Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-510 czy E-520

cube7
30.06.08, 12:14
Witam.

Mam takie pytanie czy warto dopłacić te 400zł i kupić E-520 w dual kicie czy nie przepłacać i brać E-510?

Mam nadzieję że ktoś z forum posiada E-520 i odpowie mi na to pytanie.

Za odpowiedź z góry dziekuję.

MicSzu
30.06.08, 12:22
Raczej nikt jeszcze nie posiada i osobiscie uważam, że nie ma sensu dopłacac;)

Drughi
30.06.08, 12:30
Te dwa modele różnią się głównie wyświetlaczem. W 520 jest nowy wyświetlacz Hyper Cristal II, który ma większy kąt oglądania i jest to 176'. Ten większy kąt oglądania daje Tobie więcej możliwości w przypadku robienia zdjęć za pomocą Live View (podgląd na żywo), np. robienie zdjęć na koncertach muzycznych nad głowami ludzi lub robienie zdjęć z ziemi. Musisz sobie teraz odpowiedzieć czy będziesz robił takie zdjęcia i czy warto jest za to zapłacić.

cube7
30.06.08, 12:40
Witam.

Z tego co widziałem to jest tam trochę więcej zmian, a jeżeli chodzi o kąt widzenie na wyświetlaczu to dość przydatne z powodu braku uchylnego wyświetlacza no i w końcu nowsza konstrukcja. Ciekawe jeszcze czy poprawili w nim szybkość. Szkoda że tak mało opinii jeszcze o nim jest, bo z deczka pali mi sie z zakupem z powodu wyjazdu w góry a mam jeszcze tylko 3-tygodnie a jakby nie było trzeba się z aparatem zaznajomić.

salvadhor
30.06.08, 12:45
Sprowadzanie różnic jedynie do wyświetlacza, to herezje. E-520 jest nowszy, dlatego jest szybszy (3.5 fps i 8 raw'ów w serii, E-510 3 fps i 7 raw'ów w serii), ma bajer zwiększający zakres tonalny (dynamic range), potrafi się dogadać z bezprzewodowymi lampami, itp. Ma też parę wodotrysków, typu rozpoznawanie twarzy.

http://www.digital-slr-guide.com/olympus-e520-vs-e510.html

Jeżeli pojawi się w sprzedaży w zapowiadanej cenie, to raczej proponuję łaskawym okiem spojrzeć właśnie na ten model.

Gundi
30.06.08, 12:45
Temat juz byl poruszony w eątku o 520
pół klatki więcej w serii
bezprzewodowe sterowanie lampami
AF przy live view jak w kompaktach - detekcja kontrastu

moim zdaniem nie warto dopłacać bo 510tka jest udana

cube7
30.06.08, 12:59
Witam.

Nikt nie twierdzi że E-510 nie jest udane, myślałem że ktoś może ma E-520 i podzieli sie swoim spostrzeżeniami. Ale wyglada na to że będę pierwszy już zdecydowałem:

Olympus E-520 + 14-42 mm ED + 40-150 mm ED
SanDisk Extreme III CompactFlash 4 GB
Hoya filtr polaryzacyjny HMC SUPER 58mm
Hoya filtr UV HMC SUPER 58mm
Plecak Naneu Pro Military Echo Black lub Lowepro SlingShot 100 AW

Mam nadzieje że to bedzie dobry wybór.

Pozdrawiam.

epicure
30.06.08, 13:02
pół klatki więcej w serii
AF przy live view jak w kompaktach - detekcja kontrastu

No i podobno szumy nieco mniejsze (nie zauważyłem) i rozpiętość tonalna trochę większa. Niestety zdjęcia są trochą bardziej miękkie, z tego co widziałem w różnych testach.

dog_master
30.06.08, 13:16
Ja bym wziela 520 z wzgledu na SAT [to rozjasnianie], no i nowa matryca - 400zl to nie jest imho duzo jak na taka kwote, jaka wiaze sie z wejsciem w swiat luster.

push
30.06.08, 13:18
nowy model = obniżka cen starego

ja bym poczekał z miesiąc / dwa aż różnica w cenie będzie większa niż 400zł i brał 510 (bardzo udane body)..

piotrek204
30.06.08, 13:40

Ten jeden gadget jest wart 400PLN jesli ktos bedzie chcial skorzystac.

KaarooL
30.06.08, 15:10
E-520 powinien ciut mniej przepalać światła no i wygląda na to że banding będzie mniejszy na wysokim ISO. Już dla tych dwóch rzeczy warto dopłacić, o ile znajdą pokrycie w rzeczywistości.

wido
30.06.08, 15:11
Ja wybrałem E-520 zamiast E-510 ze względu na 4 rzeczy:
- lepszą dynamikę i mniejsze szumy przy ISO 100-200 (zarówno RAW jak i JPEG)
- bezprzewodowe sterowanie lampami
- dużo bardziej czytelny LCD w świetle słonecznym z lepszymi (normalnymi) kolorami
- minimalnie większy bufor (czy szybciej się opróżnia - tego nie wiem).
Wydaje mi się, że S-AF działa szybciej z 50-200 SWD niż w E-510. Również C-AF jest jak na moje potrzeby całkiem niezły. O niebo lepszy niż E-1 czy E-330, niestety nie sprawdzałem C-AF w E-510.

