Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Pierwsza styczność z Olympus E-520

Awatar kuba85
    Mieszka w
    Małe miasto pod Poznaniem
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Pierwsza styczność z Olympus E-520

Witam.
    Moją "przygodę" z fotografią zacząłem w roku 2007. Aparat jaki wtedy posiadałem to kompakt, Kodak Z612. Miał tryb manualny co pozwoliło mi poznać możliwości ustawienia przysłony i czasu naświetlania. Spędziłem wiele miłych godzin na pstrykaniu, dobrze się przy tym bawiąc. Nie robiłem jakichś super artystycznych zdjęć, ale miałem z tego dużą frajdę. Trwało to może jakieś 4 lata, później brak czasu spowodował przerwę która trwała do obecnej chwili. Od 3 dni jestem szczęśliwym posiadaczem Olympusa e-520 z kitowymi obiektywami 14-42mm, 40-150mm i Helios 44M-4 58mm.(posiadam adapter) Pewnie znajdą się tacy którzy powiedzą, że to przeżytek teraz tylko bezlusterkowce, obiektywy za ciemne, wizjer za mały itd. Mimo wszystko uważam, że nie sprzęt odgrywa tu największą rolę a umiejętności i serce do tego co się robi i co chce się osiągnąć. Generalnie interesuje mnie fotografia uliczna, budynki, nocna fotografia, krajobrazy, zwierzęta. Może w późniejszym czasie makro. Portrety i tym podobne skreślam na starcie bo nie wzbudza to mojego zainteresowania. Marzy mi się zrobienie takiego swojego małego archiwum mojego miasta dlatego, że z roku na rok wszystko się zmienia i fajnie było by mieć jakiś pogląd na to co było kiedyś.
    Niestety nie posiadam płyty CD z oprogramowaniem PC do Olympusa. W instrukcji napisane jest, że oprogramowanie to Olympus Master, w internecie, że Olympus Viever i Olympus Studio i sam już nie wiem, który jest poprawny. Jeśli ktoś mógłby podać jakie programy powinienem posiadać z góry dziękuję .
    Druga sprawa, gdyby ktoś miał jakieś porady na początek, jakieś ciekawe artykuły, wątki etc, co mogłoby pomóc w pogłębianiu wiedzy i korzystaniu z aparatu byłbym wdzięczny. Pozdrawiam

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Oprogramowanie:
    Które sobie zainstalujesz - będzie dobrze. Tyle, że te programy są tzw. "ciężkie kobyły" - ale jak Ci to nie przeszkadza, to spoko.
    Jeśli robisz w RAW-ach to powyższe oprogramowanie + inne płatne i darmowe. Poszukaj w sieci
    Jeśli tylko jpg to też są programy i płatne i darmowe. Do wyboru do koloru
    Matryca w tym aparacie jest słabiutka, więc zdjęcia dzienne. W pomieszczeniach - lampa. W nocy - najniższe ISO + statyw i długi czas.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Awatar kuba85
    Mieszka w
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czyli rozumiem, że nie potrzeba tych programów od Olympusa. Super. Dzięki za odpowiedź i rady

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    269
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kuba85 Zobacz posta
    Niestety nie posiadam płyty CD z oprogramowaniem PC do Olympusa. W instrukcji napisane jest, że oprogramowanie to Olympus Master, w internecie, że Olympus Viever i Olympus Studio i sam już nie wiem, który jest poprawny. Jeśli ktoś mógłby podać jakie programy powinienem posiadać z góry dziękuję .
    Aktualnym oprogramowaniem do RAW z Olympusa jest OM Workspace.
    https://download.omsystem.com/pages/owdownload/pl/
    Jakby Twój numer seryjny nie zadziałał wpisz cyferki od 1 do 9.

Cytat Zamieszczone przez kuba85 Zobacz posta
    Czyli rozumiem, że nie potrzeba tych programów od Olympusa.
    Nie jest to konieczne, ale nie zaszkodzi mieć, tym bardziej, że program darmowy.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    Możesz się zniechęcić tym aparatem, już lepiej jakieś OM-D EM-5 po taniości kupić. Miałem dawno, dawno temu, tyle, że z obiektywami premium. Coś tam tym zrobiłem, ale nie wspominam tego aparatu dobrze.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Awatar racjonalny44
    Mieszka w
    Konin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Proponuję Ci dwa programy 1. RawTherape 5.9 darmowy - omówienie na YTU przez pana Jacka Plewę i 2 też darmowy PhotoScape X i też jest sporo omówień . Oba obrabiają jpg i raw. Na pewno potrzebny Ci statyw. Resztę będziesz uzupełniał w trakcie. Nie pchaj się w koszty.. Rezultaty będą wszystko korygowały. Pozdrawiam i życzę sukcesów. Najważniejsza jest historia."Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

Awatar kuba85
    Mieszka w
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Możesz się zniechęcić tym aparatem
    Myślę, że tak źle nie będzie. Nie oczekuję jakichś super fajerwerków. zobaczymy jak będzie

Cytat Zamieszczone przez racjonalny44 Zobacz posta
    Proponuję Ci dwa programy 1. RawTherape 5.9 darmowy - omówienie na YTU przez pana Jacka Plewę i 2 też darmowy PhotoScape X i też jest sporo omówień . Oba obrabiają jpg i raw. Na pewno potrzebny Ci statyw. Resztę będziesz uzupełniał w trakcie. Nie pchaj się w koszty.. Rezultaty będą wszystko korygowały. Pozdrawiam i życzę sukcesów. Najważniejsza jest historia."Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid
    Jutro po pracy sprawdzę te programy. Statyw jutro odbieram i w najbliższym czasie zaczynam zabawę. Dziękuję i pozdrawiam

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Z darmowych jest jeszcze Darktable - sam go używam.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Z darmowych jest jeszcze Darktable - sam go używam.
    jest najlepszy z darmowych, polecam

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Mam OMD E-M1 i od dawna E-520. I niezmiernie dziwię się jaką radość sprawia mi wzięcie do ręki tej starej lustrzanki, jak ona dobrze leży mi w ręce i jak fajnie mi się ją obsługuje. Tak, jest mały wizjer i tak, autofokus ssie. Ale pamiętaj, że zdjęcia robi fotograf a nie aparat. I tą lustrzanką nadal można robić świetne zdjęcia.
    Jedynie co, to na Twoim miejscu rozważyłbym wymianę obiektywu na Zuiko 14-54 albo nawet 12-60. To świetne obiektywy i robią różnicę względem kita.
    Poza tym nie przejmuj się opiniami sprzętowych fetyszystów i po prostu ciesz się robieniem zdjęć.

Tu stara recenzja aparatu:
    http://www.biofos.com/esystem/e520_tst.html