PDA

Zobacz pełną wersję : Artystyczna Lustrzanka

Sergiuszone
18.07.08, 14:35
Chciałbym zostać artystą no chociaż prawie artystą fotografikiem. Wiem, że są lustrzanki dla profesjonalistów, prawie profesjonalistów i amatorów. Czy jest jakaś lustrzanka dla pół artysty podobnie jak lustrzanka półprofesjonalna? Oglądam piękne zdjęcia artystyczne i zastanawiam się jaki model sprzętu kadruje od razu w kwadrat? Do tego to przepiękne ziarno. Może jakaś lustrzanka ma odpowiedni program tematyczny dla artystów? Wszystkie lustrzanki z jakimi miałem kontakt mają prostokątny celownik. Strasznie trudno wyobrazić sobie w tym prostokącie kwadrat bo nie wiadomo przynajmniej na pierwszy rzut oka czy ma być on po prawej, lewej czy środkowej części celownika. Ale to jeszcze pół biedy. Jeśli ustalę miejsce tego kwadratu oczywiście posługując się wyobraźnią muszę znaleźć jeszcze trochę miejsca w pamięci do zapamiętania gdzie znajdują się mocne punkty obrazu. Ale muszę pamiętać jeszcze o liniach symetrii ewentualnym podziale obrazu na trójkąty. Całe szczęście, że przy kwadracie odpada problem wyboru kadru pionowego i poziomego bo inaczej z pod mojej czachy poszedł by dym. Porozglądałem się już trochę na Forum ale nie znalazłem nic na temat sprzętu dla artystów. Dodam jeszcze, że celem mojej sztuki są zbliżenia kamieni. Na moich fotogramach chciałbym pokazywać ich piękne obłe kształty jakże często przedstawiające nie tylko ludzkie postacie. To właśnie w kamieniach można znaleźć odbicie nie tylko otaczającego nas świata ale i kosmosu. Przyglądając się kamieniom widzę gwiezdne przestrzenie. Najprostsza z możliwych do wyobrażenia rzeczy czyli czas zatrzymuje się w momencie naciśnięcia na spust migawki. Ściśnięty ramami kwadratowego kadru. I wszystko byłoby świetnie gdyby nie obiektywy. Tak strasznie zniekształcają kamienie, że cała energia i wysiłek włożony w kadr traci sens. Zatraca się całe piękno a kosmicznie wyglądające w rzeczywistości nieregularne bryły na zdjęciach przypominają buraka lub kartofla. Zresztą analizując wykonane obrazy postanowiłem sfotografować wymienione warzywa aby zobaczyć czy może czasem nie przypominają na zdjęciach kamieni. Ale nie przypominają. Poszukuję więc dalej ciągle się rozwijając. Na tym chyba w końcu polega magia fotografii. I stąd moje pytanie o odpowiedni sprzęt.

jotes25
18.07.08, 14:48
Artystycznych aparatów nie ma. Artystami bywają czasami ludzie. Do robienia artystycznych zdjęć nada się każda lustrzanka, choć użytkownicy Canona 5d mają pod tym względem trochę łatwiej ;)

qbic
18.07.08, 14:51
Pin hole + wysokie iso + kadrowanie w kwadrat + b&w

gwarant sukcesu na plfoto !!!

http://rawimage.deviantart.com/art/Polaroid-GENERATOR-V1-42651542 to również pozwala na "artystyczne" podrasowanie.

dog_master
18.07.08, 15:09
Sredni format, masz kwadrat, szum i caly ten artyzm ;p

dka
18.07.08, 15:19
a ja przypomne http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Fotografia_artystyczna

rafrog
18.07.08, 15:35

dobre :grin:

PS. dka masz zacną galerię ślubnę na swojej www

dobas
18.07.08, 15:41
Dodam jeszcze, że celem mojej sztuki są zbliżenia kamieni. Na moich fotogramach chciałbym pokazywać ich piękne obłe kształty jakże często przedstawiające nie tylko ludzkie postacie. To właśnie w kamieniach można znaleźć odbicie nie tylko otaczającego nas świata ale i kosmosu.

