PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsza styczność z Olympus E-520

kuba85
26.10.23, 08:34
Witam.
Moją "przygodę" z fotografią zacząłem w roku 2007. Aparat jaki wtedy posiadałem to kompakt, Kodak Z612. Miał tryb manualny co pozwoliło mi poznać możliwości ustawienia przysłony i czasu naświetlania. Spędziłem wiele miłych godzin na pstrykaniu, dobrze się przy tym bawiąc. Nie robiłem jakichś super artystycznych zdjęć, ale miałem z tego dużą frajdę. Trwało to może jakieś 4 lata, później brak czasu spowodował przerwę która trwała do obecnej chwili. Od 3 dni jestem szczęśliwym posiadaczem Olympusa e-520 z kitowymi obiektywami 14-42mm, 40-150mm i Helios 44M-4 58mm.(posiadam adapter) Pewnie znajdą się tacy którzy powiedzą, że to przeżytek teraz tylko bezlusterkowce, obiektywy za ciemne, wizjer za mały itd. Mimo wszystko uważam, że nie sprzęt odgrywa tu największą rolę a umiejętności i serce do tego co się robi i co chce się osiągnąć. Generalnie interesuje mnie fotografia uliczna, budynki, nocna fotografia, krajobrazy, zwierzęta. Może w późniejszym czasie makro. Portrety i tym podobne skreślam na starcie bo nie wzbudza to mojego zainteresowania. Marzy mi się zrobienie takiego swojego małego archiwum mojego miasta dlatego, że z roku na rok wszystko się zmienia i fajnie było by mieć jakiś pogląd na to co było kiedyś.
Niestety nie posiadam płyty CD z oprogramowaniem PC do Olympusa. W instrukcji napisane jest, że oprogramowanie to Olympus Master, w internecie, że Olympus Viever i Olympus Studio i sam już nie wiem, który jest poprawny. Jeśli ktoś mógłby podać jakie programy powinienem posiadać z góry dziękuję .
Druga sprawa, gdyby ktoś miał jakieś porady na początek, jakieś ciekawe artykuły, wątki etc, co mogłoby pomóc w pogłębianiu wiedzy i korzystaniu z aparatu byłbym wdzięczny. Pozdrawiam

Bodzip
26.10.23, 09:41
Oprogramowanie:
Które sobie zainstalujesz - będzie dobrze. Tyle, że te programy są tzw. "ciężkie kobyły" - ale jak Ci to nie przeszkadza, to spoko.
Jeśli robisz w RAW-ach to powyższe oprogramowanie + inne płatne i darmowe. Poszukaj w sieci
Jeśli tylko jpg to też są programy i płatne i darmowe. Do wyboru do koloru
Matryca w tym aparacie jest słabiutka, więc zdjęcia dzienne. W pomieszczeniach - lampa. W nocy - najniższe ISO + statyw i długi czas.

kuba85
26.10.23, 09:55
Czyli rozumiem, że nie potrzeba tych programów od Olympusa. Super. Dzięki za odpowiedź i rady

And.N
26.10.23, 10:13
Niestety nie posiadam płyty CD z oprogramowaniem PC do Olympusa. W instrukcji napisane jest, że oprogramowanie to Olympus Master, w internecie, że Olympus Viever i Olympus Studio i sam już nie wiem, który jest poprawny. Jeśli ktoś mógłby podać jakie programy powinienem posiadać z góry dziękuję .

Aktualnym oprogramowaniem do RAW z Olympusa jest OM Workspace.
https://download.omsystem.com/pages/owdownload/pl/
Jakby Twój numer seryjny nie zadziałał wpisz cyferki od 1 do 9.

Czyli rozumiem, że nie potrzeba tych programów od Olympusa.
Nie jest to konieczne, ale nie zaszkodzi mieć, tym bardziej, że program darmowy.

luc4s
27.10.23, 00:05
Możesz się zniechęcić tym aparatem, już lepiej jakieś OM-D EM-5 po taniości kupić. Miałem dawno, dawno temu, tyle, że z obiektywami premium. Coś tam tym zrobiłem, ale nie wspominam tego aparatu dobrze.

racjonalny44
27.10.23, 19:07
Proponuję Ci dwa programy 1. RawTherape 5.9 darmowy - omówienie na YTU przez pana Jacka Plewę i 2 też darmowy PhotoScape X i też jest sporo omówień . Oba obrabiają jpg i raw. Na pewno potrzebny Ci statyw. Resztę będziesz uzupełniał w trakcie. Nie pchaj się w koszty.. Rezultaty będą wszystko korygowały. Pozdrawiam i życzę sukcesów. Najważniejsza jest historia."Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

kuba85
27.10.23, 21:11
Możesz się zniechęcić tym aparatem

Myślę, że tak źle nie będzie. Nie oczekuję jakichś super fajerwerków. zobaczymy jak będzie

