Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : rozkalibrowany ZD 14-42 z FF

Legal
31.05.08, 15:18
Ciekawa sprawa. Miesiac temu sprowadzilem e-510 z kitem z USA i dopiero teraz zauwazylem, ze 14-42 ostrzy z fatalnym FF w zakresie 14-35 a potem troche lepiej. Do tego czasu prawie nie uzywalem, go gdyz bawilem sie moimi innymi 4 obiektywami i nie rzucilo mi sie w oczy, ze wszystkie fotki z 14-42 sa troche nieostre.
Na szczescie respektowanie gwarancji typu WorldWide potwierdza sie w Olympus Polska i szkielko poszlo do serwisu z nadzieja na skalibrowanie. Inne moje obiektywy zachowuja sie idelanie z korpusem i teraz juz mam wszystkie przetestowane z testowa plansza, ktora fotografuje sie pod katem 45 st. i swietnie widac efekt FF i BF.

Pisze w dwoch celach:
- dac dowod, ze takie wtopy sie zdarzaja w zupelnie nowym sprzecie (China)
- moze ktos jest z Bydgoszczy, nie potrzebuje szerokiego kita i bylby sklonny pozyczyc na 3 tygodnie, na czas serwisu - tyle fajnych rzeczy sie dzieje, a ja dlugimi szklami sie nie wyrobie

lukaszkot
31.05.08, 16:04
Niedawno kupiłem e-510 Dual Kit w Polsce i właśnie zdiagnozowałem podobną dolegliwość w dłuższym obiektywie: 40-150 - również made in China. Z niechęcią myślę o wysyłaniu nowego sprzętu do serwisu, ale chyba nie będzie innego wyjścia. Zły jestem, bo to niepotrzebna rysa na reputacji zestawu, z którego ogólnie jestem bardzo zadowolony.
A tak przy okazji - sam obiektyw przesłałeś do serwisu? Bo wcześniej natknąłem się też na informacje, że BF/FF to problem korpusu, a z nim wolałbym się nie rozstawać.

Legal
31.05.08, 21:17
Nie wiem czy BF/FF to zawsze tylko problem korpusu, ale podlaczenie probne innego obiektywu 14-42 od kolegi dalo mi odpowiedz, ze jest OK. Za to moj obiektyw w innej 510-tce dal podobny objaw. Inne moje obiektywy tez dzialaja bez zarzutu.
Objaw jest taki, ze faktyczna ostrosc dla ogniskowej 14 mm ustawia sie gdzies na 70% pozadanej, przy 25-35 mm gdzes na 80% a przy 42 mm moze na 95%. Na przyklad - przy 14mm ostrze na obiekt oddalony 3 m a ostrosc mam na 2,1 metra. Tak to wyglada :(

Gundi
31.05.08, 22:24
mi się to chyba zdarza z 40-150 nowym, ale nie wiem czy to moja wina czy to FF

lukaszkot
31.05.08, 23:03
Ja sam dopiero miesiąc temu przesiadłem się na 510 z kompaktu C-8080 i nie przejmowałem się z góry wiedząc, że zdjęcia z lustrzanki są ogólnie nieco bardziej miękkie. Dopiero po niedawnym intensywnym fotografowaniu w weekend zauważyłem, że fotki z tele 40-150 (zwłaszcza przy dłuższych ogniskowych) prezentują naprawdę kitowy (=kijowy, kiszkowy, itp) poziom w porównaniu z moim starym ultrazoomem FZ5 Panasonica (szumiący, ale z porządną optyką Leica). Dodatkowo po porównaniu zdjęć z obiektywem 14-42 zobaczyłem, że teleobiektyw po prostu ostrzy od kilku do kilkudziesięciu cm przed miejscem, w którym punkt autofokusa potwierdził ustawienie ostrości.
Szkoda mi już tracić więcej czasu na pstrykanie fotek testowych i wkurzanie się, że nowy sprzęt będzie wymagał naprawy. Po weekendzie zadzwonię do serwisu i mam nadzieję, że zdziałają cuda korygując tylko teleobiektyw - nie chciałbym odsyłać całego zestawu.

