Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Planowany zestaw z E-510 i kilka pytań

Venture
    Gość

Planowany zestaw z E-510 i kilka pytań

Witam sympatyków E-Systemu Obecnie fotografuję aparatem cyfrowym Sony DSC F-717, ale wybieram się na wakacje do Paryża do pracy i planuję zakup lustrzanki po powrocie.

Od około miesiąca wertuję internet w poszukiwaniu odpowiedniego sprzętu za odpowiednią cenę i planuję zakup biorąc pod uwagę cały komplet jaki będzie mi potrzebny. Przewertowałem już wiele tematów na forach zarówno nt. lustrzanek jak i obiektywów. Sprawdzałem jakie wychodzą zdjęcia robione odpowiednimi obiektywami etc... Inaczej mówiąc lustrzankowy zawrót głowy
    Z początku byłem zdecydowany kupić Canona EOS 400D, później Sony Alpha A350... ale 400D który jest w tej samej cenie co Olympus E-510 nie ma stabilizacji obrazu w body i trzeba dopłacać do obiektywów aby ją mieć, a poza tym ma drogie obiektywy i musiałbym zadowalać się Sigmą, natomiast body A350 jest 1000zł droższe i dopłacając niewiele mogę mieć już E-510 z profesjonalnym obiektywem Zuiko 50mm f/2.0 lub 14-54 f/2.8-3.5 i dlatego ogniskowa moich poszukiwań skupiła się na Systemie Olympusa

Obecnie planuję zakup body E-510 który wydaje mi się idealny do moich potrzeb - mnogość funkcji, stabilizacja obrazu, 10 milionów pikseli i cena wyróżnia go na tle konkurencji. Do niego planuję zakup obiektywu Zuiko 50mm f/2.0 (najczęściej fotografuję makro, a planuję też portrety więc obiektyw idealny - jasny, profesjonalny, rewelacyjny do obu tematów i cena też nie wygórowana, do tego mały i lekki)

Jako drugi obiektyw w późniejszym czasie planuję zakupić Zuiko 14-54 f/2.8-3.5 który przyda mi się do plenerów, miasta/architektury, również portretów, street photo etc, czyli do pozostałych tematów.

O zaletach obu obiektywów oraz systemu 4/3 wiele oczytałem się m.in. na tym forum, czytałem również recenzje i jestem przekonany że będę z nich bardzo zadowolony, że to najlepszy wybór za rozsądną cenę

A teraz kilka pytań:

1. Mając obiektyw Zuiko 50mm f/2.0 Macro ED mam możliwość fotografowania makro w skali 1:2. Czy jest na forum ktoś kto używa tego obiektywu z Konwenterem Raynox DCR-250 ? Interesuje mnie taki zestaw i różnica w zdjęciu z maksymalnym przybliżeniem z samym obiektywem oraz po dodaniu konwentera. Jak zmienia się skala odwzorowania po założeniu DCR-250 ?
    Jeśli jest ktoś na forum kto się w tym orientuje to proszę o jakieś informacje

2. Jakie lampy pierścieniowe z dostępnych na rynku są kompatybilne z obiektywem Zuiko 50mm f/20 ? Wiem o lampie olympusa ale ona kosztuje ponad 2000 zł i niestety jeśli będzie to jedyna możliwość to będę musiał z niej zrezygnować. Interesują mnie tańsze alternatywy.

3. Z jakich filtrów uv korzystacie ? Mam na myśli te filtry które się zakłada na nowy obiektyw w celu jego zabezpieczenia.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Venture ; 22.05.08 o 16:56

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Venture Zobacz posta
    Mając obiektyw Zuiko 50mm f/2.0 Macro ED mam możliwość fotografowania makro w skali 1:1.
    Raczej 1:2.

Z jakich filtrów uv korzystacie ? Mam na myśli te filtry które się zakłada na nowy obiektyw w celu jego zabezpieczenia.
    A przed czym chcesz zabezpieczać obiektyw?

