PDA

Zobacz pełną wersję : Tauzen (fotografować banał)

heyahero
6.06.08, 23:33
Myślę, że jestem już na tyle duży, że mogę założyć już własny wątek :D Na początek mała story:

Osiedle Tysiąclecia, Katowice

Mając przerwę na małe 'conieco' w pracy, przeczytałem wątek mariusha na OlyClubie, Fotografować banał. W zasadzie myśl jest przednia. Ostanio czasu mam niewiele na fotografowanie, ale zawsze można się zmobilizować. Żadnego 'zmiłuj' i 'przeproś', ot, wziąć aparat i szkiełka, wyznaczyć jakiś temat i jazda. No i termin - sobota,.. o! Łikend! Albo w sumie... Niedziela! Chociaż, nie bo pusto i ludzi na ulicach nie ma...
Wracając z pracy do domu naszła mnie myśl - sczeznę do łikendu (był poniedziałek)! Czemu by nie zacząć od tego ćwiczenia już teraz?!
Szedłem sobie właśnie na przystanek "Chorzów - Stadion Śląski" i potrzebowałem tylko tematu. Wybór okazał sie mało skomplikowany - popołudniowe słońce oświetliło mi pierwsze bloki na Os. Tysiąclecia, tzw. "Tauzena". Zamiast pójść oklepaną 'drogą pod górkę' skręciłem w prawo i pierwsze zdjęcie zrobiłem tuż przy kościele pw. Matki Boskiej Piekarskiej.

To co lubię w tym Osiedlu, to przestrzeń. Szczególnie widać to na Tysiącleciu Górnym. Bloki nie są zbite w kupę, oddzielone są od siebie zielenią. Pod względem urbanistycznym to naprawdę ciekawe założenie planistyczne. Wzdłuż ul. Chorzowskiej pną się łatwo rozpoznawalne bryły "kukuryźników". W środku Osiedla - strzeliste bryły bloków z charakterystycznymi, poziomymi podziałami na elewacjach, wyznaczonymi przez ryzality balkonów i sam układ okien. Zieleń, oczka wodne, mini kukuryźniki - szkoła plastyczna. Trochę tesco, trochę lidla...

Teraz panuje na osiedlu taki trend - upycha się w tą wolną przestrzeń "przepiękne deweloperskie pastelowce". Architektoniczne mają się one nijak do tamtejszej architektury - małe balkoniki, szachownica kwadratowych okienek. Takie zrzuty spadochronowe, trochę tu, trochę tam. Ale cóż – zmiany, zmiany... (starałem się i to uchwycić na fotografiach).

PS. Sam Tauzen budzi w mieszkańcach Katowic mieszane uczucia. Ludzie narzekają, że mają źle zaprojektowane mieszkania-klitki. Choć sam jestem architektem, tego akurat nie oceniam - nie byłem, nie widziałem (przypomina mi się tylko temat Superjednostki marsylkiej LeCorbusiera, ale to jakby "innastory"). Pomijam również fakt ruchliwej drogi pomiędzy Tauzenem a WPKiW. Przyznaję - jest uciążliwa, ale kto mógł przewidzieć w epoce Gierka czy samochodów na talony obecnego wysypu aut na naszych dziurawych drogach?
Nie mieszkam na Tauzenie i raczej trudno mi oceniać jak tam się mieszka. Zdjęcia robiłem jako zwykły turysta, starając się uchwycić to, o czym pisałem wyżej. Nic więcej. Tak woli wstępu, bez całej historii tego miejsca. Reszta na zdjęciach.

heyahero
6.06.08, 23:39
I jeszcze tylko reszta. Pod ostatnie dwa można by było wpisać podtytuł "idzie nowe".
Jeszcze tylko link do galerii http://heyahero.deviantart.com/gallery/#Tauzen-2-06-2008 i... Dobranoc ;)

Gundi
6.06.08, 23:58
Podoba mi się całość, piękne architektoniczne kadry!

zibi1303
7.06.08, 00:02
A mnie się podoba 1003/1004 i 1008, czyste i z daleka. Czysta geometria i formy
Byłoby więcej, ale te zbliżenia niektóre, z obdrapanymi balkonami... wee. psuja wszystko

Gundi
7.06.08, 00:14
może mam jakieś zboczenie, ale właśnie odrapana architektura mnie przyciąga. Specyficzny "urok". Widać to zresztą na moich zdjęciach ;]

heyahero
7.06.08, 09:45
Byłoby więcej, ale te zbliżenia niektóre, z obdrapanymi balkonami... wee. psuja wszystko

Zgadzam się z Tobą w zupełności, ale to przecież Katowice, a nie "Majami" :D

a_wykrota
7.06.08, 10:41
Mi na przykład podoba się 1010. Ma klimat.

