Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: E-420, jakie szkła?

Awatar RadaRes
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-420, jakie szkła?

Witam postanowiłem kupić E-420. Dlaczego akurat ten, bo nigdy nie miałem lustrzanki, bo aparat miał być najmniejszy/najlżejszy, bo kasy też nie za dużo, bo miał być kompakt ale jakość zdjęć kulawa.
    Słowem zdecydowałem sie na E-420 tylko nie wiem jaki zestaw kupić.
    Na codzień w pracy potrzebuje fotografować efekty własnej pracy (wyposażenie wnętrz) dlatego potrzeba mi szerokości. Do tego aparat będzie służył na różne typowe okoliczności (od imienin u cioci poprzez wakacje do nauki fotografi).
    Tak więc nie wiem jaki zestaw wybrać (ceny w moim przypadku)
    1. Body 1399zł
    2. Body + stałka ZD 25mm 1969zł
    3. Body + ZD 14-42mm 1699zł
    4. Body + ZD 14-42mm + ZD 40-150mm 1868zł
    Czytałem o nowym kitowym szerokim ZD 9-18mm i taki chciałbym dokupić w późniejszym czasie (jak będzie dostępny w końcu i ciekawe za ile).

W związku z tym że zależy mi na szerokim kącie zaś na długim zoomie niekoniecznie czy warto kupować z kitem, może samo body i do tego jakiś szeroki zoom czy może ZD 14-42 i do tego jakąś szeroką stałkę

Dodam że sprzęt ma być budżetowy. Zdaje sobie sprawę że jakość nie będzie rewelacyjna ale jak dla mnie i tak (w porównaniu do kompaktów) bardzo dobra.

Potrzebna po prostu uniwersalna tania lustrzanka dla amatora wkraczającego w świat luster. Pozdrawiam.

S4INT
    Gość
    Wg mnie z tego zestawu co podałeś to do Twoich zastosowań najlepszym wyborem będzie chyba BODY + 14-42.
    Z Pancake'iem 25mm będziesz miał napewno za wąsko, nawet na imieniny. Skoro długiego nie potrzebujesz to nie bierz, a zaoszczędzone pieniądze odłóż na np. 9-18 albo jakieś akcesoria do aparatu (statyw, dodatkowy aku, torba, filtr?).
    Póki co w E-systemie nie uświadczysz też żadnej szerokiej stałki.

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Zestaw nr 4 jest z pewnością najbardziej uniwersalny i dzięki niemu możesz samemu się przekonać, czego tak naprawdę potrzebujesz. Aczkolwiek na Twoim miejscu, biorąc pod uwagę doświadczenie, wziąłbym E-510 z dwoma kitami. Stabilizacja obrazu daje nieporównywalnie więcej korzyści, niż minimalnie mniejszy korpus, który i tak nie sprawi żadnej różnicy jeśli chodzi wygodę przenoszenia. Tak naprawdę jedyną realną zaletą, jaką ma E-420 w stosunku do E-510, jest seksowny wygląd...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadaRes Zobacz posta

kasy też nie za dużo,
    Do tego aparat będzie służył na różne typowe okoliczności (od imienin u cioci poprzez wakacje do nauki fotografi).

Dodam że sprzęt ma być budżetowy. Zdaje sobie sprawę że jakość nie będzie rewelacyjna ale jak dla mnie i tak (w porównaniu do kompaktów) bardzo dobra.
    Potrzebna po prostu uniwersalna tania lustrzanka dla amatora wkraczającego w świat luster. Pozdrawiam.
    Nie chcę Ci mącić w głowie ale jak wielkość nieco większą możesz zaakceptować zyskując wygodę trzymania i stabilizację (!) to E510 aż się prosi - teraz ma niskie ceny a to w końcu również mały/lekki aparat...
    Zresztą jak widzę już Ci sugerowano to rozwiązanie...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Podobnie jak przedmówcy - sugeruję e510 - szczególnie za te pieniądze co teraz. Wygoda trzymania i IS (będziesz focił we wnętrzach, a nie zawsze tam jasno) nie do przecenienia. E510 kup z 14-42. Jeśli masz więcej pieniędzy - z 14-54. Do tego może warto lampkę? FL36 można dostać za 400zł.

Awatar RadaRes
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No cóż, dzięki chłopaki zamówiony e420 dual kit. Czekam na ZD9-18 i pewnie też łykne, no chyba że będzie mocno kiepski lub wcale nie tani.
    Raz sie żyje a kupować można nie raz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    W takim razie życzę udanych kadrów i satysfakcji z używania sprzętu

Awatar RadaRes
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji