PDA

Zobacz pełną wersję : Pytania o e-510

Toster_88
8.06.08, 01:21
To moj pierwszy post na tym forum, wiec uroczyscie witam wszystkich:)
Przez dwa lata pstrykalem samsungiem s600 (przezent urodzinowy). Doszedlem ostatnio do wniosku, ze czas troche zarobic i zakupic cos konkretniejszego. Najpierw rozwazalem nad mega-zoomami. Z gry po kolei odpadaly: fz50, s9600, fz18, s100fs, p80 oraz ex-f1 [sory za brak olka w tym zestawieniu, ale jakos mialem wrazenie, ze lekko odstaje od konkurencji:P]. Po dlugich nieprzespanych nocach, podczas ktorych oblookalem chyba wszystkie dostepne testy i kilku odwiedzinach sklepach-przymierzalniach doszedlem do wniosku, ze ... jednak wole lustrzanke. Pytanie – k100d / k10d / e-510 zakonczylo sie tym, ze wyladowalem na tym oto forum:] (:canonbe2::nikonbe:)

Juz wkrotce, bo po sesji, a wiec ok.1.07 bede posiadaczem tego sprzetu w dual kicie. Mam kilka pytan co do tego zakupu:
- jak wyglada sprawa ze sprowadzaniem sprzetu z Wielkiej Brytanii? Dostaje 2 lata gwarancji, czy rok?
- czy dokupujac konwerter szerokokatny raynox dcr-5000 bede musial dokupic pierscien posredni 58-->52? Czy ktos z Was ma ten konwerter? Mile widziane rowniez inne propozycje:)
- czy ktos posiada moze plecak Mekko TB610? Firma jest mi raczej nieznana i stad moje watpliwosci co do jakosci...
- czy Nikon P50 to dobry backup dla lustra? Bylby wykorzystywany glownie przy spotkaniach ze znajomymi (szerszy kat, dobra sprawa) i jakis wedrowkach, gdzie nie chce sie nosic niczego poza wlasnym kuprem:) Slyszalem, ze ma jakies problemy ze stabilizacja, moze to ktos potwierdzic?

Uff, to teraz kima i jutro po meczu patrze co tu slychac:>
Pozdrawiam

wujek.samo.h
8.06.08, 08:09
Nie jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie pytania bo się nie znam. Niemniej choć trochę pomogę.

- czy dokupujac konwerter szerokokatny raynox dcr-5000 bede musial dokupic pierscien posredni 58-->52? Czy ktos z Was ma ten konwerter? Mile widziane rowniez inne propozycje:)
- Pamiętaj że tego typu sprzęt obniża jakość obrazu. Poza tym na jesieni olek planuje wprowadzenie szerokokontnego kita w dobrej cenie (9-18mm-ekw.35: 18-36)

- czy ktos posiada moze plecak Mekko TB610? Firma jest mi raczej nieznana i stad moje watpliwosci co do jakosci...
- Nie tak dawno kolega Dżemski chwalił te produkty.

- czy Nikon P50 to dobry backup dla lustra?
- Ja osobiście Nikona b. cenię, ale zastanów się czy przypadkiem pasja foto Cie nie wciągnie. Jeśli może tak się stać, lepiej od razu kupić lustro.

pledwon
8.06.08, 08:21
Witam. Mam plecak Mekko i potwierdzam jest to dobra firma. Nie pamiętam jaki to model dla mnie to nie istotne. Bardzo solidnie wykonane i bardzo solidne materiały. Spokojnie możesz brać nie będziesz żałował.

grizz
8.06.08, 08:39
Nie jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie pytania bo się nie znam. Niemniej choć trochę pomogę.

- Pamiętaj że tego typu sprzęt obniża jakość obrazu. Poza tym na jesieni olek planuje wprowadzenie szerokokontnego kita w dobrej cenie (9-18mm-ekw.35: 18-36)

- Nie tak dawno kolega Dżemski chwalił te produkty.

- czy Nikon P50 to dobry backup dla lustra?
- Ja osobiście Nikona b. cenię, ale zastanów się czy przypadkiem pasja foto Cie nie wciągnie. Jeśli może tak się stać, lepiej od razu kupić lustro.

mekko -> jakość kapitalna
nikon - > nie robi własnych kompaktóe. Znaczki tylko dodaje.

kastofela
8.06.08, 09:45
Z tego co wiem i co już było pisane na forum przy zakupie aparatu w Europie masz 2 lata gwarancji, no chyba, że kupisz 'refurbished' tak jak ja to wtedy masz tylko 3 miesiące;)
pozdrawiam

Toster_88
8.06.08, 10:53

hmm,a dobra cena to tak mniej wiecej ile? Zalezy mi, zeby miec szeroki kat przed 11.09, bo wtedy tez wylatuje do Tunezji. Stad pytanko - czy zdazy wyjsc?

