PDA

Zobacz pełną wersję : fotki makro (nie przesadnie drogo) oraz pytanie odnosnie starych obiektywow

Simrumun
16.07.08, 21:04
Powiem co mam, ile moge mniej wiecej wydac a ostatecznie zadam pytania:)

Wiec mam e-510 z 2 kitami 40-150 oraz 14-42.

chcialbym pobawic sie fotkami makro ale niestety nie mam chwilowo na tyle gotowki by kupic obiektyw makro.

Wchodza w gre:
soczewki
pierscienie
inne zabawki cena (do 300 zl)

Pytanie mam jeszcze takie czy da sie wykorzystac obiektyw z olympusow analogowych w e-510?? Mozna moze kupic obiektyw makro w tym drugim systemie i podpiac do e510?? Jesli tak to jak :)
Z gory dziekuje za odpowiedzi

hades
16.07.08, 21:53
Powiem co mam, ile moge mniej wiecej wydac a ostatecznie zadam pytania:)

Wiec mam e-510 z 2 kitami 40-150 oraz 14-42.

chcialbym pobawic sie fotkami makro ale niestety nie mam chwilowo na tyle gotowki by kupic obiektyw makro.

Wchodza w gre:
soczewki

Na początek, żeby się pobawić to bardzo tanie rozwiązanie. Nie przekroczysz 100 zł.

pierscienie
inne zabawki cena (do 300 zl)

Możesz zainwestować w mieszek z mocowaniem M42. Ceny znajdziesz na serwisach aukcyjnych. Rozwiązaniem jest też pierścień odwrotnego mocowania. Mocujesz wówczas drugi obiektyw frontem do obiektywu podpiętego do aparatu. Szczegóły tego rozwiązania znajdziesz na forum. Jak zwykle odsyłam do opcji Szukaj.

Pytanie mam jeszcze takie czy da sie wykorzystac obiektyw z olympusow analogowych w e-510?? Mozna moze kupic obiektyw makro w tym drugim systemie i podpiac do e510?? Jesli tak to jak :)
Z gory dziekuje za odpowiedzi

Wystarczy zaopatrzyć się w przejściówkę OM-4/3. Podepniesz wtedy każdy obiektyw od analogowego olka do e-510.

dog_master
16.07.08, 21:58
Soczewki daja male powiekszenie i znaczna strate jakosci. O wiele lepiek kupic makrokonwerter, Raynox DCR-250 jest za ok. 100zl [widzialam kilka razy za 80zl...], a z 40-150 spisuje sie bardzo dobrze.

Simrumun
16.07.08, 22:31
no to teraz tak chce wybrac rozwiazanie ktore bedzie dawac wzglednie dobre efekty.
Jesli na soczewkach sie sporo traci to bezsensu.

czy raynox wystarczy by zrobi zdjecie biedronki??
czy cos wiecej:)
Licze na wasze opinie.

Jesli chodzi o raynoxa to widzialem na allegro ze jest podobno jakas nowa "lepsza persja" - roznica w cenie 30 zl - wiecie cos o tym (ta wersja to msn-202)

Piercien odwrotnego mocowania z tego co przejrzalem nie jest zbyt popularnym roziwazaniem.

Moge dostac przykladowe fotki wykonane raynoxem i ewentualnie 2 polaczonymi obiektywami.

Co do uzycia starego obiektywu z przejsciowka co trace?? (af napewno) a dalej?? jakos fotek?? czy wtedy wystarczy jakis obiketyw makro (tu tez mozna podac przyklady z analogowej zabawki jesli zrobi przejscie z m42??)

Zameczam was:) ale tylko wy mozecie mi pomoc:)

Magnesus
17.07.08, 07:55
Jesli chodzi o raynoxa to widzialem na allegro ze jest podobno jakas nowa "lepsza persja" - roznica w cenie 30 zl - wiecie cos o tym (ta wersja to msn-202)

msn-202 daje większe powiększenie niż dcr-250 i raczej się nie nadaje, stosują go ludzie głównie na kompaktach z małym zoomem (i malutkim obiektywem), miałbyś prawdopodobnie gigantyczną winietę i powiększenie na tyle duże, że ciężko byłoby coś z tego rozsądnego zrobić.

