Zobacz pełną wersję : Wybór taniego lusterka - Sony A200 vs Olympus E-510
Witam serdecznie,
nadszedł czas długo wyczekiwanej przesiadki z mojego poczciwego kompakta - KM A200. Dlugo wyczekiwany i zarazem dość długo analizowany wybór osiągnął punkt kulminacyjny, w którym po eliminacji m.in. K10D (fundusze nie pozwolą), 400D i D60 pozostały dwa aparaty - dwa różne systemy, całkowicie inne zalety a wybrać trzeba jeden i tu zwracam się po raz kolejny z pomocą do Was ;)
na początek moje wymagania:
- użyteczne ISO 800 (wiadomo - niskie szumy, ładne detale)
- body i co najmniej jeden obiektyw nowe, kupione w PL z polską gwarancją :)
- chcę od razu pokryć zakres ok. 28~300mm
- sprzęt dla typowego amatora, zdjęcia wszelkiej maści - widoki, pejzaże, często zdjęcia w słabym oświetleniu z konferencji, sporo zdjęć rodzinnych w plenerze (zakładam dużo portertów również) jak i na wszelkiej maści imprezach rodzinnych (w tym śluby, na najbliższe 2~3 lata zapowiadają się trzy takie) oraz spore ilości zdjęć z targów (np. CeBIT) oraz zdjęcia sprzętu komputerowego (tu czasem przyda sie macro ale może to za dużo powiedziane, raczej solidne zbliżenie). Oczywiście do tego dojdą jakieś próby zabawy z GO, kompozycje geometryczne i wszystko co związane z nauką i zabawą z lustrzanką.
- wywoływanie raczej okazyjnie, głównie 10x15 - w wyjątkowych sytuacjach może coś większego (na ścianę albo biurko)
- niestety nienaruszalne ograniczenia finansowe
moje plany wobec 'systemu'
- system z założenia nie będzie rozbudowywany ponad to co zakładam przez najbliższe 2~3 lata (to jest pewne i dyskusji nie podlega)
- na start dwa obiektywy zmiennoogniskowe pokrywające zakres co najmniej 28~250mm
- w niedługim czasie coś jasnego (jakaś stałka albo krótki koniec jaśniejszy)
- w późniejszym okresie może jeszcze lampa.
- skromnie więc i oszczędnie (niestety)
co wybrałem i co mi pasuje, co zaś przeszkadza.
Olympus E-510 Dual-Kit (ew. E-520 ale wątpię by w cenie ~2k był Dual-Kit z 40~150)
+ sprawia wrażenie bardzo solidnie wykonanego
+ dwa lata gwarancji
+ w zestawie dwa przyzwoite szkła, fabrycznie nowe z gwarancją pokrywające zakres który mnie interesuje
+ LifeView (malutki plus ale zawsze)
- malutki wizjer
- mała ilość obiektywów używanych, fabrycznie nowe drogie (więc pozostaje obcowanie z kitem)
- obawy wobec matrycy (i jej rozmiarów), często napotykam na negatywne opinie (duże szumy, darki)
Sony A200K (z 18~70mm)
+ większy wizjer
+ obiektywy KM z drugiej ręki w dobrych cenach
+ lepszy bo teoretycznie szybszy i 9-punktowy AF
- kitowy obiektyw słabszy niż przy E-510
- 12 m-cy gwarancji a i szkła kupowane będą jako używki
- obawy wobec matrycy (po okresowej przygodzie z A100 i niektórych recenzjach)
i tak, by zrealizować założenia dla każdego z aparatów zamierzam złożyc następujące zestawy:
Olympus E-510 body
Zuiko ED 14-42mm/f3.5-5.6 (nowy z gwarancją)
Zuiko ED 40-150mm/f4.0-5.6 (nowy z gwarancją)
Zuiko ED 25mm/f2.8 Pancake lub Zuiko ED 35mm/f3.5 (jeden z nich, nowe z gwarancją)
lub
Sony A200 body
Sony DT 18-70mm/f3.5-5.6 (nowy z gwarancją)
Minolta Maxxum 70-210mm/f4.0 (używany)
Minolta 50mm/f1.7 lub Sigma EX 28-70mm/f2.8 (jeden z nich, oba używane)
Oba zestawy to koszt ~3000PLN.