KaarooL
30.06.08, 15:27
wido:

E-330 miał AF o niebo lepszy od Dziadka, więc E-520 musiałby mieć lepszy od dwa nieba... a tak na poważnie, może byś sprawdził jak łapie ruch w słabszym oświetleniu, bo nie jest mocna strona OLKÓW (poza E-3).

paakayttaja
30.06.08, 15:30
520 jest o wiele szybsza od mojej 330. Co do łapania ruchu przez AF - daje radę lepiej, niż moja 330.

wido
30.06.08, 15:33
wido:

E-330 miał AF o niebo lepszy od Dziadka, więc E-520 musiałby mieć lepszy od dwa nieba... a tak na poważnie, może byś sprawdził jak łapie ruch w słabszym oświetleniu, bo nie jest mocna strona OLKÓW (poza E-3).

S-AF w słabym oświetleniu działa tak samo szybko jak w E-330/E-510. W dobrym jest nieco szybciej. C-AF z 14-54 śledzi moją dwuletnią córkę bez problemu jak biega w dość ciemnym pokoju, czego nie mogę powiedzieć o E-330. Na dworze z Sigmą 105, nie mówiąc o 50-200 SWD nie gubi ptaków w locie, szczególnie jak zajmują mało kadru (np. gdy zaczynam śledzić jak leci w moim kierunku i jest jeszcze słabo widoczny). C-AF zawsze mam ustawiony na 3 punkty, release priority off.

sando
30.06.08, 15:47
Ja z kolei miałem E-330, a teraz mam E-510. Wprawdzie nie mogłem porównać ich jednocześnie, ale też mam wrażenie, że E-510 szybciej ostrzy niż E-330.

S4INT
30.06.08, 15:47
Witam.

Nikt nie twierdzi że E-510 nie jest udane, myślałem że ktoś może ma E-520 i podzieli sie swoim spostrzeżeniami. Ale wyglada na to że będę pierwszy już zdecydowałem:

Olympus E-520 + 14-42 mm ED + 40-150 mm ED
SanDisk Extreme III CompactFlash 4 GB
Hoya filtr polaryzacyjny HMC SUPER 58mm
Hoya filtr UV HMC SUPER 58mm
Plecak Naneu Pro Military Echo Black lub Lowepro SlingShot 100 AW

Mam nadzieje że to bedzie dobry wybór.

Pozdrawiam.

Myślę że Uv nie ma sensu kupować... zwłaszcza jak będziesz miał porządnego polara. Po porstu nie będziesz go zdejmował.
Zamiast niego proponowalbym dokupić dodatkową baterie - np zamiennik Hahnel, całkiem przyzwoitej jakości (na moje oko trzyma gdzieś 3/4 tego co oryginał i nie pada po pół roku jak tania tandeta).
Co do plecaka Lowepro SS 100 to jest ok, jeśli masz tylko tyle sprzętu co w momencie zakupu. Wtedy jest prawie na styk. Na następny obiektyw nie ma już raczej miejsca, więc zastanów się czy nie będziesz w niedalekiej przyszłości dokupywał czegoś - lampa, obiektyw (na upartego wejdzie do górnej kieszeni jakiś mały, ale trochę jednak lipne to miejsce na optyke).
Poza tym plecaczek jest świetnie wykonany, ma przydatny pokrowiec przeciw deszczowy, szmatke na lcd itp. Kwestia tego ile będziesz miał sprzętu...

Pozdrawiam

BAQ
30.06.08, 16:40
Witam.

Mam takie pytanie czy warto dopłacić te 400zł i kupić E-520 w dual kicie czy nie przepłacać i brać E-510?

Mam nadzieję że ktoś z forum posiada E-520 i odpowie mi na to pytanie.

Za odpowiedź z góry dziekuję.

zajrzyj tu http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7475

dog_master
30.06.08, 16:51
Myślę że Uv nie ma sensu kupować... zwłaszcza jak będziesz miał porządnego polara. Po porstu nie będziesz go zdejmował.

Polar zabiera 2ev, nie jest za dobry do noszenia na stale...

cube7
30.06.08, 21:47
Witam.

Dzięki za opinie.

Test czytałem wyszedł na poziomie 450 canona.
Wcześniej zastanawiałem sie jeszcze nad:
Canon EOS 450D + ob. 18-55mm IS
Pentax K200D + ob. 18-55mm AL + 50-200mm
Ale doszedłem do wniosku że olek będzie lepszym rozwiązaniem i mam nadzieję że tak będzie.

Może ktoś jeszcze się orientuje czy ewentualnie Plecak Naneu Pro Military Echo Black jest przyzwoity http://www.allegro.pl/item390361193_naneu_pro_military_echo_black_f_vat. html, w sumie wychodzi połowę ceny Lowepro plecak SlingShot 200 AW

pozdrawiam.

Właśnie poszło zamówienie w euro agd.

zibi1303
1.07.08, 01:21
Tylko nie z dziw się, jak trafisz pod ogień żółtych czy czerwonych. Licz się z tym że Cie nie pochwalą za wybór.. :) Wówczas pomyśl o tym co jest dla Ciebie ważne, ich zdanie czy Twoje :P

cube7
1.07.08, 01:30
Witam.

