PDA

Zobacz pełną wersję : Planowany zestaw z E-510 i kilka pytań

Venture
22.05.08, 16:33
Witam sympatyków E-Systemu :) Obecnie fotografuję aparatem cyfrowym Sony DSC F-717, ale wybieram się na wakacje do Paryża do pracy i planuję zakup lustrzanki po powrocie.

Od około miesiąca wertuję internet w poszukiwaniu odpowiedniego sprzętu za odpowiednią cenę i planuję zakup biorąc pod uwagę cały komplet jaki będzie mi potrzebny. Przewertowałem już wiele tematów na forach zarówno nt. lustrzanek jak i obiektywów. Sprawdzałem jakie wychodzą zdjęcia robione odpowiednimi obiektywami etc... Inaczej mówiąc lustrzankowy zawrót głowy ;)
Z początku byłem zdecydowany kupić Canona EOS 400D, później Sony Alpha A350... ale 400D który jest w tej samej cenie co Olympus E-510 nie ma stabilizacji obrazu w body i trzeba dopłacać do obiektywów aby ją mieć, a poza tym ma drogie obiektywy i musiałbym zadowalać się Sigmą, natomiast body A350 jest 1000zł droższe i dopłacając niewiele mogę mieć już E-510 z profesjonalnym obiektywem Zuiko 50mm f/2.0 lub 14-54 f/2.8-3.5 i dlatego ogniskowa moich poszukiwań skupiła się na Systemie Olympusa :)

Obecnie planuję zakup body E-510 który wydaje mi się idealny do moich potrzeb - mnogość funkcji, stabilizacja obrazu, 10 milionów pikseli i cena wyróżnia go na tle konkurencji. Do niego planuję zakup obiektywu Zuiko 50mm f/2.0 (najczęściej fotografuję makro, a planuję też portrety więc obiektyw idealny - jasny, profesjonalny, rewelacyjny do obu tematów i cena też nie wygórowana, do tego mały i lekki)

Jako drugi obiektyw w późniejszym czasie planuję zakupić Zuiko 14-54 f/2.8-3.5 który przyda mi się do plenerów, miasta/architektury, również portretów, street photo etc, czyli do pozostałych tematów.

O zaletach obu obiektywów oraz systemu 4/3 wiele oczytałem się m.in. na tym forum, czytałem również recenzje i jestem przekonany że będę z nich bardzo zadowolony, że to najlepszy wybór za rozsądną cenę :)

A teraz kilka pytań:

1. Mając obiektyw Zuiko 50mm f/2.0 Macro ED mam możliwość fotografowania makro w skali 1:2. Czy jest na forum ktoś kto używa tego obiektywu z Konwenterem Raynox DCR-250 ? Interesuje mnie taki zestaw i różnica w zdjęciu z maksymalnym przybliżeniem z samym obiektywem oraz po dodaniu konwentera. Jak zmienia się skala odwzorowania po założeniu DCR-250 ?
Jeśli jest ktoś na forum kto się w tym orientuje to proszę o jakieś informacje :)

2. Jakie lampy pierścieniowe z dostępnych na rynku są kompatybilne z obiektywem Zuiko 50mm f/20 ? Wiem o lampie olympusa ale ona kosztuje ponad 2000 zł i niestety jeśli będzie to jedyna możliwość to będę musiał z niej zrezygnować. Interesują mnie tańsze alternatywy.

3. Z jakich filtrów uv korzystacie ? Mam na myśli te filtry które się zakłada na nowy obiektyw w celu jego zabezpieczenia.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

epicure
22.05.08, 16:41
Mając obiektyw Zuiko 50mm f/2.0 Macro ED mam możliwość fotografowania makro w skali 1:1.

Raczej 1:2.

Z jakich filtrów uv korzystacie ? Mam na myśli te filtry które się zakłada na nowy obiektyw w celu jego zabezpieczenia.

A przed czym chcesz zabezpieczać obiektyw?

MicSzu
22.05.08, 16:51
Na ZD 50 kup coś lepszego tzn. HOYA HMC lub jakiś MARIUM czy też B&W czy jakos tak:)
Witaj w klubie:)

Venture
22.05.08, 16:51
Epicure:
Fakt 1:2 :) pomyliłem się.

Jak to przed czym zabezpieczyć ? Przed porysowaniem :P

MicSzu:
Dzięki za propozycje, sprawdzę je :)

Witam :)

voovoo2
22.05.08, 17:12
Witaj,jestes moim zdaniem perfekcyjnie przygotowany do zakupu lustrzanki.Mozma by sie tego uczyc od Ciebie.To co planujesz zakupić dostarczy Ci duzo radosci i satsfakcji:-)Powodzenia we Francji

grizz
22.05.08, 17:23
Epicure:
Fakt 1:2 :) pomyliłem się.

