Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Aka - wyspa w archipelagu Kerama

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Aka - wyspa w archipelagu Kerama

Kiedyś musi być ten pierwszy post To tak w skrócie. Będąc niedawno na wakacjach w Japonii, kupiłem tam w całkiem dobrej cenie OM5 z 12-45/F4 i zaczynam z powrotem uczyć się fotografować inaczej niż telefonem.

Na Aka trafiłem przypadkowo bo Okinawa mi się nie spodobała, a raczej nie miałem już na nią planu i miał to być odpoczynek po objeździe Japonii. I to jest coś niesamowitego, małe wyspy gdzie nie ma zalewu turystyki podobnej do Tajlandii czy Indonezji a woda tak samo przejrzysta, z pięknymi rafami i bogatym, życiem podwodnym. Byłem tam za krótko bo tylko jeden dzień i wiem, że jak będę miał okazję to wam wrócę na parę dni.

Forum jeszcze nie ogarniam i nie wiem jak ustawić żeby się wyświetlały całe fotografie a nie miniaturki.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5020085.jpg
Wyświetleń:	414
Rozmiar:	5,03 MB
ID:	267496

Nazwa:	P5020077.jpg
Wyświetleń:	400
Rozmiar:	4,91 MB
ID:	267497

Nazwa:	P5020063 (2).jpg
Wyświetleń:	402
Rozmiar:	7,15 MB
ID:	267498

Nazwa:	P5020060.jpg
Wyświetleń:	400
Rozmiar:	9,96 MB
ID:	267499

Nazwa:	P5020053.jpg
Wyświetleń:	24
Rozmiar:	6,38 MB
ID:	267500

Nazwa:	P5020049 (2).jpg
Wyświetleń:	393
Rozmiar:	7,88 MB
ID:	267501

Nazwa:	P5020042.jpg
Wyświetleń:	394
Rozmiar:	5,80 MB
ID:	267502

Nazwa:	P5020035 (2).jpg
Wyświetleń:	394
Rozmiar:	4,96 MB
ID:	267503

Nazwa:	P5020032 (2).jpg
Wyświetleń:	392
Rozmiar:	6,68 MB
ID:	267504
    Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 3.06.25 o 17:52

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Witamy na forum - tym serdeczniej że ruch u nas ostatnio niewielki!

Gratuluję ciekawej wycieczki - sądzę że da się z niej zrobić bardzo interesującą relację, zwłaszcza że zdjęcia mimo jak piszesz niewielkiego doświadczenia ze sprzętem bardzo ładnie się prezentują. Warto przy każdym zdjęciu zamieścić informację co ono przedstawia,

Co do sposobu wstawiania zdjęć - po wstawieniu (le jeszcze przed potwierdzeniem wysłania posta) klikasz dwukrotnie na miniaturkę zdjecia, w menu które się ukarze zaznaczasz 'Full size' i zatwierdzasz 'OK'.
    Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 3.06.25 o 00:03
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki. Nie wiem czy będzie z tego jakaś relacja bo byłem krótko i mało zdjęć zrobiłem Olkiem. Ten wątek to tak bardziej testowo i żeby się przywitać oraz douczyć, ale coś na pewno tu jeszcze dodam. Co do małego ruchu na forum - no taka kolej rzeczy, coraz mniej ludzi używa aparatów na rzecz komórek, które są coraz lepsze w tym zakresie i ma się cały czas przy sobie a to rozleniwia. Ja idę w zaparte Nawet robię tylko w ORFach i walczę z OM Workspace.

Wracając do dwuklika to co bym nie robił i nie klikał nic mi się odnośnie otwieranego menu nie pokazuje i nie wiem co robię źle albo ślepy jestem. Sprawdzałem tez bbcody i poza tym "[ATTACH=CONFIG]" nic nie działa, żaden resize, max, full czy cokolwiek co znalazłem na helpie do tego silnika, na którym to forum jest oparte.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zis777 Zobacz posta
    Dzięki. Nie wiem czy będzie z tego jakaś relacja bo byłem krótko i mało zdjęć zrobiłem Olkiem. Ten wątek to tak bardziej testowo i żeby się przywitać oraz douczyć, ale coś na pewno tu jeszcze dodam. Co do małego ruchu na forum - no taka kolej rzeczy, coraz mniej ludzi używa aparatów na rzecz komórek, które są coraz lepsze w tym zakresie i ma się cały czas przy sobie a to rozleniwia. Ja idę w zaparte Nawet robię tylko w ORFach i walczę z OM Workspace.