Z tego co wiem i co już było pisane na forum przy zakupie aparatu w Europie masz 2 lata gwarancji, no chyba, że kupisz 'refurbished' tak jak ja to wtedy masz tylko 3 miesiące;)
pozdrawiam

ok, bede wypatrywal tego slowka na 'r' :wink:

EDIT
Aha, no i jeszcze cos dopowiem do tego szerokiego kata. Jak to bedzie wygladalo z tym nadchodzacym zuiko, czy zrobione zdjecie bedzie w ksztalcie kuli z masa czerni w rogach(<--tego nie chce;/), czy tez bedzie rozciagniete na caly ekran i ciekawie znieksztalcone (<--tego wlasnie bym pragnal)?:grin:

dog_master
8.06.08, 11:39
Co do EDITa: chodzi Ci o rybie oko?

Pozwole sobie podlinkowac :)
https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=527
I moich kilka:
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=728&pos=0
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=123&pos=0

9-18 to bedzie normalny, prosty, szeroki kat, ktory z zalozenia ma byc prosty.

Znieksztalcenia -> to obiektywy fish eye, rybie oko. W Olympusie jest jeden, ZD 8mm f/3.5 - suuuuuper rzecz, ale droga [ok.2,5k]. Oprocz tego mozemy podpiac obiektyw Peleng [tez 8mm i f/3.5], tylko wtedy jest reczne ostrzenie. Mam aktualnie oba i gdy na dniach odbiore swoj statyw, to zrobie porownanie ;)

Sa 2 typy rybiego oka: takie, co daje obraz w ksztalcie kola i normalnego prostokata. Oba w/w sa prostokatne, czyli nie masz winiety czarnej ;p

Gundi
8.06.08, 11:43
wiadomo że zd 7-14 to to nie będzie, mimo to mam duże oczekiwania wobec niego...

S4INT
8.06.08, 12:15
A co do szerokiego kąta - może Sigma 10-20? ZD 9-18 pewnie nie będzie wiele tańszy...

Gundi
8.06.08, 12:26
nie ma co spekulować, zobaczymy jak wyjdzie

S4INT
8.06.08, 12:28
Też prawda ;] a odnośnie tej Sigmy jeszcze - ma to już ktoś z forum ? ;>

Toster_88
8.06.08, 19:35
dog_master,
dzieki za linki. Ciesze sie ze zrozumiales moj belkot dot. winiety:mrgreen:

S4INT,
przejrzalem test tej Sigmy na optyczne.pl i wypada chyba calkiem niezle (niestety nie wiem jak to sie ma do innych obiektywow tego typu = kompletny brak obeznania). Jednoczesnie nasunelo mi sie jedno pytanie

bardzo duże winietowanie w całym zakresie ogniskowych i nawet po przymknięciu przysłony

nie do konca rozumiem...czemu jak sie przymyka przyslone, to jest mniejsza winieta? Skoro winieta to hmm, 'rogi' obiektywu

S4INT
8.06.08, 20:05
Na optyczne.pl Sigma była testowana bodajże z Canonem i matrycą APSC. W 4/3 z powodu mniejszej matrycy winieta i słabsza ostrość na brzegach powinna sie znacznie zmniejszyć... tak mi się wydaje, ale pewien nie jestem - stąd też pytanie czy ma juz ktoś tą Sigme ;)

Toster_88
9.06.08, 21:06
Tez interesuje mnie czy ktos juz posiada ten obiektyw :)

ale wracajac, ja nie rozumiem samego schematu. Przyslona jest odpowiedzialna za ilosc swiatla jaka wpada do obiektywu, ale jak to sie ma do winiety? Czemu zwiekszajac przyslone powinna sie zmniejszac winieta?

Smerf Maruda
9.06.08, 21:19
Tez interesuje mnie czy ktos juz posiada ten obiektyw :)

ale wracajac, ja nie rozumiem samego schematu. Przyslona jest odpowiedzialna za ilosc swiatla jaka wpada do obiektywu, ale jak to sie ma do winiety? Czemu zwiekszajac przyslone powinna sie zmniejszac winieta?

Przykład: szeroki obiektyw, duży obszar widzenia, obiektyw otwarty. Światło wpada z wielu stron; to które idzie z naprzeciwka, że się tak wyrażę, nie napotykając przeszkód naświetla materiał światłoczuły. Zaś światło padające z boku obiektywu ma mniejszy otworek (nieokrągły, eliptyczny) w porównaniu z tym padającym z przodu. Ergo przechodzi go mniej.