Zobacz pełną wersję : Matryca w lustrzankach
Witam.
Mam do forumowiczów pytanie odnośnie matrycy w lustrzankach. Ponieważ chcę kupić lustrzankę Olympusa, a
dowiedziałem się ze matryca wystarcza na zrobienie
danej liczby zdjęć po czym trzeba kupić nową, a
cena jej jest prawie taka sama jak nowego body.
Proszę odpiszcie czy to prawda. Ile kosztuje taka
matryca i ile można zrobić na niej zdjęć. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie samego aparatu i obiektywu. Co sądzicie o Olympusie e-420 z jednym obiektywem 14-42mm. Bierzcie pod uwagę fakt że jeszcze do niedawna chciałem kupić kompakt Olympusa Sp-570, jednak gdy poczytałem kilka wątków waszego forum zaraziliście mnie lustrzanką.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.
Matryca się nie zużyje, migawka tak.
Ale nie panikuj, ludzie mają po 50 000 zdjęć zrobionych i działa dalej.
Jeśli chodzi o obiektyw to 14-42 jest bardzo dobrym szkiełkiem jak na swoją cenę. Można spokojnie od tego zacząć, a potem dokupić inne, takie które będziesz uważał za przydatne.
wujek.samo.h
23.06.08, 20:26
O żywotności matrycy niewiele mi wiadomo.
Pewnie jest jak z ekranem TV. Kiedyś padnie, ale zanim się to stane pewnie zdążysz sobie kupić nowy. Szybciej pojawi Ci się na niej kurz, co w przypadku Olka nie jest takie proste.
Szybciej można mówić o żywotności migawki. Jest ona obliczona na pewną ilość cyki, to jak gwarantowane kilometry w silnikach samochodowych. Profesionalne lustrzanki są obliczone na ok 100 tys. cykli (czasem 150 tys.). Oczywiście wartość ta może być przekroczona, może się też zdażyć, że nie zostanie osiągnięta. W przypadku amatorskich lustrzanek ilość cykli jest podobno mniejsza, chyba w graniacach 50 tys. Zaznaczam że nie jestem tego pewien, więc jeśli plotę głupoty niech ktoś mnie skoryguje.
Oczywiście są to wartości jakie migawka powinna się wytrzymać, są specialne fora gdzie ludzie chwalą się ilością cykli. Więc wartości te nie należy brać tak do końca na serio.
Proszę odpiszcie czy to prawda.
Tak, matryca zużywa się z czasem. Pojawiają się na niej nieprawidłowo działające elementy światłoczułe, objawia się to występowaniem tzw "hotpikseli" -świecące punkty na zdjęciach. powstają one tym częściej im bardziej przegrzewa się matryca - dotyczy to głównie kompaktów i trybu LV w lustrzankach (matryca pracuje wtedy w trybie ciągłym i silnie się nagrzewa). e420 ma funkcję mapowania martwych pikseli, inne modele nie wiem.
Prawdopodobnie szybciej kupisz sobie nowy (lepszy, szybszy i w ogóle :wink: ) aparat niż zużyje Ci się matryca w lustrzance.
420 to fajny aparacik, ma prawie wszystko czego potrzeba nawet dla zaawansowanego amatora.
Obiektyw 14-42 do normalnego użytkowania jest wystarczający, chociaż jeśli masz możliwość, lepiej kupić 14-54 (niestety kosztuje więcej niż body e420 :cry: )
gdy poczytałem kilka wątków waszego forum zaraziliście mnie lustrzanką.
witam,
i nie bierz żadnego antidotum tylko poddaj się tej zarazie ;)
pozdr
e420 ma funkcję mapowania martwych pikseli, inne modele nie wiem.
Inne modele też mają.
xxxsebusxxx
23.06.08, 22:26
W sprawie żywotności migawki pisałem kiedyś do serwisu olka i napisali mi że "żywotność wynosi kilkadziesiąt tysięcy cykli" czyli nie chcą podać konkretnej ilości żeby później się nie czepiać.
Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Powiem szczeże że nie moge się zdecydować czy wziąść e-420 czy e-510. Na forum było już kilka takich pytań. Przeważnie pomiędzy tymi dwóma aparatami polecaliście e-510. Oba z tym samym obiektywem 14-42 mm są w praktycznie identycznych cenach. Muszę się jeszcze pożądnie zastanowić, który kupić. Dziękuje jeszcze raz za pomoc.
nowsze body vs. stabilizacja - musisz sobie powiedzieć co Ci się bardziej przyda.
Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Powiem szczeże że nie moge się zdecydować czy wziąść e-420 czy e-510. Na forum było już kilka takich pytań. Przeważnie pomiędzy tymi dwóma aparatami polecaliście e-510. Oba z tym samym obiektywem 14-42 mm są w praktycznie identycznych cenach. Muszę się jeszcze pożądnie zastanowić, który kupić. Dziękuje jeszcze raz za pomoc.
Zdecydowanie E-510.
To świetny aparat a stabilizacja jest nie do przecenienia. Poza tym ma wydajniejsze zasilanie.
Ja równierz polecam Ci e-510 - stabilizacja nie zastąpiona;)
Polecam E-510. No chyba jeżeli będziesz bardziej używał lustrzanki jako małpki i fotografował w trybie LiveView. Według mnie to jedyna przewaga E-420 że jest bardziej kompaktowy (wymiary no i wygodniejsze ostrzenia jak i praca w trybie LiveView ). Jeżeli zamierzasz celować z wizjera to nie ma się nad czym zastanawiać. Stabilizacja to świetna sprawa.
Tomek... w maju stałem przed takim samym wyborem. Na poczatku myslałem o SP-570 a skończyłem na E-510 + 14-54... Jedyne co moge powiedzieć w chwili obecnej (po pstryknięciu 300 fotek) to że póki co możliwości aparatu o wiele przekraczaja moje umiejętności. Ale to dobrze, bo mnie to mobilizuje to okiełznania bestyjki :) i myślę że z każdym dniem będzie lepiej.... Jedyne nad czym ewentualnie bym się zastanowił gdybym był teraz na twoim miejscu to czy E-510 + dual kit czy E-520 + 14-42 (a reszta szklarni potem) - lecz jak się spodziewam dużo też zależy od budżetu jakim dysponujesz....
Tak jak koledzy polecam E-510. Przede wszystkim ma świetnie działającą stabilizację obrazu i jest dużo wygodniejszy w trzymaniu (może z kitowym 14-42 nie będzie dużej różnicy ale jeśli kiedyś dołożysz większy obiektyw i/lub zewnętrzną lampę to ją na pewno poczujesz).
Ja kupiłem E-510 na początku czerwca i nie żałuję... Nota bene lustro "chodziło" za mną od wieków, ale też pierwotnie rozważałem zakup SP-570...
Bierz E-510, nie będziesz żałował ;-)
Po waszych namowach i swych przemyśleniach, chyba wybiorę E-510. Odbiegam trochę od tematu w tytule, jednak mam jeszcze kilka pytań dotyczących pamięci. Lustrzanki olympusa są wyposażone w dwa sloty kart pamięci Xd i Compact Flash. Chciałbym również mieć efekt panoramy czy efekty artystyczne. Moje pytanie jest takie czy muszę mieć oryginalną kartę Xd olympusa aby robić wyżej wymienione efekty? Czy wystarczy jedna karta compact flash? Drugie moje pytanie czy to jakoś ustawia się w aparacie i efety można zobaczyć na ekranie? Nurtuje mnie również ile zrobię mniej więcej zdjęć najlepszej jakości na karcie 4gb compact flash? Dzięki za udzielenie informacji i doradzenie przy wyborze sprzętu.