rocco
31.05.08, 23:08
No i masz babo placek, teraz wszyscy mają FF/BF :|

zibi1303
31.05.08, 23:16
A ja wymiękam przy ostrości 14-54. Do tego zrobiłem pierwszy raz wżyciu odbitkę 32x45 cm... Po prostu nic tylko robić plakaty :P... :esystem:

puchan
31.05.08, 23:19
Nic tylko trzeba wymusić nowy firmłer. To może jakąś demonstrację jutro pod siedzibą Olympus Polska? Chyba jest nas już więcej jak nauczycieli.
Na razie jakoś pstrykam z tym FF. Po AF robię ręczną korektę na oko (w 70-300 - 8 impulsów przy 70 mm, 4 przy 200 mm itd. a w 14-42 tylko przy 14-20 mm)
Może ktoś z Olympusa to przeczyta i się zaczerwieni bo to wioska trochę jest...
Prawdopodobnie wystarczyłoby nieco spowolnić sterowanie silnikiem AF w oprogramowaniu.
Wolę już mieć wolniejszy AF ale za to w punkt.

KaarooL
31.05.08, 23:26
zibi:

ja robię głównie 45x30 albo 40x30 - dopiero na takich odbitkach widać ile warta jest optyka...

a odnośnie FF/BF, to takie są skutki produkcji masowej. OLEK zwiększa udział w rynku, więc i na naszym poletku robi się losowo. dobrze że głównie z zatyczkami do body, bo jak przypadłość wejdzie w wyższe segmenty to będą jajca.

Legal
31.05.08, 23:31
No i masz babo placek, teraz wszyscy mają FF/BF :|

rocco - nie jestem miłośnikiem plansz testowych, wade zauważyłem na zwyklych zdjeciach 'albumowych' robionych w pokoju 18 m kw. Gdybys na monitorze komputera na zwyklej fotce zauwazal brak ostrosci tam gdzie ja ustawiales, to z pewnoscia tez bys sie denerwowal.
Rok mialem e-410 i nie zauwazylem takiego problemu z 14-42. Tu, jak pisze po podpieciu innego egzemplarza problemu nie ma. Szkoda mi czasu na przekonywanie, ze prlblem jest i to widoczny. Lepiej podpowiedzcie skad wziac prostego kita na 3 tygodnie?

lukaszkot
31.05.08, 23:38
Podobnie jak u przedmówcy - najpierw zobaczyłem nieostre zdjęcia "z natury", a potem pomyślałem o testach. Faktem jest, że nie drukuję wielu zdjęć w dużym formacie i nawet początkowo pomyślałem, żeby nie świrować z powodu (być może wymyślonego) FF tylko sobie obraz doostrzyć w komputerze. Jednak po porównaniu zdjęć na ogniskowej 42 (w szkle 14-42) i 40 (z 40-150) szybko zrozumiałem, że to różnica nie do przyjęcia - niestety w tym przypadku produkt "made in China" się nie spisał i nie widzę powodu, żeby się z tym godzić skoro sprzęt jest na gwarancji.

Gundi
1.06.08, 00:21
zdjecie z pleneru centralny AF i nie ostre zdjęcie 40-150... zdarza się to...

celowałem w pas czyli kontrasowe coś

Legal
1.06.08, 09:25
zdjecie z pleneru centralny AF i nie ostre zdjęcie 40-150... zdarza się to...

celowałem w pas czyli kontrasowe coś

No właśnie podobnie to wygląda u mnie. Tylko, że się nie 'zdarza' ale jest absolutnie regularne w zakresie 14-35 mm na tym obiektywie, ktory poszedl do serwisu.

Maks
1.06.08, 12:24
Mam takiego i jestem zadowolony.
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=371527133

Legal
1.06.08, 13:15
Ja generalnie jestem zadowolony z ZD 14-42 - uzywalem od roku z e-410 i uwazam, ze nie jest to zwykla zatyczka do korpusu. Ostrzyl swietnie, szybko, cicho i bez pomylek. Zreszta jest wiele opinii, ze w nawet ZD 14-54 w zakresie przyslon 3,5-5,6 daje taki sam obraz jak kit, tyle ze ma jeszcze ten niezly zakres 42-54 i fajne swiatlo na koncu wystarczajace do portretow.
Po prostu trafil mi sie prawdopodobnie wadliwy egzemplarz i musze poczekac na naprawe lub wymiane.

