Zobacz pełną wersję : Nikon D40 czy Olympus E-510. Który lepszy dla początkującego ?
Witam.
Jak przed każdym zakupem stajemy przed wyborem sprzętu. Wybór ten staje sie tym trudniejszy kiedy nie wie się na co patrzec...
Stąd moje pytanie do Was - Drodzy Klubowicze: Któy aparat jest lepszy dla mnie, człowieka który dopiero co rozpocznie przygodę z lustrzankami. Nie ukrywam, że pieniądze dla skromnego studenckiego budżetu odgrywają dużą rolę.
- Nikon D40: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5092&p=0
- Olek E-510 : http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6030&p=0
A może jakiś inny ?
Myśle, że mogę na Was liczyć. Pozdrawiam !
diabolique
11.06.08, 11:39
Myślę, że Canon albo Sony albo Pentax
Człowieku a jakiej odpowiedzi się spodziewasz? Każdy Ci tu powie, że Olek jest najlepszy...
No bo swoją drogą jest najlepszy;)
Jeżeli Nikona to uczciwie powiem D40X , ale drożej Cię wyjdzie z dobra optyką stabilizowaną
Przekonajcie mnie co ma E-510, albo czego nie ma D40 :)
Jak nikon, to coś co jeszcze śrubokręt ma...
Bo jaki masz + ze systemu nikona jak odcinasz się od całej dobrej szklarni?
e510:
nowszy
stabilizacja
LV
Wygodniejszy
Nawet bym sie nie zastanawiał...
może nad d80 to tak, ale nie d40(x)
Tudi, nie mam zamiaru Cię przekonywać... kupuj co chcesz
Większość tutaj wybrała Olka, choć jest kilku z innych systemów. Na innych forach Ci poradzą D80, 450D, albo K10d lub A200 itd...
Idź do sklepu pomacaj, zastanów sie co chcesz fotografować ile masz kasy i co ci najbardziej pasuje. Potem kup
wujek.samo.h
11.06.08, 12:48
Ja osobiście uważam że obie marki Nikon i Olek są bardzo dobre. Przez 7 lat robiłem zdjęcia nikonem F65 (analog) i pomimo całej jego plastikowości przeżył upadek na chodnik z odległości metra, czy też oblanie gorącym woskiem. Nikon to solidna firma, choć d40x jakoś do mnie nie przemawia. Co innego d80. Teraz natomiast mam Olka e510 i sobie bardzo chwalę. Na niekorzyść d40x przemawia fakt że w razie rozbudowy systemu będziesz musiał (jeśli zależy Ci na AF) dokupić obiektywy z oznaczeniem "-s". Co za tym idzie nie będziesz mógł np. podpiąć "kultowej" 50mmm/1.8 która daje niesamowite osiągi za ok 400 zł. A to szkoda bo Nikon ma bardzo dobrą szklarnię. Olympus zresztą też i niejednokrotnie prezentuje atrakcyjniejszą ofertę swoich obiektywów niż inni producenci. Np. średnia klasa obiektywów - przez Olka nazwana "pro" ma uszczelnienia, czego zazwyczaj odpowiedniki innych firm nie posiadają. Zaś obiektyw 14-54 jakim się teraz bawię jest prawdziwym dziełem sztuki, a używanie go to czysta przyjemność. 510tka jak już wspominano ma więcej bajerów - LV, czyszczenie matrycy, stabilizacja. To mocna karta przetargowa. Z kolei d40x ma wygodniejszy pstryczek on/off, bo przy spuście migawki;)
zeroprocent
11.06.08, 12:50
nigdy nie zrozumiem ludzi, ktorzy zadaja "tu" takie pytania.
wujek.samo.h
11.06.08, 12:56
Wiesz - zawsze można to tłumaczyć badaniem tego na którym forum potrafią najlepiej przekonywać;) Poza tym, zawsze można natrafić na osoby które używały dwu i więcej systemów i mają porównanie.