Po waszych namowach i swych przemyśleniach, chyba wybiorę E-510. Odbiegam trochę od tematu w tytule, jednak mam jeszcze kilka pytań dotyczących pamięci. Lustrzanki olympusa są wyposażone w dwa sloty kart pamięci Xd i Compact Flash. Chciałbym również mieć efekt panoramy czy efekty artystyczne. Moje pytanie jest takie czy muszę mieć oryginalną kartę Xd olympusa aby robić wyżej wymienione efekty? Czy wystarczy jedna karta compact flash? Drugie moje pytanie czy to jakoś ustawia się w aparacie i efety można zobaczyć na ekranie? Nurtuje mnie również ile zrobię mniej więcej zdjęć najlepszej jakości na karcie 4gb compact flash? Dzięki za udzielenie informacji i doradzenie przy wyborze sprzętu.
"Efekt panoramy" dużo łatwiej uzyskasz za pomoca oprogramowania do tego stworzonego np. Panorama Maker lub Autopano Pro, olej katy Xd bo to strata kasy - chybą ze jako zapas w 2 slocie. Porządny i szybki CF to podstawa... wiec od tego zacznij a XD jak stwierdzisz ze potrzebne dokupisz potem.
xxxsebusxxx
29.06.08, 23:10
Tylko karta Olympusa. W najlepszej jakości- chodzi Ci o fotki w RAW'ie czy najlepsza jakość jpg?
Chodziło mi o zdjęcia w jpg.
xxxsebusxxx
30.06.08, 16:47
U mnie wg informacji wyświetlanych przez aparat powinno sie zmieścić na 2GB CF'u ok. 250fotek więc na 4GB powinno ich być 500. Są to jedynie ilości orientacyjne
a czy ktoś wie dlaczego i co to oznacza, że matryca e-510 ma 10mpx (naprawde 10,9mpx) a e-520 też 10mpx ( ale naprawde 11,8pmx).
czy coś daje ta róznica 0,9mpx?
Smerf Maruda
30.06.08, 20:32
a czy ktoś wie dlaczego i co to oznacza, że matryca e-510 ma 10mpx (naprawde 10,9mpx) a e-520 też 10mpx ( ale naprawde 11,8pmx).
Nic nie daje.
Ja kupiłem E-510 na początku czerwca i nie żałuję... Nota bene lustro "chodziło" za mną od wieków, ale też pierwotnie rozważałem zakup SP-570...
Bierz E-510, nie będziesz żałował ;-)
Od trzech miesięcy jestem posiadaczem E 510 z zestawem "kitowym" kupionym w VOBIS-e i jestem naprawdę zadowolony z możliwośći tego aparatu, szkła które są w zestawie na pewno na początku wystarczają do pracy, ale w "miarę jedzenia apetyt rośnie" i tak jest też w moim przypadku.Zastanawiam się nad zakupem ZD 14-54 ze względu na jasność( 2.8 ) i w następnej kolejnośći marzy Mi się "szeroki kąt" np.7-14 lub "rybie oko" Fotki robię w RAW-ie dlatego też najlepiej zaopatrzyć się w karty CF 4GB lub 2 GB.Ostatnio "bawię się" HDR-ami i dlatego też duże karty są potrzebne do robienia RAW-a
Jeszcze raz polecam E510:esystem:
Tak naprawdę, to zarówno E-510, jak i E-520 ma dokładnie 10.363.904 efektywnych pikseli w rawie.
xxxsebusxxx
30.06.08, 21:44
...kupionym w VOBIS-e...
Wiem że to nie moja sprawa i nie jest to związane z tematem ale ceny tam nie wyglądają interesująco :-/ a obsługa zapytana o konkrety odpowiada że aparat robi fajne fotki itp.
Witam.
