PDA

Zobacz pełną wersję : FL-36 a FL-36R?

format
16.06.08, 11:51
Witam serdecznie,

Jestem posiadaczem e500-tki i noszę się z zamiarem zakupu lampy. No i mam tu mały zgryz - różnica cenowa między fl36, a fl36r jest bardzo niewielka, a nie ukrywam, w przyszłości zamierzam zmigrować korpus na e3, więc bezprzewodowe wyzwalanie mogłoby mi się przydać, ale... czy fl-36r ma normalną stopkę umożliwiającą współpracę z korpusami nieobsługującymi bezprzewodowego wyzwalania? Słowem, czy będę mógł z niej już dziś korzystać jak z normalnej FL-36 ?

Gundi
16.06.08, 12:04
Tak.

(dziesięć znaków...)

dog_master
16.06.08, 15:25
Tak, to ta sama lampa, tylko mozliwa jest praca z nowymi body na odleglosc. Reszta ta sama :]

dominius
18.06.08, 00:10
Nie wiem jak z FL-36 ale FL-36R posiada tryb SL wiec można ją wyzwalać zdalnie za pomocą wbudowanej lampy. Przetestowane na E-510 :). Pozdrawiam.

ConradDS
25.02.11, 12:56
Wątek stary jak mój aparat ale wole zapytać tutaj leniwych jak ja bo instrukcję mam po angielsku a szare komórki strajkują dzisiaj. Tryb rc w lampie fl36r działa na zasadzie fotoceli? Mam włączony w lampie tryb rc, mamy tu ustawienia od C1A do C4C( czyli c1a-c1c,c2a-c2c,c3a-c3c, c4a-c4c). Body ustawione mam tak: tryb rc on/A- AUTO błysk na FP,B- TTL czułość HI,C- M, 1/1, CH1. Tryb MANUAL . Lampa przedem do aparatu, mryga sobie niesmialo podczerwono, pstrykam i zero reakcji. W trybie SL tzn jak podniose wbudowaną lampę smiga aż miło, nie wazne jak stoi, 5 mb od puszki. Coś nie tak z moim body czy coś źle robię?

romek1967
25.02.11, 13:14
Wątek stary jak mój aparat ale wole zapytać tutaj leniwych jak ja bo instrukcję mam po angielsku a szare komórki strajkują dzisiaj. Tryb rc w lampie fl36r działa na zasadzie fotoceli? Mam włączony w lampie tryb rc, body ustawienia tryb rc on/A- AUTO błysk na FP,B- TTL czułość HI,C- M, 1/1, CH1. Tryb MANUAL . Lampa przedem do aparatu, mryga sobie niesmialo podczerwono, pstrykam i zero reakcji. W trybie SL tzn jak podniose wbudowaną lampę smiga aż miło, nie wazne jak stoi, 5 mb od puszki. Coś nie tak z moim body czy coś źle robię?

na mój nos wszystko OK, błysk lampy slave wyzwalany jest przez błysk wbudowanej o ile pamiętam. Mój Metz 58 AF-1 tez nie błyśnie dopóki nie podniosę wbudowanej lampki.

ConradDS
25.02.11, 13:18
W takim razie po co jest tryb rc skoro nie działa. Chyba jednak nie jest ok skoro w trybie Slave działa jak się wyłączy rc w body. W lampie jest rc i sl, na sl działa jak fotocela na rc przy zadnym ustawieniu nie działa. po co mi slave gdy robie portret i nie potrzebuje błysku z wbudowanej. Liczyłem na rc ale nie wiem co jest ze nie działa. :(
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No dobra, wiem już o co chodzi. Ten tryb tak działa. lampy komunikują się błyskiem. Można zminimalizować błysk komunikacyjny z wbudowanej, ale nie bedzie bez niej działać komunikacja z zewnetrznymi lampami. Ustawienia w body sa do pogrupowania lamp i przypisania im roznych parametrow pracy. Jak chce bez błysku to pozostaje kupic wyzwalacz radiowy na sanki i odbiorniki. Przez chwile się łudziłem że olki flki przez radio wzbudzają :). A szkoda.

Roby
25.02.11, 13:47
Z tego co pamiętam tryb RC lampy uruchamiasz też fleszem wbudowanym

lukasz78
25.02.11, 13:53
Widać, że mamy piątek.
Lampa w trybie RC komunikuje się z korpusem za pomocą fal radiowych, nie jest wyzwalana błyskiem. Wbudowaną trzeba otworzyć żeby menu lampy w aparacie było aktywne.

