Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Uchwyt zasilający FP-1 - problem

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Uchwyt zasilający FP-1 - problem

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post ale forum przeglądam od kilkunastu miesięcy. Zwykle , jeżeli mam jakieś problemy to szukam rozwiązania w sieci.Tym razem nic nie znalazlem. Problem dotyczy nie dzialajacego przycisku wyzwalającego migawke na uchwycie zasilajacym do lampy blyskowej FP-1. Kupiłem wspomniany uchwyt wraz z wymaganym kablem gorącej stopki FL-CB02 i cablem RG-1 do zwalniania migawki. Nadmieniam, że posiadam lampę FL-50R i E3. W domu, po zmontowaniu wszystkiego, okazało sie, że w żaden sposób nie mogłem zwolnić migawki używając przycisku na uchwycie. Przycisk na aparacie działa dobrze, lampa działa poprawnie. Sprawdziłem gniazdo w aparacie spinając je na „krótko”, działa poprawnie. Podejrzewam cabel RG-1, ponieważ wydawał mi się po wsadzeniu do gniazda trochę luźny, jakby szpilki w gnieżdzie nie wchodziły do wtyczki cabla. Pojechałem do sklepu (tym razem wziąłem aparat) i poprosiłem o nowy komplet. Też nie działał. Towar oczywiście zwróciłem ale to nie rozwiązało problemu, ponieważ zależy mi na tym uchwycie, a głównie na wyzwalaniu migawki. W papierach, które otrzymałem razem z aparatem, przy dodatkowych akcesoriach znalazłem ten uchwyt ale z uwagą, że działa tylko przycisk na aparacie. W akcesoriach nie znalazłem natomiast cabla RG-1. Po trochę długim opisie (ale ja zawsze staram się najpierw poszukać dostępnych informacji) mam parę pytań : czy może ktoś używał tego uchwytu i jak się spisywał, czy gniazdo do zdalnego wyzwalania w E-3 różni się od E-1, czy może istnieje kilka rodzai cabla RG-1 (nie wydaje mi się to prawdopodobne ale...), czy Olympus może przygotowywuje coś nowego do E-3, a może dał sobie z tym spokój, że mało popularne itd.? W miarę możliwości, proszę o zainteresowanie się moim problemem. Dziękuję i pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Echh..a nie prosciej kupic wysokie napięcie? Tak to targasz tylko dodatkowy uchwyt i dodatkowe obciążenie a ładowanie jest chyba nie wiele szybsze. Myślę, że mija się trochę z celem używanie tego wynalazku PS>Lampa ładuje się gdy jest podłonczona i nie ma w niej baterii a w uchwycie są?Bardzo mnie to ciekawi.

Pozdrawiam;MicSzu.

EDIT : podłączona !
    Ostatnio edytowane przez dobas ; 23.06.08 o 22:45
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jabol23 Zobacz posta
    W papierach, które otrzymałem razem z aparatem, przy dodatkowych akcesoriach znalazłem ten uchwyt ale z uwagą, że działa tylko przycisk na aparacie.
    I to moze być rozwiązanie tego problemu, po prostu nie współpracuje z E-3, czy będzie jakieś wznowienie ? Nie wiem... trochę to dziwne
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Echh..a nie prosciej kupic wysokie napięcie? Tak to targasz tylko dodatkowy uchwyt i dodatkowe obciążenie a ładowanie jest chyba nie wiele szybsze. Myślę, że mija się trochę z celem używanie tego wynalazku PS>Lampa ładuje się gdy jest podłonczona i nie ma w niej bateri a w uchwycie są?Bardzo mnie to ciekawi.

