Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Ciemne zdjęcia

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Ciemne zdjęcia

Witam!
    Jestem nowa i tak szczerze mówiąc całkiem zielona w robieniu zdjęć, chce się tego nauczyć ale nie wszystko mi wychodzi nawet przy dokładniejszym czytaniu instrukcji. Pierwszy problem jaki mam to to że jak robie zdjęcia w trybie S i M to zdjęcia wychodzą mi strasznie ciemne, poprostu nie moge robić zdjęć przy krótkim czasie otwarcia migawki bo nic nie widać, tak jest ciemno. Może to głupie i proste ale nie moge sobie z tym poradzić. A mój aparat to E-510. Z góry dziękuję za pomoc

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    no jak jest ciemno to parat potrzebuje dluzszego czasu. mozna go skracac ustawiajac wieksza czulosc iso. albo zmniejszajac otwor przesony.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Majja, nie unikniesz zakupu jakiejś książki o podstawach fotografowania. A póki nie poczytasz, powinnaś używać programów tematycznych. Instrukcję aparatu musisz przeczytać obowiązkowo.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Sprawdz jak masz ustawiony parametr stopnia ekspozycji (pokretlo pod kciukiem, ktore pracuje w zakresie od -5 do +5). Najlepiej ustaw na 0 i sprawdz jak wychodzi zdjecie.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Majja Zobacz posta
    Witam!
    Jestem nowa i tak szczerze mówiąc całkiem zielona w robieniu zdjęć, chce się tego nauczyć ale nie wszystko mi wychodzi nawet przy dokładniejszym czytaniu instrukcji. Pierwszy problem jaki mam to to że jak robie zdjęcia w trybie S i M to zdjęcia wychodzą mi strasznie ciemne, poprostu nie moge robić zdjęć przy krótkim czasie otwarcia migawki bo nic nie widać, tak jest ciemno. Może to głupie i proste ale nie moge sobie z tym poradzić. A mój aparat to E-510. Z góry dziękuję za pomoc
    By cię pocieszyć nieco, na tym polega zazwyczaj dylemat fotografa, że kołderka jest za krótka i trzeba coś poświęcić.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

diabolique
    Gość
    Jestem nowa i tak szczerze mówiąc całkiem zielona w robieniu zdjęć (...) A mój aparat to E-510
    Zawsze niezmiennie podziwiam tego typu posty. Czy was też znajomi zasypują pytaniami o pomoc w wyborze lustrzanki i obrażają się, gdy radzicie na początek kompakty?
    Swoją drogą ciekawe ile lustrzanek leży na półkach w domowym regale, bo po zakupie okazało się, że zdjęcia wychodzą jakieś takie kiepskie i dźwigać toto ciężko

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Alakin może źle ujęłam że jestem całkiem zielona a moje zdjęcia wcale jakieś strasznie kiepskie nie wychodzą, poprostu nie radze sobie z niektórymi funkcjami a wydaje mi się że zawsze można się nauczyć i nie trzeba przez całe życie kompaktów używać. A reszcie dziękuję za tak szybkie odpowiedzi.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Hehe, dokladnie. A jest jeszcze gorzej, gdy spuentuje, iz szklo f5.6 nie da takich rezultatow jak f1.4 ;p

A tak w temacie: nie wiem, jak instrukcja E-510, ale ta z E-330 spokojnie zastepuje ksiazke o fotografii na poczatek Spokojnie, jezeli tylko chcesz [a widac, ze chcesz], to sie nauczysz

Poczytaj nawet w internecie o ekspozycji i trybach pracy [priorytet czasu/przyslony]. A na codzien tryby automatyczne/tematyczne albo A i najmniejsza przyslona. Jak czas dluzszy niz 1/60 to podnies iso
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Mało tego masz płyte dvd z podtwami fotografii i opisem funkcji...

diabolique
    Gość
    Alakin może źle ujęłam że jestem całkiem zielona a moje zdjęcia wcale jakieś strasznie kiepskie nie wychodzą, poprostu nie radze sobie z niektórymi funkcjami a wydaje mi się że zawsze można się nauczyć i nie trzeba przez całe życie kompaktów używać. A reszcie dziękuję za tak szybkie odpowiedzi.
    Ja tylko tak ogólnie. Też focę od niedawna, ale tego typu problemy starałem się rozwiązać sam. Satysfakcja większa...
    pozdro

PS. A może w trybie S lub A po prostu pokręciłaś kółkiem zmieniając wartość ekspozycji??
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 9.06.08 o 15:55