Wracając do dwuklika to co bym nie robił i nie klikał nic mi się odnośnie otwieranego menu nie pokazuje i nie wiem co robię źle albo ślepy jestem. Sprawdzałem tez bbcody i poza tym "[ATTACH=CONFIG]" nic nie działa, żaden resize, max, full czy cokolwiek co znalazłem na helpie do tego silnika, na którym to forum jest oparte.
    Powiększyłem Ci zdjęcia dokładnie tak jak @wyszomir opisał. Tyle, że dałem opcję "large". Prawda, że lepiej się ogląda ?
    I jescze a'propos aparatu - to nie musi być Olympus. Koledzy mają różne - od Nikona do DRUHA
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Powiększyłem Ci zdjęcia dokładnie tak jak @wyszomir opisał. Tyle, że dałem opcję "large". Prawda, że lepiej się ogląda ?
    I jescze a'propos aparatu - to nie musi być Olympus. Koledzy mają różne - od Nikona do DRUHA
    Prawda tyle, że klikałem we wszystko co mogłem i tego menu nie potrafię znaleźć. Chyba jednak jestem wykluczony cyfrowo co wcześniej mi się nie zdarzało. Napiszę jeszcze do administracji o pomoc. A co do innych aparatów przez ostatnie 8-10 lat tylko komórka choć zdarzało mi się zrobić kilka fajnych zdjęć tyle, że to może nie w tym wątku

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Już nizbyt dobrze pamiętam, bo to strasznie dawno było, ale...

- ustawienia -> (prawy górny róg)
    - ogólne ustawienia -> (panel po lewej stronie)
    - różne opcje -> zaawansowany edytor WYSIWYG

po tym powinno Ci działać
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Już nizbyt dobrze pamiętam, bo to strasznie dawno było, ale...

- ustawienia -> (prawy górny róg)
    - ogólne ustawienia -> (panel po lewej stronie)
    - różne opcje -> zaawansowany edytor WYSIWYG

po tym powinno Ci działać
    Dzięki, działa. To coś w tym wątku testowym dla mnie i wstawie i napisze jeszcze.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Kontynuując krótki opis bo na Aka byłem za krótko bo to właściwie jednodniowa wycieczka a raczej ucieczka z Okinawy była. Sama wyspa to niewielka wioska i parę dróg dojazdowych do plaż. O tłoku może świadczyć poniższe zdjęcie - jedna z popularniejszych plaż.

Nazwa:	P5020041.jpg
Wyświetleń:	281
Rozmiar:	5,75 MB
ID:	267576

Nazwa:	P5020039.jpg
Wyświetleń:	277
Rozmiar:	9,58 MB
ID:	267575

Nazwa:	P5020036 (2).jpg
Wyświetleń:	277
Rozmiar:	9,58 MB
ID:	267574

Jak w całej Japonii tak i tu sarny są wszędzie i nie boją się ludzi.

Nazwa:	P5020040.jpg
Wyświetleń:	278
Rozmiar:	6,78 MB
ID:	267577

Żeby dostać się na archipelag Kerama należy "złapać" prom z głównego portu promowego w Naha. Promy dopływają do wysp Aka, Zamami i Tokashiki i jak już wspomniałem wcześniej czystość wody, plaże i spokój, tego miejsca mnie oczarował. Co prawda byłem tylko na Aka ale znajomy rok wcześniej był 2 dni na Tokashiki (stąd miałem informacje) i miał podobne wrażenia.

Nazwa:	P5020018.jpg
Wyświetleń:	279
Rozmiar:	5,71 MB
ID:	267573

Nazwa:	P5020011.JPG
Wyświetleń:	283
Rozmiar:	8,37 MB
ID:	267572

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Faktycznie piękny tropikalny zakątek nie skażony jeszcze masową turystyką. Zastanawiam się czy przyczyną tego że się uchował nie jest czasem poziom japońskich cen powodujący że dla turystów z innych krajów jest tam znacznie drożej niż w Tajlandii, Wietnamie lub Indonezji.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To co mnie mocno "uderzyło" to ze w Japonii jest tanio, tzn jak na Japonie Jest sporo taniej niż w Warszawie czy standardowych miejscowościach turystycznych. Obiad (Ramen) spokojnie da się zjeść w cenie od 550 jenów (około 15 pln) do 1100 jenów (30pln za naprawdę absolutnie wypasionego ramena) Oczywiście jak wszędzie knajpy są droższe i tańsze ale nie trzeba było się starać, żeby za 3 osoby z dwoma piwerkami płacić okolo 100-120 pln za obiad. Do tego woda lub herbata za darmo do oporu i tak samo ryż, można było dokładać ile się chciało.

Na Okinawie trochę drożej ale też bez przesady.

To jeszcze w sumie główna turystyczna atrakcja Okinawy czyli zamek, który był z kilka razy spalony a ostatni raz płonął kilka lat temu, więc trwa remont. Żeby go wyremontować to główny pawilon zamknięto w tymczasowym budynku i namalowano jak będzie wyglądać.

Nazwa:	P5030109.jpg
Wyświetleń:	249
Rozmiar:	6,02 MB
ID:	267587

Nazwa:	P5030111 (2).jpg
Wyświetleń:	248
Rozmiar:	7,81 MB
ID:	267588

Nazwa:	P5030104.jpg
Wyświetleń:	247
Rozmiar:	8,18 MB
ID:	267589

Nazwa:	P5030120 (2).jpg
Wyświetleń:	250
Rozmiar:	8,54 MB
ID:	267590

Nazwa:	P5030119.jpg
Wyświetleń:	248
Rozmiar:	10,13 MB
ID:	267591

Okinawa na pewno też jest ładna, ale na północy ale tam już nie dotarłem niestety.

Uprawnienia umieszczania postów