PDA

Zobacz pełną wersję : [Fotopolis] Olympus E-520 - test

RSSBot
27.06.08, 12:40
Po premierze Olympusa E-420 nadszedł czas na wyższy model - E-520. Następca przełomowego modelu E-510 nie wnosi rewolucyjnych rozwiązań. Jest raczej kontynuacją dobrej tradycji poprzednika. E-520 oferuje stabilizację obrazu, ultradźwiękowy filtr przeciwdziałający osadzaniu się kurzu na matrycy i tryb live view z możliwością ustawiania ostrości na zasadzie detekcji kontrastu. Początkującym fotoamatorom spodoba się funkcja wykrywania twarzy.

Więcej... (http://www.fotopolis.pl/n.php?n=7475)

KaarooL
27.06.08, 15:10
Brak pośrednich ISO, bracketing 3 klatki co 1EV, 1-punktowy AF (bo kto używa bocznych, nie krzyżowych)... Trzecie to zaszłość, drugie jest zrozumiałe (musi być gorszy od E-3), ale to pierwsze zastanawia, bo nie ułatwia pracy na manualu.

S4INT
27.06.08, 15:14
3klatkowy bracketing to naprawdę irytująca rzecz... z tego co wiem to w porównywalnych modelach konkurencyjnych firm jest 5klatkowy, albo 3kl co 2EV. Tutaj troche olek odstaje...

KaarooL
27.06.08, 15:29
S4INT:

najlepsze jest to, że taki bracketing co 1EV daje łącznie o wiele mniej niż S5 Pro za jednym strzałem. w wielu przypadkach jest to na styk, czasem za mało a chmury nie poczekają aż pokręcę rolką. skoro nadal jest problem z jakością matryc w OLKACH (lub z odwzorowaniem jasnych tonów przez oprogramowanie aparatu), mogliby przynajmniej dopisać kawałek kodu do oprogramowania sterującego i umożliwić kroki co 2 EV w liczbie 3 lub 5 (byłoby dla hardcore'owców).

dog_master
27.06.08, 16:07
Szkoda tylko, ze Fotopolis nie odroznia TRYBU pracy AF od PUNKTU / obszaru AF... To 2 rozne rzeczy...

Nie zrobił on na mnie zbyt dobrego pierwszego wrażenia. Nie dość, że jest wyposażony w plastikowy bagnet, który nie wzbudza dużego zaufania to jest też bardzo lekki.
To zle! :D Jezeli szklo bedzie ciezkie, to znaczy, ze dobre... :D LOL :/

Olympus skorzystał ze sprawdzonej baterii litowo-jonowej BLM-1 o pojemności 1500 mAh. Ładowanie baterii trwa ponad 2 h i pozwala na wykonanie około 350-400 zdjęć.
Jakos mi sie wierzyc nie chce... Z innymi E aku starcza na 700-1100 zdjec! Nie mozliwe, zeby tu byla taka rozbieznosc...

MicSzu
27.06.08, 16:11
I ceikawe jaka łądowarką ładowali bo moja (ta mała ) ładuje o wiele dłużej a nie wydaje mi się by ta dodawana do tej puszki była inna xD

epicure
27.06.08, 16:13
Jakos mi sie wierzyc nie chce... Z innymi E aku starcza na 700-1100 zdjec! Nie mozliwe, zeby tu byla taka rozbieznosc...

W trybie LV mogło im tyle wyjść.

Darekw1967
27.06.08, 16:14
S4INT:

najlepsze jest to, że taki bracketing co 1EV daje łącznie o wiele mniej niż S5 Pro za jednym strzałem. w wielu przypadkach jest to na styk, czasem za mało a chmury nie poczekają aż pokręcę rolką. skoro nadal jest problem z jakością matryc w OLKACH (lub z odwzorowaniem jasnych tonów przez oprogramowanie aparatu), mogliby przynajmniej dopisać kawałek kodu do oprogramowania sterującego i umożliwić kroki co 2 EV w liczbie 3 lub 5 (byłoby dla hardcore'owców).

Szkoda, ze nie ma funkcji... Wyzwalania 1- 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 zdjec

Automatyka apratu wylicza na calym kadrze
rozpietosc tonalna i zestawia z rozpietoscia tonalna
matrycy i wylicza ile fotek musi byc zrobione aby
wszystko zmiescic calosciowo

Co mi tam... wiedziec o ile EV przesunac ;)

Automatyka nie moze za mnie odwalic roboty ?

Pozniej w aparacie soft... na moje zyczenie sklada iles tam
klatek... wzorcowo je ustawiajac i mieszajac aby zmiescic
w jednym ORF-ie caly zakres ;)

xxxsebusxxx
27.06.08, 20:46
...Przyjrzyjmy się zatem jak nowy obiektyw kitowy Olympusa radzi sobie z ostrością na środku kadru....

Chyba im się coś powaliło z tym nowym obiektywem.
Przydała by się im zmiana serwera lub łącza bo bardzo muli (mam 30Mb/s a ich stronka otwiera się jakby przy połączeniu modemowym)

S4INT
27.06.08, 21:49

Dokładnie... przeciez to mogliby wypuścic choćby z nowym firmware'em. Kwestia chęci (może jakiś apel napiszmy? :-P)
Ja robie zwykle 3kl zaczynając od -2EV po czym szybko (akurat) przestawiam na +1EV i też 3 klatki. Mam rozpiętość od -3 do +2. Z tym że zanim przekręce rolką to troche mija i chmury np sie przesuną (masakra przy silnym wietrze i niskich chmurach...). Po drugie, robiąc na długim końcu 40-150, czasem przy kręceniu rolką aparat się poruszy, zmieniając kadr i wszystko właściwie jest do d... (a przekonuj się o tym w domu jak jest po herbacie). Mając 5kl albo skok o 2EV problem w większośći przypadków znika.

