PDA

Zobacz pełną wersję : Zabawmy się - nauczmy się

Strony : 1 [2]

helmuth
23.09.21, 12:02
... bez detalu, jak to napisał @fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903), to już absolutnie nie będę się za to brał. :)
Jedyną osobą która by to wyprostowała jest @helmuth (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6333)....Czy to znaczy, że bez detalu nie da się albo przynajmniej trudno wyprostować? :roll:

paparapa
23.09.21, 18:17
Czy to znaczy, że bez detalu nie da się albo przynajmniej trudno wyprostować? :roll:

W tym co piszesz musi coś być. Normalnie to już byłyby ze trzy wyprostowane wersje. A tu nic, jakby forum umarło. Znaczy się... forumowicze.

fret
23.09.21, 18:33
Prostowanie tego obrazka, to jak czyszczenie tapicerki w przerdzewiałym wraku bez kół. Da się.

helmuth
23.09.21, 18:52
Może Boguś się wypowie o o mu chodziło w tym zdjęciu? Może nie tyle o słit focię tylko o prostowanie?

fret
23.09.21, 19:17
Jeśli chodzi o rozdzielczość, to tam chyba nawet nie ma jednego megapiksela, jeśli chodziło tylko o prostowanie, to można było napisać, że to 5% kadru, czy inne cuś. W obecnej wersji niechlujne zdjęcie spotkało się z niechlujną reakcją, jest remis ;)

Rabbit
23.09.21, 19:54
No dobra, to ja pierwszy pokażę moje "prostowanie" @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) wybacz :)237275

helmuth
23.09.21, 19:54
Jeśli chodzi o rozdzielczość, to tam chyba nawet nie ma jednego megapiksela ...Sprawdziłeś rawa? 3888 x 5184 to mniej niż 1Mpx? :shock:

Bodzip
23.09.21, 20:23
Jeśli chodzi o rozdzielczość, to tam chyba nawet nie ma jednego megapiksela, jeśli chodziło tylko o prostowanie, to można było napisać, że to 5% kadru, czy inne cuś. W obecnej wersji niechlujne zdjęcie spotkało się z niechlujną reakcją, jest remis ;)Jest detal. Popatrzyłeś na byle jakiego JPG-a i juz... nie ma detalu. Popatrz na Rawa.

fret
23.09.21, 20:45
Jeśli tobie się nie chciało wrzucić przyzwoitego jotpega, to czemu ma mi się chcieć otwierać rawa??? :shock:

helmuth
23.09.21, 21:26
No dobra, to ja pierwszy pokażę moje "prostowanie"... Jest prosto, aż za bardzo. MZ sprawia wrażenie rozszerzania się wieży ku górze.

Jeśli tobie się nie chciało wrzucić przyzwoitego jotpega, to czemu ma mi się chcieć otwierać rawa??? :shock:Czy oprócz wiecznego malkontenctwa potrafisz wnieść coś konstruktywnego do dyskusji?

wyszomir
24.09.21, 07:51
Też mi się wydaje że wieża rozszerza się ku górze.

fret
24.09.21, 07:54
...
Czy oprócz wiecznego malkontenctwa potrafisz wnieść coś konstruktywnego do dyskusji?

Nie potrafię.

Bodzip
24.09.21, 10:16
Tak sobie grzebnąłem

237283

paparapa
24.09.21, 10:24
Tak sobie grzebnąłem

Bogdan, wieża wygląda całkiem dobrze, ale musisz trzymać pomnik, bo zaraz zjedzie z postumentu... :)

Bodzip
24.09.21, 10:29
Bogdan, wieża wygląda całkiem dobrze, ale musisz trzymać pomnik, bo zaraz zjedzie z postumentu... :)
Oj tam, to jakiś Kopernik Toruński - na pomniku pisze: Copericus Toruniensis :mrgreen:
Ale ok, mówisz, masz...

237284

paparapa
24.09.21, 11:26
Ciekawe, chciałeś wystrzelić Copernicusa na orbitę. :mrgreen:

Lepiej , ale jeszcze trochę brakuje do ideału. Widać że wyprostowanie w trzech płaszczyznach łatwe nie jest.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) żeby nie było ,że tylko pyskuję "pochwalę" się swoim prostowaniem niemożliwego do wyprostowania zdjęcia. Oczywiście na luzie, ale nie na szybko.:) Zniekształcenia faliste obiektywu bardzo utrudniają zadanie.