Jak najbardziej zdaję sobie z tego sprawę od dłuższego czasu śledzę różne fora i spotkałem się z dyskryminacją innych systemów, jak napisałeś czerwone super żółte też a olek beeeeee, takie zycie.

Morlok
1.07.08, 08:59
Witam.

Może ktoś jeszcze się orientuje czy ewentualnie Plecak Naneu Pro Military Echo Black jest przyzwoity http://www.allegro.pl/item390361193_naneu_pro_military_echo_black_f_vat. html, w sumie wychodzi połowę ceny Lowepro plecak SlingShot 200 AW

Plecak macałem, jest wykonany solidnie, tylko ja wolałem dwuramienny i wziąłem sobie Naneu Pro Alpha.

cube7
1.07.08, 11:11
Witam.

Dzięki za odpowiedź na to konto dokupie sobie Raynox DCR-250.

Pozdrawiam.

wulf
1.07.08, 13:52
Dzięki za odpowiedź na to konto dokupie sobie Raynox DCR-250.
Ten raynox będzie dobrze działał tylko z 40-150 i to tylko na 150 bo na 14-42 winietuje jak ta lala.
Mam dostęp do 510 i chwilowo używam 420 (ta sama matryca co w 520) i jest zauważalna różnica w jakości zdjęć, co prawda żaden z nich nie dorasta do pięt sony R1 w jakości obrazu :twisted:, zwłaszcza w ilości szczegółów w czerwieniach ale za to są wielokrotnie szybsze w słabym oświetleniu... i dużo lżejsze z kitem :wink:

epicure
1.07.08, 18:17
Mam dostęp do 510 i chwilowo używam 420 (ta sama matryca co w 520) i jest zauważalna różnica w jakości zdjęć...

To może podrzuć jakieś rawy tych samych kadrów, najlepiej z dużą rozpiętością tonalną sfotografowanej sceny. No i do tego jakieś porównanie przy ISO 1600. Jestem ciekaw jak to wygląda, bo jak na razie widziałem tylko jpegi (i jpegi już przekonwertowane z rawów) i jedyne, co mi się rzuciło w oczy, to mniej ostre obrazy z E-420/E-520. W tych kadrach, które widziałem, jakiejś wielkiej różnicy w szumach i rozpiętości tonalnej matrycy nie dostrzegłem.

jaceniek
2.07.08, 01:01
Ten raynox będzie dobrze działał tylko z 40-150 i to tylko na 150 bo na 14-42 winietuje jak ta lala.
Mam dostęp do 510 i chwilowo używam 420 (ta sama matryca co w 520) i jest zauważalna różnica w jakości zdjęć, co prawda żaden z nich nie dorasta do pięt sony R1 w jakości obrazu :twisted:, zwłaszcza w ilości szczegółów w czerwieniach ale za to są wielokrotnie szybsze w słabym oświetleniu... i dużo lżejsze z kitem :wink:

Trudno zgodzić się z tobą co do lepszej jakości zdjęć starej R1.
Nie mydl ludziom oczu takimi bzdurami.

:cool:

wulf
2.07.08, 08:54
Trudno zgodzić się z tobą co do lepszej jakości zdjęć starej R1.
Nie mydl ludziom oczu takimi bzdurami.

:cool:
Zamieszczę dowód wkrótce tylko ściągnę sobie program do wywoływania rawów.
Nie ma się co zacietrzewiać, 420/520 to świetny sprzęt.

Ania_
2.07.08, 09:53
Zamieszczę dowód wkrótce tylko ściągnę sobie program do wywoływania rawów.
Nie ma się co zacietrzewiać, 420/520 to świetny sprzęt.
Ależ oczywiście, sama chętnie rzucę okiem na porównanie. :)

marecki
2.07.08, 10:32
Co do R1 to faktycznie nie raz były porównania z lustrzankami amatorskimi i Soniak wygrywał w ostrości i szczegółach i mniejszych szumach. Sam się nim nie bawiłem i dlatego tez w to nie bardzo wierzę ale takie porównania się pojawiały.

dzemski
2.07.08, 10:58
sony r1 ISO1600 (proszę przyjrzeć się szumom w cieniach, tym pomarańczowym plackom szczególnie, u zbiegu białej ścianki z czarnym podłożem wygląda to bardzo nieciekawie):

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/07/DSC00558JPG-1.jpg
źródło (http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/sony_r1/samples/DSC00558.JPG)

a tu ISO3200 (śmiem twierdzić, że kompletnie nieużywalne):

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/07/DSC00303JPG-2.jpg
źródło (http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/sony_r1/samples/DSC00303.JPG)

e420 ISO1600 (porównywalna scena ze scenką z R1, tu także zwróćmy uwagę na głębokie cienie, zwlaszcza pomiędzy ostatnią butelką a kubkiem z pędzlem):

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://75.126.132.154/PRODS/E420/FULLRES/E420hSLI1600.JPG)

W R1 nie podoba mi się struktura szumu, jest drażniący i już najmniejszy ma plamy pomarańczowe. W e420 szum jest bardziej analogowy i tu widzę dużą zaletę.

majkelx
3.07.08, 11:05
...
W R1 nie podoba mi się struktura szumu, jest drażniący i już najmniejszy ma plamy pomarańczowe. W e420 szum jest bardziej analogowy i tu widzę dużą zaletę.

