Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: [Fotopolis] Olympus E-520 - test

| OlyJedi Awatar RSSBot
    Siła reputacji
    57
    Moja galeria

[Fotopolis] Olympus E-520 - test

Po premierze Olympusa E-420 nadszedł czas na wyższy model - E-520. Następca przełomowego modelu E-510 nie wnosi rewolucyjnych rozwiązań. Jest raczej kontynuacją dobrej tradycji poprzednika. E-520 oferuje stabilizację obrazu, ultradźwiękowy filtr przeciwdziałający osadzaniu się kurzu na matrycy i tryb live view z możliwością ustawiania ostrości na zasadzie detekcji kontrastu. Początkującym fotoamatorom spodoba się funkcja wykrywania twarzy.

Więcej...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Brak pośrednich ISO, bracketing 3 klatki co 1EV, 1-punktowy AF (bo kto używa bocznych, nie krzyżowych)... Trzecie to zaszłość, drugie jest zrozumiałe (musi być gorszy od E-3), ale to pierwsze zastanawia, bo nie ułatwia pracy na manualu.

S4INT
    Gość
    3klatkowy bracketing to naprawdę irytująca rzecz... z tego co wiem to w porównywalnych modelach konkurencyjnych firm jest 5klatkowy, albo 3kl co 2EV. Tutaj troche olek odstaje...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    S4INT:

najlepsze jest to, że taki bracketing co 1EV daje łącznie o wiele mniej niż S5 Pro za jednym strzałem. w wielu przypadkach jest to na styk, czasem za mało a chmury nie poczekają aż pokręcę rolką. skoro nadal jest problem z jakością matryc w OLKACH (lub z odwzorowaniem jasnych tonów przez oprogramowanie aparatu), mogliby przynajmniej dopisać kawałek kodu do oprogramowania sterującego i umożliwić kroki co 2 EV w liczbie 3 lub 5 (byłoby dla hardcore'owców).

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Szkoda tylko, ze Fotopolis nie odroznia TRYBU pracy AF od PUNKTU / obszaru AF... To 2 rozne rzeczy...

Nie zrobił on na mnie zbyt dobrego pierwszego wrażenia. Nie dość, że jest wyposażony w plastikowy bagnet, który nie wzbudza dużego zaufania to jest też bardzo lekki.
    To zle! Jezeli szklo bedzie ciezkie, to znaczy, ze dobre... LOL :/

Olympus skorzystał ze sprawdzonej baterii litowo-jonowej BLM-1 o pojemności 1500 mAh. Ładowanie baterii trwa ponad 2 h i pozwala na wykonanie około 350-400 zdjęć.
    Jakos mi sie wierzyc nie chce... Z innymi E aku starcza na 700-1100 zdjec! Nie mozliwe, zeby tu byla taka rozbieznosc...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    I ceikawe jaka łądowarką ładowali bo moja (ta mała ) ładuje o wiele dłużej a nie wydaje mi się by ta dodawana do tej puszki była inna xD
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Jakos mi sie wierzyc nie chce... Z innymi E aku starcza na 700-1100 zdjec! Nie mozliwe, zeby tu byla taka rozbieznosc...
    W trybie LV mogło im tyle wyjść.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    S4INT:

najlepsze jest to, że taki bracketing co 1EV daje łącznie o wiele mniej niż S5 Pro za jednym strzałem. w wielu przypadkach jest to na styk, czasem za mało a chmury nie poczekają aż pokręcę rolką. skoro nadal jest problem z jakością matryc w OLKACH (lub z odwzorowaniem jasnych tonów przez oprogramowanie aparatu), mogliby przynajmniej dopisać kawałek kodu do oprogramowania sterującego i umożliwić kroki co 2 EV w liczbie 3 lub 5 (byłoby dla hardcore'owców).
    Szkoda, ze nie ma funkcji... Wyzwalania 1- 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 zdjec

Automatyka apratu wylicza na calym kadrze
    rozpietosc tonalna i zestawia z rozpietoscia tonalna
    matrycy i wylicza ile fotek musi byc zrobione aby
    wszystko zmiescic calosciowo

Co mi tam... wiedziec o ile EV przesunac

Automatyka nie moze za mnie odwalic roboty ?

Pozniej w aparacie soft... na moje zyczenie sklada iles tam
    klatek... wzorcowo je ustawiajac i mieszajac aby zmiescic
    w jednym ORF-ie caly zakres
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar xxxsebusxxx
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ...Przyjrzyjmy się zatem jak nowy obiektyw kitowy Olympusa radzi sobie z ostrością na środku kadru....
    Chyba im się coś powaliło z tym nowym obiektywem.
    Przydała by się im zmiana serwera lub łącza bo bardzo muli (mam 30Mb/s a ich stronka otwiera się jakby przy połączeniu modemowym)
    "spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta

Dokładnie... przeciez to mogliby wypuścic choćby z nowym firmware'em. Kwestia chęci (może jakiś apel napiszmy? )
    Ja robie zwykle 3kl zaczynając od -2EV po czym szybko (akurat) przestawiam na +1EV i też 3 klatki. Mam rozpiętość od -3 do +2. Z tym że zanim przekręce rolką to troche mija i chmury np sie przesuną (masakra przy silnym wietrze i niskich chmurach...). Po drugie, robiąc na długim końcu 40-150, czasem przy kręceniu rolką aparat się poruszy, zmieniając kadr i wszystko właściwie jest do d... (a przekonuj się o tym w domu jak jest po herbacie). Mając 5kl albo skok o 2EV problem w większośći przypadków znika.