Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Filtry

| OlyJedi Awatar VERDI
    Mieszka w
    Pabianice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Filtry

Jestem posiadaczem Ol-550 (z redukcją na 52 mm) i byłbym niezmiernie wdzięczny o wskazanie, jaki powinienem kupić filtr szarą połówkę. Poczytałem w tym temacie na różnych forach i mam mętlik w głowie, jedni chwalą miękkie inni twarde dochodzą do tego 1; 2; 3;-działkowe i jeszcze można poczytać o procentach. Fotografuję amatorsko krajobrazy; las, góry, wschody, zachody i prosiłbym o wskazanie nazwy i symbolu filtra. Z góry dziękuję. Ps.Posiadam już filtr polaryzacyjny Hoya i może coś z tej firmy?

Toster_88
    Gość
    jak tej firmy, to chyba tylko taki jest: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/hoya-f...ary-52-mm.html

Pomysl jednak nad systemem cokin'a

| OlyJedi Awatar VERDI
    Mieszka w
    Pabianice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dzięki za wskazówkę, a system cokin'a z tego co mi wiadomo nie zdaje egzaminu w cyfrówkach.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez VERDI Zobacz posta
    ...system cokin'a z tego co mi wiadomo nie zdaje egzaminu w cyfrówkach.
    A to dlaczego?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Dołączam się do pytania epicura. Zaciekawiony
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez VERDI Zobacz posta
    Fotografuję amatorsko krajobrazy; las, góry, wschody, zachody i prosiłbym o wskazanie nazwy i symbolu filtra. Z góry dziękuję. Ps.Posiadam już filtr polaryzacyjny Hoya i może coś z tej firmy?
    Cokin jak najbardziej się sprawdza. Używałem z 14-45 a teraz z 14-54. Do filtrów połówkowych to jedyne sensowne rozwiązanie - można przesuwać filtry - zgodnie z linią horyzontu itp. Owszem - polaryzacyjny wygodniejszy kołowy - nakręcany. Mam kilka oryginalnych filtrów Cokina (System P) . Najbardziej uniwersalny jest chyba 121M - ma miękkie przejście, intensywność ściemnienia jest odpowiednia w większości sytuacji - filtr zdecydowania pomaga ale nie jest zbyt nachalny. 121S jest mocniejszy, używam go rzadziej. 121 L z kolei jest słabiutki - nie używam go - zbyt mało wnosi. Jak chcesz 1 filtr polecam więc 121M. Czasem sprzedawcy odpowiedników Cokina mówią, że ten nie jest neutralnie szary więc lepiej kupić ich odpowiednik. Nie używałem odpowiedników, nie wiem jak się sprawdzają jednak nie zauważyłem żadnych problemów w związku z tym, że ponoć Cokin nie jest idealnie szary...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar VERDI
    Mieszka w
    Pabianice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tak z tym systemem cokin to palnałem bombe, ale tak to jest z początkującym, dzięki "ktotek" za solidną podpowiedź...

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Cokin jak najbardziej się sprawdza. Używałem z 14-45 a teraz z 14-54. Do filtrów połówkowych to jedyne sensowne rozwiązanie - można przesuwać filtry - zgodnie z linią horyzontu itp. Owszem - polaryzacyjny wygodniejszy kołowy - nakręcany. Mam kilka oryginalnych filtrów Cokina (System P) . Najbardziej uniwersalny jest chyba 121M - ma miękkie przejście, intensywność ściemnienia jest odpowiednia w większości sytuacji - filtr zdecydowania pomaga ale nie jest zbyt nachalny. 121S jest mocniejszy, używam go rzadziej. 121 L z kolei jest słabiutki - nie używam go - zbyt mało wnosi. Jak chcesz 1 filtr polecam więc 121M. Czasem sprzedawcy odpowiedników Cokina mówią, że ten nie jest neutralnie szary więc lepiej kupić ich odpowiednik. Nie używałem odpowiedników, nie wiem jak się sprawdzają jednak nie zauważyłem żadnych problemów w związku z tym, że ponoć Cokin nie jest idealnie szary...
    Stosuje filtry Cokin firmy HITECH

http://www.raysfoto.pl/filtry%20foto..._zywiczne.html

Filtry polowkowe HITECH sa dosc neutralne i
    nie daja filoletowej dominaty.

Uzywam 3 filtrow polowkowych o sile 0.3 0.6 0.9
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar VERDI
    Mieszka w
    Pabianice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Sprawdziłem w system cokina trzeba trochę zainwestować, a czy ktoś ma jakieś doświadczenie z kołową sz. połówką?

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    M.in. ja mam Porażka...

Przejscie w jednym miejscu, na szerokim kacie sie sprawdza, ale przy "zwyklym" juz nie... Na dalszych ogniskowych juz nie bylo w ogole widac, ze jest zalozona... A Cokina tylko przesuniesz w dol i gotowe... No i nakrecasz, odkrecasz, nakrecasz, odkrecasz...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.