Odnośnie biedronki: uzyskanie GO, by biedronka była cała ostra włącznie z pancerzykiem, to wyzwanie. :)

viruuss
17.07.08, 08:48
oczywiściwe , mozesz kupić stertę soczewek , mieszki a i tak kupisz na końcu ZD 35 , albo coś lepszego :) sam to przerabiałem , moze ja jestem mało cierpliwy , ale zabawa z soczewkami mi nie pasowała , może LV w 510 sprawdzi sie , ja mam "tylko" 500
więc idz na skróty i kup ZD 35 na początek , szkło nie jest przesadnie drogie, bedziesz zadowolony
pozdrawiam

sikor
17.07.08, 11:23
czy raynox wystarczy by zrobi zdjecie biedronki??
czy cos wiecej:)
Licze na wasze opinie.

DCR250 ma +8 dioptrii, MSN202 to chyba +25 dioptrii :shock:. Przy macro żeby mieć dobrą GO musisz dać minimalną przysłonę (16 do 22). Przy mniejszych wartościach przysłony GO będzie "papierowa".
Biedronki i inne "bydlątka boże" da rade tym robić :lol:, ala tak jak napisał Viruuss to są tylko półśrodki, podnoszące koszty. Lepiej pomyśleć o obiektywie. Ja kupiłem ZD50 f2 :mrgreen:.

Simrumun
17.07.08, 18:10
kontynujac ten watek:)

Pyatm prosto z mostu mowicie ze nie ma sensu kupic raynoxa lepiej dolozyc i wziasc obiektyw??

No to teraz mam takie pytanko da sie kupic uzywanego zd 35mm?? (nowy kosztuje 689 czy cos takiego) moze mozna gdzies kupic sprowadzone albo bez gwarancji??

viruuss
17.07.08, 18:31
witam
na 100 % pewnie wyrwiesz taniej ZD35 , kwestia czasu, ja sobie zakupiłem za wielką wodą , wyszło na PLN jakieś 380 :)
ZD50 fajny , ale drogi ,ja po namysłach zdecydowałem sie jednak na 35 ( miałem w testach ZD50), zdecydowała cena , w cenie ZD50 kupiłem FL36+ZD35
zawsze mozesz jeszcze spróbować gdzieś kupić na raty , zawsze to jakieś wyjście :)
moim zdaniem lepiej poczekać i odłożyć jakąś kaskę , niż sie pakować w soczewki i inne tego typu "ustrojstwa"
pozdrawiam

Simrumun
17.07.08, 18:43
Za wielka woda?? A mozesz mi wyjasnic taka kwestie jak przesylka?? Czy sklepy za wielka woda wysylaja do nas te obiektywy?? Jesli tak daj jakis namiar na taki sklepik

dog_master
17.07.08, 18:55
Za wielka woda?? A mozesz mi wyjasnic taka kwestie jak przesylka?? Czy sklepy za wielka woda wysylaja do nas te obiektywy?? Jesli tak daj jakis namiar na taki sklepik

Poszukaj, duuuuuzo o tym bylo...

Simrumun
18.07.08, 07:12
Dajcie jakis linki do konkrtnego tematu gdzie moge sie czegos o tym dowiedziec

viruuss
18.07.08, 10:02
nie próbowalem z wysyłką, mam tą komfortową sytuację ze 2-3 razy w roku ktoś jest w stanach , wiec dostawa co 6 miesięcy :)w najgorszym razie
http://www.17photo.com/default.asp wszystkie klamoty kupuję tutaj , do ceny trzeba doliczyć 8,31% podatku stanowego , jest to jeden z najtańszych sklepów które znalazłem
pozdrawiam