Jesteś po geologii ? :)

rozwiązń jest kilka

1) ANALOGA 6x6 - masz ziarno, masz kwadfrat masz narzędzie z duszą- jesteś artysta

2) do lustrzanki cyfrowej czy to 1do 1,5 czy 4:3 wystrugać sobie matówkę z wyciętym kwadratem
liniamii, punktami, co chcesz . wymienić matówki i wszystkie zdjęcia puszczać przez automat, który Ci wykadruje foty tak jak widziałeś to na matówce.

Jeśli tak bardz przeszkadza C kadrowanie w kwadrat na prostokątnej matówce, to może to będzie jakiś pomysł

pzdr

i szalik... Każdy artysta ma jakąś część garderoby, z którą nigdy się nie rozstaje. Szalik, okulary, kapelusz... ;)

Daniello
18.07.08, 15:43
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Poradnik:Jak_stworzy%C4%87_fotografi%C4%99_artysty czn%C4%85 :>

qbic
18.07.08, 15:45
Ja tylko czekam aż zrobią matówki z LCD, wtedy będzie sobie można wyświetlić wszystko (takie jak LCD w zegarkach, dwa polaryzatory i domyślnie ustawione na przezroczystość).

Smerf Maruda
18.07.08, 15:53
Otworek + papier fotograficzny. Otworek najlepiej z puszki, wtedy bardziej artystycznie. Szalik niezbędny, dobas dobrze mówi. Do tego wódka i fajki, czasem musisz też rzucić mięsem.

wujek.samo.h
18.07.08, 16:16
Są na świecie artyści którzy robiąc kompaktem osiągają lepsze efekty niż posiadacze FF z super jasnymi, uszczelnionymi i na maksa wypasionymi szkłami.

Człowiek robi zdjęcie - maszyna je rejestruje.

Zaś kiedy zaczyna się artyzm - wszystkie dyskusje na ten temat kończyły się usuwaniem co ostrzejszych postów;)

Sergiuszone
18.07.08, 16:32
Przeprowadziłem głębokie analizy i analog odpada. Co prawda obraz analogowy jak to wynika z krzywych charakterystycznych i samej przestrzennej budowy materiałów jest bardziej przychylny dla ludzkiego oka to jako argument za zapisem cyfrowym jest sam kształt piksela Chyba zdecydowanie bardziej pasującym do kwadratu. Jednak z drugiej strony pewna krągłość ziarna wynikająca z kształtu halogenków srebra sugeruje analog. Jednak prace naukowe związane z rozwojem tej gałęzi fotografii zostały zawieszone w połowie lat 90 ubiegłego wieku. Artysta powinien iść z duchem czasu.

Smerf Maruda
18.07.08, 16:34
Wiem, wiem! Beret. Musisz nosić beret, najlepiej robiony szydełkiem.

I golić, nie możesz się golić.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
I jeszcze jedno: musisz umieszczać zdjęcia na forum Olympusa, a jak ktoś je skrytykuje, to musisz się wkur...zać, że nie rozumie sztuki i taka była Twoja wizja tego nieostrego i niefajnego zdjęcia, bo to jest sztuka, tak.

Sergiuszone
18.07.08, 16:51
Co do umieszczania zdjęć na forum nie opanowałem jeszcze tej „sztuki” ale może poćwiczę w weekend. Mogę podać linki i raz to zrobiłem. Nie robię tego więcej bo chcę być w zgodzie z regulaminem forum. Ale jak będzie zgoda to zamieszczę jeden w miarę neutralny i zgodny z regulaminem.

Piotr Grześ
18.07.08, 17:11
Jesteś niesamowity. Witam normalnego z dużą dozą ironii!

suchar
18.07.08, 17:31
Szalik owszem, bródka też, ale rzucanie mięsem? Nie bardzo, przy kwadracie nie można. Przy 3:2 się sprawdza, łatwiej tak mocne punkty znaleźć, ale nie przy kwadracie.

Moja Yashica D ma program tematyczny "Artistic", ale ciii....

