Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: rozkalibrowany ZD 14-42 z FF

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

rozkalibrowany ZD 14-42 z FF

Ciekawa sprawa. Miesiac temu sprowadzilem e-510 z kitem z USA i dopiero teraz zauwazylem, ze 14-42 ostrzy z fatalnym FF w zakresie 14-35 a potem troche lepiej. Do tego czasu prawie nie uzywalem, go gdyz bawilem sie moimi innymi 4 obiektywami i nie rzucilo mi sie w oczy, ze wszystkie fotki z 14-42 sa troche nieostre.
    Na szczescie respektowanie gwarancji typu WorldWide potwierdza sie w Olympus Polska i szkielko poszlo do serwisu z nadzieja na skalibrowanie. Inne moje obiektywy zachowuja sie idelanie z korpusem i teraz juz mam wszystkie przetestowane z testowa plansza, ktora fotografuje sie pod katem 45 st. i swietnie widac efekt FF i BF.

Pisze w dwoch celach:
    - dac dowod, ze takie wtopy sie zdarzaja w zupelnie nowym sprzecie (China)
    - moze ktos jest z Bydgoszczy, nie potrzebuje szerokiego kita i bylby sklonny pozyczyc na 3 tygodnie, na czas serwisu - tyle fajnych rzeczy sie dzieje, a ja dlugimi szklami sie nie wyrobie
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

Mieszka w
    Elbląg/Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Niedawno kupiłem e-510 Dual Kit w Polsce i właśnie zdiagnozowałem podobną dolegliwość w dłuższym obiektywie: 40-150 - również made in China. Z niechęcią myślę o wysyłaniu nowego sprzętu do serwisu, ale chyba nie będzie innego wyjścia. Zły jestem, bo to niepotrzebna rysa na reputacji zestawu, z którego ogólnie jestem bardzo zadowolony.
    A tak przy okazji - sam obiektyw przesłałeś do serwisu? Bo wcześniej natknąłem się też na informacje, że BF/FF to problem korpusu, a z nim wolałbym się nie rozstawać.
    Ostatnio edytowane przez lukaszkot ; 31.05.08 o 16:16

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie wiem czy BF/FF to zawsze tylko problem korpusu, ale podlaczenie probne innego obiektywu 14-42 od kolegi dalo mi odpowiedz, ze jest OK. Za to moj obiektyw w innej 510-tce dal podobny objaw. Inne moje obiektywy tez dzialaja bez zarzutu.
    Objaw jest taki, ze faktyczna ostrosc dla ogniskowej 14 mm ustawia sie gdzies na 70% pozadanej, przy 25-35 mm gdzes na 80% a przy 42 mm moze na 95%. Na przyklad - przy 14mm ostrze na obiekt oddalony 3 m a ostrosc mam na 2,1 metra. Tak to wyglada

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    mi się to chyba zdarza z 40-150 nowym, ale nie wiem czy to moja wina czy to FF

Mieszka w
    Elbląg/Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja sam dopiero miesiąc temu przesiadłem się na 510 z kompaktu C-8080 i nie przejmowałem się z góry wiedząc, że zdjęcia z lustrzanki są ogólnie nieco bardziej miękkie. Dopiero po niedawnym intensywnym fotografowaniu w weekend zauważyłem, że fotki z tele 40-150 (zwłaszcza przy dłuższych ogniskowych) prezentują naprawdę kitowy (=kijowy, kiszkowy, itp) poziom w porównaniu z moim starym ultrazoomem FZ5 Panasonica (szumiący, ale z porządną optyką Leica). Dodatkowo po porównaniu zdjęć z obiektywem 14-42 zobaczyłem, że teleobiektyw po prostu ostrzy od kilku do kilkudziesięciu cm przed miejscem, w którym punkt autofokusa potwierdził ustawienie ostrości.
    Szkoda mi już tracić więcej czasu na pstrykanie fotek testowych i wkurzanie się, że nowy sprzęt będzie wymagał naprawy. Po weekendzie zadzwonię do serwisu i mam nadzieję, że zdziałają cuda korygując tylko teleobiektyw - nie chciałbym odsyłać całego zestawu.
    Ostatnio edytowane przez lukaszkot ; 31.05.08 o 23:07

rocco
    Gość
    No i masz babo placek, teraz wszyscy mają FF/BF

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    A ja wymiękam przy ostrości 14-54. Do tego zrobiłem pierwszy raz wżyciu odbitkę 32x45 cm... Po prostu nic tylko robić plakaty :P...
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nic tylko trzeba wymusić nowy firmłer. To może jakąś demonstrację jutro pod siedzibą Olympus Polska? Chyba jest nas już więcej jak nauczycieli.
    Na razie jakoś pstrykam z tym FF. Po AF robię ręczną korektę na oko (w 70-300 - 8 impulsów przy 70 mm, 4 przy 200 mm itd. a w 14-42 tylko przy 14-20 mm)
    Może ktoś z Olympusa to przeczyta i się zaczerwieni bo to wioska trochę jest...
    Prawdopodobnie wystarczyłoby nieco spowolnić sterowanie silnikiem AF w oprogramowaniu.
    Wolę już mieć wolniejszy AF ale za to w punkt.
    Ostatnio edytowane przez puchan ; 31.05.08 o 23:26

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    zibi:

ja robię głównie 45x30 albo 40x30 - dopiero na takich odbitkach widać ile warta jest optyka...

a odnośnie FF/BF, to takie są skutki produkcji masowej. OLEK zwiększa udział w rynku, więc i na naszym poletku robi się losowo. dobrze że głównie z zatyczkami do body, bo jak przypadłość wejdzie w wyższe segmenty to będą jajca.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    No i masz babo placek, teraz wszyscy mają FF/BF
    rocco - nie jestem miłośnikiem plansz testowych, wade zauważyłem na zwyklych zdjeciach 'albumowych' robionych w pokoju 18 m kw. Gdybys na monitorze komputera na zwyklej fotce zauwazal brak ostrosci tam gdzie ja ustawiales, to z pewnoscia tez bys sie denerwowal.
    Rok mialem e-410 i nie zauwazylem takiego problemu z 14-42. Tu, jak pisze po podpieciu innego egzemplarza problemu nie ma. Szkoda mi czasu na przekonywanie, ze prlblem jest i to widoczny. Lepiej podpowiedzcie skad wziac prostego kita na 3 tygodnie?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów