Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-420, jakie szkła?

RadaRes
6.07.08, 21:27
Witam postanowiłem kupić E-420. Dlaczego akurat ten, bo nigdy nie miałem lustrzanki, bo aparat miał być najmniejszy/najlżejszy, bo kasy też nie za dużo, bo miał być kompakt ale jakość zdjęć kulawa.
Słowem zdecydowałem sie na E-420 tylko nie wiem jaki zestaw kupić.
Na codzień w pracy potrzebuje fotografować efekty własnej pracy (wyposażenie wnętrz) dlatego potrzeba mi szerokości. Do tego aparat będzie służył na różne typowe okoliczności (od imienin u cioci poprzez wakacje do nauki fotografi).
Tak więc nie wiem jaki zestaw wybrać (ceny w moim przypadku)
1. Body 1399zł
2. Body + stałka ZD 25mm 1969zł
3. Body + ZD 14-42mm 1699zł
4. Body + ZD 14-42mm + ZD 40-150mm 1868zł
Czytałem o nowym kitowym szerokim ZD 9-18mm i taki chciałbym dokupić w późniejszym czasie (jak będzie dostępny w końcu i ciekawe za ile).

W związku z tym że zależy mi na szerokim kącie zaś na długim zoomie niekoniecznie czy warto kupować z kitem, może samo body i do tego jakiś szeroki zoom czy może ZD 14-42 i do tego jakąś szeroką stałkę

Dodam że sprzęt ma być budżetowy. Zdaje sobie sprawę że jakość nie będzie rewelacyjna ale jak dla mnie i tak (w porównaniu do kompaktów) bardzo dobra.

Potrzebna po prostu uniwersalna tania lustrzanka dla amatora wkraczającego w świat luster. Pozdrawiam.

S4INT
6.07.08, 21:35
Wg mnie z tego zestawu co podałeś to do Twoich zastosowań najlepszym wyborem będzie chyba BODY + 14-42.
Z Pancake'iem 25mm będziesz miał napewno za wąsko, nawet na imieniny. Skoro długiego nie potrzebujesz to nie bierz, a zaoszczędzone pieniądze odłóż na np. 9-18 albo jakieś akcesoria do aparatu (statyw, dodatkowy aku, torba, filtr?).
Póki co w E-systemie nie uświadczysz też żadnej szerokiej stałki.

Pozdrawiam

epicure
6.07.08, 21:42
Zestaw nr 4 jest z pewnością najbardziej uniwersalny i dzięki niemu możesz samemu się przekonać, czego tak naprawdę potrzebujesz. Aczkolwiek na Twoim miejscu, biorąc pod uwagę doświadczenie, wziąłbym E-510 z dwoma kitami. Stabilizacja obrazu daje nieporównywalnie więcej korzyści, niż minimalnie mniejszy korpus, który i tak nie sprawi żadnej różnicy jeśli chodzi wygodę przenoszenia. Tak naprawdę jedyną realną zaletą, jaką ma E-420 w stosunku do E-510, jest seksowny wygląd... ;)

Karol
6.07.08, 22:45
kasy też nie za dużo,
Do tego aparat będzie służył na różne typowe okoliczności (od imienin u cioci poprzez wakacje do nauki fotografi).

Dodam że sprzęt ma być budżetowy. Zdaje sobie sprawę że jakość nie będzie rewelacyjna ale jak dla mnie i tak (w porównaniu do kompaktów) bardzo dobra.
Potrzebna po prostu uniwersalna tania lustrzanka dla amatora wkraczającego w świat luster. Pozdrawiam.

Nie chcę Ci mącić w głowie ale jak wielkość nieco większą możesz zaakceptować zyskując wygodę trzymania i stabilizację (!) to E510 aż się prosi - teraz ma niskie ceny a to w końcu również mały/lekki aparat...
Zresztą jak widzę już Ci sugerowano to rozwiązanie...

HrabiaMiod
6.07.08, 22:55
Podobnie jak przedmówcy - sugeruję e510 - szczególnie za te pieniądze co teraz. Wygoda trzymania i IS (będziesz focił we wnętrzach, a nie zawsze tam jasno) nie do przecenienia. E510 kup z 14-42. Jeśli masz więcej pieniędzy - z 14-54. Do tego może warto lampkę? FL36 można dostać za 400zł.

RadaRes
6.07.08, 23:00
No cóż, dzięki chłopaki zamówiony e420 dual kit. Czekam na ZD9-18 i pewnie też łykne, no chyba że będzie mocno kiepski lub wcale nie tani.
Raz sie żyje a kupować można nie raz ;)

epicure
7.07.08, 00:01
W takim razie życzę udanych kadrów i satysfakcji z używania sprzętu :)

RadaRes
7.07.08, 00:09
THX pewnie będę Wam marudził co jakiś czas ;)