Witam.
Moją "przygodę" z fotografią zacząłem w roku 2007. Aparat jaki wtedy posiadałem to kompakt, Kodak Z612. Miał tryb manualny co pozwoliło mi poznać możliwości ustawienia przysłony i czasu naświetlania. Spędziłem wiele miłych godzin na pstrykaniu, dobrze się przy tym bawiąc. Nie robiłem jakichś super artystycznych zdjęć, ale miałem z tego dużą frajdę. Trwało to może jakieś 4 lata, później brak czasu spowodował przerwę która trwała do obecnej chwili. Od 3 dni jestem szczęśliwym posiadaczem Olympusa e-520 z kitowymi obiektywami 14-42mm, 40-150mm i Helios 44M-4 58mm.(posiadam adapter) Pewnie znajdą się tacy którzy powiedzą, że to przeżytek teraz tylko bezlusterkowce, obiektywy za ciemne, wizjer za mały itd. Mimo wszystko uważam, że nie sprzęt odgrywa tu największą rolę a umiejętności i serce do tego co się robi i co chce się osiągnąć. Generalnie interesuje mnie fotografia uliczna, budynki, nocna fotografia, krajobrazy, zwierzęta. Może w późniejszym czasie makro. Portrety i tym podobne skreślam na starcie bo nie wzbudza to mojego zainteresowania. Marzy mi się zrobienie takiego swojego małego archiwum mojego miasta dlatego, że z roku na rok wszystko się zmienia i fajnie było by mieć jakiś pogląd na to co było kiedyś.
Niestety nie posiadam płyty CD z oprogramowaniem PC do Olympusa. W instrukcji napisane jest, że oprogramowanie to Olympus Master, w internecie, że Olympus Viever i Olympus Studio i sam już nie wiem, który jest poprawny. Jeśli ktoś mógłby podać jakie programy powinienem posiadać z góry dziękuję .
Druga sprawa, gdyby ktoś miał jakieś porady na początek, jakieś ciekawe artykuły, wątki etc, co mogłoby pomóc w pogłębianiu wiedzy i korzystaniu z aparatu byłbym wdzięczny. Pozdrawiam