Zobacz pełną wersję : Filtry
Jestem posiadaczem Ol-550 (z redukcją na 52 mm) i byłbym niezmiernie wdzięczny o wskazanie, jaki powinienem kupić filtr szarą połówkę. Poczytałem w tym temacie na różnych forach i mam mętlik w głowie, jedni chwalą miękkie inni twarde dochodzą do tego 1; 2; 3;-działkowe i jeszcze można poczytać o procentach. Fotografuję amatorsko krajobrazy; las, góry, wschody, zachody i prosiłbym o wskazanie nazwy i symbolu filtra. Z góry dziękuję. Ps.Posiadam już filtr polaryzacyjny Hoya i może coś z tej firmy?
jak tej firmy, to chyba tylko taki jest: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/hoya-filtr-polowkowy-szary-52-mm.html
Pomysl jednak nad systemem cokin'a :wink:
Dzięki za wskazówkę, a system cokin'a z tego co mi wiadomo nie zdaje egzaminu w cyfrówkach.
...system cokin'a z tego co mi wiadomo nie zdaje egzaminu w cyfrówkach.
A to dlaczego?
RadioErewan
7.07.08, 20:28
Dołączam się do pytania epicura. Zaciekawiony
Fotografuję amatorsko krajobrazy; las, góry, wschody, zachody i prosiłbym o wskazanie nazwy i symbolu filtra. Z góry dziękuję. Ps.Posiadam już filtr polaryzacyjny Hoya i może coś z tej firmy?
Cokin jak najbardziej się sprawdza. Używałem z 14-45 a teraz z 14-54. Do filtrów połówkowych to jedyne sensowne rozwiązanie - można przesuwać filtry - zgodnie z linią horyzontu itp. Owszem - polaryzacyjny wygodniejszy kołowy - nakręcany. Mam kilka oryginalnych filtrów Cokina (System P) . Najbardziej uniwersalny jest chyba 121M - ma miękkie przejście, intensywność ściemnienia jest odpowiednia w większości sytuacji - filtr zdecydowania pomaga ale nie jest zbyt nachalny. 121S jest mocniejszy, używam go rzadziej. 121 L z kolei jest słabiutki - nie używam go - zbyt mało wnosi. Jak chcesz 1 filtr polecam więc 121M. Czasem sprzedawcy odpowiedników Cokina mówią, że ten nie jest neutralnie szary więc lepiej kupić ich odpowiednik. Nie używałem odpowiedników, nie wiem jak się sprawdzają jednak nie zauważyłem żadnych problemów w związku z tym, że ponoć Cokin nie jest idealnie szary...
Tak z tym systemem cokin to palnałem bombe, ale tak to jest z początkującym, dzięki "ktotek" za solidną podpowiedź...
Cokin jak najbardziej się sprawdza. Używałem z 14-45 a teraz z 14-54. Do filtrów połówkowych to jedyne sensowne rozwiązanie - można przesuwać filtry - zgodnie z linią horyzontu itp. Owszem - polaryzacyjny wygodniejszy kołowy - nakręcany. Mam kilka oryginalnych filtrów Cokina (System P) . Najbardziej uniwersalny jest chyba 121M - ma miękkie przejście, intensywność ściemnienia jest odpowiednia w większości sytuacji - filtr zdecydowania pomaga ale nie jest zbyt nachalny. 121S jest mocniejszy, używam go rzadziej. 121 L z kolei jest słabiutki - nie używam go - zbyt mało wnosi. Jak chcesz 1 filtr polecam więc 121M. Czasem sprzedawcy odpowiedników Cokina mówią, że ten nie jest neutralnie szary więc lepiej kupić ich odpowiednik. Nie używałem odpowiedników, nie wiem jak się sprawdzają jednak nie zauważyłem żadnych problemów w związku z tym, że ponoć Cokin nie jest idealnie szary...
Stosuje filtry Cokin firmy HITECH
http://www.raysfoto.pl/filtry%20fotograficzne/formatt/body_for_zywiczne.html
Filtry polowkowe HITECH sa dosc neutralne i
nie daja filoletowej dominaty.
Uzywam 3 filtrow polowkowych o sile 0.3 0.6 0.9
Sprawdziłem w system cokina trzeba trochę zainwestować, a czy ktoś ma jakieś doświadczenie z kołową sz. połówką?
M.in. ja mam ;) Porażka...
Przejscie w jednym miejscu, na szerokim kacie sie sprawdza, ale przy "zwyklym" juz nie... Na dalszych ogniskowych juz nie bylo w ogole widac, ze jest zalozona... A Cokina tylko przesuniesz w dol i gotowe... No i nakrecasz, odkrecasz, nakrecasz, odkrecasz...
Akurat cokina też odkręcasz, nakręcasz itd. :) I do tego holder duży.
Ale oczywiście - polecam cokina. Osobiście używam jakiś odpowiednik za 40zł. I tak z wielkim żalem dałem 4 dychy za kawałek plazdyku, że się tak wyrażę. Ma purpurową dominantę, tak jak i cokin, ale ja widzę to dopiero po szeregowym jednoczesnym nałożeniu 2x ND8+ 1xND4. Jak tylko jeden odejmę to nic nie widać. Nie ma co się tym tak przejmować, no chyba, że ktoś jest perfekcjonistą, albo robi dla National Geographic ;)
A jeśli chodzi o typ to polecam te z twardym przejściem, które MZ i tak jest za miękkie...
Tylko holder, filtry wyjmujesz i wkladasz, co jest milion razy szybsze :) Przekonalam sie, ze nakrecana polowka jest zla na wakacjach... ;) Nigdy wiecej...
Przecież już tyle pisano nt. filtrów Cokina... szkoda, że nie czytuje się starych wątków.