W obu przypadkach mam pewne wątpliwości co do tego, który aparat będzie oferował wyższą jakość - E-510 czy A200 (głównie chodzi mi o szum i ilość detali oraz jakość dobranych szkieł), opinie znalezione wśród szeregu recenzji są sprzeczne (raz E-510 jest wychwalany za niski poziom szumów a w następnej recenzji wytyka się mu zdecydowanie gorsze rezultaty od ISO 400 włącznie, problem z darkami oraz niewielką rozpiętość tonalną - analogicznie przy A200, raz jeden z najbardziej rekomendowanych korpusów entry-level a za chwilę test, gdzie szumy skreślają nawet ISO 400 / ISO 800).
Format nie robi mi najmniejszej różnicy - czy to będzie 4:3 czy też 3:2 nie ma znaczenia.
Panowie, jako osoby rozeznane w temacie jak i często posiadacze - doradźcie! :) Proszę jednak ograniczyć się do tych dwóch podanych opcji, reszta nowych aparatów w tej cenie (K10D, D40, D60, 400D) nie wchodzi w grę, podobnie jak i aparaty używane. Który wg. Was zestaw będzie lepszym wyborem i dlaczego. Czekanie nie wchodzi w grę, to właśnie powyższa decyzja będzie efektem wyczekiwania i oszczędzania :)
A jak myslisz,jaki Ci tu na forum beda proponowac?.:)
Sony to niech sie zajmie telewizorami,bo jakosc juz maja w tyle.Oni to dobre maja chipy do Audi,Mazdy i Lexusa
odpowiedzi wiem jakiej się spodziewać ale to właśnie tu najłatwiej znaleźć posiadaczy Olka i wspomnianych szkieł, którzy wiedzą jakie są jego minusy i mogą ocenić jak dany zestaw będzie się spisywał - i na to liczę :) Zresztą forum wertowałem wcześniej i widzę, że jako społeczność podchodzicie rozsądnie do tematu stąd wątek pojawił się tylko tu jeśli chodzi o fora miłośników konkretnego systemu (na KKM nie liczę na jakiekolwiek sensowne argumenty) :)
To normalne, że tu E510 rządzi.
Ale powiem Ci pobaw się E510 z 14-54,.... odechce ci sie SONY
zibi - 14~54 nie wchodzi w grę, poza zasięgiem finansowym. I nie zacznę zbierać na pewno przez najbliższe 2~3 lata .
pobaw się a zaczniesz zbierać na nie ;)
Hehs...Poszukujesz Taniego lusterka i martwisz się o ''wielkosc matrycy''? I myślę, że w stosunku cena/jakośc E-510 w dual kicie zmiata wszystko. Ale nie polecam go bo nie da się nim robic zdjęc, przecież ma małą matrycę..:)
tak, wielkość mnie martwi bo sama matryca jest mniejsza o ~20% od matryc APS-C co może mieć wpływ na jej zachowanie - szumy, ilość detali.
tak, wielkość mnie martwi bo sama matryca jest mniejsza o ~20% od matryc APS-C co może mieć wpływ na jej zachowanie - szumy, ilość detali.
...to martw się dalej:)
Weelkoo po czym wnosisz, że FABRYCZNE obiektywy u oli są droższe aniżeli w stajni sonego??
Uważam, że w twoim przypadku A200 to lepszy wybór - Sony łatwiej się sprzeda przy zmianie body/systemu (za pół roku...?)
Uważam, że w twoim przypadku A200 to lepszy wybór - Sony łatwiej się sprzeda przy zmianie body/systemu (za pół roku...?)
wymiany body / systemu nie będzie przez najbliższe 2~3 lata, wystarczy przeczytać pierwszy post.
@zimny
bardziej rozchodzi mi się o to, że nie ma praktycznie lepszych szkieł używanych w obrocie przez co zakup no. takiej 50'tki z światłem 1.7 do Sony nie stanowi problemu podczas gdy do Olka jest jedynie ZD 50mm/f2.0 (oczywiście wiem że to szkiełko pierwsza klasa). I tak przy Olku musiałbym się posłużyć pancake (28mm/f2.8) albo 35'tką jeszcze ciemniejszą a przy Sony w tej kwocie a nawet taniej mogę mieć Sigme EX 28~70/f2.8 albo też 50'tkę/f1.7 (używane)
wujek.samo.h
27.05.08, 13:50
Poszukaj na forum nieszczęśliwego posiadacza 510tki. Pozatym jeśli mnie pamięć nie myli A200 ma częściowo plastikowy bagnet - a to nie budzi zaufania. Co zaś się tyczy szklarni olka, są to niesamowite obiektywy - może jest ich mniej na allegro, ale nie zapominajmy że system ma tylko 5 lat . Z każdym rokiem wtórny rynek szkieł będzie się rozwijał. Niestety szumy w 510 są, ale od czego są programy do odszumiania??
oba wybory mają uzasadnienie, każdy inne.
Olympus, w cenie o której mówisz, ma lepszą ofertę na dzień dzisiejszy. Matryca E-510 nie da gorszego obrazu od Alfy a już na pewno nie zabraknie na focie szczegółów, jeśli miałbym się posuwać do takich wniosków to powiedziałbym, ze na podstawie informacji jakie wysnułem z bawienia się oboma systemami, Olympus jest generalnie ostrzejszy i bardziej szczegółowy.
Wybór podobny z przewagą Olympusa...
Idź pobaw się obiema puszkami... jak maż mozliwosć to co najmniej jeden dzien jednym, drugoi drugim...
I wybierz, to co Ci się bardziej spodoba. Nie partrz na cyferki, bo obie puchy dają porównywalne możliwości - jedna będzie lepsza, tu inna gdzie indziej.
Tak samo szklarnia.
Ty musisz wybrać, nie zrzucaj tego na innych.
Dopisuję się do grona przedmówców... Jeszcze 2 tygodnie temu stałem przed podobnym wyborem... Oprócz morza postów na tym forum przemówiły do mnie dwa inne fakty - o jednym sam już wspomniałeś czyli dwuletnia gwarancja, a drugi fakt to to że Olek został uchonorowany 2 nagrodami - przecież za darmo tych nagród nie dają i musi być coś lepszy od innych skoro został wyróżniony... Po trzecie kuknij sobie na www.fotopolis.pl (http://www.fotopolis.pl) i poczytaj testy - spójrz na podsumowanie... Generalnie Olek w tej cenie daje zdecydowanie najwięcej...
:esystem2:
co do fotopolis - ich testów nie biorę w ogóle pod uwagę, bo co artykuł to zdanie zmieniają. Pierwsze są pod wrażeniem E-510 a raptem parę tygodni później piszą, że jakiś aparat wypada przeciętnie pod względem szumów i detali ale i tak o niebo lepiej od bardzo słabiutkiego E-510...
ale obecnie i tak skłaniam się ku Olkowi i chyba w ogóle zrezygnuje z obiektywów poza kitowymi (odpuszczę stałkę 25mm / 35mm).
wujek.samo.h
27.05.08, 14:59
Olympusa warto mieć jeszcze z jednego powodu - jaki system ma równie prężne i barwne forum użytkowników jak to ? ;)
Nie gadaj, bo SONY wykupi RE i będziesz miał za swoje ;)
EOT
a tak naprawdę, to SONY nie wzbudza mego zaufania, no sorry. w sklepie dla idiotów, pobawiłem się ale ten materiał i wrażenie pierwsze już mnie odsunęły od ALFY. Może to za krótko, ale tak jest. No ale ja już jestem skażony... ;)
hmmm pewnie byłbym posiadaczem C lub N gdybym poczytał więcej - lecz również mój portfel byłby 2x szczuplejszy... Więc to "czytanie" nie zawsze wychodzi na dobre i często generuje pytania "czy warto wydać xxxx zł?"