K_Puchatek
18.07.08, 17:38

Świetne ... :lol::lol::lol:

Sergiuszone
18.07.08, 17:41
Krytyka i sztuka to dwie nie istniejące bez siebie dziedziny. Artysta po to tworzy dzieło aby poddać je krytyce. Złej lub dobrej. Można ją nazwać oceną. To dzięki niej mniej błądzi na drodze do doskonałości. Prawdziwy artysta krytykę znosi z pokorą.

Ja nie napisałem ani słowa, że jestem artystą tylko, że chciałbym być i to nie do końca. Nie rzucam pod nogi nikomu rękawiczki i też nie mam zamiaru jej podnosić jeśli zrobi to ktoś inny. Może to walkower ale czuję się tu w gościach i szanuję ten dom jak i jego gospodarzy.

Co do wyglądu to preferuje styl niepodległościowy czyli zielony kolor US ARMY Tak na marginesie to ubiór mnie mało interesuje. Najbardziej lubię gubić się w tłumie. Pozwala zachować dystans i swobodę obserwacji. Czyli ubiór neutralny.

J.Graph
18.07.08, 17:43
Sergiuszone czy Tobie przypadkiem nie chodzi o taki efekt ??

http://laflaneuse.deviantart.com/

Pozdrawiam

Sergiuszone
18.07.08, 18:03
Jeśli ma mi już o coś chodzić to raczej o "Różę na drewnie" i może idee czystej fotografii. Przed różą były kamienie. I o ile wiem na nich się skończyło. I sprzęt odegrał niebanalną rolę.

wulf
18.07.08, 19:21
Pozostał Ci tylko i wyłącznie wyjątkowo artystyczny SE k550i albo jakiś inny pozwalający rekonstruować strumień cząstek znaczeniowych. :shock:

Sergiuszone
18.07.08, 19:25
Nie będę miał na tą znaczeniowość uczulenia? Na uczulenie spektralne już mam.

Mirek54
18.07.08, 19:25
Golic sie raz na dwa tygodnie,cygaro moze by sie przydalo.
Co do kamieni to zalezy jak duze.Tych bardzo bardzo malutkich to na plazy najwiecej.Mozna z nich sprubowac skladac w calosc wieksze-jak puzzle.
Jak kiedys pasjonowalem sie puzzlami,ciagle skladalem,ale poleglem jak mi zona dala Bulke tarta i kazala zebym sobie rogalika na kolacje zlozyl.:-P

suchar
18.07.08, 19:30
Przychodzę ze smutną wiadomością. Allegro wyraźnie mówi, że takich aparatów nie ma http://allegro.pl/search.php?from_form=1&string=lustrzanka+artystyczna&search_type=1&shop=0&exclude=&location_radio=1&selected_country=1&state=0&city=&price_from=&price_to=&category_radio=1&category=8845&order=t&st=gtext&buy=0&listing_sel=2&listing_interval=7 :cry:

Sergiuszone
18.07.08, 19:38
Co to jest to Allegro? Nawet jeśli tak mówi to co? Koniec i kropka? Przepraszam bardzo ale to żaden wyznacznik. Może ktoś inny mówi coś innego? Może warto sięgnąć do literatury, filmu? Pogmerać trochę gdzieś poza siecią?
Dla mnie o wiele ważniejsze jest Wasze zdanie. Ma wagę złota.

wujek.samo.h
18.07.08, 19:40
Artysta-plastyk może stworzyć "dzieło" nawet przy pomocy długopisu za 50 gr.

Podobnie z fotografią - wszystko o czym mówisz będziesz miał z każdym modelem Olympusa, Nikona, Canona, Pentaxa, Sony... Trzeba mieć tylko odpowiednie oprogramowanie do obróbki i umiejętności by wiedzieć jak osągnąć tym sposobem swoje cele. Reszta to sprawa Twojej wrażliwości i fantazji.

Jeśli zaś kusi Cię ziarno - tu trzeba się cofnąć do etapu kliszy fotograficznej - PS może podrobić, ale nie zastąpi nigdy tego pięknego analogowego ziarna.

m_kola
18.07.08, 19:41
Sergiuszone z Twojego posta widzę, że już i bez wymarzonego sprzętu jesteś artystą. Jednak jak na prawdziwego artystę przystało musisz przestać jeść! Możesz "ładować"się energią słoneczną o poranku stając na łące twarzą ku wschodzącemu słońcu - tak robi najprawdziwszy artysta jakim jest Stachursky. Bez tego będziesz skazany na niemoc twórczą wynikającą z ciężaru jedzenia zalegającego w jelitach a przecież na to - jako prawdziwy artysta - pozwolić sobie nie możesz!

