PDA

Zobacz pełną wersję : E-M10 poziomica?

MAF
4.09.20, 08:48
Wróciłem do m43 z E-M10 i odkrywam go na nowo ;-)

Możecie mi pomóc jak włączyć poziomicę w tym modelu?

Miałem go kiedyś i wydawało mi się że jest taka funkcja, a teraz nijak nie mogę jej znaleźć :-(

Bodzip
4.09.20, 09:03
Wróciłem do m43 z E-M10 i odkrywam go na nowo ;-)

Możecie mi pomóc jak włączyć poziomicę w tym modelu?

Miałem go kiedyś i wydawało mi się że jest taka funkcja, a teraz nijak nie mogę jej znaleźć :-(Klawisz info

MAF
4.09.20, 09:27
Klawisz info

No właśnie nie działało. Okazało się że w ustawieniach jest wyłączone :-)

Dzięki!

MAF
20.09.20, 20:35
Dzisiaj zauważyłem drobny problem z poziomicą.

Otóż przy pionowym kadrze nie wskazuje poziomu :-(

Spotkał się ktoś z Was z podobnym problemem w E-m10?

Ewentualnie da się taki czujnik kalibrować, czy resetować?

helmuth
20.09.20, 20:45
... przy pionowym kadrze nie wskazuje poziomu :-(Sprawdziłem u mnie- są obie (poziomica i "pionownica" ) również po zmianie kadru na pionowy.

MAF
20.09.20, 21:05
Sprawdziłem u mnie- są obie (poziomica i "pionownica" ) również po zmianie kadru na pionowy.Może źle napisałem. Chodzi o to że sygnalizuje poziom czy też pion wtedy gdy aparat jest ewidentnie przekrzywiony :-(

I to nie jest minimalna różnica, tylko tak około 45 stopni na oko. To przy kadrze pionowym. Przy poziomym błąd jest mniejszy, ale też jest niestety.

helmuth
20.09.20, 21:07
Nie wiem, czy to da się kalibrować z poziomu menu.

edit
MAF, a może jednak?

225913

Zdaje się, że potrzebna będzie zewnętrzna poziomica wzorcowa (np w głowicy statywu).

Jack
21.09.20, 10:26
Nie wiem, czy to da się kalibrować z poziomu menu.

edit
@MAF (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6403), a może jednak?

Zdaje się, że potrzebna będzie zewnętrzna poziomica wzorcowa (np w głowicy statywu).Nie potrzeba poziomnicy wzorcowej. Po wybraniu RESETUJ i zatwierdzeniu, poziomnica powraca do ustawienia produkcyjnego, czyli pion i poziom powinien zostać osiągnięty niezależnie od położenia aparatu. Dopiero po wybraniu KOREKCJA i zatwierdzeniu, poziomnica w aparacie zostanie ustawiona w ten sposób, że aktualne położenie aparatu zostanie potraktowane jako pion i poziom. Czyli wtedy możemy dopasować się do niepoziomej/niepionowej płaszczyzny, albo ustawić poziomnicę w aparacie według poziomnicy wzorcowej.

helmuth
21.09.20, 11:46
... po wybraniu KOREKCJA i zatwierdzeniu, poziomnica w aparacie zostanie ustawiona w ten sposób, że aktualne położenie aparatu zostanie potraktowane jako pion i poziom.Czyli, że mogło dojść do przypadkowego przestawienia wskazań poziomicy. Wystarczy teraz wrócić do ustawień fabrycznych i powinno być po kłopocie.
Oby! :)

MAF
21.09.20, 14:24
Czyli, że mogło dojść do przypadkowego przestawienia wskazań poziomicy. Wystarczy teraz wrócić do ustawień fabrycznych i powinno być po kłopocie.
Oby! :)

Niestety reset nie pomaga. Wygląda na to że potrzebna będzie kalibracja do poziomicy.

wyszomir
21.09.20, 18:54
Wydaje mi się, że wystarczającą w praktyce dokładność pozycjonowania aparatu uzyskasz stawiając go na poziomym stole.

MAF
21.09.20, 21:36
Wydaje mi się, że wystarczającą w praktyce dokładność pozycjonowania aparatu uzyskasz stawiając go na poziomym stole.Też tak myślę, ciekawe tylko co mu się stało że tak dramatycznie przekłamuje :-(