W modelu E-3 fotografujący musi jedynie uaktywnić „tryb RC” (Zdalnego sterowania) stanowiący opcję w menu Foto 2 oraz podnieść wbudowaną lampę aparatu. W lampach błyskowych FL-50R bądź FL-36R, należy nacisnąć przycisk MODE i poczekać aż na wyświetlaczu lampy pojawi się wskazanie “RC”. Jeśli wyświetlacze aparatu fotograficznego i lampy błyskowej wskazują, że urządzenia komunikują się ze sobą na tym samym kanale...

http://www2.olympus.pl/consumer/208_21427.htm

ConradDS
25.02.11, 13:59
Tak, już to odkryłem:). Wnioski wyciągnięte z tej sytuacji:
Skoro w trybie SL lampa działa bez względu na ustawienia rc w body to w tym trybie(SL) lampa blyska zawsze tak jak jest ustawiona w menu wlasnym. W trybie RC aparat steruje błyskiem lampy wg wlasnych ustawien, czyli:
1. Body w trybie RC + lampa w trybie RC = pełna kontrola nad błyskiem.
2. Body w trybie RC + lampa w trybie SL = brak kontroli parametrów błysku z poziomu aparatu

Inny wniosek jest taki ze lampa w trybie SL zachowuje sie tak samo bez względu na tryb i ustawienia pracy aparatu.
Jeśli się mylę to proszę o lincz.

Roby
25.02.11, 14:07
Z tego co pamiętam tryb RC lampy uruchamiasz też fleszem wbudowanym

Ok może żle to ująłem,trzeba podnieść wbudowaną lampę żeby wyzwolić FL-kę:wink:

epicure
25.02.11, 14:10
Lampa w trybie RC komunikuje się z korpusem za pomocą fal radiowych, nie jest wyzwalana błyskiem. Wbudowaną trzeba otworzyć żeby menu lampy w aparacie było aktywne.

Bzdura. Lampa komunikuje się z korpusem (a raczej na odwrót, korpus z lampą) za pomocą błysków lampy wbudowanej. Żadnego radiowego nadajnika i odbiornika tam nie ma.

dobas
25.02.11, 14:23
Widać, że mamy piątek.

nieee.. nie ma fal radiowych - jest komunikacja błyskiem.
na potwierdzenie można podać przykład lamp podwodnych UFL1 czy UFL2
wyzwalane sa TYLKO po podłączeniu ŚWIATŁOWODOWEGO KABLA łączącego lampę w aparacie z lampą zewnętrzną...

gdyby wyzwalane były radiowo nie trzeba było by nic łączyć

osobną sprawą jest fakt, że fale radiowe pod wodą rozchodzą się tragicznie. Okęty podowdne, zeby pogadać z dowództwem zawsze musiały wypływac na powierzchnię. Długa fala jeszcze jakoś się nadawała do komunikacji.

nie wiem czy na krótki dystans by działało pod wodą wyzwalanie radiowe na odleglosci metra... ciekawe....

w kazdym razie RC to wbrew pozorom wyzwalanie błyskiem lampy

bo to nie RADIO CONTROL tylko REMOTE CONTROL

można przecież zrobic eksperyment - otworzyć lampe w aparacie tak aby wyzwoliłe FL36 R, a potem zasłonić swiatło z lampy wyzwalającej i zobaczyc czy błysk będzie wyzwolony czy nie,,,

Nemo5576
25.02.11, 14:31
Okęty podowdne, zeby pogadać z dowództwem zawsze musiały wypływac na powierzchnię.
E tam Extremely low frequency ? Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Extremely_low_frequency) ;)

ConradDS
25.02.11, 14:38
Też tak myślę. Zmęczyłem już akumulatory w lampie próbując wszelkich ustawień i tak jak pisze Epi nie można wyzwolić lampy zew. bez błysku wbudowanej. Tryb rc moze służy tylko do przesyłania ustawień. Nie udało mi się również wzbudzić automatycznie trybu rc w lampie ustawiajac ten tryb w aparacie. Po ustawieniu trybu rc w body i zadaniu parametrow pracy to samo trzeba zrobic w lampie; lampach. Przy blysku komunikacyjnym o sile LO niema mowy o wplywie wbudowanej lampy na oswietlenie sceny o ile ta znajduje się 1,5m od obiektu. Ciekawe czy pseudodyfuzor na wbudowanej nie zakłuci pracy w tym trybie bo dla bliskich obiektow o odblaskowej powierzchni ten blysk czesto nie pozostaje bez znaczenia.

dobas
25.02.11, 14:42
E tam Extremely low frequency ? Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Extremely_low_frequency) ;)

no mówiłem że długie :) może powinienem powiedzieć ekstremalnie długie :D
Extremely low frequency - długości fali 10–100 tys. km
podczas II Wojny Światowej Niemcy mieli na terenie Polski Radiostację do gadania z Ubotami na Atlantyku. też jakies długaśne fale...

myślę jednak że w lampach jest krótsza częstotliwość ;)

lukasz78
25.02.11, 14:43
Jeśli nie ma radia to na jakich 4 kanałach body może się komunikować z lampą?
I jak przed pierwszym błyskiem nawiązuje się komunikacja body-lampa?

Okręty nie musiały sie wynurzać transmisja na falach VLF, dłuuuuugotrwała z użyciem dłuuuuuuugich anten rozwijanych z latających po okręgach nad wodą samolotów.

dobas
25.02.11, 14:54
cała informacja do lampy jest przekazywana poprzez system błysków.
w całym systemie błysków sa osobne informacje dla wszystkich kanałów...

też musiały się wynużac żeby pogadać na krótszej fali...
z resztą podałem to tylko jako przykład że krótka fala w wodzie jest do bani...
Co nie zmienia faktu, ze interesuje mnie jak wyzwalanie radiowe działało by w fotografii podownej - na przykład na odległości metra, od nadajnika do odbiornika. czy by zadziałało...

moze się mylę - ale empirycznie wychodzi na to że to błysk wyzwala a nie radyjko...

ConradDS
25.02.11, 14:55
Lampa zewnetrzna komunikuje się w trybie RC z body przez podczerwień, widać że błyska w tym trybie regularnie. Nie wiem natomiast jak aparat "czyta" te sygnały od lampy. coś w tym jest skoro moze być np 5 lamp i kazda działac w innym trybie. Jak przy pomocy jednego błysku kazda z tych lamp zanim wykonasz zdjęcie ustawi się w żądany tryb skoro komunikacja jet tylko świetlna? Coś tu nie gra i nie trzeba być bystrzakiem żeby tego nie zauważyć.

lukasz78
25.02.11, 14:58
Conrad, widzisz w podczerwieni? :D

A tak na serio to łatwo sprawdzić czy świeci w IR, aparatem/kamerą ze zwykłej komórki.

dobas
25.02.11, 14:58
nie radio tylko błyski

Here's the message I received when I wrote to Jim Lee of Olympus. (Jim travels around the U.S. to various large camera stores giving Olympus camera classes. He's an Olympus tech wonk.)

===============================

Hi Leonard,

The new FL-50 R flash receives information from the E-3 pop-up flash. This is a Flash triggered system and not a wireless or IR based flash system. The pop-up flash has a range limit so the FL-50 R must be able to see the flash from the E-3 in order to fire.

From my testing, the pop-up flash did not interfere with the overall light value. Since it is giving you TTL reading it is very accurate even at a close range to the subject.

I hope this information helps you.

Best,

Jim
------------------------------------------------
Jim Lee
Olympus Imaging America Inc.
Sr. Technical Representative

i źródło : http://fourthirds-user.com/forum/showpost.php?p=7131&postcount=20

lukasz78
25.02.11, 15:11
No to sprzedaję system, byłem pewny, że chodziło o radio.
Moje życie straciło sens. :wink:

ConradDS
25.02.11, 15:14
Tfu, tfu, he he oczywiscie ze chodziło mi o wspomaganie af w lampie a nie podczerwień. Tak jak ktoś pisał, widać że piątek mamy. Nadal budzi moje wątpliwości fakt komunikacji swietlnej. Tajemnicą pozostaje dla mnie jak body koduje w jednym błysku informacje dla kilku odmiennie ustawionych do sceny lamp w trybie RC i jak one zdążają się ustawić i błysnąć w FP TTL do 1/320s. Wiem że prędkość swiatła jest ogromna ale... Nic nie neguje. Taki ze mnie gość że chciałbym rozumieć jak to działa. Tak dla świętego spokoju.

Sprawdzałem na zewnątrz właśnie i w pełnym słońcu trzy metry od lampy, przy sile błysku LO flka nie odpaliła dwa razy na 4. :)

epicure
25.02.11, 15:20
Nadal budzi moje wątpliwości fakt komunikacji swietlnej. Tajemnicą pozostaje dla mnie jak body koduje w jednym błysku informacje dla kilku odmiennie ustawionych do sceny lamp w trybie RC i jak one zdążają się ustawić i błysnąć w FP TTL do 1/320s.

A jesteś pewien, że to jeden błysk? To, że Twoje oko dostrzega jeden, nie oznacza to wcale, że nie jest to seria bardzo krótkich błysków. Jeśli przyjmiemy, że lampa odczytać może informacje na podstawie liczby błysków, długości ich trwania i czasu trwania odstępów między nimi, to okazuje się, że całkiem sporo danych można w ten sposób przekazać.

Zaś sama lampa to tylko elektronika. Wprowadzenie ustawień, jeśli już są znane, zajmuje jej tyle, ile przepływ kilku impulsów elektrycznych w obwodach. Całość zajmuje pewnie nie więcej, niż kilka dziesiątych części sekundy i to jest tyle, o ile się wydłuża opóźnienie migawki w trybie RC.

lukasz78
25.02.11, 15:30
Radiowo byłoby lepiej, komunikacja w obie strony. Lampa potwierdzałaby gotowość do błysku.

Co z sytuacją kiedy chcę najpierw użyć pełnej mocy a potem np. 1/4. Za każdym razem lampa załaduje się na full a potem przed błyskiem dostanie info że ma strzelić na 1/4?

epicure
25.02.11, 15:37
Lampa i tak zawsze ładuje się na full. Co najwyżej jeśli potrzebujesz słabszego błysku to wyzwoli go zanim jeszcze naładuje się całkowicie.

dobas
25.02.11, 15:41
Tajemnicą pozostaje dla mnie jak body koduje w jednym błysku informacje dla kilku odmiennie ustawionych do sceny lamp w trybie RC i jak one zdążają się ustawić i błysnąć w FP TTL do 1/320s. Wiem że prędkość swiatła jest ogromna ale... Nic nie neguje. Taki ze mnie gość że chciałbym rozumieć jak to działa. Tak dla świętego spokoju.

Sprawdzałem na zewnątrz właśnie i w pełnym słońcu trzy metry od lampy, przy sile błysku LO flka nie odpaliła dwa razy na 4. :)

bo jak pisał epicure - to nie jeden błysk tylko seria - a co do mozliwości przekazania informacji to zerojedynkowo ( błysk / brak błysku | sygnał / brak sygnału ) dziś przkeazuje się już prawie wszystko.. nawet zdjęcia :)

romek1967
25.02.11, 16:01
bo jak pisał epicure - to nie jeden błysk tylko seria - a co do mozliwości przekazania informacji to zerojedynkowo ( błysk / brak błysku | sygnał / brak sygnału ) dziś przkeazuje się już prawie wszystko.. nawet zdjęcia :)

a prędkość przesyłu błyskami dochodzi do 100 gigabitów/sek, z tym że niekoniecznie w lampach

ConradDS
25.02.11, 16:13
Moja lampa a może dwie bo rozwazam zakup r50-tki beda mogly sobie to blyskowo skomunikowac od poniedzialku bo wchodze w projekt 365dni na flickr. Chciałbym to zrobić wyłącznie przy użyciu fleszy. Nie mam bloga, nie mam swojego stylu, same eksperymenty niesmiale i co najwazniejsze nie mam na tyle samokontroli zeby sobie mowic "coś trzeba pstryknąć". może to mnie zmobilizuje i pozwoli znaleźć własną drogę. Tak czy siak dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Troszke wiecej wiem o moim aparacie teraz. :)
Człowiek całe życie się uczy.

lukasz78 ciekawe swoją drogą czy olkiem da się w jakiś sposób uchwycić coś w podczerwieni? ;)

lukasz78
25.02.11, 17:30
lukasz78 ciekawe swoją drogą czy olkiem da się w jakiś sposób uchwycić coś w podczerwieni? ;)

Żaden problem żeby to sprawdzić. Włącz LV "poświeć" diodą IR z pilota w obiektyw. W komórkach "świeci" na biało bo nie ma filtra IR przed matrycą w moim 520 dioda robi się jasno fioletowa.