237286

.

helmuth
24.09.21, 14:20
Ale ok, mówisz, masz...Kopernika wyprostowałeś ale lewa ściana ratusza się przechyliła w lewo.

... "pochwalę" sie swoim prostowaniem na wielkim luzie niemożliwego do wyprostowania zdjęcia.W sumie dwie uwagi:
1- wieża zbyt prosta, dodatkowo skutkiem sporego rozciągania zginęły szczegóły
2- obcięty spory kawał lewe strony budynku.

Widać że wyprostowanie w trzech płaszczyznach łatwe nie jest.Nie jest ale ja ułatwiam sobie zadanie, pamiętając o pionie i poziomie. Najpierw obracam zdjęcie (jeśli potrzeba) tak aby ustawić pion na środku zdjęcia. Poziom powinien być na wysokości oczu obserwatora (obiektywu).
W przypadku budynku łatwo znaleźć pionową linię- jakaś rynna, linia okien, krawędź muru itp. Z poziomem podobnie ale trudniej jest ustalić na jakiej wysokości szukać. Potem już tylko pozostaje ocenić, czy pozostawić zbieżność, czy nie.

Z tym zdjęciem dodatkowy MZ kłopot w tym, że nie widać prawej krawędzi budynku, przez co każde pochylenie lewej krawędzi wydaje się dziwne. Całkowite wyprostowanie lewej krawędzi daje wrażenie rozszerzającej się wieży spotęgowane tym, że rzeczywiście u góry jest szersza niż przy podstawie.

edit

237293

Skoro powymądrzałem się to trzeba coś pokazać :-P

paparapa
24.09.21, 15:56
Kopernika wyprostowałeś ale lewa ściana ratusza się przechyliła w lewo.

W sumie dwie uwagi:
1- wieża zbyt prosta, dodatkowo skutkiem sporego rozciągania zginęły szczegóły
2- obcięty spory kawał lewe strony budynku.

Nie jest ale ja ułatwiam sobie zadanie, pamiętając o pionie i poziomie. Najpierw obracam zdjęcie (jeśli potrzeba) tak aby ustawić pion na środku zdjęcia. Poziom powinien być na wysokości oczu obserwatora (obiektywu).
W przypadku budynku łatwo znaleźć pionową linię- jakaś rynna, linia okien, krawędź muru itp. Z poziomem podobnie ale trudniej jest ustalić na jakiej wysokości szukać. Potem już tylko pozostaje ocenić, czy pozostawić zbieżność, czy nie.

Z tym zdjęciem dodatkowy MZ kłopot w tym, że nie widać prawej krawędzi budynku, przez co każde pochylenie lewej krawędzi wydaje się dziwne. Całkowite wyprostowanie lewej krawędzi daje wrażenie rozszerzającej się wieży spotęgowane tym, że rzeczywiście u góry jest szersza niż przy podstawie.

edit

Skoro powymądrzałem się to trzeba coś pokazać :-P

Jak napisałem podszedłem do tego na luzie, zdając sobie sprawę z beznadziejności tego zadania.
Zrobiłem więcej błędów niż napisałeś :),

Gdy robiłem standardowo to właśnie wychodziło to co w Twojej wersji rzuca się w oczy. Wieża na górze jest szersza niż na dole i jej lewa strona ma odwrotny skos.
Aby tego uniknąć bawiłem się w inny sposób, ale też wyszło kiepsko. Przydałby się soft, który umożliwia korekty geometrii od zadanej wysokości kadru, lub tylko na określonej jego części.

Mimo trudności , zabawa przednia :).

Bodzip
24.09.21, 16:32
Jak napisałem podszedłem do tego na luzie,

Wieża na górze jest szersza niż na dole i jej lewa strona ma odwrotny skos.

Wieża jest tej samej szerokości, ale ewidentnie widać, że u góry jest szersza.
I oczywiście na luzie :mrgreen:
Jak macie coś zajebistego to dawać :D

koronax
24.09.21, 17:27
Jak macie coś zajebistego to dawać :D

Nie wiem czy jest to zajebiste.
Choć prostowania tutaj nie będzie .
Tak sobie pomyślałem czy z tym można coś fajnego zrobić.
Z mojego wątku.
Jak ktoś będzie mieć chwilę wolnego czasu, to może coś zrobić .