Olympusa warto mieć jeszcze z jednego powodu - jaki system ma równie prężne i barwne forum użytkowników jak to ? ;)
Aleś strzelił... akurat społeczność kkm/alphaklubu jest baardzo prężna i zorganizowana... warto wspomniec choćby zloty po 100-kilkadziesiat osób...
więc prawdopodobnie będzie to jednak E-510 w Dual Kit za ~1900PLN i próba sprowadzenia w najbliższym czasie 14-54/f2.8-3.5 zza oceanu. A do tego czasu posiedze na 14-42
mam 510 od końca lutego i uśmiech mi z twarzy nie schodzi :esystem:
Weelkoo swojego E-510 kupiłem w dualkicie - później dokupiłem lampę i obiektyw 14-54.
Nie żałuję - różnica kolosalna pomiędzy obydwoma obiektywami.
Za tę cenę z takim światłem nie znajdziesz w konkurencji obiektywu (wliczając stabilizację) i dlatego wybrałem olka, a nie C czy N. Za puchę dwa razy więcej, jak na tamten okres, nie chciałem wydać, bo jak dla amatora, moim zdaniem, nie ma sensu się wdawać w koszta.
Robię wyłącznie zdjęcia do rodzinnego albumu, zarabiać na tym nie będę.
Na dzień dzisiejszy zapewne kupiłbym E-520.
Nie chciałbym nikogo reklamować, bo to nie mój biznes, ale na forum w Giełdzie są przynajmniej dwa ogłoszenia o sprzedaży 510-tki i 14-54. Za cenę taką, że zostanie ci jeszcze na nówkę 40-150 nowy model. Body i 14-54 z gwarancją, z tego co czytałem. Może warto rozważyć taką opcję. A z zestawu 510+14-54 na pewno będziesz zadowolony.
Darekw1967
27.05.08, 23:30
Ale pisales ze odbitki 10x15 bedziesz robil, wiec 4/3 czy APS-C bedzie tak samo dobrze pokazywalo Ci detale.
Zadecyduje tutaj bardziej jakosc szkiel jakie bedziesz mial niz sam
dany system bez dobrego szkla.
Jak nie chcesz duzo wydac a miec dobrze zgrany sprzet to Olek bedzie korzystnym rozwiazaniem.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Weelkoo swojego E-510 kupiłem w dualkicie - później dokupiłem lampę i obiektyw 14-54.
Nie żałuję - różnica kolosalna pomiędzy obydwoma obiektywami.
Za tę cenę z takim światłem nie znajdziesz w konkurencji obiektywu (wliczając stabilizację) i dlatego wybrałem olka, a nie C czy N. Za puchę dwa razy więcej, jak na tamten okres, nie chciałem wydać, bo jak dla amatora, moim zdaniem, nie ma sensu się wdawać w koszta.
Robię wyłącznie zdjęcia do rodzinnego albumu, zarabiać na tym nie będę.
Na dzień dzisiejszy zapewne kupiłbym E-520.
Od paru dni tez mam 14-54 i juz polubilem to cudenko... wiec cos
w tym jest... Uzyskalem jasno... i ostro na calym kadrze.
Rafał Czarny
27.05.08, 23:40
Weelkoo, wrzuć treść pierwszego postu na forum Soniacza. Ciekawe jak będą wyglądać odpowiedzi i rady. I jak się da to zrób ankietę.
ps. Piszę serio. I podlinkuj nam tu wątek na forum Soniacza. To może być mocno ciekawe.
Od paru dni tez mam 14-54 i juz polubilem to cudenko... wiec cos
w tym jest... Uzyskalem jasno... i ostro na calym kadrze.
Darekw1967 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=7056) jestem pewny ze zaczniesz lepiej pisać o Olku :), jak zakupiłeś 14-54. Niech Ci się trafi jeszcze okazja Kościół- uroczystość wieczorem... :)
Poczujesz komfort i radość.
... ja go praktycznie nie zdejmuję:esystem:
Smerf Maruda
28.05.08, 09:34
W obu przypadkach mam pewne wątpliwości co do tego, który aparat będzie oferował wyższą jakość - E-510 czy A200
Bez znaczenia, oba robią jakościowo takie same zdjęcia. Do 13x18 a pewno i więcej nie zobaczysz różnicy. Na monitorze będzie to niemożliwością.