Proponuję Ci dwa programy 1. RawTherape 5.9 darmowy - omówienie na YTU przez pana Jacka Plewę i 2 też darmowy PhotoScape X i też jest sporo omówień . Oba obrabiają jpg i raw. Na pewno potrzebny Ci statyw. Resztę będziesz uzupełniał w trakcie. Nie pchaj się w koszty.. Rezultaty będą wszystko korygowały. Pozdrawiam i życzę sukcesów. Najważniejsza jest historia."Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

Jutro po pracy sprawdzę te programy. Statyw jutro odbieram i w najbliższym czasie zaczynam zabawę. Dziękuję i pozdrawiam

Bodzip
28.10.23, 09:55
Z darmowych jest jeszcze Darktable - sam go używam.

dzemski
28.10.23, 10:03
Z darmowych jest jeszcze Darktable - sam go używam.

jest najlepszy z darmowych, polecam

schuttenbach
28.10.23, 10:42
Mam OMD E-M1 i od dawna E-520. I niezmiernie dziwię się jaką radość sprawia mi wzięcie do ręki tej starej lustrzanki, jak ona dobrze leży mi w ręce i jak fajnie mi się ją obsługuje. Tak, jest mały wizjer i tak, autofokus ssie. Ale pamiętaj, że zdjęcia robi fotograf a nie aparat. I tą lustrzanką nadal można robić świetne zdjęcia.
Jedynie co, to na Twoim miejscu rozważyłbym wymianę obiektywu na Zuiko 14-54 (https://forum.olympusclub.pl/threads/84752-Olympus-Zuiko-Digital-14-54mm-1-2-8-3-5) albo nawet 12-60 (https://forum.olympusclub.pl/threads/85144-Olympus-Zuiko-Digital-ED-12-60-mm-f-2-8-4-0-SWD). To świetne obiektywy i robią różnicę względem kita.
Poza tym nie przejmuj się opiniami sprzętowych fetyszystów i po prostu ciesz się robieniem zdjęć.

Tu stara recenzja aparatu:
http://www.biofos.com/esystem/e520_tst.html

(https://forum.olympusclub.pl/threads/84752-Olympus-Zuiko-Digital-14-54mm-1-2-8-3-5)

kuba85
1.11.23, 08:09
Po niektórych wypowiedziach myślałem, że będzie kiepsko ale jak na razie jestem zadowolony

https://i.imgur.com/a7tS4cN.png

racjonalny44
1.11.23, 14:03
​Początek zrobiony pomyślności w dalszym działaniu. Zaglądaj na YTU tam jest sporo wiedzy. Pozdrawiam

Bodzip
1.11.23, 14:34
To teraz napisz:
statyw ?
ISO ?
jpg czy raw
jeśli raw to czym wołane.
Z góry dziękuję

kuba85
1.11.23, 19:02
To teraz napisz:
statyw ?
ISO ?
jpg czy raw
jeśli raw to czym wołane.
Z góry dziękuję

statyw : Camrock TS53
ISO: 100 , f3,5, 1.6s
RAW, drugiej części pytania nie rozumiem ale jeśli chodzi o program to OM Workspace

Bodzip
1.11.23, 20:16
Dziękować. tak chodziło o ten program.

zigger
2.11.23, 02:54
Ciekawy budynek kościoła na tym nocnym zdjęciu. Czy możesz podać jaka to miejscowość?

kuba85
2.11.23, 06:25
Ciekawy budynek kościoła na tym nocnym zdjęciu. Czy możesz podać jaka to miejscowość?

Bazylika Kolegiacka Wniebowzięcia NMP w Środzie Wielkopolskiej

Darekw1967
5.11.23, 21:13
Możesz się zniechęcić tym aparatem, już lepiej jakieś OM-D EM-5 po taniości kupić. Miałem dawno, dawno temu, tyle, że z obiektywami premium. Coś tam tym zrobiłem, ale nie wspominam tego aparatu dobrze.

Jak sie nauczysz prawidlowo naswietlac Olkiem E-520 to focenie duzo nowszymi konstrukcjami bedzie duzo latwiejsze ;)
Mam znajomego co jeszcze foci imprezy Olkiem E-510 + lampa FL-36 i ma z tego niezla frajde.

schuttenbach
7.11.23, 20:22
Fajne. Ale rozważ wymianę kita (na np. Zuiko 14-54 (https://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=2428&id=134) albo tu (https://allegro.pl/oferta/obiektyw-olympus-zuiko-digital-14-54-mm-f-2-8-3-5-bagnet-4-3-oryginal-14618365685), albo na forumowej giełdzie ktoś, z tych którzy twierdzą, że tym się już nie da robić zdjęć, będzie się chciał pozbyć z szuflady). Będzie jeszcze lepsze.

kuba85
10.11.23, 09:42
Fajne. Ale rozważ wymianę kita (na np. Zuiko 14-54 (https://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=2428&id=134) albo tu (https://allegro.pl/oferta/obiektyw-olympus-zuiko-digital-14-54-mm-f-2-8-3-5-bagnet-4-3-oryginal-14618365685), albo na forumowej giełdzie ktoś, z tych którzy twierdzą, że tym się już nie da robić zdjęć, będzie się chciał pozbyć z szuflady). Będzie jeszcze lepsze.
Na razie muszę się zadowolić tym co jest. Po nowym roku mogę pomyśleć o zmianie. W każdym razie dzięki za podpowiedź

Bodzip
10.11.23, 10:44
Na razie muszę się zadowolić tym co jest. Po nowym roku mogę pomyśleć o zmianie. W każdym razie dzięki za podpowiedź
Pamiętaj, że Zuiko 14-54 lub lepszy 12-60 dobrze przez przejściówkę pracują z systemem mikro. Więc nawet jak w przyszłości przejdziesz na mikro,to doskonałe szkła Co zostaną.

Holek
11.11.23, 01:32
cześć, łezka w oku się kręci na wspomnienie e-520... lekki i super leżał w łapie, niestety af wolny i szumy od iso 400 więc powyżej nawet nie próbowałem, ale wtedy nie robiłem RAW tylko JPEG i bardzo żałuję, bo może miałbym go do dziś (o ile miał opcję RAW - bo nie pamiętam niestety). Najwięcej frajdy sprawiał mi ze szkłem 70-300 w ogródku, kilka fotek w galerii :wink:. Do "spokojnych" zdjęć na statywie będzie super ale dodatkowo poszukał bym szkła 50mm 1:8 Olympusa z adapterem na mocowanie - mam takie z OM10 - zakładam nawet do "C" - pięknie rysuje. I tak jak pisałeś - wszystko w rękach fotografa.

pzdr
Hołek

zigger
11.11.23, 03:41
Bazylika Kolegiacka Wniebowzięcia NMP w Środzie Wielkopolskiej
Dzięki za informację i dobrej współpracy z e-520 :-)

Bodzip
11.11.23, 13:09
cześć, łezka w oku się kręci na wspomnienie e-520... lekki i super leżał w łapie, niestety af wolny i szumy od iso 400 więc powyżej nawet nie próbowałem, ale wtedy nie robiłem RAW tylko JPEG i bardzo żałuję, bo może miałbym go do dziś (o ile miał opcję RAW - bo nie pamiętam niestety). Najwięcej frajdy sprawiał mi ze szkłem 70-300 w ogródku, kilka fotek w galerii :wink:. Do "spokojnych" zdjęć na statywie będzie super ale dodatkowo poszukał bym szkła 50mm 1:8 Olympusa z adapterem na mocowanie - mam takie z OM10 - zakładam nawet do "C" - pięknie rysuje. I tak jak pisałeś - wszystko w rękach fotografa.

pzdr
Hołek
Miał / ma RAW-y

kuba85
11.11.23, 14:20
Dzięki za informację i dobrej współpracy z e-520 :-)
Dzięki

https://i.imgur.com/qnAnT3U.png

Darekw1967
13.11.23, 12:07
Pamiętaj, że Zuiko 14-54 lub lepszy 12-60 dobrze przez przejściówkę pracują z systemem mikro. Więc nawet jak w przyszłości przejdziesz na mikro,to doskonałe szkła Co zostaną.

Stosowalem przejsciowke do EPL-1 i EPL-5 ale Zuiko 14-54 pracowal tak fatalnie pod wgledem AF, ze musialem kupic dedykowane szklo pod m.4/3

Bodzip
13.11.23, 14:11
Stosowalem przejsciowke do EPL-1 i EPL-5 ale Zuiko 14-54 pracowal tak fatalnie pod wgledem AF, ze musialem kupic dedykowane szklo pod m.4/3
A ja zaczynałem od E-PL3 i byłem zadowolony. Potem E-PL5, M10v.2 i kolejne M1 + G9 - i być dobrze :)

helmuth
13.11.23, 20:37
... lekki i super leżał w łapie, niestety af wolny i szumy od iso 400 więc powyżej nawet nie próbowałem ...

pzdr
HołekFakt, świetnie leżał w "łapie". Dla kogoś, kto zaczynał przygodę z lustrzankami typu Zenith albo Practica (które nie miały AF), wolnay AF nie stanowił większego problemu. ISO 400 odpowiada 27 DIN. Zwykle robiło się zdjęcia na filmie 18 albo 21 DIN. 27 DIN to był max i używało się go w kiepskich warunkach oświetleniowych, ze świadomością dużego ziarna. Chęć robienia zdjęć przy wyższym ISO to już fanaberia, porównywalna do chęci jeżdżenia samochodem więcej niż 200km/h. :wink:

PS
Rozstałem się z 520 bo zachciało mi się fanaberii a pojawiły się mniejsze i lżejsze bezlusterkowce. :wink:

kuba85
27.11.23, 22:03
Dzisiejsza pełnia Mroźnego Księżyca
259702
F/5.6
25s
ISO-100
150mm