Stanowczo z e-520 jest neutralniejszy. W końu Olek jest specjalistą od szumu ;)

cube7
3.07.08, 16:02
Witam.

Olek w domu także jutro się pobawię.

Pozdrawiam.

mofo2
3.07.08, 23:31
Jeszcze tutaj można zobaczyć obszerny test E-520: http://www.cameralabs.com/reviews/Olympus_E-520/outdoor_results.shtml

cube7
7.07.08, 16:30
Witam.

Krótki opis:
- solidna obudowa, nic nie trzeszczy i nie skrzypi
- dobry chwyt
- intuicyjne menu takie ze nawet jako komplety laik obcziłem w godzinkę
- zdjecia w auto przynajmniej tak mi się wydaje całkiem przyzwoite, także laik może coś pstryknąć zanim się połapie jak to poustawiać

No, ale jak to bywa mam mały problemik pierwszego dnia tego efektu nie było zrobione zdjęcie w ciemnych partiach na wyświetlaczu miga na niebiesko a w jasnych na czerwono nawet przy przeglądaniu, efekt ten ginie dopiero przy powiększeniu nie mam pojęcia, co to może być proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

epicure
7.07.08, 17:11
...zrobione zdjęcie w ciemnych partiach na wyświetlaczu miga na niebiesko a w jasnych na czerwono nawet przy przeglądaniu, efekt ten ginie dopiero przy powiększeniu nie mam pojęcia, co to może być proszę o pomoc.

Aparat pokazuje obszary przepaleń i niedoświetleń na zdjęciu. Gdybyś przeczytał instrukcję obsługi, to nie musiałbyś o to pytać.

cube7
7.07.08, 18:22
Witam.

Faktycznie całej od dechy do dechy jeszcze nie przeczytałem.

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Harnas
7.07.08, 19:32
No, ale jak to bywa mam mały problemik pierwszego dnia tego efektu nie było zrobione zdjęcie w ciemnych partiach na wyświetlaczu miga na niebiesko a w jasnych na czerwono nawet przy przeglądaniu, efekt ten ginie dopiero przy powiększeniu nie mam pojęcia, co to może być proszę o pomoc.
Niewielkie ulepszenie, a cieszy. Trochę mnie wkurza, że E-510 tego nie ma, trzeba się przełączać przez wszystkie widoki, by zobaczyć przepalenia i niedoświetlenia.

Darekw1967
8.07.08, 08:48

Poza tym polar pogarsza ostrosc i daje dominaty.
Dzialanie polara pod ostrymi katami pod Slonce jest
bardzo slabe.

Stosuje breketing i mam ostro i powyciagane swiatla i cienie.

prestigemedia
10.07.08, 17:30
Ja kupiłem dzisiaj E-520 dual kit za 2099zł w krakowskim Saturnie. Miałem kupić E-510 za 1900zł, ale pomyślałem, że warto dołożyć 200zł, dodam że w innych sklepach różnica to ok 500zł.

Mam nadzieję, że będzie działał ok...

mofo2
11.07.08, 12:52
Ja kupiłem dzisiaj E-520 dual kit za 2099zł...

Czy z tą ceną nie pomyliłeś się???? Czy zamiast 0 nie powinna być jakaś cyferka z przedziału od 3 do 8 ??? Co to za turbo promocja... niestety nie mogę dodzwonić się do Saturna...

Jarek.P
11.07.08, 13:19
Ja kupiłem dzisiaj E-520 dual kit za 2099zł w krakowskim Saturnie.

Jeeezuuuu, najtanszy sklep znaleziony w okolicy Wawy przez Ceneo oferuje ten zestaw za 2350zł. Aż specjalnie obdzwoniłem wszystkie stołeczne saturny, wszędzie ta sama cena: 2798 bodajże. Faktycznie w Krakowie taka superpromocja jest, czy pomyliłeś cenę/model?

J.

epicure
11.07.08, 15:14
Te promocje nie zawsze dotyczą całej sieci sklepów, tylko poszczególnych miast.

a_wykrota
11.07.08, 15:27
Te promocje nie zawsze dotyczą całej sieci sklepów, tylko poszczególnych miast.
Dokładnie. Miałem kiedyś możliwość pracować w Media. W dużej mierze zależy to od polityki kierownika i jego widzimisię. Często przecenia sprzęt z uwagi na to, że jest mała sprzedaż albo na to, że np zostaje mu za dużo sztuk w tym miesiącu o musi to szybko sprzedać - bo będzie miał pojechane po wypłacie.

chomsky
11.07.08, 17:29
Mam dostęp do 510 i chwilowo używam 420 (ta sama matryca co w 520) i jest zauważalna różnica w jakości zdjęć, :wink:

Wulfie drogi! Rzekles niczym Pythia. Co masz na mysli, piszac "zauwazalna roznica". W czym ta roznica jest, czego dotyczy? Sama "roznica" niczego nie tlumaczy. Rozumiem, ze "zauwazalna" oznacza niewielka. Tego nie musisz tlumaczyc. ;-)
Czesc.Ch.

studioart
1.08.08, 10:52
Mam pytanie dotyczące rozdzielczości w E520 i E510. Zaskoczyło mnie, że niektórzy piszą o rozdzielczości powyżej 11Mpix a niektórzy 10Mpix. Przyjrzałem się temu uważniej.