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Na ZD 50 kup coś lepszego tzn. HOYA HMC lub jakiś MARIUM czy też B&W czy jakos tak
    Witaj w klubie
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Venture
    Gość
    Epicure:
    Fakt 1:2 pomyliłem się.

Jak to przed czym zabezpieczyć ? Przed porysowaniem :P

MicSzu:
    Dzięki za propozycje, sprawdzę je

Witam

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Witaj,jestes moim zdaniem perfekcyjnie przygotowany do zakupu lustrzanki.Mozma by sie tego uczyc od Ciebie.To co planujesz zakupić dostarczy Ci duzo radosci i satsfakcjiPowodzenia we Francji

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Epicure:
    Fakt 1:2 pomyliłem się.

Jak to przed czym zabezpieczyć ? Przed porysowaniem :P
    Nie warto...

50mm ma 1. zabójczą jakosc, wiec kilka stówek musiałbys wydać na odpowiedni filtr
    2. Dość mocno cofniętą soczewkę, wiec raczej nic mu się nie stanie.
    3. Solidną osłonę p-słoneczną
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Venture
    Gość
    grizz:

Dzięki za informacje dotyczące ZD50 Z ciekawości poszukałem i znalazłem zdjęcie z osłonką http://static.lensbuyingguide.com/img/800/1106.jpg rzeczywiście wygląda to solidnie.

A co z DCR-250 ? Jak się to ma do ZD50 i skali odwzorowania ?

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Mniej wiecej daje 1:1. Tak na oko, ale moge zaraz sprawdzic Mam 50mm, 35mm i raynoxa, tylko testowac nie umiem Jakies podobne porownania robilam, ale juz nie pamietam dokladnie jakich wartosci...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Venture
    Gość
    Jak dobrze że jest ktoś taki na forum

Jeśli chodzi o testy to też się nie znam, ale jak byś mogła to prosiłbym Cię o zrobienie takiego łatwego porównania: zrobienie zdjęcia makro jakiegoś obiektu przy możliwie najmniejszym oddaleniu ze statywu z DCR-250 i później po ściągnięciu go. Abym mógł zobaczyć jaka jest różnica na zdjęciu z i bez dcrka

PS. Z którego obiektywu częściej korzystasz robiąc makro ? Czy mogła byś je jakoś podsumować, porównać tak z perspektywy osoby która posiada i korzysta z obu ?

Pozdrawiam.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez voovoo2 Zobacz posta
    Witaj,jestes moim zdaniem perfekcyjnie przygotowany do zakupu lustrzanki.Mozma by sie tego uczyc od Ciebie.To co planujesz zakupić dostarczy Ci duzo radosci i satsfakcjiPowodzenia we Francji
    Dzięki, pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Venture ; 22.05.08 o 18:17 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Hmm... Nie robie niestety zywego makro [motyli nie ma zbyt duzo :/ a od reszty uciekam gdzie sie da, preferuje kwiatki&kropelki], ale:

35mm:
    + fajne odwzorowanie [1:1]
    + dobre glebia [krotka ogniskowa i f3.5]
    - za bliska odleglosc ostrzenia
    + tania
    - da sie podlaczyc Raynoxa, ale wtedy odleglosc ostrzenia to 0-1cm... :/

50mm:
    - sama w sobie male odwzorowanie [1:2]
    - mala glebia ostrosci [ogniskowa...]
    - krotki czas potrzebny, zeby nie poruszyc
    + uniwersalna [portret, krotkie tele]
    - droga
    + ostrrra
    + szybka stosunkowo
    + z Raynoxem dziala AF
    - nadal za bliska odleglosc od obiektu imho

Nie wiem, albo ja nie umiem, albo mnie motyle nie lubia, ale ucieka wszystko co sie rusza. Wiec najczesciej mam 40-150 z Raynoxem albo 50 z R. 35 na statyczne obiekty.

Dzis polowalam na jakies latajace COS. I drugie COS mnie dziabnęło, ot wredne, mam dosc, wracam do kwiatkow / kropelek. :/

// zdjecia beda po Faktach ;p taka mala reklama
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.