Sergiuszone
18.07.08, 19:54
wujek.samo.h
Wiesz w PS można sobie takie ziarno zrobić samemu i skleić a potem pędzlem historii itd. Możliwości na ziarno w tym programie jest kilka. Ale taka ingerencja w zdjęcia tu już przynajmniej dla mnie zahacza o grafikę pomieszaną z rzemiosłem. Jeśli fotografię traktuję jak zabawę to często to robię. Fajnie jest raz nacisnąć i mieć to co się chce. Otwierasz takie zdjęcie w PS patrzysz na nie godzinę i nic nie zmieniasz bo nie masz co. I to jest zdjęcie.

m_kola
Napisałem, ze nie jestem artystą jeśli jest to rzucona rękawiczka pod moje nogi to też jej nie podnoszę o czym pisałem. Ale z tego co ty piszesz wnioskuję, że artyści powinni mieć zawsze przy sobie taki specjalny papierowy worek jak ten, który znajduje się w samolocie pasażerskim?

m_kola
18.07.08, 19:58
Ale z tego co ty piszesz wnioskuję, że artyści powinni mieć zawsze przy sobie taki specjalny papierowy worek jak ten, który znajduje się w samolocie pasażerskim?

Zasadniczo nie wiem, artystą nie jestem ani nawet nie próbuję być ani nie marzę o kupnie artystycznego aparatu!
W telewizorze mówili i tak powtarzam, może sam będziesz wiedział coś więcej na ten temat?
P.S. Ja rękawiczek nie wyrzucam, co najwyżej gubię

Sergiuszone
18.07.08, 20:01
W telewizorze masz taki guzik z napisem OFF a w starszych modelach SIEĆ Naciskaj go czasem.

Wracając do tematu wątku: Standard 4/3 jest Standardem otwartym i przewiduje również stosunek boków 1:1 I było nie było nie oznacza to remisu a przypomina prostokąt zwany kwadratem.

kali999
18.07.08, 20:14
Po pierwsze żeby zostać artystą trzeba mieć dobre pomysły na projekty i to jest najważniejsze. Z projektami przychodzą odpowiedzi na to, co jakim aparatem i obiektywem wykonać.
Nie ma czegoś takiego jak aparat czy lustrzanka artystyczna, sztuka tworzy się w głowie.

A pro po bardzo ładne szumy(ziarno) wychodzą na wysokim ISO w E-3.

suchar
18.07.08, 20:20
Po pierwsze żeby zostać artystą trzeba mieć dobre pomysły na projekty i to jest najważniejsze. Z projektami przychodzą odpowiedzi na to, co jakim aparatem i obiektywem wykonać.
Nie ma czegoś takiego jak aparat czy lustrzanka artystyczna, sztuka tworzy się w głowie.

Myślę, że autor tego tematu albo doskonale sobie zdaje z tego sprawę i robi sobie z nas kwadratowe jaja, albo... ja wysiadam i pójdę sprawdzić, czy mój E-330 ma tryb artystyczny (zawsze marzyłem, by zrobić zdjęcie jak Robert Doisenau).

Sergiuszone
18.07.08, 20:30
W tytule umieściłem „Artystyczna Lustrzanka” ale jak to tytuł powinien zwracać na siebie uwagę i w pewien sposób prowokować do przeczytania treści. W poście wyraźnie napisałem lustrzanka dla artysty i mniej więcej określiłem jakie powinna mieć preferencje czy jak to tam się mówi.

Z całym szacunkiem nie robię sobie z nikogo jaj tym bardziej kwadratowych!

salvadhor
18.07.08, 20:39
Artysta jako taki powinien gardzić narzędziem. On sam jest naznaczony do sztuki kreowania na granicy z boskim, zatem narzędzia to tylko atrybuty, którymi może się przyozdobić przy okazji wystawy, tudzież spaceru po mieście. Jeśli artysta uzna , że chce się utożsamić z fotografią, to w swym szale tworzenia nie powinien zauważać i zwracać uwagi, czym i jak. Po prostu powinien i musi objawić się światu za pomocą utrwalonych plam koloru kolorowego lub czarno białego, które każdy ułomny mieszkaniec tego padołu w swojej niedoskonałości ujrzy w innym aspekcie. Kwadrat czy prostokąt to słuszne pytanie. Dotknięta boską ręką ziemia jest elipsą, zatem nie da się jej wpisać w kwadrat, pozostaje prostokąt. I to jest słuszna koncepcja.

Sergiuszone
18.07.08, 20:52
Ziemia jest z tego co pamiętam kulą czyli jest płaska na tyle, ze mieści się w kwadracie. Jako dowód niech będzie trójkąt których suma kątów wynosi 270 stopni. Wszystko zależy od podejścia do sztuki. Ale Twoja teoria jest jak najbardziej słuszna a na pewno bardzo ciekawa.

Gundi
18.07.08, 20:52
Najbardziej artystyczna lustrzanka to ta na ktorą Cie nie stać :D

hades
18.07.08, 20:58
Sergiuszone, z zasłyszanych tu i ówdzie opinii o artystach wywnioskowałem, że artystą można zostać na dwa sposoby:

1. Oderwać się od rzeczywistości i mimo krytyki (pozytywnej/negatywnej) tworzyć wyrażając siebie. Ludzie uznają w którymś momencie dla świętego spokoju, że jesteś artystą i będą mieli Cię z głowy.

2. Tworzyć, słuchać krytyki, poprawiać swój warsztat, i czekać aż ludzie uznają ciebie za artystę. Ale to mniej odjazdowe od pierwszej ścieżki.

Innymi słowy, artystą staniesz się wtedy, kiedy uznasz, że nim jesteś. Później musisz przekonać ludzi, że faktycznie mają do czynienia z artystą.

Ale, żeby nie było nie na temat...

Artysta sam wie czego potrzebuje by zrealizować swój projekt. Obciachem jest kiedy pyta innych o takie rzeczy. Zrozumiałbym pytanie o elementy techniczne, które są słabo wyjaśnione w materiałach producenta (np. aparatu). Ale pytanie o wybór narzędzia, albo co gorsza pytanie nieartystów o artystyczną lustrzankę, to już lekka przesada.

Sergiuszone
18.07.08, 20:58
Stać cię czy nie to w głównej mierze zależy od perspektywy, punktu spojrzenia i odrobiny dobrych chęci. Jeśli masz to ostatnie to stać Cię będzie na wszystko nie tylko na lustrzankę.

Ta pierwsza zarezerwowana jest chyba dla narciarzy a druga trudna i długa

suchar
18.07.08, 21:03
Ziemia jest 3D, więc moi drodzy jest w uproszczeniu elipsoidą, a dokładnie geoidą ;) Ale w trójkąt wpisać się da. Sergiuszone, mam dla Ciebie aparat! Artystyczny w pełni i to do wyboru, znajdziesz coś dla siebie. I wcale niedrogi. Oto on http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7345

Sergiuszone
18.07.08, 21:08
Widzę że jesteś prawdziwym ( szacunek ) Artystą. Znam ten sprzęt przysłali mi go kiedyś w pdf -ie

rocco
18.07.08, 21:13
Fajny wątek :mrgreen:
Artyscie przez duże "A" polecam najprotszego, manualnego Zenita.
Pole do popisu dla artysty: olbrzymie :)

suchar
18.07.08, 21:13
Widzę że jesteś prawdziwym ( szacunek ) Artystą. Znam ten sprzęt przysłali mi go kiedyś w pdf -ie

Dziękuję. Jestem Artystą i już nie robię zdjęć, to zbyt przyziemne. Zajmuję się sztuką konceptualną, od kiedy mój otworek z puszki po piwie się popsuł.

Sergiuszone
18.07.08, 21:18
Dziękuję wszystkim za konwersację ale muszę spadać do domu bo mi serial koło nosa przeleci podobnie jak obiad. Znając życie i moje szczęście to jutro spotkamy się na wysypisku.