Na oficjalnych stronach olyego przy modelu e-520 napisano:
Sensor obrazu:
Efektywna liczba pikseli 10 Megapikseli
Pełna rozdzielczość 11,8 Megapikseli

przy e-510
Efektywna liczba pikseli 10 Megapixels
Pełna rozdzielczość 10.9 Megapixels

Moje pytanie: jaki ma wpływ większa pełna rozdzielczość na efektywne zdjęcie w maksymalnej rozdzielczości 3648 x 2736?

Wiadomo, że jest to inna matryca w tych dwóch aparatach. Która jest lepsza?
Czy większa liczba efektywnych pikseli ma wpływ na zmniejszenie szumu w ISO 100?
W testach na optyczny.pl ktoś się wypowiada, że ISO 100 dla E-510 to tak naprawdę ISO-125. Czy w nowym E-520 jest to już naprawdę ISO 100?

Czy nowsza technologia (a tak domniemam, że w przypadku e-520 jest) ma istotny wpływ na to aby dorzucić 500PLN przy zakupie nowej puszki?
Czy firmware będzie w stanie wykonać zdjęćie w pełnej rozdzielczości, prawie 12 Mpix? Gdyby tak było Canony z 12Mpix nie byłyby pod względem tego parametru dużo bardziej atrakcyjne.

Czytałem o rewelacyjnej matrycy kodaka 8Mpix w mojej puszce E-300. Czy warto ją zmieniać dla nowej matrycy? Szczerze, dla mnie najbardziej kusząca jest stabilizacja obrazu w E-5x0, ale chciałbym mieć równie dobrą matrycę jak w mojej starej E-300.

W mojej starej E-300 mogłem za pomocą menu serwisowego zmniejszyć czułość do ISO 80. Czy w nowym E-520 lub starszym E-510 jest możliwość dokonania tego samego?

Czy E-3 ma tą samą matrycę co E-510? Czy nowe modele E-3 będą miały matrycę tą samą co E-520?

Reasumując, czy nowy firmware dla E-520 (w tej chwili zapewne jest dziedziczony po E-510) ze względu na nowe możliwości sprzętowe będzie mógł w przyszłości uzyskać (pewnie wymaga to czasu, bądź testów w odbiorze przez konsumentów) takie funkcje jak mniejsza czułość, czy wieksza rozdzielczość? Czy ograniczenia oprogramowania, nie sprzętu podyktowane są marketingiem, aby nie okazało się że E-520 jest lepsza pod względem matrycy/oprogramowania procesora (TruePic III - wygląda pozornie bez zmian) od E-3?

qbic
1.08.08, 11:02
Mam pytanie dotyczące rozdzielczości w E520 i E510. Zaskoczyło mnie, że niektórzy piszą o rozdzielczości powyżej 11Mpix a niektórzy 10Mpix. Przyjrzałem się temu uważniej.

Na oficjalnych stronach olyego przy modelu e-520 napisano:
Sensor obrazu:
Efektywna liczba pikseli 10 Megapikseli
Pełna rozdzielczość 11,8 Megapikseli

przy e-510

Moje pytanie: jaki ma wpływ większa pełna rozdzielczość na efektywne zdjęcie w maksymalnej rozdzielczości 3648 x 2736?

Brak wpływu. Efektywnie pikseli będzie używanych tyle samo.

Wiadomo, że jest to inna matryca w tych dwóch aparatach. Która jest lepsza?
Czy większa liczba efektywnych pikseli ma wpływ na zmniejszenie szumu w ISO 100?

E-520 powinien mniej szumieć, ale to raczej zmiana technologii niz ilosci pix na matrycy.
edit:
Nie miałem możliwości porównywania RAWow miedzy E-510 a E-520 wiec to tylko przypuszczenie.

epicure
1.08.08, 11:13
przy e-510

E-510 też ma 11,8 mpx, jeśli chodzi o pełną ilość punktów na matrycy. Przynajmniej tak piszą w jego instrukcji obsługi.

Żaden, bo ten nadmiar "pikseli" nie bierze udziału w rejestracji obrazu.

Wiadomo, że jest to inna matryca w tych dwóch aparatach.

No właśnie nie wiadomo :)

Która jest lepsza?

Jeszcze nie widziałem, żeby ktoś udowodnił, że one się w ogóle czymś różnią. Na pewno ta "nowsza" ma mocniejszy filtr AA, przez co trochę traci się na ostrości zdjęć.

Jeśli większa liczba "pikseli" ma na cokolwiek wpływ, to na zwiększenie szumów, a nie na zmniejszenie.

W testach na optyczny.pl ktoś się wypowiada, że ISO 100 dla E-510 to tak naprawdę ISO-125. Czy w nowym E-520 jest to już naprawdę ISO 100?

Nie mam pojęcia.

Czy nowsza technologia (a tak domniemam, że w przypadku e-520 jest) ma istotny wpływ na to aby dorzucić 500PLN przy zakupie nowej puszki?

Istotny wpływ na dorzucenie 500 zł może mieć nawet kolor paska - na każdego człowieka wpływa co innego.

