Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: fotki makro (nie przesadnie drogo) oraz pytanie odnosnie starych obiektywow

Mieszka w
    Czeladź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

fotki makro (nie przesadnie drogo) oraz pytanie odnosnie starych obiektywow

Powiem co mam, ile moge mniej wiecej wydac a ostatecznie zadam pytania

Wiec mam e-510 z 2 kitami 40-150 oraz 14-42.

chcialbym pobawic sie fotkami makro ale niestety nie mam chwilowo na tyle gotowki by kupic obiektyw makro.

Wchodza w gre:
    soczewki
    pierscienie
    inne zabawki cena (do 300 zl)

Pytanie mam jeszcze takie czy da sie wykorzystac obiektyw z olympusow analogowych w e-510?? Mozna moze kupic obiektyw makro w tym drugim systemie i podpiac do e510?? Jesli tak to jak
    Z gory dziekuje za odpowiedzi

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Simrumun Zobacz posta
    Powiem co mam, ile moge mniej wiecej wydac a ostatecznie zadam pytania

Wiec mam e-510 z 2 kitami 40-150 oraz 14-42.

chcialbym pobawic sie fotkami makro ale niestety nie mam chwilowo na tyle gotowki by kupic obiektyw makro.

Wchodza w gre:
    soczewki
    Na początek, żeby się pobawić to bardzo tanie rozwiązanie. Nie przekroczysz 100 zł.

pierscienie
    inne zabawki cena (do 300 zl)
    Możesz zainwestować w mieszek z mocowaniem M42. Ceny znajdziesz na serwisach aukcyjnych. Rozwiązaniem jest też pierścień odwrotnego mocowania. Mocujesz wówczas drugi obiektyw frontem do obiektywu podpiętego do aparatu. Szczegóły tego rozwiązania znajdziesz na forum. Jak zwykle odsyłam do opcji Szukaj.

Pytanie mam jeszcze takie czy da sie wykorzystac obiektyw z olympusow analogowych w e-510?? Mozna moze kupic obiektyw makro w tym drugim systemie i podpiac do e510?? Jesli tak to jak
    Z gory dziekuje za odpowiedzi
    Wystarczy zaopatrzyć się w przejściówkę OM-4/3. Podepniesz wtedy każdy obiektyw od analogowego olka do e-510.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 16.07.08 o 21:56

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Soczewki daja male powiekszenie i znaczna strate jakosci. O wiele lepiek kupic makrokonwerter, Raynox DCR-250 jest za ok. 100zl [widzialam kilka razy za 80zl...], a z 40-150 spisuje sie bardzo dobrze.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Mieszka w
    Czeladź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    no to teraz tak chce wybrac rozwiazanie ktore bedzie dawac wzglednie dobre efekty.
    Jesli na soczewkach sie sporo traci to bezsensu.

czy raynox wystarczy by zrobi zdjecie biedronki??
    czy cos wiecej
    Licze na wasze opinie.

Jesli chodzi o raynoxa to widzialem na allegro ze jest podobno jakas nowa "lepsza persja" - roznica w cenie 30 zl - wiecie cos o tym (ta wersja to msn-202)

Piercien odwrotnego mocowania z tego co przejrzalem nie jest zbyt popularnym roziwazaniem.

Moge dostac przykladowe fotki wykonane raynoxem i ewentualnie 2 polaczonymi obiektywami.

Co do uzycia starego obiektywu z przejsciowka co trace?? (af napewno) a dalej?? jakos fotek?? czy wtedy wystarczy jakis obiketyw makro (tu tez mozna podac przyklady z analogowej zabawki jesli zrobi przejscie z m42??)

Zameczam was ale tylko wy mozecie mi pomoc

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jesli chodzi o raynoxa to widzialem na allegro ze jest podobno jakas nowa "lepsza persja" - roznica w cenie 30 zl - wiecie cos o tym (ta wersja to msn-202)
    msn-202 daje większe powiększenie niż dcr-250 i raczej się nie nadaje, stosują go ludzie głównie na kompaktach z małym zoomem (i malutkim obiektywem), miałbyś prawdopodobnie gigantyczną winietę i powiększenie na tyle duże, że ciężko byłoby coś z tego rozsądnego zrobić.

Odnośnie biedronki: uzyskanie GO, by biedronka była cała ostra włącznie z pancerzykiem, to wyzwanie.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

makro

oczywiściwe , mozesz kupić stertę soczewek , mieszki a i tak kupisz na końcu ZD 35 , albo coś lepszego sam to przerabiałem , moze ja jestem mało cierpliwy , ale zabawa z soczewkami mi nie pasowała , może LV w 510 sprawdzi sie , ja mam "tylko" 500
    więc idz na skróty i kup ZD 35 na początek , szkło nie jest przesadnie drogie, bedziesz zadowolony
    pozdrawiam
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria

czy raynox wystarczy by zrobi zdjecie biedronki??
    czy cos wiecej
    Licze na wasze opinie.

DCR250 ma +8 dioptrii, MSN202 to chyba +25 dioptrii . Przy macro żeby mieć dobrą GO musisz dać minimalną przysłonę (16 do 22). Przy mniejszych wartościach przysłony GO będzie "papierowa".
    Biedronki i inne "bydlątka boże" da rade tym robić , ala tak jak napisał Viruuss to są tylko półśrodki, podnoszące koszty. Lepiej pomyśleć o obiektywie. Ja kupiłem ZD50 f2 .
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików

Mieszka w
    Czeladź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    kontynujac ten watek

Pyatm prosto z mostu mowicie ze nie ma sensu kupic raynoxa lepiej dolozyc i wziasc obiektyw??

No to teraz mam takie pytanko da sie kupic uzywanego zd 35mm?? (nowy kosztuje 689 czy cos takiego) moze mozna gdzies kupic sprowadzone albo bez gwarancji??

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

makro

witam
    na 100 % pewnie wyrwiesz taniej ZD35 , kwestia czasu, ja sobie zakupiłem za wielką wodą , wyszło na PLN jakieś 380
    ZD50 fajny , ale drogi ,ja po namysłach zdecydowałem sie jednak na 35 ( miałem w testach ZD50), zdecydowała cena , w cenie ZD50 kupiłem FL36+ZD35
    zawsze mozesz jeszcze spróbować gdzieś kupić na raty , zawsze to jakieś wyjście
    moim zdaniem lepiej poczekać i odłożyć jakąś kaskę , niż sie pakować w soczewki i inne tego typu "ustrojstwa"
    pozdrawiam
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Mieszka w
    Czeladź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Za wielka woda?? A mozesz mi wyjasnic taka kwestie jak przesylka?? Czy sklepy za wielka woda wysylaja do nas te obiektywy?? Jesli tak daj jakis namiar na taki sklepik