Za zakupem Olka przemawia jeszcze jeden argument - nasze forum;)
Moja rada: to idz do sklepu i 'przymierz' do reki oba te aparaty i wez ten ktory Ci bedzie lepiej 'pasowal', Olympus jest bardzo ergonomiczny.... ale dla osob o raczej mniejszych rekach. A cala reszta to bajery (moze i przydatne, ale nie najwazniejsze przy robieniu dobrych zdjec). Oba beda robic dobre zdjecia, oczywisice w necie znajdziesz wiele porownan, na korzysc jednego lub drugiego, ale czym wiecej bedziesz szukac tym wiekszy metlik w glowie bedziesz miec.
Tak dokładnie, jak masz wielkie ręce, to tylko K10d :) się nada
Darekw1967
11.06.08, 13:03
Witam.
Jak przed każdym zakupem stajemy przed wyborem sprzętu. Wybór ten staje sie tym trudniejszy kiedy nie wie się na co patrzec...
Stąd moje pytanie do Was - Drodzy Klubowicze: Któy aparat jest lepszy dla mnie, człowieka który dopiero co rozpocznie przygodę z lustrzankami. Nie ukrywam, że pieniądze dla skromnego studenckiego budżetu odgrywają dużą rolę.
- Nikon D40: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5092&p=0
- Olek E-510 : http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6030&p=0
A może jakiś inny ?
Myśle, że mogę na Was liczyć. Pozdrawiam !
A do jakich celow potrzebujesz lustrzanki ? Masz jakies plany
- preferencje ?
Chcesz robic zdjecia do kotleta czy chcesz w makro uderzyc
czy jeszcze chcesz reporterke robic ?
Jaki format docelowy bedziesz robil 10x15, 13x18 czy... 30x40, 50x60 czy 100x70.
Trudno doradzic jednoznacznie wez to lub tamto...
na podstawie bardzo znikomych przeslanek od Ciebie ;)
Do jednych zdjec dobry bedzie Canon do innych Nikon czy Pentax a do innych Olek.
Nieraz nie ma sensu brac nadmiarowo cos czego nie wykorzystasz.
Znam goscia co zarobkowo robi zdjecia reporterskie kompaktem.
Do jego celow wlasnie ten aparat jest najlepszy do jego roboty ;)
Maly - lekki - niepozorny i pod rekawem daje sie przemycac ;)
dog_master
11.06.08, 13:18
D40 i D40x nie maja silniczkow AF - dzialaja z nimi tylko szkla dosc drogie albo niektore Sigmy... IMHO nie ma sensu, jezeli juz to jak Grizz mowi, D80...
E510 ma stabilizacje, to imhm najwazniejsze ;p No i podglad na zywo, czyszczalke [inne marki tez maja, ale dla picu... nie za wiele daja...].
Patrz na szkla...
Yyy, a co ma format do systemu...? 10x15 a 10x13 - niezauwazalna roznica. 13x18 to ani to, ani to. 30x45 a 30x45 to tez zadna roznica, zazwyczaj laby robia i ten i ten... 15x21 to prawie 4:3 [nie pamietam dokladnych wymiarow papieru].
Tuudi!
Kilka miesięcy temu stawiałem sobie podobne pytanie. Miałem gorzej, bo rozważałem chyba 5 albo 6 lustrzanek. Z porównania funkcji i parametrów, które wtedy potrafiłem rozumieć ;-) i oczywiście biorąc pod uwagę cenę wychodziło mi: Olek E-510.