Czy firmware będzie w stanie wykonać zdjęćie w pełnej rozdzielczości, prawie 12 Mpix?

Nie, bo te pozostałe piksele są poza polem rejestracji matrycy. Pomyśl, że ich po prostu nie ma...

Gdyby tak było Canony z 12Mpix nie byłyby pod względem tego parametru dużo bardziej atrakcyjne.

A jest w ogóle bardziej atrakcyjne?

Czy E-3 ma tą samą matrycę co E-510? Czy nowe modele E-3 będą miały matrycę tą samą co E-520?

To wie tylko wróżka i grono pracowników Olympusa.

Reasumując, czy nowy firmware dla E-520 (w tej chwili zapewne jest dziedziczony po E-510) ze względu na nowe możliwości sprzętowe będzie mógł w przyszłości uzyskać (pewnie wymaga to czasu, bądź testów w odbiorze przez konsumentów) takie funkcje jak mniejsza czułość, czy wieksza rozdzielczość? Czy ograniczenia oprogramowania, nie sprzętu podyktowane są marketingiem, aby nie okazało się że E-520 jest lepsza pod względem matrycy/oprogramowania procesora (TruePic III - wygląda pozornie bez zmian) od E-3?

Jak wyżej. Ale rozdzielczości to Ci nic nie zwiększy.

andytown
1.08.08, 11:51
A więć tak - według testów - e-520 ma ok 1 ev większą rozpiętość tonalną, może to wynikać z lepszego opanowania matrycy, b) z innej matrycy c) z przepropogramowania kontrastu,.. co niekorzystnie wpływa na ostrość.. wiadomo czym większy kontrast tym większe wrażenie ostrości oraz mniejsza rozpiętość tonalna... oczywiście zmiany są przed robieniem pliku raw, stąd większe możliwości wyciągania RAW w e-520 (dpreview - są zdziwieni jak wiele można wyciągnąć w programie OM z e-420)

b) lepsza stabilizacja..
c) słynny filtr AA - znacznie mocniejszy , przez co zdjęcia są mniej ostre. ale lepiej się wyostrzają, oraz moim zdaniem mają bardziej plastyczny wygląd, lepsze są przejścia tonalne między aparatami

Czytałem dwie sprzeczne opinie (dpreview) użytkowników.. jeden mówi ze należy zmieniać e-510 na e-520, a drugi ze różnice są niewarte zachodu:)

epicure
1.08.08, 12:32
A więć tak - według testów - e-520 ma ok 1 ev większą rozpiętość tonalną...

Które to testy? Bo ja widziałem tylko te robione na jpegach.

Magnesus
1.08.08, 17:27
Był test e-420 bodajże na RAW, ale różnica była nieco mniej niż 1EV zdaje się w stosunku do e-410. Takie testy jednak trudno wykonać, więc ciężko cokolwiek jasnego powiedzieć.
e-510 na e-520 zmieniać jednego na drugi się nie opłaca. A jeśli chodzi o kupowanie - ja się zdecydowałem na e-520, ale powody to były głównie drobnostki - trzeba się zapytać samego siebie, czy chcemy za te drobnostki dopłacić. :)

marcinpolniak
1.08.08, 17:45
Mam e510, gdybym miał wybierać to bym wziął e510 a za różnicę wolałbym kupić lampę lub obiektyw. Dużo bardziej się przyda niż kilka kosmetycznych zmian... Chociaż te nowe pokrętła są bajeranckie :-)

MateuszJ
3.08.08, 01:30
Jestem posiadaczem E-520 od dzisiaj (do tej pory miałem E-500). Podobnie jak niektórzy moi przedmówcy zastanawiałem się czy E-510 czy E-520 no i wybrałem ten drugi. E-520 ma kilka przewag w stosunku do E-510 (czy na prawdę są one jedynie kosmetyczne ?):

1. Tryb IMAGER AF w live-view z 11-toma polami AF, (ustawianie ostrości metodą detekcji kontrastu (11 pól AF)).
2. Bezprzewodowe sterowanie 3-ema grupami lamp (w manualu radzą, by w jednej grupie było nie więcej niż 3 lampy)
3. Detekcja twarzy
4. Kompensacja cieni - ciekawe rozwiązanie czyniące ze zdjęc z dużą rozpiętością tonalną namiastkę HDR

Niestety ani RawShooter 2006, ani nawet Photoshop CS3 nie kumają RAWów z E-520 i jestem skazany (póki co) na daremny soft Olympus Master (przede wszystkim okropnie wolny).

Czy ktoś ma RawShootera obsługującego RAWy z E-520 ? Albo jakiś plugin do PS CS3 ?
Będę zobowiązany.

prestigemedia
3.08.08, 01:54
W mojej starej E-300 mogłem za pomocą menu serwisowego zmniejszyć czułość do ISO 80. Czy w nowym E-520 lub starszym E-510 jest możliwość dokonania tego samego?
Nie, minimalne ISO 100.

budda
3.08.08, 05:02
Jestem posiadaczem E-520 od dzisiaj (do tej pory miałem E-500). Podobnie jak niektórzy moi przedmówcy zastanawiałem się czy E-510 czy E-520 no i wybrałem ten drugi. E-520 ma kilka przewag w stosunku do E-510 (czy na prawdę są one jedynie kosmetyczne ?):

1. Tryb IMAGER AF w live-view z 11-toma polami AF, (ustawianie ostrości metodą detekcji kontrastu (11 pól AF)).
2. Bezprzewodowe sterowanie 3-ema grupami lamp (w manualu radzą, by w jednej grupie było nie więcej niż 3 lampy)
3. Detekcja twarzy
4. Kompensacja cieni - ciekawe rozwiązanie czyniące ze zdjęc z dużą rozpiętością tonalną namiastkę HDR

Niestety ani RawShooter 2006, ani nawet Photoshop CS3 nie kumają RAWów z E-520 i jestem skazany (póki co) na daremny soft Olympus Master (przede wszystkim okropnie wolny).

