Chciałbym zostać artystą no chociaż prawie artystą fotografikiem. Wiem, że są lustrzanki dla profesjonalistów, prawie profesjonalistów i amatorów. Czy jest jakaś lustrzanka dla pół artysty podobnie jak lustrzanka półprofesjonalna? Oglądam piękne zdjęcia artystyczne i zastanawiam się jaki model sprzętu kadruje od razu w kwadrat? Do tego to przepiękne ziarno. Może jakaś lustrzanka ma odpowiedni program tematyczny dla artystów? Wszystkie lustrzanki z jakimi miałem kontakt mają prostokątny celownik. Strasznie trudno wyobrazić sobie w tym prostokącie kwadrat bo nie wiadomo przynajmniej na pierwszy rzut oka czy ma być on po prawej, lewej czy środkowej części celownika. Ale to jeszcze pół biedy. Jeśli ustalę miejsce tego kwadratu oczywiście posługując się wyobraźnią muszę znaleźć jeszcze trochę miejsca w pamięci do zapamiętania gdzie znajdują się mocne punkty obrazu. Ale muszę pamiętać jeszcze o liniach symetrii ewentualnym podziale obrazu na trójkąty. Całe szczęście, że przy kwadracie odpada problem wyboru kadru pionowego i poziomego bo inaczej z pod mojej czachy poszedł by dym. Porozglądałem się już trochę na Forum ale nie znalazłem nic na temat sprzętu dla artystów. Dodam jeszcze, że celem mojej sztuki są zbliżenia kamieni. Na moich fotogramach chciałbym pokazywać ich piękne obłe kształty jakże często przedstawiające nie tylko ludzkie postacie. To właśnie w kamieniach można znaleźć odbicie nie tylko otaczającego nas świata ale i kosmosu. Przyglądając się kamieniom widzę gwiezdne przestrzenie. Najprostsza z możliwych do wyobrażenia rzeczy czyli czas zatrzymuje się w momencie naciśnięcia na spust migawki. Ściśnięty ramami kwadratowego kadru. I wszystko byłoby świetnie gdyby nie obiektywy. Tak strasznie zniekształcają kamienie, że cała energia i wysiłek włożony w kadr traci sens. Zatraca się całe piękno a kosmicznie wyglądające w rzeczywistości nieregularne bryły na zdjęciach przypominają buraka lub kartofla. Zresztą analizując wykonane obrazy postanowiłem sfotografować wymienione warzywa aby zobaczyć czy może czasem nie przypominają na zdjęciach kamieni. Ale nie przypominają. Poszukuję więc dalej ciągle się rozwijając. Na tym chyba w końcu polega magia fotografii. I stąd moje pytanie o odpowiedni sprzęt.