PDA

Zobacz pełną wersję : Co wybrac?

helmuth
9.06.08, 00:32
Zrobiłem parę "fotek" tego samego obiektu. Jest to wizytówka Szczecina- Wały Chrobrego. Chciałem podkreślc morski (wodny), portowy charakter Szczecina, pokazując "wizytówkę". Czy to mi się udało? Jeżeli tak, to na którym zdjęciu?

wujek.samo.h
9.06.08, 01:28
najlepsze 2gie, 3cie i 5te. w 1szym przeszkada mi dźwig w lewym dolnym rogu, w 4tym niemiły kontrast między mostem a głównym tematem.

paszczol
9.06.08, 06:55
5 i 3. W trzecim uciął bym z prawej dźwigi (jeśli dobrze rozpoznałem).

matix21
9.06.08, 14:20
3 i 5. Na piątym ten dźwig można by potraktować PSem, lub przyciąć zdjęcie. :)

Igorra
9.06.08, 15:35
Jak dla mnie najlepsze drugie ;)

suchar
9.06.08, 17:13
Jeśli już, to 5, ale moim zdaniem wszystkie dość niestety słabe. Robione w środku dnia, światło bardzo nieciekawe, ostre, a i kadry mało wyszukane. Takie zdjęcia warto robić w złą pogodę, lub w nocy, lub o świcie. Jeśli chciałeś pokazać wodny i portowy charakter Szczecina, to moim zdaniem ostatnie jest najlepsze, ale, tak jak już pisałem, niespecjalnie dobre.

Daniello
9.06.08, 17:29
Według mnie ostatnie jest najlepsze, choć według mnie można zrobić o wiele lepsze zdjęcie tego miejsca, chyba poprzednicy już napisali.

helmuth
10.06.08, 14:24
Co do PSucia, kadrowania- zgoda. Zdjęcia są "surowe", tak jak wyszły z aparatu. Spodziewałem się że nie wszystkie nadają się do dalszej obróbki. Jestem nieco zdziwiony że zwróciliście uwagę na 5-kę. Mnie to zdjęcie wydaje się najmniej interesujące- typowa widokówka, pewnie jest wiele podobnych w przewodnikach po Szczecine.

...Robione w środku dnia, światło bardzo nieciekawe, ostre, ... Takie zdjęcia warto robić w złą pogodę, lub w nocy, lub o świcie.
Niestety nie miałem wyboru, trafiłem tam na krótko (aktualnie przebywam poza Polską) i zastałem akurat takie światło. Zależało mi na tym aby pokazac to o czym pisałem na początku moim znajomym za granicą, więc coś musiałem pstryknąc.

...w 4tym niemiły kontrast między mostem a głównym tematem.
Właśnie o to mi chodziło, żeby pokazac widok spod mostu. Czy naprawdę tak źle to wyszło?

...choć według mnie można zrobić o wiele lepsze zdjęcie tego miejsca, chyba poprzednicy już napisali.
Nie bardzo rozumiem tą uwagę, czy chodzi Ci o niepotrzebne elementy (jak pisałem, zdjęcia nie są obrabiane) czy o pokazanie tematu? Poprzednicy nie napisali, napisał suchar jakie ma zastrzeżenia. Zapewniam Cię że fotografowałem z jedynych ogólnodostępnych miejsc, z których widac i Wały i wodę.

anora
10.06.08, 15:24
Za poprzednikami najlepsze 5, 2 też niezłe, choć trochę niebo jakieś za jasne:wink:

helmuth
19.06.08, 17:00
Spodziewałem się, że ci co zabrali głos odniosą się do moich wyjaśnień ale moze oczekuję zbyt wiele :roll:?
Tym razem pytanie jak pokazać Zamek: w bliskim czy dalekim kadrze?

Smerf Maruda
19.06.08, 17:04
Zdecydowanie w bliskim.

suchar
19.06.08, 17:14
Spodziewałem się, że ci co zabrali głos odniosą się do moich wyjaśnień ale moze oczekuję zbyt wiele :roll:?

