Witam.
Czy Olympus Omd Em 1 Mark 2 posiada funkcję kalibracji obiektywu z poziomu body. Pozdrawiam
Witam.
Czy Olympus Omd Em 1 Mark 2 posiada funkcję kalibracji obiektywu z poziomu body. Pozdrawiam
Może to będzie pomocne
Wtedy kalibruje obiektyw, czy body do danego obiektywu? Warto doprecyzować, bo to spora różnica![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
To może warto zmienić tytuł, bo nie dla każdego jest to oczywiste, że wtedy kalibruje się korpus do obiektywu, a obiektyw pozostaje bez zmian.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
O ile wiem tylko Sigma oferuje bezpośrednią kalibrację niektórych obiektywów (USB Dock dla wybranego producenta aparatu). W innych przypadkach kalibruje się aparat z obiektywem.
No właśnie o to chodzi. Jeśli kalibruję aparat, to obiektyw mogę spokojnie podpinać do innego korpusu. Co się dzieje jeśli kalibruję obiektyw? Czy obiektyw zapamiętuje aparat z którym został skalibrowany, czy ta kalibracja działa na wszystkie aparaty? Jeśli na wszystkie, to nawet strach taką używkę kupować jeśli nie ma się jak skalibrować.
Odgrzewam kotleta ale teraz czytam ten temat i przyznaję że czegoś nie rozumiem - po co autor tematu chce kalibrować obiektyw z body w bezlusterkowcu?
Kiedy jeszcze używałem lustrzanek to owszem, kalibrowałem FF/BF z poziomu body, zwłaszcza że fotografowałem wtedy głównie portrety długimi jasnymi stałkami o papierowej GO gdzie ważne było aby idealnie trafiać w oczy.
No ale bezlusterkowce z definicji eliminują problem z FF / BF bo przecież czujniki AF są matrycy a nie na oddzielnym układzie tak więc kalibracja korpusu do obiektywu jest zbędna.
Nawet Adobe pisze o tym w swoich tutorialach (https://www.adobe.com/creativecloud/...libration.html).
W praktyce - u mnie to się sprawdza - od 5 lat odkąd pozbyłem się lustrzanek nie kalibrowałem żadnego obiektywu a wszystkie zdjęcia nieruchomych obiektów są trafione idealnie w punkt (zwłaszcza te portrety z eye AF).
Nawet z obiektywami podłączonymi przez adaptery, np. Canon EF do Sony E, lub Canon EF do Canon RF.
Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 8.09.21 o 01:35
O ile z obiektywami z natywnym mocowaniem i komunikacją elektroniczną zapewne nie ma problemu , o tyle przy przejściówkach z obiektywami manualnymi już mogą pojawić się problemy z ostrzeniem na nieskończoność . Na szczęście można to wyregulować na samej przejściówce lub na przykład w obiektywach 7artisans są specjalne mikro podkładki dystansowe , którymi reguluje się odległość soczewki od matrycy . Zaznaczam , że problem dotyczy ostrzenia na nieskończoność i/lub sporego przeostrzania na dalekich dystansach .