Zobacz pełną wersję : E-330 Porysowana oslonka LCD
Witam,
Po ostatniej podrozy w piaskowe rejony mam klopot z LCD. Nie wiem czy to na kwestia przecierania ekraniku koszulka (ktora pewnie miala troche piasku lub skrystalizowanej soli) czy tez raczej czestego uzywania izopropylu do czyszczenia tlustych plam na LCD. Niemniej oslonka LCD wyglada w moim aparacie tak:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://pisiek.pl/auto/lcd.jpg)
Czy ktos wie gdzie mozna dostac taka czesc zamienna? czy ktos ma patent na naprawe takiego uszkodzenia? Przyznam ze nie kontaktowalem sie jeszcze z serwisem Olympusa, ale mam nadzieje ze mozna gdzies dostac oslonke - wymiana jest banalnie prosta.
możesz spróbować taką pastą do czyszczenia z rys ekranów komórek albo pasta ale taką z ekstraminerałami, bo ładnie ściera :)
Ponoć są już takie systemy do polerki i odzysku porysowanych CD, przypuszczam, ze się by nadały i do tego
pasty do polerowania płyt i ekraników to praktycznie to samo i ci pomogą tylko stracisz resztki powłoki antyodblaskowej m moja rada pasta miękka szmatka najlepiej ja jakiejś płaskiej powierzchni najlepiej lustereczko i dużo cierpliwości potem folia poliwęglanowa polaryzacyjna
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
możesz też spróbować samą folie
A może lepiej kupic filijkę regenerującą? Ponoc po założeniu jest wszytsko śliczne piękne. Ale to tylko ''ponoc'' bo nie prubowałem osobiście:)
Dziekuje bardzo za porade. Juz kupilem paste do naprawy CD i tylko teraz o co chodzi z tym lusterkiem ? Szmatke mam na kawalku szybki rozpiac?
Szukalem na allegro folii polaryzujacej ale nie bardzo moge znalezc. Jakis link do takiego ustrojstwa? Folii regenerujacej tez znalezc nie moge...
idź do gości co robią reklamy świetlne,wytną Ci z poliwęglanu na wymiar za parę groszy taką szybkę
i tylko teraz o co chodzi z tym lusterkiem
chodzi o to żebyś polerował równomiernie, nie robiąc przy tym dolin (paluchem)...
jeśli dobrze widzę to rozebrałeś ten ruchomy ekran LCD, tak?
Tak rozkrecilem - 4 srubki. Jutro albo pojutrze przyjdzie pasta to sprobuje polerowania.
Poliweglowa szybka to chyba by nic nie pomogla bo nie wiadomo co by z nia pozniej robic.
Daj znać po polerowaniu bo zawsze mnie ciekawiło czy te pasty działają.
Pasta działa i to dobrze sprawdzałem na kilku rzeczach najczęściej na pytkach Córki z bajkami,ale żeby efekt był dobry wymaga to dużo czasu i cierpliwości . Folią potrzebna do wyeliminowania refleksów a poza tym po starciu powłok szybka będzie miększa i chyba nie chcesz polerować co miesiąc.Lusterko faktycznie potrzebne jako idealna płaska powierzchnia
(moja rada szybka jest wystająca z ramki na lusterko cieniutką miękką szmatkę pasta i pocierać szybką z wyświetlacza teoretycznie najpierw powinna się całość zmatowić papierem
wodnym jak najdrobniejszym przyklejonym na mokro do lusterka takim 2000 lub nie wiem drobniejszym i dopiero polerować łatwiej ci będzie zadrzeć resztę powłok) musisz sam popróbować.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Tylko za mocno nie dociska bo kończy się to najczęściej nierównym starciem powierzchni.