Harpo
1.06.08, 21:33
Cholewka... czytając wysyp postów o nieostrych "kitach" nie wiem, czy aby zaraza i mnie nie dopadła :(
Chodzi o kitowy 40-150, ostrzy super, ale....nie zawsze tam gdzie trzeba. A może jest to moje widzimisię ?
Zapraszam do mojego wątku, gdzie pokaże przykłady. Proszę o komentarze.

PS. co do 14-42 nie mam zastrzeżeń, zdarzają się nieostre fotki, ale są one wynikiem poruszenia (obiekt lub długi czas naświetlania) :-)

Legal
4.06.08, 13:06
Obiektyw poszedł do serwisu i po telefonie wiem, że już go wysłano do Czech. Napiszcie, jak długo trwa taki serwis łącznie z czasami przesyłek - mówią że 2 tygodnie, a jak to wygląda w praktyce?

grizz
4.06.08, 19:33
W praktyce... 2 tygodnie.

tymczasowy_
4.06.08, 22:48
https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=187694&postcount=17

Gundi, taka fotka o niczym nieświadczy. Przyczyn nieostrości może być wiele.
1. Ogniskowa 40mm, czas 1/50 - już to sugeruje, że fotka może być lekko poruszona, stara zasada odwrotności ogniskowej, sugeruje czas 1/100sek. Jeśli nawet była włączona stabilizacja, to ona też nie gwarantuje w 100% nieporuszonego zdięcia.
2. Jak już mówiłem wcześniej, nie ma idealnego układu AF, każdy AF czasami się myli. Dlatego aby mieć pewność należy wykonać wiele prób.
3. Może obiekt od momentu złapania ostrości, do wykonania fotki, zrobił pół kroku do przodu?
4. A może 1,2 i 3 się nałozyło ...
5. A może poruszyłeś aparatem wciskając spust migawki ....

Legal
5.06.08, 07:57
Bardzo ciekawy i rzeczowy ostatni post!
Zgadzam sie w calej rozciaglosci z autorem - ciekawe tez linki.
Rzeczywiscie wszyscy podejrzliwcy FF/BF powinni sie z nimi zapoznac zanim przestana robic normalne zdjecia na rzecz rzedow kreseczek :)

Gundi
5.06.08, 08:08
https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=187694&postcount=17

Gundi, taka fotka o niczym nieświadczy. Przyczyn nieostrości może być wiele.
1. Ogniskowa 40mm, czas 1/50 - już to sugeruje, że fotka może być lekko poruszona, stara zasada odwrotności ogniskowej, sugeruje czas 1/100sek. Jeśli nawet była włączona stabilizacja, to ona też nie gwarantuje w 100% nieporuszonego zdięcia.
2. Jak już mówiłem wcześniej, nie ma idealnego układu AF, każdy AF czasami się myli. Dlatego aby mieć pewność należy wykonać wiele prób.
3. Może obiekt od momentu złapania ostrości, do wykonania fotki, zrobił pół kroku do przodu?
4. A może 1,2 i 3 się nałozyło ...
5. A może poruszyłeś aparatem wciskając spust migawki ....

A co ja napisalem? To sie zdarza...
Przejmować się tym nie mam zamiaru.

Harnas
5.06.08, 10:21
Obiektyw poszedł do serwisu i po telefonie wiem, że już go wysłano do Czech. Napiszcie, jak długo trwa taki serwis łącznie z czasami przesyłek - mówią że 2 tygodnie, a jak to wygląda w praktyce?

W mojej praktyce 2tyg + 2 dni i czekam ;)

Legal
16.06.08, 07:29
Po 11 dniach wrocil moj obiektyw. Ostrzy dokladnie, tak samo zle, jak wczesniej - jakby nikt go nie dotykal w serwisie.
Objawy awarii: B0031
I opis: 'Nasi technicy zbadali panstwa sprzet i zalecaja minimalna kalibracje, aby sprzet powrocil do specyfikacji. Wszystkie funkcje zostana sprawdzone, aby moc udzielic szesciomiesiecznej gwarancji na wszystkie czesci.'

Nie do konca rozumiem konkluzje serwisu. Czy chodzi im o przyslanie kompletu?
Nie zamierzam tego robic, bo korpus dziala dobrze z pozostalymi moimi trzema obiektywami, a dostosowanie korpusu do przypuszczalnie wadliwego 14-42 spowoduje, ze pozostale obiektywy beda zle ostrzyc! Na caly okres serwisu mialem pozyczony 14-42 od znajomego i on ostrzy normalnie. Jeszcze inny egzemplarz 14-42 tez testowalem i tez jest OK. wczesniej podpialem reklamowany 14-42 do innego korpusu i ostrzyl zle. Wszystko opisalem serwisantom...