Gundi
27.06.08, 23:12
była to jedna rzecz dla której nie chialem tego Olka... irytuje mnie do teraz... Może dla tego nie robię HDRów na zewnątrz.

dog_master
27.06.08, 23:50
A ja przyszlam ponarzekac na cos innego... DR ;) Gdyby rozpietosc tonalna byla wieksza, to i do HDRów byloby latwiej [zawsze troche], a moim ulubionym narzedziem nie byloby fotoszopowe shadow&highlights... :( Coz, czekam na cos pomiedzy, moze to bedzie w tym zakresie lepsze...

Magnesus
28.06.08, 07:19
A ja przyszlam ponarzekac na cos innego... DR ;) Gdyby rozpietosc tonalna byla wieksza, to i do HDRów byloby latwiej [zawsze troche], a moim ulubionym narzedziem nie byloby fotoszopowe shadow&highlights... :( Coz, czekam na cos pomiedzy, moze to bedzie w tym zakresie lepsze...

To bardziej narzekanie na algorytm tworzenia JPG, niż na DR. Jeśli używasz shadows&highlights z dobrym rezultatem, to znaczy że DR jest, po prostu domyślny kontrast ustawiony jest na większą wartość niż byś chciała. Korzystasz z dostępnego DR, nie wyczarowujesz go znikąd. A jeśli nawet w RAW DR masz za mało, to shadows&highlighs nie pomoże.
W e-520 jest SAT, który robi prawie to samo co shadows&highlights z photoshopa/gimpa.

piotrek204
28.06.08, 10:58
Jesli DR nadal jest male to minimum 3EV by sie przydalo. Dziwne faktycznie ze to blokuja, w koncu to jedynie software.

Czy w LV jest opcja zoom i symulacji ekspozycji?

dog_master
28.06.08, 12:23
To bardziej narzekanie na algorytm tworzenia JPG, niż na DR. Jeśli używasz shadows&highlights z dobrym rezultatem, to znaczy że DR jest, po prostu domyślny kontrast ustawiony jest na większą wartość niż byś chciała. Korzystasz z dostępnego DR, nie wyczarowujesz go znikąd. A jeśli nawet w RAW DR masz za mało, to shadows&highlighs nie pomoże.
W e-520 jest SAT, który robi prawie to samo co shadows&highlights z photoshopa/gimpa.
Widzialam gdzies zdjecia testowe z SAT i bez - nie jest zle :) Ale nadal za malo, zeby zamienic E-330 na E-520 [7x AF + SAT + obecne ISO + cena <2k to biore]. A ten SAT dziala "od razu", czy np. tak jak korekcja winietowania - trzeba edytowac kazde zdjecie?

Magnesus
28.06.08, 17:16
A ten SAT dziala "od razu", czy np. tak jak korekcja winietowania - trzeba edytowac kazde zdjecie?

Działa od razu (oczywiście jest opcją do włączenia/wyłączania), ale jest też opcja korekty zdjęcia już zrobionego.

dog_master
28.06.08, 23:49
Dzieki :)

Mowie, fajna opcja. Czyli jeszcze czekam na wiecej punktow AF i bedzie miodzio :) Chociaz... do tego czasu to sie z moim jednym wytrenuje, juz mi coraz mniej łapek i skrzydel ucieka... ;[

KaarooL
29.06.08, 08:21
Ten jeden punkt AF przysparza wiele roboty przy hdr'ach, nocnych i przy panoramach. Rozumiem że E-420/520 to sprzęt budżetowy, ale jak wsadzą ten 1-punktowy AF jeszcze w jakimś modelu to będzie porażka. Ciekawe ile tych układów leży jeszcze na magazynie...

Odnośnie skuteczności, to zawsze marzyłem o foceniu ruchu po uprzednim przyłapaniu ostrości na podłodze lub sąsiednim filarze. To tak jakby zingorować elektryczność i zasuwać ze świeczką.

Magnesus
29.06.08, 08:34
Ten jeden punkt AF przysparza wiele roboty przy hdr'ach, nocnych i przy panoramach. Rozumiem że E-420/520 to sprzęt budżetowy, ale jak wsadzą ten 1-punktowy AF jeszcze w jakimś modelu to będzie porażka. Ciekawe ile tych układów leży jeszcze na magazynie..

W przypadku zdjęć statycznych, szczególnie ze statywu, przydatne mogą być punkty (11) dostępne w trybie LiveView.

dog_master
29.06.08, 11:34
Odnośnie skuteczności, to zawsze marzyłem o foceniu ruchu po uprzednim przyłapaniu ostrości na podłodze lub sąsiednim filarze. To tak jakby zingorować elektryczność i zasuwać ze świeczką.
No dokladnie... Tak to moge i kompaktem ;)

Na szczescie E-TrzystaTrzydziestka z 50-200 odżywa... I nawet czarne zlapie ;p