Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wyszatyce - Cerkiew i okolice

marcinpolniak
26.07.08, 22:33
Proszę o ocenę zdjęć.

J.Graph
27.07.08, 06:38
No więc tak ...

Pierwsze sprobowałbym w kolorze ... no i kadr mi nie leży bo jakoś ten ucięty kościół razi strasznie ...

Na drugim gałązka :roll:
No i jakieś to niesymetryczne i bez wyrazu ;)

Probuj szukać jakichs nietypowych kadrów ;)
Ja powoli sie wybieram na fotki dwóch kościołów w mojej okolicy ;)

magnum
27.07.08, 11:25
W pierwszym jest coś obok tego budynku? bo jeżeli tylko puste pole to bym to kadrował bardzo szeroko, tak żeby budynek się cały się zmieścił i był po prawej stronie tak jak teraz.

Ania_
27.07.08, 21:05
W pierwszym jest coś obok tego budynku? bo jeżeli tylko puste pole to bym to kadrował bardzo szeroko, tak żeby budynek się cały się zmieścił i był po prawej stronie tak jak teraz.

Zgadzam się z kolegą, ciekawe miejsce do fotografowania.

marcinpolniak
27.07.08, 21:18
:-) dzięki za komentarze, byłem tam pierwszy raz. Muszę się tam jeszcze wybrać, ale muszę wam powiedzieć, że trochę brakuje mi tam szerokiego kąta.
Następne dwa zdjęcia cerkwii + widoczek okolicy

K_Puchatek
27.07.08, 22:57
Witam,
Jak na mój gust to na razie najciekawsze nr 3 - fajny kadr i dobra kolorystyka.

Pierwsze sprobowałbym w kolorze ... no i kadr mi nie leży bo jakoś ten ucięty kościół razi strasznie ...

Na drugim gałązka :roll:
No i jakieś to niesymetryczne i bez wyrazu ;)

Pierwsze dwa za Kolegą powyżej

4 - ciekawie choć kadrowałbym pionowo (wycinając ten biały domek po lewej)
5 - widoczek jak widoczek - trochę nudno
Nie bierz moich uwag zbyt poważnie - dopiero zaczynam przygodę z lustrzanką :-P. Pozdrawiam

magnum
27.07.08, 23:18
3 - dobra ale gałązki po lewej
4 - znów ci gałązki po lewej wchodzą - faktycznie może pionowy kadr byłby lepszy
5 - faktycznie nudna

wybierz się tam koniecznie z szerokim szkiełkiem bo to fajne miejsce. Da się do środka wejść? może być ciekawie.

rocco
28.07.08, 00:24
Kościółek wyprostować, gałązki same znikną z kadru ;)

O, proszę: http://img169.imagevenue.com/loc753/th_97883_3a_122_753lo.jpg (http://img169.imagevenue.com/img.php?image=97883_3a_122_753lo.jpg)

Ostatnie dwa mi nie leżą...

marcinpolniak
28.07.08, 19:10
Dzięki za komentarze. Rocco - jak to zrobiłeś?

magnum
28.07.08, 21:09
Dzięki za komentarze. Rocco - jak to zrobiłeś?

Wystarczy obrócić np. w gimpie i wykadrować.

marcinpolniak
28.07.08, 21:11
A tak BTW, wie ktoś jak w Photoshop'ie obracać swobodnie obraz a nie skokami co ileś tam stopni?

rocco
28.07.08, 21:20
Ostatnie najlepsze.
Zrobiłem w PS: Zaznacz, Przekształć, Zniekształć.

A tak BTW, wie ktoś jak w Photoshop'ie obracać swobodnie obraz a nie skokami co ileś tam stopni?
A co stoi na przeszkodzie, zeby wpisywac dziesiąte stopnia? :roll:
Można też inaczej, włączyc kadrowanie, zaznaczyć kadr i obracać zaznaczenie za pomocą uchwytu.
Taka zaokrągłona strzałeczka.
Wyjdzie na to samo

marcinpolniak
28.07.08, 21:35
Wiem że można wpisywać ułamki. Dzięki za info Rocco, a jest jakiś skrót który powtarza obrót o zadaną wielkość, wcześniej wpisaną, np 0,2 stopnia

K_Puchatek
28.07.08, 21:52
Ostatnia fota - najlepsza - spróbuj jeszcze za przykładem rocco wyprostować i będzie naprawdę fajna.
Pozdrawiam

rocco
28.07.08, 21:53
Wiem że można wpisywać ułamki. Dzięki za info Rocco, a jest jakiś skrót który powtarza obrót o zadaną wielkość, wcześniej wpisaną, np 0,2 stopnia
Wejdż do menu Edycja - Skróty klawiszowe (tak to u mnie przetłumaczone) i tam znajdź Obraz - Dopasowania - Obróć obraz roboczy - Swobodnie.
Jak klikniesz w to "Swobodnie" to mozesz sobie utworzyć nowy skrót w okienku które się pojawi, (ja wybralem Shft+ctrl+Q), jego użycie otworzy Ci okno swobodnego obracania w którym będzie wpisana poprzednio użyta wartość.
Więc klik w Enter i masz następny obrót o zadaną wartość.

PS
Jesli skrót już jest używany do innej czynności to zmień klawisze bo nadpisze ci poprzednie.

marcinpolniak
28.07.08, 22:12
No i chyba ostatnia seria...

magnum
28.07.08, 23:05
7 ładna, szkoda że ta kukurydza tam rośnie ;-)

marcinpolniak
29.07.08, 22:02
7 - no tak, próbowałem to jakoś w PS wykadrować ale nie szło :-) Muszę bardziej zwracać uwagę na kompozycję całego kadru.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jak ogólnie oceniacie całość?

K_Puchatek
29.07.08, 22:09
Według mnie ostatnia seria ... 7 liderem...
Gdyby jeszcze tej kukurydzy nie było - fajny kadr i ciekawa fota, pozostałe jak dla mnie niewiele pokazują/niosą/przekazują...
Pozdrawiam

marcinpolniak
29.07.08, 22:52
Dzięki, mojej żonie też 7 najbardziej się podoba :-) Na koniec 2 zdjęcia świątyni w Żurawicy, wsi oddalonej około 10 km od Wyszatyc.

J.Graph
30.07.08, 00:46
Dzięki, mojej żonie też 7 najbardziej się podoba :-) Na koniec 2 zdjęcia świątyni w Żurawicy, wsi oddalonej około 10 km od Wyszatyc.

Mi sie podoba 11 ... Czy kolor nie byłby lepszy ? ;)

nostar
30.07.08, 08:23

ctrl+a zaznaczasz zdjęcie a potem ctrl+t i gotowe, ustawiasz sobie kursor w którymś z rogów

i śmigasz. Co do zdjęć to 4 (chociaż chyba z prawej wolałbym pusto) i 7.

Pozdrawiam

marcinpolniak
31.07.08, 08:38
Dzięki wielkie za info. Na was to można liczyć :-) Dzisiaj wrzucę nowe zdjęcia z wczorajszego wypadu z aparatem na miasto...

Peter1976
31.07.08, 12:14
Witam!! krajana;)

Fotki z Wyszatyc ciekawe ale nie do końca przemyślane kadry a Żurawica-No cóż bez ronda, wystarczy architektura z przed 100 lat ;)
Mieszkam w Żurawicy może kiedyś na jakiś plener się ugadamy, pozdrawiam i życzę sukcesów!!

Peter