Też jestem zdania, że w zakresie ISO 100-800 w wydrukach 30x40 cm i ISO 1600 w 20x30 cm różnicy w jakości zdjęć nie będzie żadnej (tak samo w przypadku jakiejkolwiek innej lustrzanki z tego segmentu). Różnice należałoby sprowadzić do oferty szkieł, które nas w danym systemie interesują, cen (w odniesieniu do jakości), ergonomii użytkowania i jakości wykonania.
Darekw1967
28.05.08, 15:08
Darekw1967 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=7056) jestem pewny ze zaczniesz lepiej pisać o Olku :), jak zakupiłeś 14-54. Niech Ci się trafi jeszcze okazja Kościół- uroczystość wieczorem... :)
Poczujesz komfort i radość.
... ja go praktycznie nie zdejmuję:esystem:
Mi system olka pasuje bo ma bardzo dobre szkla w normalnej cenie.
Poza tym szkla tele sa naprawde male i latwo to w kieszeni nosic.
Testuje 14-54 od niedawna i juz widze, ze szybko sie z nim nie
rozstane ;)
W przypadku lustrzanki body ma drugorzędne znaczenie. Najważniejsze są szkła, jakie oferuje dany system. Jeśli uda Ci się zgromadzić dobrą "szklarnię", to właśnie ona będzie Cię trzymała w danym systemie. W systemach dSLR wymienia się korpusy. Od jakości optycznej szklarni w dużej mierze zależy jakość techniczna fotografii. Reszta to zdolności indywidualne fotografującego. Dobry fotograf zrobi dobre zdjęcie każdym sprzętem. Ograniczyć jego możliwości może tylko kiepska optyka. Tym się należy kierować przy wyborze Systemu.
W przypadku lustrzanki body ma drugorzędne znaczenie. Najważniejsze są szkła, jakie oferuje dany system. Jeśli uda Ci się zgromadzić dobrą "szklarnię", to właśnie ona będzie Cię trzymała w danym systemie. W systemach dSLR wymienia się korpusy. Od jakości optycznej szklarni w dużej mierze zależy jakość techniczna fotografii. Reszta to zdolności indywidualne fotografującego. Dobry fotograf zrobi dobre zdjęcie każdym sprzętem. Ograniczyć jego możliwości może tylko kiepska optyka. Tym się należy kierować przy wyborze Systemu.
I tak i nie.
W czasach "analogowych" oczywiście mialbyś rację w 100%.
Do każdego body mogłeś podpiąć dobre szkło, fakt, ale i założyć dowolny film.
Dziś nie jest to juz takie oczywiste, ograniczeniem jest matryca. Tej nie wymienisz, musisz wymienic całe body.
a ja wczoraj mając w ręce alfe 200 usmiechnąłem się z satysfakcją że wybrałem E-510.Olek jest solidniejszy i sam korpus robi lepsze wrażenie.
a ja wczoraj mając w ręce alfe 200 usmiechnąłem się z satysfakcją że wybrałem E-510.Olek jest solidniejszy i sam korpus robi lepsze wrażenie.
Ciekawe czy fotki też robią lepsze wrażenie? :)
Witam
Z podobnym pytaniem zmagałem się przez ponad 3 miesiące, a moje motywacje były identyczne jak Weelkoo. Podobną miałem wiedzę połączoną z niewiedzą po przeczytaniu setek wątków i testów.
Ostateczną decyzję podjąłem w sklepie kiedy wziąłem do ręki oba aparaty. Po prostu E 510 mniejszy od Alfy 200 lepiej leżał mi w ręce. Przy zakupie nie do końca doceniałem znaczenie Live View.
Teraz po kilku tygodniach używania nie zamienił był podglądu na żywo na lepszy celownik. 80% zdjęć wykonuję teraz korzystając z ekranu, mimo, że jeszcze niedawno używałem tylko wizjera (Canon EOS 3000). Do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja.
wujek.samo.h
2.06.08, 00:32
Może i sony jest mniej solidny od olp (a jest mniej solidny), ale jak swego czasu "macałem" różne aparaty przed wyborem "tego jedynego - znaczy się olka;)" to muszę przyznać że Alfa 100 bardzo dobrze leżała mi w ręce. W życiu nie spotkałem tak ergonomicznego body (zaznaczam że mam małe łapy - osoby które mają inaczej, mogą czuć korpus... inaczej;P). I to trzeba Soniemu przyznać na plus.
