Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: moje pierwsze zdjęcia

Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

moje pierwsze zdjęcia

W końcu odważyłem sie pokazać światu niektóre z moich zdjęć, na początek zdjęcia z Lizbony- jedno przedstawia parlament portugalski a drugi typową uliczkę w Lizbonie. proszę o ocenę
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	loures.JPG
Wyświetleń:	163
Rozmiar:	382,8 KB
ID:	6264   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	parmament.JPG
Wyświetleń:	159
Rozmiar:	433,2 KB
ID:	6265  

diabolique
    Gość
    Całkowicie niewykorzystany potencjał na obu zdjęciach. Klasyczna pamiątka z wakacji nie mająca wiele wspólnego z fotografią, niestety
    pozdro

Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    prosze o podpowiedz jak miałoby być skadrowane zdjęcie aby bylo dobre?

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kuba1986 Zobacz posta
    Niestety, nie mam pojęcia co chciałeś tymi kadrami pokazać, więc i doradzić nie bardzo mogę. Ja bym tam po prostu nie focił. Nie mój temat, nie mój styl.

Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    wygląda na to że jeszcze wiele nauki przede mną...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Według mnie oczywiście nie wiem na ile w sposób świadomy powstały te zdjęcia to masz oko do fotografii. Ale aby mieć pewność chętnie zobaczyłbym jeszcze ze dwa zdjęcia.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Najpierw:
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Całkowicie niewykorzystany potencjał na obu zdjęciach.
    A potem
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Ja bym tam po prostu nie focił.
    To ma być rada?? Tam jest potencjał, ale ja bym nie focił. Przypomniała mi się rada (chyba jakiegoś mądrego rabina): ja Ci radzę- rób jak chcesz.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kuba1986 Zobacz posta
    Jeśli zamierzasz publikować tu więcej swoich zdjęć to zmień tytuł wątku. Administracja pomoże ci w tym.

Co do Twoich zdjęć, hmmm...

Alakin napisał, że są wakacyjne... bo takie są. Nic już w nich nie poprawisz moim zdaniem.

Ale gdybyś udał się tam jeszcze raz to możesz spróbować "zrobić" budynek parlamentu od frontu, centralnie w kadrze, ustawić horyzont w jednej trzeciej kadru by pokazać niebo nad parlamentem (ciekawie by było gdyby były ciemne, burzowe , ale jeśli by nie było chmur zawsze można wziąć jakiś polar, filtr połówkowy); spróbować umieścić cały budynek w kadrze, a jak nie da rady to zrobić panoramę (z kilku zdjęć). Później dołączyć do tego kilka zdjęć detali budynku już z bliska. Jedno zdjęcie nie pomieści tak szerokiego i mocno zdobionego budynku. To jest mój pomysł na ten "budyneczek".

Co do pierwszego zdjęcia to, moim zdaniem, za wąsko wykadrowałeś uliczkę. Można było przejść na drugą stronę by pokazać jej dalszy ciąg, skręcający w prawo. Jeśli nie spieszyłeś się to można było zaczekać, aż trafi się moment gdy uliczka będzie pusta (bez samochodów, bez przechodniów). Wracając do wąskiego kadrowania, ja skłaniałbym się ku temu by pokazać uliczkę jak najszerzej robiąc panoramę z kilkunastu zdjęć (bo zakładam, że masz czternastomilimetrowego kita) i w późniejszej obróbce, po złożeniu panoramy przyciąć do wybranego kadru. Poza tym nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale budynki lecą w lewo.

Wiem, że fajnie się gada jak już jest "po herbacie", ale fotografia zmusza do kreatywności. Samo cykanie zdjęć daje przypadkowe kadry, z których (zaryzykuje) jeden na sto jest ciekawy, a jeden na tysiąc dobry. Warto jest się zastanowić czasami czy warto robić zdjęcie. Inaczej każde nieprzemyślane zdjęcie staje się tylko pamiątkowym obrazkiem, z przeznaczeniem do rodzinnego albumu lub do szuflady.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Warto jest się zastanowić czasami czy warto robić zdjęcie. Inaczej każde nieprzemyślane zdjęcie staje się tylko pamiątkowym obrazkiem, z przeznaczeniem do rodzinnego albumu lub do szuflady.
    Tu chyba przesadziłeś! Co znaczy "warto robić zdjęcia"? Czy zdjęcie musi mieć wyłącznie wartość artystyczną, estetyczną czy ma być tylko utrwaloną chwilą, obrazkiem którym chciałbym podzielić się z innymi. Patrzcie jakie piękne zdjęcie zrobiłem czy zobaczcie co pięknego, interesującego widziałem. Oczywiście ideałem byłoby połączenie tych dwóch rzeczy. Niestety, nie wszyscy mają talent do kreowania rzeczywistości, część ludzi zadowala się wiernym jej odwzorowaniem. Chcesz im odmówić prawa robienia zdjęć?
    PS
    Nie wszystkie nieprzemyślane zdjęcia nadają się do rodzinnego albumu lub do szuflady. Wiele z nich tylko do śmieci
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Najpierw:
    A potem To ma być rada?? Tam jest potencjał, ale ja bym nie focił. Przypomniała mi się rada (chyba jakiegoś mądrego rabina): ja Ci radzę- rób jak chcesz.
    Ja bym tam nie focił, bo do wykorzystania potencjału tamtych miejsc trzeba mieć pojęcie o foceniu architektury. Ja takiego pojęcia nie mam. Autor wątku sądzę też nie.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Czy zdjęcie musi mieć wyłącznie wartość artystyczną, estetyczną czy ma być tylko utrwaloną chwilą, obrazkiem którym chciałbym podzielić się z innymi. Patrzcie jakie piękne zdjęcie zrobiłem czy zobaczcie co pięknego, interesującego widziałem. Oczywiście ideałem byłoby połączenie tych dwóch rzeczy. Niestety, nie wszyscy mają talent do kreowania rzeczywistości, część ludzi zadowala się wiernym jej odwzorowaniem. Chcesz im odmówić prawa robienia zdjęć?
    Nikt nikomu takiego prawa nie odmawia. Ale tu spotykają się miłośnicy FOTOGRAFII a nie wycieczek. Taki niuans. Tak więc niech pstryka co chce, ale pokazuje fotografię niebanalną. Nie mówię "doskonałą, znakomitą, idealną". Po prostu niebanalną.
    Ja na swoich wakacjach zrobiłem około 500 naprawdę niezłych fotek. Z tego połowa to zdjęcia rodziny. Zauważ, że nie wrzuciłem ich do żadnego wątku, jedynie kilka zdjęć znalazło się w galerii.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 31.07.08 o 17:27 Powód: Automatyczne scalenie postów