PDA

Zobacz pełną wersję : Ciemne zdjęcia

Majja
9.06.08, 15:03
Witam!
Jestem nowa i tak szczerze mówiąc całkiem zielona w robieniu zdjęć, chce się tego nauczyć ale nie wszystko mi wychodzi nawet przy dokładniejszym czytaniu instrukcji. Pierwszy problem jaki mam to to że jak robie zdjęcia w trybie S i M to zdjęcia wychodzą mi strasznie ciemne, poprostu nie moge robić zdjęć przy krótkim czasie otwarcia migawki bo nic nie widać, tak jest ciemno. Może to głupie i proste ale nie moge sobie z tym poradzić. A mój aparat to E-510. Z góry dziękuję za pomoc :wink:

dka
9.06.08, 15:08
no jak jest ciemno to parat potrzebuje dluzszego czasu. mozna go skracac ustawiajac wieksza czulosc iso. albo zmniejszajac otwor przesony.

Rafał Czarny
9.06.08, 15:09
Majja, nie unikniesz zakupu jakiejś książki o podstawach fotografowania. A póki nie poczytasz, powinnaś używać programów tematycznych. Instrukcję aparatu musisz przeczytać obowiązkowo.

Arth
9.06.08, 15:10
Sprawdz jak masz ustawiony parametr stopnia ekspozycji (pokretlo pod kciukiem, ktore pracuje w zakresie od -5 do +5). Najlepiej ustaw na 0 i sprawdz jak wychodzi zdjecie.

RadioErewan
9.06.08, 15:17
Witam!
Jestem nowa i tak szczerze mówiąc całkiem zielona w robieniu zdjęć, chce się tego nauczyć ale nie wszystko mi wychodzi nawet przy dokładniejszym czytaniu instrukcji. Pierwszy problem jaki mam to to że jak robie zdjęcia w trybie S i M to zdjęcia wychodzą mi strasznie ciemne, poprostu nie moge robić zdjęć przy krótkim czasie otwarcia migawki bo nic nie widać, tak jest ciemno. Może to głupie i proste ale nie moge sobie z tym poradzić. A mój aparat to E-510. Z góry dziękuję za pomoc :wink:
By cię pocieszyć nieco, na tym polega zazwyczaj dylemat fotografa, że kołderka jest za krótka i trzeba coś poświęcić.

Pozdrawiam

diabolique
9.06.08, 15:32
Jestem nowa i tak szczerze mówiąc całkiem zielona w robieniu zdjęć (...) A mój aparat to E-510
Zawsze niezmiennie podziwiam tego typu posty. Czy was też znajomi zasypują pytaniami o pomoc w wyborze lustrzanki i obrażają się, gdy radzicie na początek kompakty? :grin:
Swoją drogą ciekawe ile lustrzanek leży na półkach w domowym regale, bo po zakupie okazało się, że zdjęcia wychodzą jakieś takie kiepskie i dźwigać toto ciężko :roll:

Majja
9.06.08, 15:47
Alakin może źle ujęłam że jestem całkiem zielona a moje zdjęcia wcale jakieś strasznie kiepskie nie wychodzą, poprostu nie radze sobie z niektórymi funkcjami a wydaje mi się że zawsze można się nauczyć i nie trzeba przez całe życie kompaktów używać. A reszcie dziękuję za tak szybkie odpowiedzi.

dog_master
9.06.08, 15:48
Hehe, dokladnie. A jest jeszcze gorzej, gdy spuentuje, iz szklo f5.6 nie da takich rezultatow jak f1.4 ;p

A tak w temacie: nie wiem, jak instrukcja E-510, ale ta z E-330 spokojnie zastepuje ksiazke o fotografii na poczatek :) Spokojnie, jezeli tylko chcesz [a widac, ze chcesz], to sie nauczysz :)

Poczytaj nawet w internecie o ekspozycji i trybach pracy [priorytet czasu/przyslony]. A na codzien tryby automatyczne/tematyczne albo A i najmniejsza przyslona. Jak czas dluzszy niz 1/60 to podnies iso :)

Gundi
9.06.08, 15:51
Mało tego masz płyte dvd z podtwami fotografii i opisem funkcji...

diabolique
9.06.08, 15:53
Alakin może źle ujęłam że jestem całkiem zielona a moje zdjęcia wcale jakieś strasznie kiepskie nie wychodzą, poprostu nie radze sobie z niektórymi funkcjami a wydaje mi się że zawsze można się nauczyć i nie trzeba przez całe życie kompaktów używać. A reszcie dziękuję za tak szybkie odpowiedzi.
Ja tylko tak ogólnie. Też focę od niedawna, ale tego typu problemy starałem się rozwiązać sam. Satysfakcja większa...
pozdro

PS. A może w trybie S lub A po prostu pokręciłaś kółkiem zmieniając wartość ekspozycji??

Mirek54
9.06.08, 16:12
A nie mozesz sie wprosic do jakiegos obeznanego w tej materii?Namacalnie zawsze lepiej i dluzej sie pamieta.:wink:

suchar
9.06.08, 16:39
Mało to temat na E-system, raczej porady z dziedziny podstaw fotografii, więc przeniosę do "Porad...".

A Tobie Majja polecam to, co inni: poczytać trochę o podstawach, ekspozycji, czasie otwarcia migawki, przysłonie, etc. Na forum znajdziesz o tym dużo informacji i linków, wystarczy tylko poszukać. Pewnie najlepiej w "Poradach..."
Pzdr