237302

helmuth
24.09.21, 17:41
... w Twojej wersji rzuca się w oczy. Wieża na górze jest szersza niż na dole i jej lewa strona ma odwrotny skos.Pisałem o tym, wieża u góry jest w rzeczywistości szersza. Przyjrzyj się dokładnie, ostatnia kondygnacja
zmienia swój przekrój.
Lewa strona ma odwrotny skos? Co masz na myśli? Jest z po prawej stronie od środka kadru więc zgodnie z perspektywą "leci" w lewo.

paparapa
24.09.21, 21:43
Pisałem o tym, wieża u góry jest w rzeczywistości szersza. Przyjrzyj się dokładnie, ostatnia kondygnacja
zmienia swój przekrój.
Lewa strona ma odwrotny skos? Co masz na myśli? Jest z po prawej stronie od środka kadru więc zgodnie z perspektywą "leci" w lewo.

Lewa strona wieży tworzy nawis. To mz jest nie do przyjęcia. Czegoś takiego nie widziałem w "naturze".

Bodzip chcesz to masz...

237311

Rabbit
24.09.21, 22:32
Nie wiem czy jest to zajebiste.
Choć prostowania tutaj nie będzie .
Tak sobie pomyślałem czy z tym można coś fajnego zrobić.
Z mojego wątku.
Jak ktoś będzie mieć chwilę wolnego czasu, to może coś zrobić .

237302

Tak to sobie wymyśliłem :grin:

237313

Bodzip
25.09.21, 09:26
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) chcesz to masz...

237311
Fajnie się "ciągnie" Twoje zdjęcia :)
Ładny poranek :)

237316

helmuth
25.09.21, 11:52
Lewa strona wieży tworzy nawis.Nie żebym się upierał, że moja wersja jest bezbłędna ale nie rozumiem co masz na myśli.

paparapa
25.09.21, 14:11
Jak patrzę na Twoją wersję, to mam wrażenie że wieża wali się na lewą stronę. I to właśnie dla mnie jest nieakceptowalne.
Dlatego mój koszmarek zrobiłem inaczej. :)

helmuth
25.09.21, 16:57
Tak to sobie wymyśliłem :grin:A ja tak:

237340

Jak patrzę na Twoją wersję, to mam wrażenie że wieża wali się na lewą stronę. I to właśnie dla mnie jest nieakceptowalne.Gdyby obiektyw "patrzał" na wieżę, musiała by być prosto. Ponieważ patrzy w lewo od wieży (mniej-więcej w środek budynku), jest ona pochylona w lewo i to jest dla mnie akceptowalne.

Bodzip
25.09.21, 17:28
A ja tak:

237341

koronax
25.09.21, 18:21
Fajne te wasze wersje dziewczyny z kwiatami we włosach.
Rzuca mi się różnica koloru skóry między waszą a moją wersją.
A mam pytanie do helmuth .
Widzę że u ciebie twarz modelki jest pozbawiona niedoskonałości.
Dużo pracy i czasu ci to zajęło ?

helmuth
25.09.21, 18:38
Dużo pracy i czasu ci to zajęło ?Sporo. Duże powiększenie, trochę dłubania stempelkiem ale głównie mała łatka.

paparapa
25.09.21, 19:42
Sporo. Duże powiększenie, trochę dłubania stempelkiem ale głównie mała łatka.

Czyli nie było "na szybko". :)

Rabbit
25.09.21, 21:27
paparapa pozwoliłem sobie pogrzebać :wink:

237347

paparapa
26.09.21, 13:54
Fajnie się "ciągnie" Twoje zdjęcia :)
Ładny poranek :)

Bo to taka "ciągutka" .... o poranku :).

@paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325) pozwoliłem sobie pogrzebać :wink:

Bardzo dobrze. Po to wrzuciłem tą fotkę.

paparapa
26.09.21, 17:47
.

Skoro moja fotka, to wrzucę swoją wersję.....

237394

.

helmuth
26.09.21, 20:27
Wsadzę kij w mrowisko :-P
Z exifu wynika, że zdjęcie było robione rano, przed siódmą. Nie wiem jak jest w Norwegii (przypuszczam, że zdjęcie jest tam robione, choć nie wiem na jakiej szerokości geograficznej) ale myślę, że przed świtem kolory są bardziej zimne.
Rozjaśnianie cieni i ocieplanie kolorów sprawia wrażenie, jakby zdjęcie było robione po południu. Czy tylko ja mam takie wrażenie?