Czy jest jakis numer do serwisu, gdzie mozna normalnie pogadac, badz jakis czlowiek kierujacy tym, ktory wyslucha i odnotuje konkretny przypadek? Trudno cierpliwie wysylac sprzet nie majac pewnosci na zrozumienie tematu z drugiej strony.

fotomic
16.06.08, 08:17
Po 11 dniach wrocil moj obiektyw. Ostrzy dokladnie, tak samo zle, jak wczesniej - jakby nikt go nie dotykal w serwisie.
I opis: 'Nasi technicy zbadali panstwa sprzet i zalecaja minimalna kalibracje, aby sprzet powrocil do specyfikacji. Wszystkie funkcje zostana sprawdzone, aby moc udzielic szesciomiesiecznej gwarancji na wszystkie czesci.'

Nie do konca rozumiem konkluzje serwisu. Czy chodzi im o przyslanie kompletu?
Nie zamierzam tego robic, bo korpus dziala dobrze z pozostalymi moimi trzema obiektywami, a dostosowanie korpusu do przypuszczalnie wadliwego 14-42 spowoduje, ze pozostale obiektywy beda zle ostrzyc! Na caly okres serwisu mialem pozyczony 14-42 od znajomego i on ostrzy normalnie. Jeszcze inny egzemplarz 14-42 tez testowalem i tez jest OK. wczesniej podpialem reklamowany 14-42 do innego korpusu i ostrzyl zle. Wszystko opisalem serwisantom...

Czy jest jakis numer do serwisu, gdzie mozna normalnie pogadac, badz jakis czlowiek kierujacy tym, ktory wyslucha i odnotuje konkretny przypadek? Trudno cierpliwie wysylac sprzet nie majac pewnosci na zrozumienie tematu z drugiej strony.

OMG. to nie wina szkła tylko body. wysyłajcie z puszkami.

Legal
16.06.08, 08:37
OMG. to nie wina szkła tylko body. wysyłajcie z puszkami.

To dlaczego po zamontowaniu do puszki kolegi mój 14-42 tez działa tak samo źle, a jego 14-42 działa dobrze w obu puszkach?

Legal
17.06.08, 12:03
Obiektyw po telefonie do Warszawy powedrowal ponownie do serwisu.
Czy adnotacja na odeslanej karcie zgloszenia to standard przeznaczony dla serwisu w Czechach, czy informacja dla mnie. Jesli dla mnie - to co wlasciwie ona oznacza - jak ją powinienem interpretowac?
Macie jakies doswiadczenia z wlasnych kart naprawy?

[...]
[...]

Legal
27.06.08, 18:22
Należy się kontynuacja wątku.
Po telefonie do serwisu dowiedzialem się, że sprzęt nie był zarestrowany nawet po kilku dniach. Oznaczało to, ze byc moze nie wroci w ogole przed moim urlopem. Stanowczo poprosilem wowczas o obiektyw zastepczy. Zgodzili sie i po dwoch dniach byl juz u mnie inny ZD14-42.
Nastepnego dnia niespodziewanie mail, ze zdecydowali o przyslaniu mi nowego obiektywu. Nie wiem, czy Czechy im to polecily, czy po prostu mieli mnie dosc.
Dzis UPS dostarczyl paczke z obiektywem w fabrycznym pudelku i z nowa gwarancja.

Spocilem sie przy pierwszym tescie AF...
Zwyciestwo! Mialem racje od poczatku! e-510 i moj nowy kit ostrza perfekcyjnie od 14mm do 42mm i daja niespotykana wczesciej ostrosc - jakby lepsza rozdzielczosc. Wykonalem wiele testow i jestem juz pewny, ze nie byl winny korpus - tak jak to sam zdiagnozowalem.

Moze zanudzilem forumowiczow, ale jednak sporo osob czytalo watek, wiec chyba jest cenny.
Z moje strony to jest final watku i 'walki z serwisem' Zostaje mi odeslac zastepczy obiektyw i cieszyc sie celnym AF.