Ps Zenit jest świetny bo rozciąga filmy a niektóre modele mają świetną funkcję analogowego HDR.
Wszystkie zdjęcia robią na jednej klatce. I dlatego pełna jest jak żadna inna.

Gundi
18.07.08, 21:22
W pełni artystyczne są aparaty Lomo np taki http://www.allegro.pl/item398361268_aparat_lomo_actionsampler_flash_chro me_lomografia.html

a to co można z nimi zrobić http://www.lomo.art.pl/
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A ja mam artystyczną lustrzankę i zrobilem nią takie zdjęcie http://digart.img.digart.pl/data/img/78/93/download/2199760.jpg :grin:

wulf
19.07.08, 06:46
Sergiuszone z Twojego posta widzę, że już i bez wymarzonego sprzętu jesteś artystą. Jednak jak na prawdziwego artystę przystało musisz przestać jeść! Możesz "ładować"się energią słoneczną o poranku stając na łące twarzą ku wschodzącemu słońcu - tak robi najprawdziwszy artysta jakim jest Stachursky. Bez tego będziesz skazany na niemoc twórczą wynikającą z ciężaru jedzenia zalegającego w jelitach a przecież na to - jako prawdziwy artysta - pozwolić sobie nie możesz!
Stanie na łące oczywiście na golasa, żeby całą powierzchnią skóry ciągnąć z kosmosu eony.
A na kolację zalegającą w jelitach najlepsza jest lewatywa i płukanie żołądka z samego rana.

kali999
19.07.08, 07:53
A tak w ogóle pinhole czy lomo nie robi zdjęć artystycznych, bo przecież miliony osób było by artystami jak nie więcej. Te zdjęcia w niecodziennej stylistyce będą dopiero sztuką jeśli zastosowanie jej, będzie czymś uzasadnione przy wykonywaniu jakiegoś tematu. Czyli najpierw pomysł, a później zastanawiasz się czym chcesz dany efekt osiągnąć. Przykład miałem już pewne dwa pomysły do zrealizowania, potrzebowałem do nich bardzo małą głębie ostrości więc kupiłem w tym roku ZD 50mm. Co prawda projekty jak stały w głowie tak stoją, ale to ze względu na pracę:???:

Wieprz
19.07.08, 10:39
Stanie na łące oczywiście na golasa, żeby całą powierzchnią skóry ciągnąć z kosmosu eony.

chyba eosy ;)

Sergiuszone
19.07.08, 12:09
A może kalesony lub patisony?

Sergiuszone
21.07.08, 20:09
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/07/4026e1ba9d459d2f-1.jpg
źródło (http://images33.fotosik.pl/327/4026e1ba9d459d2f.jpg)

Ups! Chyba się udało?
Mam nadzieje, że nie jest za wielkie?

dobas
21.07.08, 20:15
i musisz kogoś poprosić o mecenat, Żeby się do CSW czy innej Zachęty wkręcić :)

Sergiuszone
21.07.08, 20:21
Mecenat to mecenat wpierw trza znaleźć sponsora.

Zachęta ma wysoko sufit tam to metr na metr to mało a w CSW chciałem wynająć kiedyś podwórko... zresztą tam to same instalacje. Mnie rajcuje czysta fotografia...

dobas
21.07.08, 21:43
Mecenat to mecenat wpierw trza znaleźć sponsora.

Zachęta ma wysoko sufit tam to metr na metr to mało a w CSW chciałem wynająć kiedyś podwórko... zresztą tam to same instalacje. Mnie rajcuje czysta fotografia...

Eeee tam nie musza być odbitki - puścisz coś przez rzutnik multimedialny, albo porozrzucasz telewizory (czarno-białe oczywiście) i na nich będziesz wyświetlał zdjęcia

jakiś podkład muzyczny, kilka kamieni w kąt - małe i duże otoczaki ...

było by gites !

ja to widze.

w czwartek bym się wybrał...

Sergiuszone
21.07.08, 21:56
Jak podkład to kolejowy bardziej jest namacalny niż muzyczny. Ale taka oprawa bardziej pasuje do CSW. Zachęta to nobliwe miejsce.