Smerf Maruda
7.06.08, 12:32
Dobre foty, dają wyobrażenia, jak tam jest.

Mi się podoba 1006 najbardziej. Przewrotne, bo mi się najpierw miejsce kojarzy z jakimś Belo Horizonte czy inną Ameryką Łacińską, a to Polska właśnie.

No i do tego to, że nie ma ludzi na zdjęciach - przez to są takie sterylne. Jednak, jak patrzę na te miejsce, to, przyznaję nieładnie, nie chciałbym tam mieszkać.

heyahero
7.06.08, 13:23
Dzięki za komentarze.
Ja lubię patrzeć na 1007. Skupiając wzrok na najwyższych piętrach bloków, wycinając całą resztę, człowiek patrzy jak na wierzchołki gór. Stoją tam sobie nieubłagalnie. Upływający czas odmierza smuga za przelatującym gdzieś wysoko na niebie samolotem...

_hawk_
7.06.08, 14:01
Smerf, Superjednostka to dopiero koszmar architekta ;) superunit-poland-rulez sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2075/2438468202_d9dbf8c91f_m.jpg@@AMEPARAM@@2438468202@ @AMEPARAM@@d9dbf8c91f (http://www.flickr.com/photos/aka_ya/2438468202/)

heyahero
7.06.08, 14:34
Heh, widzę, że kolega zna klimat. Architektonicznie, to Superjednostka koszmarem jakoś nie jest. Gorzej, że otoczenie jest nieciekawe. Z jednej strony ruchliwe Al. Korfantego, z drugiej niedokończony "koszmarek", z którego Ty zresztą zdjęcia robiłeś ;)
Kiedyś w Architekturze-murator był ciekawy artykuł "Umyć modernizm" (czy jakoś tak). Polecam lekturę.

PS1. Teraz nam ładnie Żyletę remontują. Może następna będzie Jednostka? Kto wie... ;)
PS2. Pod spodem dwie moje Superjednostki:

aga_piet
7.06.08, 15:17
Moim zdaniem zadanie wykonane na 5. Czysto, geometrycznie, sterylnie... Ładnie poukładane w kadrze.
Mówię o pierwszej serii. Ta druga już zbyt chaotyczna.

heyahero
7.06.08, 15:34
Mówię o pierwszej serii. Ta druga już zbyt chaotyczna.

Seria była tylko jedna. Superjednostki są mniej-więcej z okresu, kiedy opanowałem przełącznik ON/OFF w mojej 410. Okres, który historycy scharakteryzowaliby jako: "czyli, jak przestawię to kółko na "P", to znaczy, że mogę już przez to teraz patrzeć?" :D

rocco
7.06.08, 16:10
Lubię fotki architektury więc może coś od siebie :)
Po pierwsze primo, to mnie odrzuca wstawianie fotek hurtowo, za dużo do ewentualnego pisania. Zresztą nie tylko ja tak tu myslę, wrzucaj po jednej do trzech, będziesz miał więcej komentarzy.
Po drugie primo, temat jest (dla mnie) interesujący a kadry ciekawe. Jeśli moglbym cos zasugerować to:
1001. Ładnie wypatrzone, obiektyw zadarty do góry więc jest jak jest. MSZ, ten kadr lepiej wyglądałby po wyprostowaniu. Tylko mogłoby być troszkę szerzej tak, żeby pas cegieł był równolegly do lewego brzegu i ciagnąl się do samego dołu. Poza tym OK.
1003. Chyba lepiej wyglądaloby w BW. Kolor trochę odwraca uwage od formy. Takie bardziej "zgrafizowane" z większym kontrastem itd...
1006. Bardzo mi się podoba wzajemne dopełnianie się form i kształtów na tym zdjeciu. Okrągły daszek nad okrąglą cembrowiną pompy pasuje do rysunku balkonow w tle. Również sugerowalbym szerszy kadr i wyprostowanie scian w komputerze.
1008. Bardzo dobre, kadr przecięty po przekątnej półkolami balkonow gra formą a kolory pięknie się kontrastują. Można tylko w przyszłości zwrocić uwage na kdrowanie. Troszkę lepiej mogłoby wyglądać, gdyby zdjęcie mialo symetrię, klatka schodowa mogłaby wychodzić dokladnie z prawego dolnego rogu a pierwszy balkon mógłby być mocniej przycięty. Trochę przeszkadza jasną plamą w dole kadru. To szczegóły bo kompozycja jest dobra i bez tych poprawek.
Te fotki wyróżniłbym, reszta trochę mniej ciekawa ale jeśli to początek to bardzo obiecujący :)