Czy ktoś ma RawShootera obsługującego RAWy z E-520 ? Albo jakiś plugin do PS CS3 ?
Będę zobowiązany.

http://www.swiatobrazu.pl/adobe_camera_raw_45_dla_olympus_e420_i_e520.html

http://labs.adobe.com/wiki/index.php?title=Camera_Raw_4.5#Release_Notes

krzwoj
7.08.08, 13:50
Piszę tutaj, jako, że lepszego wątku chyba nie ma (albo nie znalazłem). W ostatnim czasie w niemieckojęzycznym ColorFoto ukazał się test E-520. Trochę się zdziwiłem - 520-tka uzyskała więcej punktów niż E-3.

Jakość zdjęć
E-520: ISO 100 / 400 / 800 / 1600 - 53/47.5/40/27 Punktów (max. 75)
E-3 : ISO 100 / 400 / 800 / 1600 - 49/44 /36/27.5 Punktów (max. 75)

Razem
E-520: 56 punktów
E-3 : 55,5 punktów

Rożnica niby niewielka, ale E-1 nadrobiła głównie szybkością.

Całość do obejrzenia tutaj:

E-520: http://www.colorfoto.de/Produktdaten/Olympus_E-520-Details_3941853.html

E-3: http://http://www.colorfoto.de/Produktdaten/Olympus_E-3-Details_3173213.html (http://http//www.colorfoto.de/Produktdaten/Olympus_E-3-Details_3173213.html)

PS. Zdaje sobie sprawę z subiektywizmu poszczególnych testów, szczególnie w rożnego rodzaju czasopismach, ale informacyjnie warto zerknąć.

Magnesus
7.08.08, 14:18
Trochę się zdziwiłem - 520-tka uzyskała więcej punktów niż E-3.

Bo pewnie były wobec niej mniejsze wymagania (wystarczy popatrzeć na różnicę ceny).

dziekan
7.08.08, 14:23
http://www.swiatobrazu.pl/adobe_camera_raw_45_dla_olympus_e420_i_e520.html

http://labs.adobe.com/wiki/index.php?title=Camera_Raw_4.5#Release_Notes

raw shooter obsługiwał E-500, E-300 i E-1 potem został wykupiony przez Adobe... wiecej aktualizacji nie było o ile pamietam i juz nie będzie :>

budda
7.08.08, 14:34
raw shooter obsługiwał E-500, E-300 i E-1 potem został wykupiony przez Adobe... wiecej aktualizacji nie było o ile pamietam i juz nie będzie :>

to było ap ropo CS3

dziekan
7.08.08, 14:45
[Czy ktoś ma RawShootera obsługującego RAWy z E-520 ?

to > było ap ropo raw shootera i do tego sie odniosłem.

Morlok
9.08.08, 20:33
Witam właścicieli E-520 :)
Mam drobny problem: waham sie między kupnem E-520 a E-510.
Ten starszy mam w pracy i wim co umie, natomiast chciałbym poznać możliwości młodszego. Przy takich zakupach zwykle wspomagam się instrukcją. Niestety nie udąło mi się dorwać takowej do ...20.
Będe wdzięczny za pokazanie gdzie gdzie można ją znakeźć, po polsku. Oczywiście w postaci elektronicznej.
Pozdr.

pledwon
9.08.08, 21:02
Tu masz do 520 : http://www2.olympus.pl/consumer/208_manuals.cfm?prodID=MN3126492
;)

Morlok
9.08.08, 21:24
Tu masz do 520 : http://www2.olympus.pl/consumer/208_manuals.cfm?prodID=MN3126492
;)

Wielkie dzięki :)
Cholera ślepy robię sie na starość, przjdzie robić fotki alfabetem Braille'a.
:(

lukasz3k
10.08.08, 10:49
Witam właścicieli E-520 :)
Mam drobny problem: waham sie między kupnem E-520 a E-510.
Ten starszy mam w pracy i wim co umie, natomiast chciałbym poznać możliwości młodszego. Przy takich zakupach zwykle wspomagam się instrukcją. Niestety nie udąło mi się dorwać takowej do ...20.
Będe wdzięczny za pokazanie gdzie gdzie można ją znakeźć, po polsku. Oczywiście w postaci elektronicznej.
Pozdr.

sugerowalbym zakup E-520, sam mialem wczesniej pol roku e-510, jest pare fajnych usprawnien: wiekszy i czytelniejszy wyswietlacz(w sloncu da sie zobaczyc fotke) i mozna regulowac temp. barw, menu zostalo duzo bardziej dopracowane, auto iso wkoncu mozna ustawic wiecej niz iso400, sat jak dla mnie bardzo duzy plus (zawsze mozna recznie na kompie) zaoszczedza troche czasu, automatyczny balans bieli mozna powiedziec ze dziala (teraz juz mam praktycznie caly czas ustawiony na auto :)) w e-510 nie dziala za dobrze, pokretlo od regulacji chodzi plynniej, ciut nizsze szumy, struktura szumu jest bardziej ziarnista i latwiejsza do usuniecia, oczywiscie zostaje jeszcze usprawnione live view, sterowanie lampami rc, 3 tryb stabilizacji itd.

epicure
10.08.08, 10:57
...struktura szumu jest bardziej ziarnista i latwiejsza do usuniecia...

