy na ten post proszę o ocenę.
1 - pingwiny gubią się na tle skał , mi się nie podoba.
2 - ryba chyba poprawnie, może ciut jaśniej to co w cieniu
3 - ciekawe i ładne.
3 najlepsze - pasuje tutaj centralny kadr :)
Użyję często stosowanego tutaj zwrotu: trzecie na tak.