PDA

Zobacz pełną wersję : Aka - wyspa w archipelagu Kerama

zis777
2.06.25, 09:27
Kiedyś musi być ten pierwszy post :) To tak w skrócie. Będąc niedawno na wakacjach w Japonii, kupiłem tam w całkiem dobrej cenie OM5 z 12-45/F4 i zaczynam z powrotem uczyć się fotografować inaczej niż telefonem.

Na Aka trafiłem przypadkowo bo Okinawa mi się nie spodobała, a raczej nie miałem już na nią planu i miał to być odpoczynek po objeździe Japonii. I to jest coś niesamowitego, małe wyspy gdzie nie ma zalewu turystyki podobnej do Tajlandii czy Indonezji a woda tak samo przejrzysta, z pięknymi rafami i bogatym, życiem podwodnym. Byłem tam za krótko bo tylko jeden dzień i wiem, że jak będę miał okazję to wam wrócę na parę dni.

Forum jeszcze nie ogarniam i nie wiem jak ustawić żeby się wyświetlały całe fotografie a nie miniaturki.

267496

267497

267498

267499

267500
267501

267502

267503

267504

wyszomir
3.06.25, 00:00
Witamy na forum - tym serdeczniej że ruch u nas ostatnio niewielki!

Gratuluję ciekawej wycieczki - sądzę że da się z niej zrobić bardzo interesującą relację, zwłaszcza że zdjęcia mimo jak piszesz niewielkiego doświadczenia ze sprzętem bardzo ładnie się prezentują. Warto przy każdym zdjęciu zamieścić informację co ono przedstawia,

Co do sposobu wstawiania zdjęć - po wstawieniu (le jeszcze przed potwierdzeniem wysłania posta) klikasz dwukrotnie na miniaturkę zdjecia, w menu które się ukarze zaznaczasz 'Full size' i zatwierdzasz 'OK'.

zis777
3.06.25, 16:03
Dzięki. Nie wiem czy będzie z tego jakaś relacja bo byłem krótko i mało zdjęć zrobiłem Olkiem. Ten wątek to tak bardziej testowo i żeby się przywitać oraz douczyć, ale coś na pewno tu jeszcze dodam. Co do małego ruchu na forum - no taka kolej rzeczy, coraz mniej ludzi używa aparatów na rzecz komórek, które są coraz lepsze w tym zakresie i ma się cały czas przy sobie a to rozleniwia. Ja idę w zaparte :) Nawet robię tylko w ORFach i walczę z OM Workspace.

Wracając do dwuklika to co bym nie robił i nie klikał nic mi się odnośnie otwieranego menu nie pokazuje i nie wiem co robię źle albo ślepy jestem. Sprawdzałem tez bbcody i poza tym "[ATTACH=CONFIG]" nic nie działa, żaden resize, max, full czy cokolwiek co znalazłem na helpie do tego silnika, na którym to forum jest oparte.

Bodzip
3.06.25, 17:55
Dzięki. Nie wiem czy będzie z tego jakaś relacja bo byłem krótko i mało zdjęć zrobiłem Olkiem. Ten wątek to tak bardziej testowo i żeby się przywitać oraz douczyć, ale coś na pewno tu jeszcze dodam. Co do małego ruchu na forum - no taka kolej rzeczy, coraz mniej ludzi używa aparatów na rzecz komórek, które są coraz lepsze w tym zakresie i ma się cały czas przy sobie a to rozleniwia. Ja idę w zaparte :) Nawet robię tylko w ORFach i walczę z OM Workspace.

Wracając do dwuklika to co bym nie robił i nie klikał nic mi się odnośnie otwieranego menu nie pokazuje i nie wiem co robię źle albo ślepy jestem. Sprawdzałem tez bbcody i poza tym "[ATTACH=CONFIG]" nic nie działa, żaden resize, max, full czy cokolwiek co znalazłem na helpie do tego silnika, na którym to forum jest oparte.
Powiększyłem Ci zdjęcia dokładnie tak jak wyszomir opisał. Tyle, że dałem opcję "large". Prawda, że lepiej się ogląda ?
I jescze a'propos aparatu - to nie musi być Olympus. Koledzy mają różne - od Nikona do DRUHA :mrgreen:

zis777
4.06.25, 09:01
Powiększyłem Ci zdjęcia dokładnie tak jak wyszomir opisał. Tyle, że dałem opcję "large". Prawda, że lepiej się ogląda ?
I jescze a'propos aparatu - to nie musi być Olympus. Koledzy mają różne - od Nikona do DRUHA :mrgreen:

Prawda tyle, że klikałem we wszystko co mogłem i tego menu nie potrafię znaleźć. Chyba jednak jestem wykluczony cyfrowo co wcześniej mi się nie zdarzało. Napiszę jeszcze do administracji o pomoc. A co do innych aparatów przez ostatnie 8-10 lat tylko komórka choć zdarzało mi się zrobić kilka fajnych zdjęć tyle, że to może nie w tym wątku ;)

Bodzip
4.06.25, 09:12
Już nizbyt dobrze pamiętam, bo to strasznie dawno było, ale...