Jak to przed czym zabezpieczyć ? Przed porysowaniem :P

Nie warto...

50mm ma 1. zabójczą jakosc, wiec kilka stówek musiałbys wydać na odpowiedni filtr
2. Dość mocno cofniętą soczewkę, wiec raczej nic mu się nie stanie.
3. Solidną osłonę p-słoneczną

Venture
22.05.08, 17:46
grizz:

Dzięki za informacje dotyczące ZD50 :) Z ciekawości poszukałem i znalazłem zdjęcie z osłonką http://static.lensbuyingguide.com/img/800/1106.jpg rzeczywiście wygląda to solidnie.

A co z DCR-250 ? Jak się to ma do ZD50 i skali odwzorowania ?

Pozdrawiam.

dog_master
22.05.08, 17:51
Mniej wiecej daje 1:1. Tak na oko, ale moge zaraz sprawdzic ;) Mam 50mm, 35mm i raynoxa, tylko testowac nie umiem ;) Jakies podobne porownania robilam, ale juz nie pamietam dokladnie jakich wartosci... ;)

Venture
22.05.08, 17:58
Jak dobrze że jest ktoś taki na forum :D

Jeśli chodzi o testy to też się nie znam, ale jak byś mogła to prosiłbym Cię o zrobienie takiego łatwego porównania: zrobienie zdjęcia makro jakiegoś obiektu przy możliwie najmniejszym oddaleniu ze statywu z DCR-250 i później po ściągnięciu go. Abym mógł zobaczyć jaka jest różnica na zdjęciu z i bez dcrka :)

PS. Z którego obiektywu częściej korzystasz robiąc makro ? Czy mogła byś je jakoś podsumować, porównać tak z perspektywy osoby która posiada i korzysta z obu ? :)

Pozdrawiam.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Witaj,jestes moim zdaniem perfekcyjnie przygotowany do zakupu lustrzanki.Mozma by sie tego uczyc od Ciebie.To co planujesz zakupić dostarczy Ci duzo radosci i satsfakcji:-)Powodzenia we Francji

Dzięki, pozdrawiam :)

dog_master
22.05.08, 19:00
Hmm... Nie robie niestety zywego makro [motyli nie ma zbyt duzo :/ a od reszty uciekam gdzie sie da, preferuje kwiatki&kropelki], ale:

35mm:
+ fajne odwzorowanie [1:1]
+ dobre glebia [krotka ogniskowa i f3.5]
- za bliska odleglosc ostrzenia
+ tania
- da sie podlaczyc Raynoxa, ale wtedy odleglosc ostrzenia to 0-1cm... :/

50mm:
- sama w sobie male odwzorowanie [1:2]
- mala glebia ostrosci [ogniskowa...]
- krotki czas potrzebny, zeby nie poruszyc
+ uniwersalna [portret, krotkie tele]
- droga
+ ostrrra
+ szybka stosunkowo :)
+ z Raynoxem dziala AF :)
- nadal za bliska odleglosc od obiektu imho

Nie wiem, albo ja nie umiem, albo mnie motyle nie lubia, ale ucieka wszystko co sie rusza. Wiec najczesciej mam 40-150 z Raynoxem albo 50 z R. 35 na statyczne obiekty.

Dzis polowalam na jakies latajace COS. I drugie COS mnie dziabnęło, ot wredne, mam dosc, wracam do kwiatkow / kropelek. :/

// zdjecia beda po Faktach ;p taka mala reklama ;)

luc4s
22.05.08, 19:14
2. Jakie lampy pierścieniowe z dostępnych na rynku są kompatybilne z obiektywem Zuiko 50mm f/20 ? Wiem o lampie olympusa ale ona kosztuje ponad 2000 zł i niestety jeśli będzie to jedyna możliwość to będę musiał z niej zrezygnować. Interesują mnie tańsze alternatywy.

3. Z jakich filtrów uv korzystacie ? Mam na myśli te filtry które się zakłada na nowy obiektyw w celu jego zabezpieczenia.

ad2 Jest Tumax, ale nie używałem osobiście. Kosztuje ok 500 zł

ad3 Ja mam na 50 mm filtr B&W z najlepszej serii.

fotomic
22.05.08, 19:24
http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Olympus_Zuiko_Digital_ED_50mm_1:2. 0_Makro

masz tu porównanie z (ex25) i (ec14) - tak na wszelki wypadek, filtr na zd50 Ci nie będzie potrzebny, soczewka jest bardzo bardzo cofnięta.

dog_master
22.05.08, 20:08
Zuiko 35mm f/3.5:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img512.imageshack.us/img512/8454/mini35dg7.jpg)

