Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uchwyt zasilający FP-1 - problem

Jabol23
23.06.08, 21:06
Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post ale forum przeglądam od kilkunastu miesięcy. Zwykle , jeżeli mam jakieś problemy to szukam rozwiązania w sieci.Tym razem nic nie znalazlem. Problem dotyczy nie dzialajacego przycisku wyzwalającego migawke na uchwycie zasilajacym do lampy blyskowej FP-1. Kupiłem wspomniany uchwyt wraz z wymaganym kablem gorącej stopki FL-CB02 i cablem RG-1 do zwalniania migawki. Nadmieniam, że posiadam lampę FL-50R i E3. W domu, po zmontowaniu wszystkiego, okazało sie, że w żaden sposób nie mogłem zwolnić migawki używając przycisku na uchwycie. Przycisk na aparacie działa dobrze, lampa działa poprawnie. Sprawdziłem gniazdo w aparacie spinając je na „krótko”, działa poprawnie. Podejrzewam cabel RG-1, ponieważ wydawał mi się po wsadzeniu do gniazda trochę luźny, jakby szpilki w gnieżdzie nie wchodziły do wtyczki cabla. Pojechałem do sklepu (tym razem wziąłem aparat) i poprosiłem o nowy komplet. Też nie działał. Towar oczywiście zwróciłem ale to nie rozwiązało problemu, ponieważ zależy mi na tym uchwycie, a głównie na wyzwalaniu migawki. W papierach, które otrzymałem razem z aparatem, przy dodatkowych akcesoriach znalazłem ten uchwyt ale z uwagą, że działa tylko przycisk na aparacie. W akcesoriach nie znalazłem natomiast cabla RG-1. Po trochę długim opisie (ale ja zawsze staram się najpierw poszukać dostępnych informacji) mam parę pytań : czy może ktoś używał tego uchwytu i jak się spisywał, czy gniazdo do zdalnego wyzwalania w E-3 różni się od E-1, czy może istnieje kilka rodzai cabla RG-1 (nie wydaje mi się to prawdopodobne ale...), czy Olympus może przygotowywuje coś nowego do E-3, a może dał sobie z tym spokój, że mało popularne itd.? W miarę możliwości, proszę o zainteresowanie się moim problemem. Dziękuję i pozdrawiam.

MicSzu
23.06.08, 21:11
Echh..a nie prosciej kupic wysokie napięcie? Tak to targasz tylko dodatkowy uchwyt i dodatkowe obciążenie a ładowanie jest chyba nie wiele szybsze:). Myślę, że mija się trochę z celem używanie tego wynalazku:) PS>Lampa ładuje się gdy jest podłonczona i nie ma w niej baterii a w uchwycie są?Bardzo mnie to ciekawi.

Pozdrawiam;MicSzu.

EDIT : podłączona !

fotomic
23.06.08, 21:15
W papierach, które otrzymałem razem z aparatem, przy dodatkowych akcesoriach znalazłem ten uchwyt ale z uwagą, że działa tylko przycisk na aparacie.

I to moze być rozwiązanie tego problemu, po prostu nie współpracuje z E-3, czy będzie jakieś wznowienie ? Nie wiem... trochę to dziwne
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Echh..a nie prosciej kupic wysokie napięcie? Tak to targasz tylko dodatkowy uchwyt i dodatkowe obciążenie a ładowanie jest chyba nie wiele szybsze:). Myślę, że mija się trochę z celem używanie tego wynalazku:) PS>Lampa ładuje się gdy jest podłonczona i nie ma w niej bateri a w uchwycie są?Bardzo mnie to ciekawi.

Pozdrawiam;MicSzu.

wiesz do czego służy FP-1 ? Dlaczego wydaje Ci się dziwne używanie tego uchwytu ?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Z tego co się orientuję to, wymagane jest zastosowanie kabla gorącej stopki FL-CB02 oraz RG-1 o ile zwalnianie migawki ma odbywać się przez FP-1.

Jabol23
23.06.08, 21:39
Micszu:
Ja pisałem, że bardziej mi zależy na przycisku niż na szybkim ładowaniu. Chciałem go przerobić, żeby aparat był obracany przy zmianie kadru, a uchwyt pozostawał w tym samym po płożeniu. Lampa może ładować się z samych baterii w uchwycie.
Fotomic:
Używałem całego kompletu.
Pozdrawiam.

