Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post ale forum przeglądam od kilkunastu miesięcy. Zwykle , jeżeli mam jakieś problemy to szukam rozwiązania w sieci.Tym razem nic nie znalazlem. Problem dotyczy nie dzialajacego przycisku wyzwalającego migawke na uchwycie zasilajacym do lampy blyskowej FP-1. Kupiłem wspomniany uchwyt wraz z wymaganym kablem gorącej stopki FL-CB02 i cablem RG-1 do zwalniania migawki. Nadmieniam, że posiadam lampę FL-50R i E3. W domu, po zmontowaniu wszystkiego, okazało sie, że w żaden sposób nie mogłem zwolnić migawki używając przycisku na uchwycie. Przycisk na aparacie działa dobrze, lampa działa poprawnie. Sprawdziłem gniazdo w aparacie spinając je na „krótko”, działa poprawnie. Podejrzewam cabel RG-1, ponieważ wydawał mi się po wsadzeniu do gniazda trochę luźny, jakby szpilki w gnieżdzie nie wchodziły do wtyczki cabla. Pojechałem do sklepu (tym razem wziąłem aparat) i poprosiłem o nowy komplet. Też nie działał. Towar oczywiście zwróciłem ale to nie rozwiązało problemu, ponieważ zależy mi na tym uchwycie, a głównie na wyzwalaniu migawki. W papierach, które otrzymałem razem z aparatem, przy dodatkowych akcesoriach znalazłem ten uchwyt ale z uwagą, że działa tylko przycisk na aparacie. W akcesoriach nie znalazłem natomiast cabla RG-1. Po trochę długim opisie (ale ja zawsze staram się najpierw poszukać dostępnych informacji) mam parę pytań : czy może ktoś używał tego uchwytu i jak się spisywał, czy gniazdo do zdalnego wyzwalania w E-3 różni się od E-1, czy może istnieje kilka rodzai cabla RG-1 (nie wydaje mi się to prawdopodobne ale...), czy Olympus może przygotowywuje coś nowego do E-3, a może dał sobie z tym spokój, że mało popularne itd.? W miarę możliwości, proszę o zainteresowanie się moim problemem. Dziękuję i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem