W końcu odważyłem sie pokazać światu niektóre z moich zdjęć, na początek zdjęcia z Lizbony- jedno przedstawia parlament portugalski a drugi typową uliczkę w Lizbonie. proszę o ocenę
W końcu odważyłem sie pokazać światu niektóre z moich zdjęć, na początek zdjęcia z Lizbony- jedno przedstawia parlament portugalski a drugi typową uliczkę w Lizbonie. proszę o ocenę
Całkowicie niewykorzystany potencjał na obu zdjęciach. Klasyczna pamiątka z wakacji nie mająca wiele wspólnego z fotografią, niestety
pozdro
prosze o podpowiedz jak miałoby być skadrowane zdjęcie aby bylo dobre?
wygląda na to że jeszcze wiele nauki przede mną...
Według mnie oczywiście nie wiem na ile w sposób świadomy powstały te zdjęcia to masz oko do fotografii. Ale aby mieć pewność chętnie zobaczyłbym jeszcze ze dwa zdjęcia.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Jeśli zamierzasz publikować tu więcej swoich zdjęć to zmień tytuł wątku. Administracja pomoże ci w tym.
Co do Twoich zdjęć, hmmm...
Alakin napisał, że są wakacyjne... bo takie są. Nic już w nich nie poprawisz moim zdaniem.
Ale gdybyś udał się tam jeszcze raz to możesz spróbować "zrobić" budynek parlamentu od frontu, centralnie w kadrze, ustawić horyzont w jednej trzeciej kadru by pokazać niebo nad parlamentem (ciekawie by było gdyby były ciemne, burzowe, ale jeśli by nie było chmur zawsze można wziąć jakiś polar, filtr połówkowy); spróbować umieścić cały budynek w kadrze, a jak nie da rady to zrobić panoramę (z kilku zdjęć). Później dołączyć do tego kilka zdjęć detali budynku już z bliska. Jedno zdjęcie nie pomieści tak szerokiego i mocno zdobionego budynku. To jest mój pomysł na ten "budyneczek".
Co do pierwszego zdjęcia to, moim zdaniem, za wąsko wykadrowałeś uliczkę. Można było przejść na drugą stronę by pokazać jej dalszy ciąg, skręcający w prawo. Jeśli nie spieszyłeś się to można było zaczekać, aż trafi się moment gdy uliczka będzie pusta (bez samochodów, bez przechodniów). Wracając do wąskiego kadrowania, ja skłaniałbym się ku temu by pokazać uliczkę jak najszerzej robiąc panoramę z kilkunastu zdjęć (bo zakładam, że masz czternastomilimetrowego kita) i w późniejszej obróbce, po złożeniu panoramy przyciąć do wybranego kadru. Poza tym nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale budynki lecą w lewo.
Wiem, że fajnie się gada jak już jest "po herbacie", ale fotografia zmusza do kreatywności. Samo cykanie zdjęć daje przypadkowe kadry, z których (zaryzykuje) jeden na sto jest ciekawy, a jeden na tysiąc dobry. Warto jest się zastanowić czasami czy warto robić zdjęcie. Inaczej każde nieprzemyślane zdjęcie staje się tylko pamiątkowym obrazkiem, z przeznaczeniem do rodzinnego albumu lub do szuflady.
Tu chyba przesadziłeś! Co znaczy "warto robić zdjęcia"? Czy zdjęcie musi mieć wyłącznie wartość artystyczną, estetyczną czy ma być tylko utrwaloną chwilą, obrazkiem którym chciałbym podzielić się z innymi. Patrzcie jakie piękne zdjęcie zrobiłem czy zobaczcie co pięknego, interesującego widziałem. Oczywiście ideałem byłoby połączenie tych dwóch rzeczy. Niestety, nie wszyscy mają talent do kreowania rzeczywistości, część ludzi zadowala się wiernym jej odwzorowaniem. Chcesz im odmówić prawa robienia zdjęć?
PS
Nie wszystkie nieprzemyślane zdjęcia nadają się do rodzinnego albumu lub do szuflady. Wiele z nich tylko do śmieci![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Ja bym tam nie focił, bo do wykorzystania potencjału tamtych miejsc trzeba mieć pojęcie o foceniu architektury. Ja takiego pojęcia nie mam. Autor wątku sądzę też nie.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nikt nikomu takiego prawa nie odmawia. Ale tu spotykają się miłośnicy FOTOGRAFII a nie wycieczek. Taki niuans. Tak więc niech pstryka co chce, ale pokazuje fotografię niebanalną. Nie mówię "doskonałą, znakomitą, idealną". Po prostu niebanalną.
Ja na swoich wakacjach zrobiłem około 500 naprawdę niezłych fotek. Z tego połowa to zdjęcia rodziny. Zauważ, że nie wrzuciłem ich do żadnego wątku, jedynie kilka zdjęć znalazło się w galerii.
Ostatnio edytowane przez diabolique ; 31.07.08 o 17:27 Powód: Automatyczne scalenie postów