Syd Barrett
2.06.08, 00:33
o a200 wiem tyle, że ma plastikowy bagnet, chociaż to nie jest duży problem - mam kumpla, który wymienia szkła częściej niż ja (okazuje się, że to możliwe!) i to nawet na np metalową i ciężką jak jasny gwint KM 80-200/2.8.
Sam używam m.in. A700, chociaż iso 800 nie jest dla mnie zadowalające :D
po za tym w ogóle z tą czułością z sony nie mogę do końca odgadnąć o co chodzi - czasem występują szumy nawet przy 200 asa..
co do szkiełek, no to to w sony faktycznie jest taniej - 99zł czy jakoś tak za kita :D
moim zdaniem świetny jest 50/1.4 w cenie może 1100/1200 (?) - zakup obowiązkowy.
Jeśli chcesz mieć lepsze szkła za niższą cenę kup adapter na m42. dostępny zarówna do Olympusa jak i do Sony. Przy Olympusie używam, Sony narazie jeszcze nie testowałem. Co do oryginalnych obiektywów to podobno świetny jest 14-54 Olympusa - i nawet nie tak bardzo drogi (~1300zł). 14-42, 14-45, 40-150 można bez problemu wyłapać poprzez allegro lub z forum za bardzo niskie ceny. Sony - faktycznie K-M powinny być coraz tańsze a od Sony różnią się tylko obudową :-)
LV w e510 to jak napisałeś malutki plus. Stabilizacja - super sprawa i to z możliwością regulacji czy w obu płaszczyznach, czy w jednej. Matrycy się nie bój - szumy jak u wszystkich i na pewno nie większe. Przeszukaj np http://raw.fotosite.pl/ jeśli Ci się nudzi ;)
ja idę spać,
dobranoc
Ja jeszcze tylko dodam ze porównując wizjer A100(kit) z E-510(kit) nie zauważyłem zbytniej różnicy w wielkości. Bardziej można odczuć szybszy AF.
a prawda na temat wyboru dla amatora jest prozaiczna im więcej się człowiek naczyta tym większy ma mętlik w głowie a wyboru dokonać trzeba.
Odpowiedź jest prosta : co jest najważniejsze ze sprzetu w fotografi?
Technologia korpusów zmienia się, a jeśli popatrzysz na date wypuszczenia szkieł...
Sama niedawno miałam problem przed wyborem- jednak zanim zakupie jestem pewna ze wybrałam dobrze. Jednak mam pytanie- jak uważacie czy na początek zakupić Olympusa E-510 z podstawowym obiektywem czy od razu z dwoma (chodzi mi tutaj o 40-150). Jestem początkującym fotografem a to będzie moja pierwsza lustrzanka.
Tak sądzicie? Własnie tak sie zastnawialam ale niewiem czy moj portfel poprostu to utrzyma- zbieram dopiero pieniądze na ten aparat, mam nadzieje ze chociaz ciut stanieje z 2 obiektywami. A gdzie w internecie mozna najtaniej zakupic taki zestaw Olympka? Macie jakies polecane sklepy internetowe?
Nie wiem czy najtaniej ale sklepy są OK:
www.cyfrowe.pl
www.ecyfrowe.pl
www.fotozakupy.pl
Bardzo dziękuje za podanie sklepów. Gdy patrze to rozgraniczenia są hmm jak na moją kieszeń dość spore- nawet o 100zł jak widzę.
Dokładnie się teraz zastanowie gdzie zakupic. A i jeszcze jedno pytanko- nakładki macro. Głownie to interesuje mnie w fotografi, widziałam na allegro wlasnie takie nakładki- czy są one polecane przez was ;)?
Soczewka - na pewno nie
Kowerter - ewentualnie tak / Raynox DCR-250
a najlepiej obiektyw makro oczywiscie :wink:
Jak widze nie taki drogi- dziękuje wam ! Teraz jak juz bede kupowala to bedę wiedziala co kupowac ;) Dzięki wam teraz juz niebede miec wątpliwosci co do sprzetu- czemu ja tak późno sie zjawilam u was:wink:
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/browse/menu/aparaty_cyfrowe__olympus
tu kupiłem-jutro przyjedzie za 1849-przesyłka DHL darmowa!
przesyłka DHL darmowa!