Ale do czego miałem się odnieść? :roll: Nie ma różnicy, czy miałeś czas, czy nie. Liczy się efekt, a ten jest taki, jak już pisałem.

Tym razem pytanie jak pokazać Zamek: w bliskim czy dalekim kadrze?

W bliskim, na pewno. W dalekim się gdzieś gubi.
Pzdr

zibi1303
19.06.08, 17:29
Coś co ma być pierwszym planem, niech nim będzie. Inaczej to jakbyś panoramę - widoczek robił

helmuth
19.06.08, 17:44
Coś co ma być pierwszym planem, niech nim będzie. Inaczej to jakbyś panoramę - widoczek robił
Ale z drugiej strony "widoczek" pokazuje że miasto portowe. nad wodą itp. To by nawiązywało do morskiego charakteru miasta.

zibi1303
19.06.08, 18:00
Ale wtedy tematem nie będzie zamek, lecz miasto... :P nieprawdaż !

helmuth
20.06.08, 12:25
Wśród zdjęć ze Szczecina znalazłem takie zdjęcie (fragment pompy) i pokazuję dwie wersje. Która lepsza?

zibi1303
20.06.08, 12:40
Wg mnie kolorowa , bardziej ostra ;)

Smerf Maruda
20.06.08, 12:56
Wśród zdjęć ze Szczecina znalazłem takie zdjęcie (fragment pompy) i pokazuję dwie wersje. Która lepsza?

Wybierz tę, która Ci się bardziej podoba.

To jakiś konkurs jest? Badanie opinii publicznej?

helmuth
20.06.08, 13:29
Wybierz tę, która Ci się bardziej podoba.

To jakiś konkurs jest? Badanie opinii publicznej?
I to jest rada w stylu "Ja Ci radzę : rób jak chcesz"! Chciałem poznać opinie bardziej doświadczonych czy lepiej pokazać ten element dokładnie, ostro i w kolorze czy raczej z racji zabytkowego charakteru pompy, pokazać go w stylizacji na starą fotografię. Żaden konkurs, po prostu chcę w ten sposób czegoś się nauczyć.

Smerf Maruda
20.06.08, 13:34
I to jest rada w stylu "Ja Ci radzę : rób jak chcesz"! Chciałem poznać opinie bardziej doświadczonych czy lepiej pokazać ten element dokładnie, ostro i w kolorze czy raczej z racji zabytkowego charakteru pompy, pokazać go w stylizacji na starą fotografię. Żaden konkurs, po prostu chcę w ten sposób czegoś się nauczyć.

A zastanowiłeś się, które Tobie się bardziej podoba? A jak "bardziej doświadczony" napisze Ci, że widzi to w tonacji czerwono-burej, to tak zrobisz? Przecież to Ty wiesz, co chciałeś pokazać na tym zdjęciu, a nie "bardziej doświadczeni" - czy więc widziałeś to w kolorze, czy raczej z racji zabytkowego charakteru pompy, chciałeś pokazać go w stylizacja na starą fotografię?

Gundi
20.06.08, 13:45
ciasny do mnie nie przemawia.

helmuth
20.06.08, 14:11
A zastanowiłeś się, które Tobie się bardziej podoba? A jak "bardziej doświadczony" napisze Ci, że widzi to w tonacji czerwono-burej, to tak zrobisz? Przecież to Ty wiesz, co chciałeś pokazać na tym zdjęciu,...
No cóż ! Stoimy na dwóch różnych pozycjach. Moim zdaniem nauka polega na tym że najpierw się pyta mądrzejszych i słucha ich odpowiedzi, dopiero potem można coś od siebie zapropnować. Ty uważasz że powinno się zaczynać od tego drugiego etapu. Jeśli chodzi o tonację czerwono-burą, to jeśli "bardziej doświadczony" to uzasadni i napisze dlaczego tak, to się nad tym zastanowię.