Mam do forumowiczów pytanie odnośnie matrycy w lustrzankach. Ponieważ chcę kupić lustrzankę Olympusa, a
Proszę odpiszcie czy to prawda. Ile kosztuje taka
matryca i ile można zrobić na niej zdjęć. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie samego aparatu i obiektywu. Co sądzicie o Olympusie e-420 z jednym obiektywem 14-42mm. Bierzcie pod uwagę fakt że jeszcze do niedawna chciałem kupić kompakt Olympusa Sp-570, jednak gdy poczytałem kilka wątków waszego forum zaraziliście mnie lustrzanką.
Matryca moze Ci najwyzej pasc... jak wszystko inne ;)
Przy normalnym uzytkowaniu aparatu bardziej sie moralnie
zuzyje niz fizycznie ;)
Masz duze prawdopodobienstwo ze kupisz nowy ;) a stary odlozysz w kat czy dasz dzieciakowi do zabawy albo sprzedasz za friko ;)
Tak naprawdę, to zarówno E-510, jak i E-520 ma dokładnie 10.363.904 efektywnych pikseli w rawie.
no właśnie ale jeśli mają różną liczbę nieefektywnych px to oznacza, że są to różne matryce chyba?
a co ma znaczenie tylko: liczba efektywnych mpx czy nieefektywnych tez?
no właśnie ale jeśli mają różną liczbę nieefektywnych px to oznacza, że są to różne matryce chyba?
A mają różną liczbę nieefektywnych pikseli? W instrukcji obsługi mojego E-410 napisali, że ma 11,8 mpx. Z tego, co wiem, to w E-420/E-520 napisali tak samo. Czy napisali prawdę? Nie wiem. Czy to są różne matryce? Nie wiem. Ludzie twierdzą, że różne, chociaż wiedzą o nich tyle samo, co i ja :) Jednak wcale nie zdziwiłbym się, gdyby były takie same, a wszystkie różnice w jakości zdjęci wynikałyby jedynie z innej elektroniku i/lub algorytmów.
wg fotokuriera z tego miesiąca e510 ma 10,9mpx a e520 11,8mpx. zastanawiam sie tylko czy to ma jakis wpływ, np na mniejsze szumy. a może nadwyżka nie jest wykożystywana do celów jakim jest zapisywanie obrazu. jesli tak to po co w e520 zrobili większą nadwyżke?
"- Liczba wszystkich pikseli, to liczba określająca ile pikseli światłoczułych jest na matrycy tego aparatu.
- Liczba pikseli efektywnych mówi nam, ile z tych pikseli stanowi punkty robionego zdjęcia. Jest ona praktycznie równa iloczynowi podanej rozdzielczości aparatu.
Pozostałe piksele są potrzebne do otrzymania informacji o jasności i kolorze, którym naświetlone zostały piksele brzegowe (na zewnątrz tych efektywnych)."
hm czyli cos te pozostałe jednak zapisują ważnego..
ortografia! - M.
ło matko...
Liczba efektywna pikseli e-520
http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_digital_slr_specifications_e-520_19289.htm
Liczba efektywna pikseli e-510
http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_E-510_Specifications.htm
Liczba efektywna pikseli e-420
http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_digital_slr_specifications_18953.htm
Wiekszosc pytan/odpowiedzi na temat e-510
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12035
Poczatki z e-systemem
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12089
Róbcie foty lepiej tymi swoimi mega pikselami :)
Czy waszym zdaniem cena E-510 już się ustabilizowała czy poleci jeszcze w dół. Moje pytanie jest takie czy kupić już czy poczekać jeszcze z jeden miesiąć?
Na co chesz czekać - na jesień? Tańsze to już być nie może.
Cena na pewno nie "poleci w dół", co najwyżej będzie powoli spadać, więc nie ma sensu tracić czasu i zdjęć wakacyjnych. Czekać to sobie można jak jest szaro-buro i dzień krótki, ale nie jak jest ładna pogoda i dużo wolnego czasu.
Czy waszym zdaniem cena E-510 już się ustabilizowała czy poleci jeszcze w dół. Moje pytanie jest takie czy kupić już czy poczekać jeszcze z jeden miesiąć?