Zrobiłem jeszcze dwa kroki:
1. Poszedłem do sklepu i chwyciłem poszczególne aparaty.
Stwierdziłem, że Olek ze swoją obudową plastikowo-jakąśtam sprawia solidne wrażenie i że jego obsługa od razy przypadła mi do gustu (z d40 i d40x już tak nie było)
2. Zajrzałem na forum OlympusClub i poszukałem osób niezadowolonych. Nie znalazłem. Dodatkowo spodobała mi się jakość tego forum i oczywiście żywa galeria (lizus ze mnie ;-)
Kupiłem E-510 w wersji dualkit i jestem bardzo zadowolony, zamiast szukać, porównywać i przebierać kupiłem w lutym w ciągu tygodnia i do teraz zrobiłem już ok 5000 zdjęć. Aparat mi leży (choć mam wielkie łapy) i co najważniejsze moja żona korzysta z niego z równie wielką przyjemnością.
Dla amatora takiego jak ja to był strzał w dziesiątkę.
Teraz pewnie kupiłbym E520. Tylko dlatego, że jest. Swojej 510 nie wymieniam...
Pisałem tam , dlatego że mój znajomy ma wielkie łapy i tym uzasadnia że tylko jego K10d spełnia jego wymogi. Ja mam raczej małe więc nie dyskutuje z takim argumentem, ale nie bronię Ci broń boże używać E520/E510, jeśli ci leży to świetnie, bo mi też :)
Nikt nie pobije serwisu Olka :)
Oj tak chyba inne serwisy mogą na rekolekcje chodzić do olka
serafin: nie tyle odpuscic co sprawdzic, ktory lepiej lezy w reku :)
A co do tematu, gdy ja mialem podobny dylemat to wybralem w koncu e 510 (choc w sumie to chyba przewazyly te dwa obiektywy w zestawie). Na dzien dzisiejszy gdybym mial wybierac to bym wybral e520, ....bo pokretlo wyboru tematow w e510 strasznie mi sie nie podoba (chodzi beznadziejnie, wyglada kiepsko niczym nakretka na karnister i nie obraca sie o 360 stopni)...ot taka drobnostka ktorej nie moge strawic w moim aparacie. (Nie wiem jak chodzi w 520tce, ale wyglada o niebo lepiej).
tak dobry aparat, że tylko pokrętlo przeszkadza...
a ty sie zastanawiasz :P
Na poważnie dla mnie czyszczałka i stabilizacja są NIE DO PRZECENIENIA, teraz nie wyobrażam siebie życ bez tego :D
Az tak czesto korzystasz z pokretla trybow ze musisz krecic nim w kolko? Rozumiem ze niektorym moze przeszkadzac pierscien ostrosci ale tego to nie rozumiem. Zawsze zostaje Panasonic L1, tam nie ma pokretla trybow ;)
diabolique
11.06.08, 15:35
W E-3 też nie ma :D
Krzysiekz: chodzi o to zeby wybrac aparat pod siebie, taki ktorego ergonomia bedzie ci pasowac, bo jak to mowia: 'diabel tkwi w szczegolach', jednemu nie bedzie pasowalo ze aparat jest ciutke za maly, dla innego bedzie za maly wizjer, dla jeszcze innego nie bedzie sie podobac ze dane w wizjerze sa po prawej stronie, a mnie sie nie podoba pokretlo.
oba aparaty z tematu beda robic dobre zdjecia: i pewnie z obu nabywca (do tego amator) bylby zadowolony (poczytac forum o Nikonie, tez znajdziesz zadowolonych nabywcow mimo ze w ich aparatach nie ma takiej czyszczalki, stablizacji, liveview itp.:)
wujek.samo.h
11.06.08, 15:57
Jeśli chodzi o ergonomię najlepiej mi "leżą" produkty Sony, a później Nikona. Natomiast najbardziej mi odpowiada mi szklarnia Olympusa.
Dziękuje Wam wszystkim za odpowiedzi :)
Zrobie jak duża część polacała, pójde do sklepu "przymierzę" do ręki, ocenię wizualnie. Chyba jednek wybór padnie na Olka !
Pozdrawiam !
Darekw1967
12.06.08, 23:09
Dobrze zastanow sie czy Olek bedzie Ci pasowal.