paparapa
26.09.21, 21:12
Wsadzę kij w mrowisko :-P
Z exifu wynika, że zdjęcie było robione rano, przed siódmą. Nie wiem jak jest w Norwegii (przypuszczam, że zdjęcie jest tam robione, choć nie wiem na jakiej szerokości geograficznej) ale myślę, że przed świtem kolory są bardziej zimne.
Rozjaśnianie cieni i ocieplanie kolorów sprawia wrażenie, jakby zdjęcie było robione po południu. Czy tylko ja mam takie wrażenie?
helmuth Fajnie by było gdybyś napisał do jakiego zdjęcia się odnosisz., bo każde z zamieszczonych zdjęć jest inne. Proponuję abyś zmierzył się z fotką.

helmuth
26.09.21, 21:25
Fajnie by było gdybyś napisał do jakiego zdjęcia się odnosisz., bo każde z zamieszczonych zdjęć jest inne. Odnoszę się oczywiście do zdjęcia, które ostatnio zaproponowałeś do zabawy.
Zdjęcie jest jedno, natomiast wersji/wizji jest kilka. Moje pytanie odnosi się do tych wizji a nie zdjęcia w rawie.

paparapa
26.09.21, 22:20
Odnoszę się oczywiście do zdjęcia, które ostatnio zaproponowałeś do zabawy.
Zdjęcie jest jedno, natomiast wersji/wizji jest kilka. Moje pytanie odnosi się do tych wizji a nie zdjęcia w rawie.

Oczywistym jest że nie piszę o RAWie. Ja widzę kolosalne różnice w trzech zaprezentowanych wersjach. Uważasz że we wszystkich wersjach są rozjaśnione cienie i ocieplone kolory?
Jednak zmuś się i pokaż swoją wersję.

zbyma72age
7.10.21, 23:15
Bodzip chcesz to masz...

237311[/QUOTE]237649

Mnie udała się taka wersja:

zbyma72age
9.10.21, 15:55
Moja wersja GIMP 2.10.28 i korekta obrazu w przestrzeni LAB
237683

Bodzip
9.10.21, 15:58
zbyma72age - ostatnie fajnie wyszło jeśli chodzi o prostowanie. Kiepsko z ostrością.
A tak w ogóle to cieszę się że dołączasz do zabawy :)

zbyma72age
9.10.21, 19:38
Wersja 2 Mocniej odszumiona i wyostrzona.

237687

paparapa
9.10.21, 19:47
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) chcesz to masz...

237311237649

Mnie udała się taka wersja:[/QUOTE]

Każdy zmagających się z tym zdjęciem zaakcentował inną rzecz. W linuxowym sofcie jak widać też da się je całkiem fajnie wysmażyć. :)

Wersja 2 Mocniej odszumiona i wyostrzona.

237687

To teraz zbyma72age z dwóch zrób jedno uśrednione. i będzie super. :)

zbyma72age
9.10.21, 20:10
Dla mnie to li tylko zabawa, czasami jednak w mim wieku siły należy oszczędzać.
Jednak mam pytanie czy i ilu korzysta z poradnika "GIMP - korekta obrazu w przestrzeni LAB",
bo brak informacji zwrotnych, może świadczyć, że skoda było tracić i tak słabe siły.

paparapa
9.10.21, 21:18
Dla mnie to li tylko zabawa, czasami jednak w mim wieku siły należy oszczędzać.
Jednak mam pytanie czy i ilu korzysta z poradnika "GIMP - korekta obrazu w przestrzeni LAB",
bo brak informacji zwrotnych, może świadczyć, że skoda było tracić i tak słabe siły.

Kiedyś "pracowałem" w LABie. Jeszcze za czasów PSa. Teraz właściwie nie widzę potrzeby używania tej przestrzeni koloru z racji dużo lepszego oprogramowania do obróbki zdjęć.
Nie podejrzewam, aby komuś tutaj chciało się bawić LABem.

helmuth
9.10.21, 22:58
Moja wersja GIMP 2.10.28 i korekta obrazu w przestrzeni LAB ...Szczerze mówiąc, nie wiem po co tu korekta w LAB. :roll:
MZ problem był w "prostowaniu".

Jednak mam pytanie czy i ilu korzysta z poradnika "GIMP - korekta obrazu w przestrzeni LAB"Swego czasu, kiedy obrabiałem zdjęcia (tify z Olympus Viewera) w Gimpie, zdarzało mi się wyostrzać i odszumiać w Gimpie.
Teraz, kiedy zdjęcia obrabiam głównie w Zonerze, nie korzystam.