- ustawienia -> (prawy górny róg)
- ogólne ustawienia -> (panel po lewej stronie)
- różne opcje -> zaawansowany edytor WYSIWYG

po tym powinno Ci działać

zis777
4.06.25, 09:21
Już nizbyt dobrze pamiętam, bo to strasznie dawno było, ale...

- ustawienia -> (prawy górny róg)
- ogólne ustawienia -> (panel po lewej stronie)
- różne opcje -> zaawansowany edytor WYSIWYG

po tym powinno Ci działać
Dzięki, działa. To coś w tym wątku testowym dla mnie i wstawie i napisze jeszcze.

zis777
5.06.25, 15:53
Kontynuując krótki opis bo na Aka byłem za krótko bo to właściwie jednodniowa wycieczka a raczej ucieczka z Okinawy była. Sama wyspa to niewielka wioska i parę dróg dojazdowych do plaż. O tłoku może świadczyć poniższe zdjęcie - jedna z popularniejszych plaż.

267576
267575
267574
Jak w całej Japonii tak i tu sarny są wszędzie i nie boją się ludzi.

267577
Żeby dostać się na archipelag Kerama należy "złapać" prom z głównego portu promowego w Naha. Promy dopływają do wysp Aka, Zamami i Tokashiki i jak już wspomniałem wcześniej czystość wody, plaże i spokój, tego miejsca mnie oczarował. Co prawda byłem tylko na Aka ale znajomy rok wcześniej był 2 dni na Tokashiki (stąd miałem informacje) i miał podobne wrażenia.

267573
267572

wyszomir
5.06.25, 21:46
Faktycznie piękny tropikalny zakątek nie skażony jeszcze masową turystyką. Zastanawiam się czy przyczyną tego że się uchował nie jest czasem poziom japońskich cen powodujący że dla turystów z innych krajów jest tam znacznie drożej niż w Tajlandii, Wietnamie lub Indonezji.

zis777
6.06.25, 09:57
To co mnie mocno "uderzyło" to ze w Japonii jest tanio, tzn jak na Japonie :) Jest sporo taniej niż w Warszawie czy standardowych miejscowościach turystycznych. Obiad (Ramen) spokojnie da się zjeść w cenie od 550 jenów (około 15 pln) do 1100 jenów (30pln za naprawdę absolutnie wypasionego ramena) Oczywiście jak wszędzie knajpy są droższe i tańsze ale nie trzeba było się starać, żeby za 3 osoby z dwoma piwerkami płacić okolo 100-120 pln za obiad. Do tego woda lub herbata za darmo do oporu i tak samo ryż, można było dokładać ile się chciało.

Na Okinawie trochę drożej ale też bez przesady.

To jeszcze w sumie główna turystyczna atrakcja Okinawy czyli zamek, który był z kilka razy spalony a ostatni raz płonął kilka lat temu, więc trwa remont. Żeby go wyremontować to główny pawilon zamknięto w tymczasowym budynku i namalowano jak będzie wyglądać.

267587

267588

267589

267590

267591

Okinawa na pewno też jest ładna, ale na północy ale tam już nie dotarłem niestety.

Bodzip
6.06.25, 11:09
Te japońskie mostki są zarąbiste. Pewni we wszystkich filmach można je zobaczyć.

wyszomir
6.06.25, 20:53
To mnie zaskoczyłeś tymi cenami. Wydawało mi się że koszty życia w Japonii są wysokie. Pomysł z obudowaniem odbudowywanego pawilonu ciekawy. I w sumie chyba praktyczny - wystarczy zainstalować klimatyzację i porządne oświetlenie i można pawilon odbudowywać niezależnie od warunków atmosferycznych.

zis777
7.06.25, 14:36
Te japońskie mostki są zarąbiste. Pewni we wszystkich filmach można je zobaczyć.
Taki typ architektury :). Po, którymś tam przestaje się trochę zwracać uwagę.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

To mnie zaskoczyłeś tymi cenami. Wydawało mi się że koszty życia w Japonii są wysokie. Pomysł z obudowaniem odbudowywanego pawilonu ciekawy. I w sumie chyba praktyczny - wystarczy zainstalować klimatyzację i porządne oświetlenie i można pawilon odbudowywać niezależnie od warunków atmosferycznych.

W Japonii jest tanio. Chyba to zasługa niskiego kursu jena i ogólnego nie zwracania przez Japończyków uwagi na turystów tzn nie ma tam tendencji to zwiększania cen w miejscach gdzie ruch turystyczny jest większy. Taki prosty przykład to napoje w automatach vendingowych, na lotnisku były takie same ceny jak gdziekolwiek na mieście.
A koszty wyjazdu wychodzą spore bo bilet lotniczy, bo shinkanseny, bo hotele i to się zbiera.