Pokaże mi to ktoś na rawach? :)

pablos
12.08.08, 13:28
Pokaże mi to ktoś na rawach? :)
Witam.Mi sie zdaje nie wiem czy dobrze ale, zmiany zastosowane w E 520 w porównaniu do E 510 mają podłoże marketingowe i są to zmiany nie wpływające na jakość zdjęć , no i widać to na fotkach z E520 :esystem:

kabuto78
16.08.08, 13:37
Miałem okazje porównać E510 i E520.Jeśli chodzi o jakość zdjęć to nie ma różnicy między tymi dwoma modelami ale już na przykład w lipcowym numerze DFV jest test 15 lustrzanek między innymi właśnie tych dwóch.Wynika z niego że E520 ma większy poziom szumów,mniejszą dynamikę,średnie odchylenie koloru i mniej dokładny balans bieli.
Ktoś tu pisze że szumy w E520 mają bardziej ziarnisty charakter,nic podobnego są takie same jak w E510 i tu też odsyłam do DFV w sierpniowym numerze jest test E520.
Wciąż pozostaje bolączka każdego olympusa czyli mały zakres dynamiki przy silnym oświetleniu co owocuje częstym występowaniem przepaleń przy mocno kontrastowych scenach.
Kompensacja cienia działa bardzo subtelnie i lepszy efekt daje regulacja w photoshopie,nie jest też uruchamiana przez osobną funkcje a jedynie działa gdy gradacja ustawiona jest na auto.
Jedyna widoczna róznica to menu stylizowane na te z E3 i nowe ładniejsze pokrętła.

pablos
16.08.08, 13:46
Miałem okazje porównać E510 i E520.Jeśli chodzi o jakość zdjęć to nie ma różnicy między tymi dwoma modelami ale już na przykład w lipcowym numerze DFV jest test 15 lustrzanek między innymi właśnie tych dwóch.Wynika z niego że E520 ma większy poziom szumów,mniejszą dynamikę,średnie odchylenie koloru i mniej dokładny balans bieli.
Ktoś tu pisze że szumy w E520 mają bardziej ziarnisty charakter,nic podobnego są takie same jak w E510 i tu też odsyłam do DFV w sierpniowym numerze jest test E520.
Wciąż pozostaje bolączka każdego olympusa czyli mały zakres dynamiki przy silnym oświetleniu co owocuje częstym występowaniem przepaleń przy mocno kontrastowych scenach.
Kompensacja cienia działa bardzo subtelnie i lepszy efekt daje regulacja w photoshopie,nie jest też uruchamiana przez osobną funkcje a jedynie działa gdy gradacja ustawiona jest na auto.
Jedyna widoczna róznica to menu stylizowane na te z E3 i nowe ładniejsze pokrętła.
dokładnie to samo miałem na myśli E-510 E 520 zmiany kosmetyczne i nie wpływające na jakość fotek

epicure
16.08.08, 15:46
Czyli tak, jak się spodziewałem. Żadnej nowej matrycy nie ma. Co najwyżej w elektronice coś pogrzebali.

Sluurp
18.08.08, 16:19
Tu jeszcze jest test E520 http://optyczne.pl/77.1-T...20_Wst%EAp.html (http://optyczne.pl/77.1-Test_aparatu-Olympus_E-520_Wst%EAp.html)

Magnesus
18.08.08, 16:48
Swoją drogą ekran z e-520 zachowuje się podobnie do matryc PVA (może to jest PVA/MVA albo coś podobnego), można nawet z dołu go oglądać i obraz tylko lekko wtedy traci kontrast, a nie znika ani nie przechodzi w negatyw.

epicure
18.08.08, 17:02
W E-510 z ekranem jest tak samo.

Magnesus
18.08.08, 17:53
W E-510 z ekranem jest tak samo.

No to w takim razie w złym wątku o tym napisałem. ;)

Adrian
18.08.08, 19:08
Reasumując - bardziej marketing niz udoskonalenia vs 510.

Darekw1967
18.08.08, 19:43

Tym bardziej, ze przy wbudowanej lampie blyskowej zasieg blysku
z nakreconym polarem bedzie wyraznie krotszy.

grizz
20.08.08, 14:13
http://www.dpreview.com/reviews/OlympusE520/

test 520

studioart
5.09.08, 11:33
Zdecydowałem się na E510. Zaoszczędzone 500PLN dokładałem do obiektywu, który kupiłem - 50-200mmF2.8-3.5. Zakup spowodowany został względem nowego szkła typu tele, brakowało mi stabilizacji w moim E300.