Pozdrawiam;MicSzu.
    wiesz do czego służy FP-1 ? Dlaczego wydaje Ci się dziwne używanie tego uchwytu ?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Z tego co się orientuję to, wymagane jest zastosowanie kabla gorącej stopki FL-CB02 oraz RG-1 o ile zwalnianie migawki ma odbywać się przez FP-1.
    Ostatnio edytowane przez fotomic ; 23.06.08 o 21:17 Powód: Automatyczne scalenie postów
    było sobie życie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Micszu:
    Ja pisałem, że bardziej mi zależy na przycisku niż na szybkim ładowaniu. Chciałem go przerobić, żeby aparat był obracany przy zmianie kadru, a uchwyt pozostawał w tym samym po płożeniu. Lampa może ładować się z samych baterii w uchwycie.
    Fotomic:
    Używałem całego kompletu.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Sprytnie, chciałeś sobie zrobic bracket za 1,5 koła no no xD Ps. ile bolców jest w częsci uchwytu w miejscu tych złączy z przodu lampy? I znasz sie choc troszkę na elektronice? i mógł byś zmierzyc na których masz napięcie ( w uchwycie) i z której to srony lampy jest i gdzie + i gdzie -) Był bym potężnie wdzięczny, ponieważ moje ''dopałki nie działają a powinny;/)

Z góry dziękuję i pozdrawiam;MicSzu.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Micszu:
    Ja pisałem, że bardziej mi zależy na przycisku niż na szybkim ładowaniu. Chciałem go przerobić, żeby aparat był obracany przy zmianie kadru, a uchwyt pozostawał w tym samym po płożeniu. Lampa może ładować się z samych baterii w uchwycie.
    Fotomic:
    Używałem całego kompletu.
    Pozdrawiam.
    widocznie działać nie będzie, tak jak napisali, moze inaczej są styki oprogramowane ? nie wiem.
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Problem dotyczy nie dzialajacego przycisku wyzwalającego migawke na uchwycie zasilajacym do lampy blyskowej FP-1. Kupiłem wspomniany uchwyt wraz z wymaganym kablem gorącej stopki FL-CB02 i cablem RG-1 do zwalniania migawki.
    Może źle skręciłeś te dwie główne części?

Z opisu wynika, że przycisk znajduje się w bocznej części a gniazdko (dwa gniazdka) do kabelka w dolnej części. Obie części są skręcane śrubą.

Ale aby to działało obie części muszą być jakoś połączone elektrycznie i może w tym miejscu nastąpiła awaria.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    MicSzu:
    Przykro mi, że nie będę Ci mógł pomóc na dzień dzisiejszy, ponieważ całość zwróciłem do sklepu. Teraz mogę tylko powiedzieć, że „wtyczka” w uchwycie, która wchodzi do lampy pokrywała cztery bolce znajdujące sie w lampie ale czy wszystkie były aktywne to nie wiem. Jako, że ja tak łatwo się nie poddaję to, jeżeli będzie jakaś szansa na wykorzystanie tego uchwytu to kupię go ponownie i wtedy będę mógł zrobić to o co pytasz. Nie jestem elektronikiem ale jakieś podstawy z elektryki pamiętam.
    Fotomic:
    Być może masz rację, ale ja po zamontowaniu kabla do aparatu próbowałem z drugiej strony zasymulować działanie przycisku (co udało mi sie bez kabla w gnieździe aparatu) ale bez rezultatu.Wygląda na to, że wtyczka nie pasuje do gniazda (nie ma „przejscia”). Może się mylę? Nie wiem.
    Skow:
    Nie ma praktycznie możliwości złego skręcenia tych dwóch części (chyba, że ktoś bardzo chce). Dolna część posiada śrubę mocującą i styki teleskopowe. Wszystko jest perfekcyjnie wykonane „Made in Japan” włacznie z kablami.
    Pozdrawiam, Jabol23

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Wszystko jest perfekcyjnie wykonane „Made in Japan” włacznie z kablami.
    Perfekcyjne jak nasze orły na ME.
    Mimo wszystko jak sam widzisz coś nie działa.

Pod względem elektrycznym jest to bardzo prosta konstrukcja: podwójny przycisk i trzy przewody. Do sprawdzenia wystarczy jakiś omomierz lub bateryjka z żarówką i kabelkami.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Perfekcyjne jak nasze orły na ME.
    Mimo wszystko jak sam widzisz coś nie działa.

Pod względem elektrycznym jest to bardzo prosta konstrukcja: podwójny przycisk i trzy przewody. Do sprawdzenia wystarczy jakiś omomierz lub bateryjka z żarówką i kabelkami.
    przecież napisane jest ze z E3 nie działa.
    było sobie życie