Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Artystyczna Lustrzanka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Artystyczna Lustrzanka

Chciałbym zostać artystą no chociaż prawie artystą fotografikiem. Wiem, że są lustrzanki dla profesjonalistów, prawie profesjonalistów i amatorów. Czy jest jakaś lustrzanka dla pół artysty podobnie jak lustrzanka półprofesjonalna? Oglądam piękne zdjęcia artystyczne i zastanawiam się jaki model sprzętu kadruje od razu w kwadrat? Do tego to przepiękne ziarno. Może jakaś lustrzanka ma odpowiedni program tematyczny dla artystów? Wszystkie lustrzanki z jakimi miałem kontakt mają prostokątny celownik. Strasznie trudno wyobrazić sobie w tym prostokącie kwadrat bo nie wiadomo przynajmniej na pierwszy rzut oka czy ma być on po prawej, lewej czy środkowej części celownika. Ale to jeszcze pół biedy. Jeśli ustalę miejsce tego kwadratu oczywiście posługując się wyobraźnią muszę znaleźć jeszcze trochę miejsca w pamięci do zapamiętania gdzie znajdują się mocne punkty obrazu. Ale muszę pamiętać jeszcze o liniach symetrii ewentualnym podziale obrazu na trójkąty. Całe szczęście, że przy kwadracie odpada problem wyboru kadru pionowego i poziomego bo inaczej z pod mojej czachy poszedł by dym. Porozglądałem się już trochę na Forum ale nie znalazłem nic na temat sprzętu dla artystów. Dodam jeszcze, że celem mojej sztuki są zbliżenia kamieni. Na moich fotogramach chciałbym pokazywać ich piękne obłe kształty jakże często przedstawiające nie tylko ludzkie postacie. To właśnie w kamieniach można znaleźć odbicie nie tylko otaczającego nas świata ale i kosmosu. Przyglądając się kamieniom widzę gwiezdne przestrzenie. Najprostsza z możliwych do wyobrażenia rzeczy czyli czas zatrzymuje się w momencie naciśnięcia na spust migawki. Ściśnięty ramami kwadratowego kadru. I wszystko byłoby świetnie gdyby nie obiektywy. Tak strasznie zniekształcają kamienie, że cała energia i wysiłek włożony w kadr traci sens. Zatraca się całe piękno a kosmicznie wyglądające w rzeczywistości nieregularne bryły na zdjęciach przypominają buraka lub kartofla. Zresztą analizując wykonane obrazy postanowiłem sfotografować wymienione warzywa aby zobaczyć czy może czasem nie przypominają na zdjęciach kamieni. Ale nie przypominają. Poszukuję więc dalej ciągle się rozwijając. Na tym chyba w końcu polega magia fotografii. I stąd moje pytanie o odpowiedni sprzęt.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Artystycznych aparatów nie ma. Artystami bywają czasami ludzie. Do robienia artystycznych zdjęć nada się każda lustrzanka, choć użytkownicy Canona 5d mają pod tym względem trochę łatwiej

qbic
    Gość
    Pin hole + wysokie iso + kadrowanie w kwadrat + b&w

gwarant sukcesu na plfoto !!!

http://rawimage.deviantart.com/art/P...OR-V1-42651542 to również pozwala na "artystyczne" podrasowanie.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 18.07.08 o 14:54

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Sredni format, masz kwadrat, szum i caly ten artyzm ;p
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dka Zobacz posta
    dobre

PS. dka masz zacną galerię ślubnę na swojej www

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Dodam jeszcze, że celem mojej sztuki są zbliżenia kamieni. Na moich fotogramach chciałbym pokazywać ich piękne obłe kształty jakże często przedstawiające nie tylko ludzkie postacie. To właśnie w kamieniach można znaleźć odbicie nie tylko otaczającego nas świata ale i kosmosu.
    Jesteś po geologii ?

rozwiązń jest kilka

1) ANALOGA 6x6 - masz ziarno, masz kwadfrat masz narzędzie z duszą- jesteś artysta

2) do lustrzanki cyfrowej czy to 1do 1,5 czy 4:3 wystrugać sobie matówkę z wyciętym kwadratem
    liniamii, punktami, co chcesz . wymienić matówki i wszystkie zdjęcia puszczać przez automat, który Ci wykadruje foty tak jak widziałeś to na matówce.

Jeśli tak bardz przeszkadza C kadrowanie w kwadrat na prostokątnej matówce, to może to będzie jakiś pomysł

pzdr

i szalik... Każdy artysta ma jakąś część garderoby, z którą nigdy się nie rozstaje. Szalik, okulary, kapelusz...

qbic
    Gość
    Ja tylko czekam aż zrobią matówki z LCD, wtedy będzie sobie można wyświetlić wszystko (takie jak LCD w zegarkach, dwa polaryzatory i domyślnie ustawione na przezroczystość).

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Otworek + papier fotograficzny. Otworek najlepiej z puszki, wtedy bardziej artystycznie. Szalik niezbędny, dobas dobrze mówi. Do tego wódka i fajki, czasem musisz też rzucić mięsem.