Zuiko 50mm f/3.5 + Raynox DCR-250:

źródło (http://img237.imageshack.us/img237/5892/mini50raynoxev5.jpg)

Zuiko 50mm f/2:

źródło (http://img512.imageshack.us/img512/8732/minisamo50ub2.jpg)

Odleglosc ostrzenia z pierwszych dwoch zestawow jest prawie taka sama - prawie tak samo marna ;) ok 5cm ;) Srodkowe zdjecie: 50tka przymknieta do 3.5 ;)

Venture
22.05.08, 20:10
dog_master - dzięki wielkie za porównanie, teraz jestem zdecydowany na zakup DCR-250 :D Świetnie Ci to wyszło :)

Hmm... Nie robie niestety zywego makro [motyli nie ma zbyt duzo :/ a od reszty uciekam gdzie sie da, preferuje kwiatki&kropelki]
Motyle też mi uciekają, ale liczę na to że nie zawsze tak będzie, poza tym lubię focić też wszelkiego rodzaju inne owady, rośliny też :)

- krotki czas potrzebny, zeby nie poruszyc
To chyba można podpiąć pod każdy obiektyw ;) przy długim czasie nie ważne jaki obiektyw stosujemy, i tak się może poruszyć :P

- nadal za bliska odleglosc od obiektu imho
Za bliska czyli jaka ? :) Zazwyczaj obecnym aparatem robię zdjęcia z odległości kilku cm. A jaka jest z obiektywem 50mm ?

ad2 Jest Tumax, ale nie używałem osobiście. Kosztuje ok 500 zł
Dzięki wielkie za info, znalazłem go i właśnie o takie coś mi chodziło :D http://allegro.pl/item369896646_lampa_tumax_880_lampa_makro_e510_e50 0_e410_e330.html

ad3 Ja mam na 50 mm filtr B&W z najlepszej serii.
Ile kosztuje taki filtr ?

http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Olympus_Zuiko_Digital_ED_50mm_1:2. 0_Makro

masz tu porównanie z (ex25) i (ec14) - tak na wszelki wypadek, filtr na zd50 Ci nie będzie potrzebny, soczewka jest bardzo bardzo cofnięta.

Dzięki wielkie, dobrze wiedzieć że coś takiego jest do wyboru. Nie wiem jednak czy się skuszę bo cena wysoka. A co do filtra to chyba kupię jedynie do 14-54 skoro do 50mm nie potrzeba :)

dog_master
22.05.08, 20:18
Ciesze sie, ze pomoglam :)

Im dluzsza ogniskowa, tym mniejsza GO - chociaz w sumietego nie widac az tak bardzo ;)

No, to tu tez bedziesz mial kilka centymetrow :) Samo ZD50 ostrzy [MF] od ok. 10cm

Venture
22.05.08, 20:24
Ciesze sie, ze pomoglam :)

Im dluzsza ogniskowa, tym mniejsza GO - chociaz w sumietego nie widac az tak bardzo ;)

No, to tu tez bedziesz mial kilka centymetrow :) Samo ZD50 ostrzy [MF] od ok. 10cm

Faktycznie, muszę przyznać że jeszcze nad tym aspektem (ogniskowa) się nie zastanawiałem :) a więc kolejna ciekawostka. Będę musiał się nauczyć tak fotografować aby GO była wystarczająca, ale myślę że nie będzie z tym problemów :)

10cm w zupełności mi wystarczy :D

Dziękuję wszystkim za pomoc, teraz pozostaje mi czekać na pieniążki i zakupić. Troszkę to potrwa ale przynajmniej mam już komplet informacji na temat potrzebnego osprzętu wraz z cenami :)

Jak tylko zakupię sprzęt to na pewno się odezwę i na dobre dołączę do OlympusClubu :)

Pozdrawiam.

dziekan
22.05.08, 20:37
Faktycznie, muszę przyznać że jeszcze nad tym aspektem (ogniskowa) się nie zastanawiałem :) a więc kolejna ciekawostka. Będę musiał się nauczyć tak fotografować aby GO była wystarczająca, ale myślę że nie będzie z tym problemów :)

10cm w zupełności mi wystarczy :D

Dziękuję wszystkim za pomoc, teraz pozostaje mi czekać na pieniążki i zakupić. Troszkę to potrwa ale przynajmniej mam już komplet informacji na temat potrzebnego osprzętu wraz z cenami :)

Jak tylko zakupię sprzęt to na pewno się odezwę i na dobre dołączę do OlympusClubu :)

Pozdrawiam.

Ten Raynox nabiera dopiero mocy z 40-150 :) - jednak głębia wychodzi milimetrowa na najdłuższej ogniskowej tego obiektywu