Simrumun
19.07.08, 14:50
przegladalem fotki kilku klubowiczow wykonane raynoxem i sa bomba... wiec moze do zabawy to ok sprawa??

jaka przewage bedzie mial obiektyw zeby wyrownac mi te 4xx zl roznicy

Simrumun
19.07.08, 23:27
znalazlem jeszcze jedno rozwiazanie a mianowice obiketywy OM

jesli jest lepsze od raynoxa dajcie jakas probke oraz konkretne przyklady (konwerter+obiektyw do makro) ewentualnie jakies linki

witia
20.07.08, 10:18
"Na już" - zdecydowanie polecam DCR-250. Nawet z kitami można się pobawić w fotografowanie z bliska.
Pozdrówka.

kniga
4.08.08, 13:27
Ja posiadam E -510 + ZD 50 F2. z efektów jestem średno zadowolona, być może to moja wina bo jestem amatorką. Ale przeglądając zdjęcia w galerii bardziej podobają mi sie te z robione z DCR - 250:???:

Mirek54
4.08.08, 13:46
Ja posiadam E -510 + ZD 50 F2. z efektów jestem średno zadowolona, być może to moja wina bo jestem amatorką. Ale przeglądając zdjęcia w galerii bardziej podobają mi sie te z robione z DCR - 250:???:

Kinga posiadasz juz odpowiednio drogie garki,jednak to czy zupa z nich bedzie smakowac nie zalezy od ich ceny tylko od gotujacego i jakiej przyprawy uzyje.
Gotuj dalej i sie nie zniechecaj,a zawodowcem byc nie musisz,zeby smacznie gotowac.Obiadek u mamusi smakuje,a czy Ona jest z zawodu kucharka i posiada drogie garki?

krzwoj
4.08.08, 13:57
Kinga posiadasz juz odpowiednio drogie garki,jednak to czy zupa z nich bedzie smakowac nie zalezy od ich ceny tylko od gotujacego i jakiej przyprawy uzyje.
Gotuj dalej i sie nie zniechecaj,a zawodowcem byc nie musisz,zeby smacznie gotowac.Obiadek u mamusi smakuje,a czy Ona jest z zawodu kucharka i posiada drogie garki?

Przepraszam za OT, ale nie mogę się powstrzymać - Twoje komentarze sa po pierwsze bardzo trafne a do tego jeszcze zawsze poprawiają mi humor :grin:

kniga
4.08.08, 14:22
Dzięki za poradę:grin:Zgadzam się w 100%, zawodowcem zostać nie zamierzam, mam nadzieje, że się nie zniechęce i podszkole

Matthi18
4.08.08, 15:16
Hej znalazłem na Allegro cośtakiego http://www.allegro.pl/item409791963_konwerter_makro_dcr_250_raynox_gw_36 _m_statyw.html jak to sie montuje? i czy weszło by mi to na 12-60 albo 40-150?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
sorry Cofam pytanie;p sam sobie na nie właśnei odpowiedziałem;p

piotrek204
4.08.08, 15:32
Jesli chodzi o macro to potrzeba poprostu pomyslu, polecam ten watek:
http://canon-board.info/showthread.php?t=35859

Jak dla mnie mistrzowskie foty, szczegolnie jak sie wezmie pod uwage jakiego sprzetu autor uzywa.

polusso
26.08.08, 22:20
olek 510 + helios + dyfuzorek ręcznej roboty :cool:

fotki tu --> www.polusso.co.cc w dziale olka

a fotki makro KM z10 tez z heliosem

puszka makro może kiedyś :roll:

Magnesus
27.08.08, 07:56
A nie lepiej użyć Raynoxa DCR-250 jak się chce taniego makro? Czasami można go dostać bardzo tanio. Ja sobie chwalę.

polusso
27.08.08, 12:01
jakie go w dcr?

nie miałem z nim do czynienia :-P

tak tak wiem użyj szukajki.

ale zapewne macie jakieś odnośniki do galerii zdjęć na forum które były robione raynox-em