Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Pytania o e-510

Toster_88
    Gość

Pytania o e-510

To moj pierwszy post na tym forum, wiec uroczyscie witam wszystkich
    Przez dwa lata pstrykalem samsungiem s600 (przezent urodzinowy). Doszedlem ostatnio do wniosku, ze czas troche zarobic i zakupic cos konkretniejszego. Najpierw rozwazalem nad mega-zoomami. Z gry po kolei odpadaly: fz50, s9600, fz18, s100fs, p80 oraz ex-f1 [sory za brak olka w tym zestawieniu, ale jakos mialem wrazenie, ze lekko odstaje od konkurencji:P]. Po dlugich nieprzespanych nocach, podczas ktorych oblookalem chyba wszystkie dostepne testy i kilku odwiedzinach sklepach-przymierzalniach doszedlem do wniosku, ze ... jednak wole lustrzanke. Pytanie – k100d / k10d / e-510 zakonczylo sie tym, ze wyladowalem na tym oto forum:] ()

Juz wkrotce, bo po sesji, a wiec ok.1.07 bede posiadaczem tego sprzetu w dual kicie. Mam kilka pytan co do tego zakupu:
    - jak wyglada sprawa ze sprowadzaniem sprzetu z Wielkiej Brytanii? Dostaje 2 lata gwarancji, czy rok?
    - czy dokupujac konwerter szerokokatny raynox dcr-5000 bede musial dokupic pierscien posredni 58-->52? Czy ktos z Was ma ten konwerter? Mile widziane rowniez inne propozycje
    - czy ktos posiada moze plecak Mekko TB610? Firma jest mi raczej nieznana i stad moje watpliwosci co do jakosci...
    - czy Nikon P50 to dobry backup dla lustra? Bylby wykorzystywany glownie przy spotkaniach ze znajomymi (szerszy kat, dobra sprawa) i jakis wedrowkach, gdzie nie chce sie nosic niczego poza wlasnym kuprem Slyszalem, ze ma jakies problemy ze stabilizacja, moze to ktos potwierdzic?

Uff, to teraz kima i jutro po meczu patrze co tu slychac:>
    Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Nie jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie pytania bo się nie znam. Niemniej choć trochę pomogę.

- czy dokupujac konwerter szerokokatny raynox dcr-5000 bede musial dokupic pierscien posredni 58-->52? Czy ktos z Was ma ten konwerter? Mile widziane rowniez inne propozycje
    - Pamiętaj że tego typu sprzęt obniża jakość obrazu. Poza tym na jesieni olek planuje wprowadzenie szerokokontnego kita w dobrej cenie (9-18mm-ekw.35: 18-36)

- czy ktos posiada moze plecak Mekko TB610? Firma jest mi raczej nieznana i stad moje watpliwosci co do jakosci...
    - Nie tak dawno kolega Dżemski chwalił te produkty.

- czy Nikon P50 to dobry backup dla lustra?
    - Ja osobiście Nikona b. cenię, ale zastanów się czy przypadkiem pasja foto Cie nie wciągnie. Jeśli może tak się stać, lepiej od razu kupić lustro.
    MK

| OlyJedi Awatar pledwon
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Witam. Mam plecak Mekko i potwierdzam jest to dobra firma. Nie pamiętam jaki to model dla mnie to nie istotne. Bardzo solidnie wykonane i bardzo solidne materiały. Spokojnie możesz brać nie będziesz żałował.
    www.pledwon.unl.pl
    OM10, E-3, E-510 | ZD 8, 9-18, 14-54, 50, 40-150, 14-42 | Fl50R

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wujek.samo.h Zobacz posta
    Nie jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie pytania bo się nie znam. Niemniej choć trochę pomogę.

- Pamiętaj że tego typu sprzęt obniża jakość obrazu. Poza tym na jesieni olek planuje wprowadzenie szerokokontnego kita w dobrej cenie (9-18mm-ekw.35: 18-36)

- Nie tak dawno kolega Dżemski chwalił te produkty.

- czy Nikon P50 to dobry backup dla lustra?
    - Ja osobiście Nikona b. cenię, ale zastanów się czy przypadkiem pasja foto Cie nie wciągnie. Jeśli może tak się stać, lepiej od razu kupić lustro.
    mekko -> jakość kapitalna
    nikon - > nie robi własnych kompaktóe. Znaczki tylko dodaje.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar kastofela
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Z tego co wiem i co już było pisane na forum przy zakupie aparatu w Europie masz 2 lata gwarancji, no chyba, że kupisz 'refurbished' tak jak ja to wtedy masz tylko 3 miesiące
    pozdrawiam

Toster_88
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez wujek.samo.h Zobacz posta
    hmm,a dobra cena to tak mniej wiecej ile? Zalezy mi, zeby miec szeroki kat przed 11.09, bo wtedy tez wylatuje do Tunezji. Stad pytanko - czy zdazy wyjsc?

Cytat Zamieszczone przez kastofela Zobacz posta
    Z tego co wiem i co już było pisane na forum przy zakupie aparatu w Europie masz 2 lata gwarancji, no chyba, że kupisz 'refurbished' tak jak ja to wtedy masz tylko 3 miesiące
    pozdrawiam
    ok, bede wypatrywal tego slowka na 'r'

EDIT
    Aha, no i jeszcze cos dopowiem do tego szerokiego kata. Jak to bedzie wygladalo z tym nadchodzacym zuiko, czy zrobione zdjecie bedzie w ksztalcie kuli z masa czerni w rogach(<--tego nie chce;/), czy tez bedzie rozciagniete na caly ekran i ciekawie znieksztalcone (<--tego wlasnie bym pragnal)?
    Ostatnio edytowane przez Toster_88 ; 8.06.08 o 11:12

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Co do EDITa: chodzi Ci o rybie oko?

Pozwole sobie podlinkowac
    https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=527
    I moich kilka:
    https://galeria.olympusclub.pl/displ...lbum=728&pos=0
    https://galeria.olympusclub.pl/displ...lbum=123&pos=0

9-18 to bedzie normalny, prosty, szeroki kat, ktory z zalozenia ma byc prosty.

Znieksztalcenia -> to obiektywy fish eye, rybie oko. W Olympusie jest jeden, ZD 8mm f/3.5 - suuuuuper rzecz, ale droga [ok.2,5k]. Oprocz tego mozemy podpiac obiektyw Peleng [tez 8mm i f/3.5], tylko wtedy jest reczne ostrzenie. Mam aktualnie oba i gdy na dniach odbiore swoj statyw, to zrobie porownanie

Sa 2 typy rybiego oka: takie, co daje obraz w ksztalcie kola i normalnego prostokata. Oba w/w sa prostokatne, czyli nie masz winiety czarnej ;p
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    wiadomo że zd 7-14 to to nie będzie, mimo to mam duże oczekiwania wobec niego...

S4INT
    Gość
    A co do szerokiego kąta - może Sigma 10-20? ZD 9-18 pewnie nie będzie wiele tańszy...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    nie ma co spekulować, zobaczymy jak wyjdzie