PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja obiektywu

FrankDux
9.06.21, 12:24
Witam.
Czy Olympus Omd Em 1 Mark 2 posiada funkcję kalibracji obiektywu z poziomu body. Pozdrawiam

meehowu
27.08.21, 02:34
Może to będzie pomocne

https://www.youtube.com/watch?v=CA30gplffF0

kano
27.08.21, 22:21
Witam.
Czy Olympus Omd Em 1 Mark 2 posiada funkcję kalibracji obiektywu z poziomu body. Pozdrawiam

A3 -> AF Focus Adj. -> Lens Data

fret
27.08.21, 23:26
Wtedy kalibruje obiektyw, czy body do danego obiektywu? Warto doprecyzować, bo to spora różnica ;)

kano
28.08.21, 09:01
Wtedy kalibruje obiektyw, czy body do danego obiektywu? Warto doprecyzować, bo to spora różnica ;)

To oczywiste, bo przed kalibracją wpisuje się nazwę obiektywu pod którą body go zapamiętuje.

fret
28.08.21, 09:09
To może warto zmienić tytuł, bo nie dla każdego jest to oczywiste, że wtedy kalibruje się korpus do obiektywu, a obiektyw pozostaje bez zmian.

kano
28.08.21, 09:42
O ile wiem tylko Sigma oferuje bezpośrednią kalibrację niektórych obiektywów (USB Dock dla wybranego producenta aparatu). W innych przypadkach kalibruje się aparat z obiektywem.

fret
28.08.21, 13:14
No właśnie o to chodzi. Jeśli kalibruję aparat, to obiektyw mogę spokojnie podpinać do innego korpusu. Co się dzieje jeśli kalibruję obiektyw? Czy obiektyw zapamiętuje aparat z którym został skalibrowany, czy ta kalibracja działa na wszystkie aparaty? Jeśli na wszystkie, to nawet strach taką używkę kupować jeśli nie ma się jak skalibrować.

m_a_g
8.09.21, 01:27
Odgrzewam kotleta ale teraz czytam ten temat i przyznaję że czegoś nie rozumiem - po co autor tematu chce kalibrować obiektyw z body w bezlusterkowcu?
Kiedy jeszcze używałem lustrzanek to owszem, kalibrowałem FF/BF z poziomu body, zwłaszcza że fotografowałem wtedy głównie portrety długimi jasnymi stałkami o papierowej GO gdzie ważne było aby idealnie trafiać w oczy.
No ale bezlusterkowce z definicji eliminują problem z FF / BF bo przecież czujniki AF są matrycy a nie na oddzielnym układzie tak więc kalibracja korpusu do obiektywu jest zbędna.
Nawet Adobe pisze o tym w swoich tutorialach (https://www.adobe.com/creativecloud/photography/discover/lens-calibration.html).
W praktyce - u mnie to się sprawdza - od 5 lat odkąd pozbyłem się lustrzanek nie kalibrowałem żadnego obiektywu a wszystkie zdjęcia nieruchomych obiektów są trafione idealnie w punkt (zwłaszcza te portrety z eye AF).
Nawet z obiektywami podłączonymi przez adaptery, np. Canon EF do Sony E, lub Canon EF do Canon RF.

Hiszpan63
8.09.21, 13:03
O ile z obiektywami z natywnym mocowaniem i komunikacją elektroniczną zapewne nie ma problemu , o tyle przy przejściówkach z obiektywami manualnymi już mogą pojawić się problemy z ostrzeniem na nieskończoność . Na szczęście można to wyregulować na samej przejściówce lub na przykład w obiektywach 7artisans są specjalne mikro podkładki dystansowe , którymi reguluje się odległość soczewki od matrycy . Zaznaczam , że problem dotyczy ostrzenia na nieskończoność i/lub sporego przeostrzania na dalekich dystansach .

kano
8.09.21, 14:43
No ale bezlusterkowce z definicji eliminują problem z FF / BF bo przecież czujniki AF są matrycy a nie na oddzielnym układzie tak więc kalibracja korpusu do obiektywu jest zbędna.
Kalibracja dotyczy detekcji kontrastu, nie fazy. Body używa obu sposobów detekcji, fazy do szybkiego ostrzenia, a potem kontrastu do poprawienia precyzji. Nie bez przyczyny np. EM1 II ma taką funkcję w menu. W głównej mierze dotyczy to obiektywów na przejściówkach.

m_a_g
8.09.21, 16:34
Kalibracja dotyczy detekcji kontrastu, nie fazy. Body używa obu sposobów detekcji, fazy do szybkiego ostrzenia, a potem kontrastu do poprawienia precyzji. Nie bez przyczyny np. EM1 II ma taką funkcję w menu. W głównej mierze dotyczy to obiektywów na przejściówkach.
Dzięki. To napiszę bardziej ogólnie trochę: nie wiem jak w Olympusie, natomiast Sony (które to bezlusterkowce też mają taką funkcję w menu) oficjalnie podaje że kalibracja nie dotyczy obiekywów systemowych lub innych z natywnym bagnetem E, a funkcja ma zastosowanie jedynie z jedną konkretną przejściówką do obiektywów Minolta ( LA-EA4) gdzie czujnik detekcji fazy jest wbudowany w przejściówkę, co jest przestarzałym i wycofywanym rozwiązaniem, bo praktycznie tak samo jak w lustrzance ze wszystkimi tego konsekwencjami. Czyli innymi słowy - w przypadku obiektywów z natywnym bagnetem lub dowolną przejściówką bez wbudowanego czujnika (99% adapterów) tam gdzie używane są czujniki na matrycy kalibracja obiektywu jest zbędna a wszelkie jej ustawienia są ignorowane.
Mogę to potwierdzić empirycznie bo do mojego Sony A7RIII, Sony A6500 i Canon R5 używam bardzo wielu obiektywów adaptowanych z ery lustrzanek - głównie Sigmy ART z bagnetem EF - i pomimo przejściówek zawsze wszystko trafia w punkt bez kalibracji, a na lustrzankach musiałem te same obiektywy kalibrować.

Bodzip
8.09.21, 17:44
Nie...
Jak napisałeś -> EM1
Tylko aparaty serii E-M1 oraz E-MX i chyba (ale nie mam pewności) PEN-F, a także ostatnio E-M5 v.III - mają matryce z czujnikami fazowymi. Pozostałe Olympusy z serii mikro wykorzystują ostrzenie "po kontraście".
Stara seria tzw. duże 4/3 - ale tylko wyższe modele (E-3; E-5, oraz E-30) miały możliwość ostrzenia hybrydowego (kontrastowe na ekranie wyświetlacza)
W serii mikro, przez przejściówkę podpinasz obiektyw zbudowany do detekcji fazy, więc układ aparat-obiektyw będzie działał hybrydowo, więc wolno.

kano
8.09.21, 22:21
Seria E-M1, E-MX i E-M5 III mają detekcję hybrydową po fazie i kontraście. Nie ma obiektywów zbudowanych do detekcji fazy (oprócz szczególnych, takich jak wymienił m_a_g). Natomiast niektóre starsze obiektywy mają silniki, które nie współpracują z detekcją fazy w body.