MicSzu
23.06.08, 21:46
Sprytnie, chciałeś sobie zrobic bracket za 1,5 koła no no xD Ps. ile bolców jest w częsci uchwytu w miejscu tych złączy z przodu lampy? I znasz sie choc troszkę na elektronice? i mógł byś zmierzyc na których masz napięcie ( w uchwycie) i z której to srony lampy jest i gdzie + i gdzie -) Był bym potężnie wdzięczny, ponieważ moje ''dopałki nie działają a powinny;/)

Z góry dziękuję i pozdrawiam;MicSzu.

fotomic
23.06.08, 22:02
Micszu:
Ja pisałem, że bardziej mi zależy na przycisku niż na szybkim ładowaniu. Chciałem go przerobić, żeby aparat był obracany przy zmianie kadru, a uchwyt pozostawał w tym samym po płożeniu. Lampa może ładować się z samych baterii w uchwycie.
Fotomic:
Używałem całego kompletu.
Pozdrawiam.

widocznie działać nie będzie, tak jak napisali, moze inaczej są styki oprogramowane ? nie wiem.

skow
23.06.08, 22:37
Problem dotyczy nie dzialajacego przycisku wyzwalającego migawke na uchwycie zasilajacym do lampy blyskowej FP-1. Kupiłem wspomniany uchwyt wraz z wymaganym kablem gorącej stopki FL-CB02 i cablem RG-1 do zwalniania migawki.

Może źle skręciłeś te dwie główne części?

Z opisu wynika, że przycisk znajduje się w bocznej części a gniazdko (dwa gniazdka) do kabelka w dolnej części. Obie części są skręcane śrubą.

Ale aby to działało obie części muszą być jakoś połączone elektrycznie i może w tym miejscu nastąpiła awaria.

Jabol23
23.06.08, 23:21
MicSzu:
Przykro mi, że nie będę Ci mógł pomóc na dzień dzisiejszy, ponieważ całość zwróciłem do sklepu. Teraz mogę tylko powiedzieć, że „wtyczka” w uchwycie, która wchodzi do lampy pokrywała cztery bolce znajdujące sie w lampie ale czy wszystkie były aktywne to nie wiem. Jako, że ja tak łatwo się nie poddaję to, jeżeli będzie jakaś szansa na wykorzystanie tego uchwytu to kupię go ponownie i wtedy będę mógł zrobić to o co pytasz. Nie jestem elektronikiem ale jakieś podstawy z elektryki pamiętam.
Fotomic:
Być może masz rację, ale ja po zamontowaniu kabla do aparatu próbowałem z drugiej strony zasymulować działanie przycisku (co udało mi sie bez kabla w gnieździe aparatu) ale bez rezultatu.Wygląda na to, że wtyczka nie pasuje do gniazda (nie ma „przejscia”). Może się mylę? Nie wiem.
Skow:
Nie ma praktycznie możliwości złego skręcenia tych dwóch części (chyba, że ktoś bardzo chce). Dolna część posiada śrubę mocującą i styki teleskopowe. Wszystko jest perfekcyjnie wykonane „Made in Japan” włacznie z kablami.
Pozdrawiam, Jabol23

skow
23.06.08, 23:38
Wszystko jest perfekcyjnie wykonane „Made in Japan” włacznie z kablami.

Perfekcyjne jak nasze orły na ME.
Mimo wszystko jak sam widzisz coś nie działa.

Pod względem elektrycznym jest to bardzo prosta konstrukcja: podwójny przycisk i trzy przewody. Do sprawdzenia wystarczy jakiś omomierz lub bateryjka z żarówką i kabelkami.

fotomic
23.06.08, 23:41
Perfekcyjne jak nasze orły na ME.
Mimo wszystko jak sam widzisz coś nie działa.

Pod względem elektrycznym jest to bardzo prosta konstrukcja: podwójny przycisk i trzy przewody. Do sprawdzenia wystarczy jakiś omomierz lub bateryjka z żarówką i kabelkami.

przecież napisane jest ze z E3 nie działa.

skow
24.06.08, 23:46
przecież napisane jest ze z E3 nie działa.

Oczywiście, że samo FP-1 nie działa z E-3 tak jak nie będzie działał z E-1 czy E-300. Musi byc kabelek.

"The shutter can be released using the shutter button of either
the flash power grip or camera.
• The shutter button on this unit is operable only when both
the brocket cable and remote grip cable RG-1 (optional)
are connected.
• When the remote grip cable RG-1 (optional) is not used,
only the camera’s shutter button is operable."

Skoro wężyk RM-CB1 działa z E-1, E-300 i z E-3 to i FP-1 z kablem RG-1 (który to zestaw jest substytutem wężyka RM-CB1) powinien działać z E-3.
Uważam, że to powinno działać też np z E-400 czy E-510 - to tylko kwestia odpowiedniego kabelka przechodzącego z USB(12pin) na na wtyczkę 3pinową.

Rada dla Jabol23:
Podłącz najpierw do swojego aparatu wężyk RM-CB1 i sprawdź czy to działa bo może masz coś z aparatem. Sprawdzanie "na krótko" nie zawsze jest dobra metodą.