A ile to moze staniec ?
Nie da sie przeliczyc ladnych zdjec ktore w tym czasie zrobisz.
Zawsze z czasem elektronika tanieje i kazdy zakup to nie interes ;)
Jedno jest pewne - niezależnie od tego, kiedy dokona się zakupu, to po roku od kupna sprzęt będzie warty połowę, a po dwóch latach nie będzie już nic warty :) Jedynie w przypadku dobrych szkieł jest inaczej.
epicure:
lepiej nie generalizować... nowy E-1 wyniósł mnie powiedzmy 1333 pln (słynna cena 3333 za 14-54 kit) a sprzedałem dwuletniego za 1450 + 50 muszla oczna. biorąc pod uwagę spadek ceny 14-54, można powiedzieć że straciłem na aparacie stówkę.
No dobra, przypadki kiedy puszka jest dodawana gratis do obiektywu można pominąć, bo już się takie nie zdarzą.
Po długich przemyśleniach zdecydowałem się na E-510 double kit. Kupiłem swój zestaw tutaj (http://www.fotozakupy.pl/lustrzanka-cyfrowa/olympus-e-510-14-42-i-40-150-extreme-iii-4gb-torba-i-dvd,7727s). Mam nadzieję że będę zadowolony.:esystem:
Również zastanawiałem się czy nie poczekać z zakupem ale stwiedziłem, że szkoda czasu tym bardziej, że cena aparatu jest atrakcyjna. Dziś zamówiłem E-510 z dwoma obiektywami też w tym sklepie. Dokładnie ten sam zestaw.
xxxsebusxxx
7.07.08, 21:12
Też tam kupowałem tylko że odbiór osobisty bo mam po blisku ;)
Smerf Maruda
7.07.08, 21:14
Po długich przemyśleniach zdecydowałem się na E-510 double kit. Kupiłem swój zestaw tutaj (http://www.fotozakupy.pl/lustrzanka-cyfrowa/olympus-e-510-14-42-i-40-150-extreme-iii-4gb-torba-i-dvd,7727s). Mam nadzieję że będę zadowolony.:esystem:
Niech Ci służy.
...Mam nadzieję że będę zadowolony.:esystem:
Z aparatu napewno :wink::wink:
Dostałem dzisiaj już swój aparat. Po pięciu długoci godzinach ładowania się akumulatora mogłem nareszcie zrobić pierwsze fotki. Aparat jest naprawdę świetny. Narazie wszystkie zdjęcia robiłem na automacie. Bardzo się ciesze że zdecydowałem się na ten drugi obiektyw. Jednak jest pewna rzecz ,która mnie zastanawia. Kiedy robiłem zdjęcia w pomieszczeniach aparat najpierw wypuszczał kilka błyśnieć lampą błyskową dopiero kiedy złapał ostrość "mrugnął" i zrobił zdjęcie. Na dworze przy dobrym oświetleniu to zjawisko nie miało miejsca. Czy to zupełnie normalne ? Czy jakaś wada aparatu, a może mam coś źle ustawione?
aparat najpierw wypuszczał kilka błyśnieć lampą błyskową dopiero kiedy złapał ostrość "mrugnął" i zrobił zdjęcie.
No ja nie rozumiem czego tu można nie rozumieć :roll::roll:
Kiedy robiłem zdjęcia w pomieszczeniach aparat najpierw wypuszczał kilka błyśnieć lampą błyskową dopiero kiedy złapał ostrość "mrugnął" i zrobił zdjęcie. Na dworze przy dobrym oświetleniu to zjawisko nie miało miejsca. Czy to zupełnie normalne ? Czy jakaś wada aparatu, a może mam coś źle ustawione?
A JAK ON MA PO CIEMKU USTAWIĆ OSTROŚĆ ??? :evil:
To normalne nie przejmuj się jak jest za mało światła to lampa podświetla AF.
Życzę dużo przyjemności z nowej zabawki.