Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Tauzen (fotografować banał)

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Tauzen (fotografować banał)

Myślę, że jestem już na tyle duży, że mogę założyć już własny wątek Na początek mała story:

Osiedle Tysiąclecia, Katowice

Mając przerwę na małe 'conieco' w pracy, przeczytałem wątek mariusha na OlyClubie, Fotografować banał. W zasadzie myśl jest przednia. Ostanio czasu mam niewiele na fotografowanie, ale zawsze można się zmobilizować. Żadnego 'zmiłuj' i 'przeproś', ot, wziąć aparat i szkiełka, wyznaczyć jakiś temat i jazda. No i termin - sobota,.. o! Łikend! Albo w sumie... Niedziela! Chociaż, nie bo pusto i ludzi na ulicach nie ma...
    Wracając z pracy do domu naszła mnie myśl - sczeznę do łikendu (był poniedziałek)! Czemu by nie zacząć od tego ćwiczenia już teraz?!
    Szedłem sobie właśnie na przystanek "Chorzów - Stadion Śląski" i potrzebowałem tylko tematu. Wybór okazał sie mało skomplikowany - popołudniowe słońce oświetliło mi pierwsze bloki na Os. Tysiąclecia, tzw. "Tauzena". Zamiast pójść oklepaną 'drogą pod górkę' skręciłem w prawo i pierwsze zdjęcie zrobiłem tuż przy kościele pw. Matki Boskiej Piekarskiej.

To co lubię w tym Osiedlu, to przestrzeń. Szczególnie widać to na Tysiącleciu Górnym. Bloki nie są zbite w kupę, oddzielone są od siebie zielenią. Pod względem urbanistycznym to naprawdę ciekawe założenie planistyczne. Wzdłuż ul. Chorzowskiej pną się łatwo rozpoznawalne bryły "kukuryźników". W środku Osiedla - strzeliste bryły bloków z charakterystycznymi, poziomymi podziałami na elewacjach, wyznaczonymi przez ryzality balkonów i sam układ okien. Zieleń, oczka wodne, mini kukuryźniki - szkoła plastyczna. Trochę tesco, trochę lidla...

Teraz panuje na osiedlu taki trend - upycha się w tą wolną przestrzeń "przepiękne deweloperskie pastelowce". Architektoniczne mają się one nijak do tamtejszej architektury - małe balkoniki, szachownica kwadratowych okienek. Takie zrzuty spadochronowe, trochę tu, trochę tam. Ale cóż – zmiany, zmiany... (starałem się i to uchwycić na fotografiach).

PS. Sam Tauzen budzi w mieszkańcach Katowic mieszane uczucia. Ludzie narzekają, że mają źle zaprojektowane mieszkania-klitki. Choć sam jestem architektem, tego akurat nie oceniam - nie byłem, nie widziałem (przypomina mi się tylko temat Superjednostki marsylkiej LeCorbusiera, ale to jakby "innastory"). Pomijam również fakt ruchliwej drogi pomiędzy Tauzenem a WPKiW. Przyznaję - jest uciążliwa, ale kto mógł przewidzieć w epoce Gierka czy samochodów na talony obecnego wysypu aut na naszych dziurawych drogach?
    Nie mieszkam na Tauzenie i raczej trudno mi oceniać jak tam się mieszka. Zdjęcia robiłem jako zwykły turysta, starając się uchwycić to, o czym pisałem wyżej. Nic więcej. Tak woli wstępu, bez całej historii tego miejsca. Reszta na zdjęciach.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1001_by_heyahero.jpg
Wyświetleń:	170
Rozmiar:	371,2 KB
ID:	4689   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1002_by_heyahero.jpg
Wyświetleń:	171
Rozmiar:	333,4 KB
ID:	4690   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1003_by_heyahero.jpg
Wyświetleń:	163
Rozmiar:	371,3 KB
ID:	4691   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1004_by_heyahero.jpg
Wyświetleń:	166
Rozmiar:	363,7 KB
ID:	4692  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1005_by_heyahero.jpg
Wyświetleń:	179
Rozmiar:	605,9 KB
ID:	4693  
    "There's no such thing as free titties"

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    I jeszcze tylko reszta. Pod ostatnie dwa można by było wpisać podtytuł "idzie nowe".
    Jeszcze tylko link do galerii http://heyahero.deviantart.com/galle...uzen-2-06-2008 i... Dobranoc
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1006_by_heyahero.jpg
Wyświetleń:	175
Rozmiar:	429,2 KB
ID:	4694   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1007_by_heyahero.jpg
Wyświetleń:	167
Rozmiar:	380,7 KB
ID:	4695   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1008_by_heyahero.jpg
Wyświetleń:	172
Rozmiar:	337,0 KB
ID:	4697   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1009_by_heyahero.jpg
Wyświetleń:	175
Rozmiar:	288,7 KB
ID:	4698  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1010_by_heyahero.jpg
Wyświetleń:	154
Rozmiar:	341,1 KB
ID:	4699  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Podoba mi się całość, piękne architektoniczne kadry!

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    A mnie się podoba 1003/1004 i 1008, czyste i z daleka. Czysta geometria i formy
    Byłoby więcej, ale te zbliżenia niektóre, z obdrapanymi balkonami... wee. psuja wszystko
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    może mam jakieś zboczenie, ale właśnie odrapana architektura mnie przyciąga. Specyficzny "urok". Widać to zresztą na moich zdjęciach ;]
    Ostatnio edytowane przez Gundi ; 7.06.08 o 00:18

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Byłoby więcej, ale te zbliżenia niektóre, z obdrapanymi balkonami... wee. psuja wszystko
    Zgadzam się z Tobą w zupełności, ale to przecież Katowice, a nie "Majami"

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Mi na przykład podoba się 1010. Ma klimat.
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dobre foty, dają wyobrażenia, jak tam jest.

Mi się podoba 1006 najbardziej. Przewrotne, bo mi się najpierw miejsce kojarzy z jakimś Belo Horizonte czy inną Ameryką Łacińską, a to Polska właśnie.

No i do tego to, że nie ma ludzi na zdjęciach - przez to są takie sterylne. Jednak, jak patrzę na te miejsce, to, przyznaję nieładnie, nie chciałbym tam mieszkać.

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Dzięki za komentarze.
    Ja lubię patrzeć na 1007. Skupiając wzrok na najwyższych piętrach bloków, wycinając całą resztę, człowiek patrzy jak na wierzchołki gór. Stoją tam sobie nieubłagalnie. Upływający czas odmierza smuga za przelatującym gdzieś wysoko na niebie samolotem...