Nie darmowa, tylko w cenie towaru :)
:) pomimo że w cenie to najtaniej:)
i nie DHL a DPD/Masterlink, wiem bo wczoraj paczkę z tego sklepu odbierałem :)
Jednak DHL-zółty samochodzik:)
sklep mnie zaskoczył zamówiłem wczoraj o 14:50 ...dziś 9:00 mam aparat
Rowniez mam zamiar od nich zakupywac aparat- wychodzi najtaniej
Dorzucę swoje dwa grosze. Wybór był ciężki, teść-fotograf wierny minolcie teraz sony a700 przekonywał na swoje. Osobiście do sony przekonywał mnie szybszy AF i pomiar bodajże 7 pkt.(oly tylko 3) Ale- mój pierwszy cyfrak to oly c-740 uz z którego byłem bardziej niż zadowolony. A po zmianie na K-M A2 żałowałem.Dlatego powrót. I na prawdę jestem bardzo bardzo zadowolony. A kupiłeł na raty w rtv euro, dopłaciłem i przedłużyłem gwarancję na 5 lat. Co do szkieł - zestawienie dual trochę pomyłka. Pomiędzy 14-42 a 40-140 trochę brakuje. Najlepsze rozwiązanie-popieram przedmówców-to 14-54. Pozdrawiam.
:esystem:GóRĄ
Odgrzebie stary temat, ale zaintrygowalo mnie to:
Co do szkieł - zestawienie dual trochę pomyłka. Pomiędzy 14-42 a 40-140 trochę brakuje.
Co masz dokladnie na mysli? Czego konkretnie brakuje 'pomiedzy 14-42, a 40-140' ?
Odgrzebie stary temat, ale zaintrygowalo mnie to:
Co masz dokladnie na mysli? Czego konkretnie brakuje 'pomiedzy 14-42, a 40-140' ?
Mnie też to troszke zdziwiło ;)
Jeśli jest dwa milimetry "zapasu" to czego brakuje?
jak to czego - SWD!
No to i ja coś od siebie dodam , byłe widziałem , dotykałem i bawiłem się trochę nim , no właśnie zachwalanego przez niektórych alfe 350 , hmmm wielka pucha większa od 510-tki, alfa sprawia wrażenie solidnego dopóki się go nie weżmie w łapki , przecież to sprawia wrażenie jak by sie miało zaraz rozlecieć, lżejszy od 510-tki odziwo , wieje tandetą poprostu , jakże ucieszyłem sie że mam olka:esystem:
Wiem, że to nie jest odpowiednie miejsce na forum, ale mimo wszystko chciałem dodać małe ogłoszenie gdyż wiele osób najpierw zagląda do tego tematu,a ponad to dodać kilka zdań od siebie.
Z całą pewnością mogę polecić E510, kupiłem go jakies 2 tygodnie temu i jest wspaniały, dodam nawet, że sprawuje się dużo lepiej niż oczekiwałem. Zwłaszcza polecam kupić zestaw od razu z dwoma obiektywami, bo nie wyobrażam sobie zrobienia dobrego zdjecia z wiekszego dystansu bez ZD 150, zwlaszcza jesli obiekt jest w ruchu.
Dodam też przy okazji, że mam możliwość sprowadzenia Olka E-510 w zestawie z dwoma obiektywami, gwarancja uk na 2 lata w calej ue itd. Gdyby ktoś był zainteresowany odsyłam do działu giełda... cena okolo 1700zl.
bo nie wyobrażam sobie zrobienia dobrego zdjecia z wiekszego dystansu bez ZD 150, zwlaszcza jesli obiekt jest w ruchu
ZD 40-150, bo ZD150 to inna bajka. :)
Dodam też przy okazji, że mam możliwość sprowadzenia Olka E-510 w zestawie z dwoma obiektywami, gwarancja uk na 2 lata w calej ue itd. Gdyby ktoś był zainteresowany odsyłam do działu giełda... cena okolo 1700zl.
Miałeś chyba na myśli E520 :roll: